Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

też posiadam ten telewizor od około tygodnia i trochę się zdziwiłem bo czytając wasze wpisy o powidokach byłem spokojny, bo u nikogo nie powstały stałe powidoki a u mnie jest :/ i to po kilku dniach użytkowania.

Widać bardzo delikatnie pionową kreskę przez środek ekranu w miejscu gdzie po włączeniu "zaawansowanych ustawień" kończy się biała plansza menu. Telewizor będę oddawał do sklepu, ale mam pytanie czy u was nic takiego nie występuje? Widać tylko na jednolitych planszach i po przyjrzeniu się, ale w nowym telewizorze to chyba nie powinno się zdarzyć.

Nie włączałem menu jakoś bardzo dużo, standardowo jak to na początku użytkowania tv przejrzałem co tam jest i poustawiałem niektóre rzeczy.

Zastanawiam się czy telewizor nie był może wcześniej użytkowany, chociaż jak do mnie dotarł to zapakowany był fabrycznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja zacytuję samego siebie  ;) Napisz czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd ja mam ten telewizor to wyłączam go tylko pilotem, ale kreska cały czas jest minimalnie widoczna. Wydaje mi się że to już nie zniknie całkowicie. A orientujecie się może czy producent może sprzedawać używane telewizory? Bo sklep twierdzi że oni sprzedają telewizory zapakowane fabrycznie i u nich na pewno telewizor nie był używany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiają się powystawowe niestety... Bo nie jestem w stanie uwierzyć że ta kreska powstała przy standardowym domowym użytkowaniu

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też mi się wydaje że to niemożliwe, tym bardziej że oglądam dużo kanałów informacyjnych gdzie na dole ekranu zawsze są paski z informacjami i w tych miejscach żadnych powidoków nie ma, a kreska która mogła powstać chyba tylko od menu które było u mnie włączane raczej rzadko, nie chce zniknąć:/

Ale na szczęście sklep zgodził się wymienić telewizor na inny egzemplarz, mam nadzieje że już bez wad. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, fafcin napisał:

Odkąd ja mam ten telewizor to wyłączam go tylko pilotem, ale kreska cały czas jest minimalnie widoczna. Wydaje mi się że to już nie zniknie całkowicie. A orientujecie się może czy producent może sprzedawać używane telewizory? Bo sklep twierdzi że oni sprzedają telewizory zapakowane fabrycznie i u nich na pewno telewizor nie był używany.

W temacie B6J też podobna historia z tym że człowiek kupił świadomie powystawowy i miał wypalony napis 4k. Sprzedawcy ponoć twierdzili że był mało uruchamiany po czym okazało się że dość długi czas pracował a rocznik 2016. Został odesłany na gw i serwis LG odrzucił nowy tv z powidokiem twierdząc że używany niezgodnie z instrukcją :o.

Człowiek będzie walczył ze sklepem w którym kupił bo troszkę zrobili go w balona sprzedając tv w takim stanie, a trzeba brać pod uwagę że to B6J rocznik 2016 który tani zapewne nie był. 

Wydaje mi się że jest bardzo prawdopodobne że Dostałeś jakiś powystawowy bądź już odsyłany tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fafcin wymieniaj bo to jakaś kicha. Mam 930 od już prawie półtora roku i żadnych powidoków nie ma.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fafcin
A możesz zrobić fotkę i pokazać jak to wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, telewizor już spakowany czeka na kuriera. Ale podejrzewam że na zdjęciu by tego nie było widać.

A wyglądało to tak jakbyś wziął linijkę i narysował sobie bardzo delikatną szarą kreskę od góry do dołu ekranu, przez sam środek .

Moja żona nawy tego nie widziała przy standardowym oglądaniu telewizji. Ja zauważyłem to podczas oglądania meczu, gdzie na tle przesuwającej się trawy dało się dostrzec taką właśnie linię która nie zmienia położenia.

Przepraszam że dwa posty po sobie, ale chciałbym się spytać czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czasu działania matrycy ewentualnie datę produkcji tego telewizora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam dylemat

Oled55EG910V, Panasonic DX750 czy Sony KD-55XD9305 tv bedzie służył do oglądania telewizji, pod ps4,blu ray i laptopa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, naruto82 napisał:

Właśnie mam dylemat

Oled55EG910V, Panasonic DX750 czy Sony KD-55XD9305 tv bedzie służył do oglądania telewizji, pod ps4,blu ray i laptopa

Ja kupiłem Panasonica DX750E i do tego soundbar Panasonic. Jestem bardzo zadowolony z niego. Oglądam przeważnie filmy i sport. Odpuściłem tego Oleda i nie żałuję.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, adrianos2345 napisał:

Ja kupiłem Panasonica DX750E i do tego soundbar Panasonic. Jestem bardzo zadowolony z niego. Oglądam przeważnie filmy i sport. Odpuściłem tego Oleda i nie żałuję.

A to że nie żałujesz to ci się tylko tak wydaje bo nie oglądałeś na OLED, dziwią mnie takie wrażenia

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Horacyl napisał:

A to że nie żałujesz to ci się tylko tak wydaje bo nie oglądałeś na OLED, dziwią mnie takie wrażenia

Nic mi się nie wydaje...oglądałem nie raz na tym Oledzie mecze i filmy u sąsiada zanim kupiłem Panasa i moim zdaniem ten Oled szału nie robi w porównaniu do Panasa. Poza tym sąsiad już dwa razy miał go w serwisie.Wedlug mnie nie jest wart tych pieniędzy z tymi problemami i wadami co ma a sam obraz tylko czernią przebija Panasonica...Panas jest o wiele lepiej wykonany jakościowo a obraz ma naturalny bez zadnych wspomagaczy a o 4K nie wspomnę bo to jakaś bajka na nim...tyle w temacie. Takie jest moje zdanie. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, adrianos2345 napisał:

Przesłał byś jakaś fotke Panasonica? Jak odbiór telewizji , filmòw na blu ray czy do laptopa go używasz lub konsoli i czy był kalibrowany ? znalazłem go za 4600 w komputroniku bo w agd,media,saturnie jak sie znajdzie to tylko z ekspozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, adrianos2345 napisał:

Nic mi się nie wydaje...oglądałem nie raz na tym Oledzie mecze i filmy u sąsiada zanim kupiłem Panasa i moim zdaniem ten Oled szału nie robi w porównaniu do Panasa. Poza tym sąsiad już dwa razy miał go w serwisie.Wedlug mnie nie jest wart tych pieniędzy z tymi problemami i wadami co ma a sam obraz tylko czernią przebija Panasonica...Panas jest o wiele lepiej wykonany jakościowo a obraz ma naturalny bez zadnych wspomagaczy a o 4K nie wspomnę bo to jakaś bajka na nim...tyle w temacie. Takie jest moje zdanie. 

Czyli wykonany jak? z tytanu a w środku per-petum-mobile? bez przesady, zawsze byłem zwolennikiem plazm ale nigdy LCD-LED! teraz alternatywą dla wspomnianych jest jedynie OLED, takie moje subiektywne zdanie, pozdrawiam i zycze WESOŁYCH ŚWIĄT!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, naruto82 napisał:

Przesłał byś jakaś fotke Panasonica? Jak odbiór telewizji , filmòw na blu ray czy do laptopa go używasz lub konsoli i czy był kalibrowany ? znalazłem go za 4600 w komputroniku bo w agd,media,saturnie jak sie znajdzie to tylko z ekspozycji.

Fota jest robiona w świetle pokojowym i telefonem więc nie oddaje całkowicie wyglądu i obrazu telewizora...zapewniam że na żywo jest niebo lepiej. Panas nie był kalibrowany choć chciałem go skalibrowac ale  gościu mi przez telefon powiedział że kalibracja trwa tak 15min co mi się podejrzanie krótko wydawało i zrezygnowałem. Co do odbioru telewizji to oczywiście jest ladny naturalny obraz na każdym kanale a posiadam Cyfrowy Polsat. Telewizor ładnie skaluje obraz co widać gołym okiem. Filmy na Blu ray w jakości Full HD bo tylