Skocz do zawartości
aleksej

Sony 65 cali czy Oled 55 cali?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć!!!
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okna od południa, ale są grube zasłony i oglądam głównie wieczorem
7. Jaki masz obecnie telewizor ? plazma PG 50PB690V
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrze by było aby miał KODI! i koniecznie matryca 120Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tuner Sat-TV, Blu-ray, ewentualnie amazon fire TV
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film, Sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
17. Preferencje co do wielkości? min. 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, niedoskonałości obrazu
19. Preferencje co do marki ? LG, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie koniecznie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 8 000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak

Witam, mam problem bo moją uwagę przykuły 4 telewizory:

1. Sony KDL-65W855C - świetne recenzje i wielkość super, do tego android

2. Sony KDL-65X8505C - jak wyżej plus 4K - ale czy warto?

3. LG 55EC930V - OLED!!! No i cena w saturnie poniżej 7K

4. LG 55EG910V - w sumie nie wiem jaka jest różnica między 930

Podsumowując zasadniczy wybór jest między Oledem ale tylko 55 cali, albo Sony z 65 cali. Niestety Oledy oprócz mniejszej wielkości mają jeszcze inne wady:

1. zakrzywiony ekran

2. będę musiał kombinować z montażem na ścianie (mam już zamontowany uchwyt w standardzie VESA)

Sony za to ma większy ekran, android (dzięki temu Amazon fire TV przeniosę wraz z plazmą do sypialni i nie muszę kupować kolejnego urządzenia do KODI) ale gorszy obraz.

Dodam jeszcze, że za TV będzie oświetlenie LED.

Proszę o pomoc głównie w dwóch kwestiach:

1. Czy warto dopłacać do 4K w przypadku Sony (tj. czy oprócz samego 4K X505C ma jakieś inne przewagi nad W855C?)

2. jakie są różnice między EC930 a EG910 i czy warto dopłacić do tego drugiego.

3. Czy różnica w obrazie między Oled a Sony będzie tak duża, że warto kupić mniejszego Oleda niż większego Sony.

Pozdrawiam,

Aleksej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar robi różnicę :) Poza tym normalny czyli płaski. Więc jednak Sony.

Poza tym 4K to tak czy inaczej przerost formy nad treścią.

Trochę też zależy czy planujesz zakup na dłużej czy jakiś stan przejściowy.

Moim zdaniem OLED (jeśli nie wyjdą jakieś ukryte wady technologii) ma szanse na sensowne ceny (i płaskość) za 2-3 lata, więc może np. Sony 55" (dużo taniej) i za 3 lata wrócić do tematu? 6500 to mimo wszystko sporo pieniędzy.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie to kot w worku, w DE kosztuje ok. 2500 Euro czyli u nas będzie za 12-13 tys :)

No i bezsensowne UHD.

Na moje oko, w tej chwili optymalny wybór koszt/jakość/perspektywy to 55" Sony (np. W755C) albo Samsung (J6200). Ceny <4000.

PS. Sony z Androidem ma jedną istotną cechę (dla wielu może to być wada). Nadal nie działa nagrywanie na USB (chyba że coś przeoczyłem).

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam te dylematy, w których każdy wybór jest słuszny :) Jedyne co bym Ci odradził (bo eliminacja to też przecież jakaś pomoc) to 55" EG960, bo kolory kiepskie, bo UHD średnio przydatne w 55"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W USA odpowiednik naszego LG 55EG910V chodzą po ok. 6 000 zł już z lokalnym podatkiem, u nas 930 w Saturnie za niecałe 7 000 zł - więc nie ma tragedii (różnica wynika z podatku w USA 10% sales tax, u nas 23% VAT), ale marzy mi się 65 calowy OLED w granicach 8 tys. i wtedy nie miałbym dylematu, na razie skłaniam się ku KDL-65W855C a jak OLED z UHD i HDR spowszednieją i stanieją to wtedy kupi się coś lepszego.

Aleksej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja - kupiłem Sony KDL-65W855C - ale musiałem go zwrócić, miał banding przez który nie dało się oglądać meczów, tragedia. Co ciekawe nie miałem żadnych problemów z androidem, działał bardzo płynnie, Kodi chodziło idealnie.

Po zwrocie soniasza kupiłem OLED LG EG55-910V (serial zaczyna się od 601 - czyli ze stycznia br.), i powiem jedno - obraz REWELACJA! Coś pięknego, nie ma żadnych problemów z bandingiem (nawet przy planszy szara 3%) biały idealnie równomierny. Problemów z ruchem też nie mam, ale przełączyłem dekoder w tryb 1080P, przy 1080i występowały małe przycięcia przy niektórych scenach i podczas meczów.

Na szczęście okazało się, że nie ma żadnego problemu z powieszeniem TV na ścianie na moim uchwycie, wszystko przebiegło sprawnie i bezboleśnie. Nawet zakrzywienie ekrany nie przeszkadza (świetne kąty boczne).

Więc jeśli ktoś ma podobny dylemat do mojego to z czystym sumieniem mogę polecić OLEDa - zdecydowanie najlepszy TV jaki kiedykolwiek posiadałem!!!

Poczekam aż w przyszłości stanieją OLEDy i kupię coś w 65 calach z 4K, 910V powędruje do sypialni, a stara plazma pewnie do rodziców :)

Aleksej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi