Skocz do zawartości
skovroon

TV 55'' 4K 3D do ok 5-6tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie chiałbym się z Wami przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum :) - Tomek z ok. Łodzi.

Wypełniona ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost-choć mam narożnik więc czasem też z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno balkonowe z zachodu z boku telewizora
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LA690S
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k 3D webOS 2.0
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? nc+
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? kino domowe z bluray + ewnetualnie ps4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, publicystyka, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak - od czasu do czasu - raz w tygodniu.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? w aktualnym webos 1
19. Preferencje co do marki ? LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? pasywne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 6tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? jeszcze nie wiem.

Jak zdążyliście przeczytać zwrócony jestem ku LG - mam już od 2 lat 42la690s i gdyby nie powolny webos byłbym zadowolony z niego w zupełności. Teraz zmieniam mieszkanie i co za tym idzie TV będzie potrzebny większy.

Chciałbym podkreślić, że nie jestem jakiś maniakiem bezkonkurencyjnych obrazów do tego nie znam się na tych wszystkich kruczkach tak jak większość specjalistów z forum.

jw. oglądany będzie głównie wieczorem - najczęściej sport i podstawowe kanały TV czyli TVP / TVN / POLSAT no i generalnie czasem szerszy program platformy N z kanałami HD.

A jeśli sport to zależy mi na jak najlepszej dynamice. Dobrze jakby czerń była na w miarę akceptowalnym poziomie a kolory dość bogate i realistyczne. No i zdecydowanie PŁASKI (zakrzywiony jest dla mnie totalną bzdurą)

Póki co z automatu rozglądałem się za LG i przystanąłem na razie przy modelu 55UF850V - choć wiem że 950V byłaby lepszym rozwiązaniem aczkolwiek przekracza mój planowany budżet.

Czy mój dotychczasowy faworyt ma jakąś znacznie przebijającą go konkurencję Panas/Sony w podobnej półce cenowej ?

Miałem okazje oglądać w Saturnie jakiś model Panasa na którym był wyświetlany demo mecz BARCY i niemal padłem na kolana.. takiej dynamiki obrazu szukam !

W którymś wątku Pan Koper napisał, że 850V ma matrycę 120Hz czy to jest absolutnie na pewno potwierdzone ?

Edytowane przez skovroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej odległości do TV nie ma sensu pachać się w 4K [nawet na 55" + twój dystans, nie będzie widać różnicy między 4k a fhd]

Edytowane przez chreasy1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sugerujesz odpuścić 4k na poczet powiedzmy FHD 65"?

Tą 55tkę docelowo być może kiedyś będę przenosił do innego (mniejszego) pokoju, więc też może i lepiej gdyby to 4k na przyszłość było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sugerujesz odpuścić 4k na poczet powiedzmy FHD 65"?

Tą 55tkę docelowo być może kiedyś będę przenosił do innego (mniejszego) pokoju, więc też może i lepiej gdyby to 4k na przyszłość było..

Zgadza się. M. Koper przy recenzji jakiegoś Samsunga JS z 4K wyraźnie zaznaczył że typowej odległości jak się oglada TV czyli juz od 2,3 metra obraz 2K wyglada lepiej na tv fullHD aniżeli na 4K. Cytat : " Siedząc przed ekranem w odległości optymalnej do oglądania treści HD czyli np. 2,3m dla 55" ostrzejszy i subiektywnie lepszy obraz dostrzeżemy na wyświetlaczu Full HD, a nie na Ultra HD". Obraz z 4K lepiej wyglada ale tylko z bliska (0,5-1m) czyli z pozycji z której sie filmów nie ogląda. Zobacz ten film w którym TV fullHd bije jakością obrazu leda4k ! (Oczywiście z pozycji powyzej 2m)

Od 2 minuty jest mowa że osoby nie były w stanie określić który to FHD a który 4K

Za 4 lata to pojawią się pewnie jakieś lotniskowce TV z 4K z 10 rdzeniowymi prockami, gdzie pewnie może już pojawić się 8K :) Nie ma sensu brać na zapas TV z 4K.

Edytowane przez chreasy1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz źródło sygnału VIDEO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie masz źródło sygnału VIDEO ?

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie to będę miał na stałe podłączony dekoder NC+ i Kino domowe BD zapewne jedno i drugie po HDMI.

Edytowane przez skovroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie chiałbym się z Wami przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum :) - Tomek z ok. Łodzi.

Wypełniona ankieta:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3-3,5m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 2-3

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost-choć mam narożnik więc czasem też z boku

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć

6. Jak słońce świeci w pokoju ? okno balkonowe z zachodu z boku telewizora

7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LA690S

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k 3D webOS 2.0

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? nc+

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? kino domowe z bluray + ewnetualnie ps4

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, publicystyka, seriale

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak - od czasu do czasu - raz w tygodniu.

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami

17. Preferencje co do wielkości? 55

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? w aktualnym webos 1

19. Preferencje co do marki ? LG

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? pasywne

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 6tys

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? jeszcze nie wiem.

Jak zdążyliście przeczytać zwrócony jestem ku LG - mam już od 2 lat 42la690s i gdyby nie powolny webos byłbym zadowolony z niego w zupełności. Teraz zmieniam mieszkanie i co za tym idzie TV będzie potrzebny większy.

Chciałbym podkreślić, że nie jestem jakiś maniakiem bezkonkurencyjnych obrazów do tego nie znam się na tych wszystkich kruczkach tak jak większość specjalistów z forum.

jw. oglądany będzie głównie wieczorem - najczęściej sport i podstawowe kanały TV czyli TVP / TVN / POLSAT no i generalnie czasem szerszy program platformy N z kanałami HD.

A jeśli sport to zależy mi na jak najlepszej dynamice. Dobrze jakby czerń była na w miarę akceptowalnym poziomie a kolory dość bogate i realistyczne. No i zdecydowanie PŁASKI (zakrzywiony jest dla mnie totalną bzdurą)

Póki co z automatu rozglądałem się za LG i przystanąłem na razie przy modelu 55UF850V - choć wiem że 950V byłaby lepszym rozwiązaniem aczkolwiek przekracza mój planowany budżet.

Czy mój dotychczasowy faworyt ma jakąś znacznie przebijającą go konkurencję Panas/Sony w podobnej półce cenowej ?

Miałem okazje oglądać w Saturnie jakiś model Panasa na którym był wyświetlany demo mecz BARCY i niemal padłem na kolana.. takiej dynamiki obrazu szukam !

W którymś wątku Pan Koper napisał, że 850V ma matrycę 120Hz czy to jest absolutnie na pewno potwierdzone ?

850V ma matrycę 60Hz czyli posiada upłynniacz ale do filmów. De-judder. To i tak dobrze. Generalnie telewizor ten jest bardzo podobny do tego w tym teście więc poczytaj sobie i daj znać czy to dla Ciebie jest ok TV: http://hdtvpolska.com/topic/35439-test-lg-uf8507-uf8527-55-ultra-hd/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już ten test. Skoro ma ten upłynniacz to powinien mieć też TruMotion ? Dobrze myślę ?

I co ważne w jakimś stopniu poprawia matrycę 60Hz aby kierowała się bliżej 120Hz?

Ja zwykły amator dostrzegnę różnicę oglądając mecz który ekran to 60hz z upłynniaczem a który to 120hz ?

Filmów do których jak piszesz ten De-judder służy oglądam raczej mało - bardziej mecze i wyścigi motocyklowe.

Gmeru Ty siedzisz głęboko w temacie. Czy 850V jest ok na moje potrzeby czy również jak kolega wyżej w ogóle zrezygnowałbyś z 4k 55'' na rzecz jakiegoś FHD i 65'' ? W głównej mierze będę oglądał raczej materiały w HD ( czasem dla zajawki odpalę może coś w 4k)

Edytowane przez skovroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/35439-test-lg-uf8507-uf8527-55-ultra-hd/?p=367554 dopisałem co mi przysłał niemiecki support LG.

100Hz matryca jest tylko w UF8509, ale ten zdaje się jest nie do dostania w Polsce, bo jest przeznaczony na niemiecki rynek.

Co ciekawe, w Niemczech najwyraźniej da się dostać informację o częstotliwości panelu, w Polsce się nie da. Ot, równe traktowanie klienta... Brawo LG!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem już ten test. Skoro ma ten upłynniacz to powinien mieć też TruMotion ? Dobrze myślę ?

I co ważne w jakimś stopniu poprawia matrycę 60Hz aby kierowała się bliżej 120Hz?

Ja zwykły amator dostrzegnę różnicę oglądając mecz który ekran to 60hz z upłynniaczem a który to 120hz ?

Filmów do których jak piszesz ten De-judder służy oglądam raczej mało - bardziej mecze i wyścigi motocyklowe.

Gmeru Ty siedzisz głęboko w temacie. Czy 850V jest ok na moje potrzeby czy również jak kolega wyżej w ogóle zrezygnowałbyś z 4k 55'' na rzecz jakiegoś FHD i 65'' ? W głównej mierze będę oglądał raczej materiały w HD ( czasem dla zajawki odpalę może coś w 4k)

Inaczej: to nie jest tak, że idzie w kierunku 120Hz. Po prostu, ten suwak niweluje judder na filmie czyli skoki 24p. I to jest super. Ale nie wpływa na redukcję smużenia np. podczas sportu. Więc coś tam może się dziać jak masz wprawne oko. Nie można mówić, że będzie to jakieś smużenie jak w TV z 2005 roku ; ) Ale fakt jest faktem. Matryca 60Hz. Dlatego o tym piszemy.

Pewnie bym zrobił jak napisałeś czyli duże Full HD. Duże i dobre czyli z upłynniaczem pełnym jeżeli ma być TV do wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w moim przedziale cenowym kupię coś sensownego ?

Bo jeśli mam kupić słabego 65'' to już chyba wolę pozostać przy jakimś świeżym 55''... - i tak przesiadając się z 42'' będzie dla mnie to duuży przeskok.

Wczoraj byłem w Saturnie i uprzejmy Pan sprzedawca (co się nie zdaża) za wczasu poinformował mnie, że od tego czwartku wchodzą technologiczne rabaty nawet do 15% na TV. Więc gdyby 55uf950V zbliżył się do granicy 7tys to nie wiem czy bym się poważnie nie zastanowił i nie nadciągnął budżetu - bo jak na razie dla mnie to tv zupełnie kompletny. Ma i 120Hz na czym mi zależy i te całe nanokryształy - które też faktycznie wzbogacają paletę barw. No i generalnie w teście na tej stronie wypadł bardzo dobrze.

Edytowane przez skovroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I które TV 4k mają ten pełny upłynniacz ?

Z ciekawości zajrzałem w opcje swojego leciwego 42la690s i ku mojemu zdrziwieniu znalazłem opcję TruMotion z paskiem regulacji De-Judder który był do tej pory wyłączony :blush2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według najnowszych informacji UF850V mają matrycę 60Hz z upłynniaczem do filmów. Chodzą plotki, że wersje >60" są 120Hz, ale to do potwierdzenia. Wniosek: brać UF950V, albo zrezygnować z IPS'a na rzecz czegoś innego (W805C/CX700/J6200).

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejam zdjęcie salonu i ścianki na której będzie powieszony TV. Zdjęcie zrobione z miejsca w którym mniej więcej będzie stała kanapa. Zwymiarowałem prowizorycznie taśmami ekran 65'' i 55''

91f7035954265f79med.jpg

Odległość TV od kanapy będzie wynosiła jakieś 3,5 - 4m.

Co myślicie ?

Choć napalony jestem na 55uf950V to chyba faktycznie pójdę w kierunku 60/65'' Fhd lub może uda się wyszukać jakieś UHD do ok 7tys.

Ale chętnie posłucham jeszcze opinii specjalistów.

Edytowane przez skovroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi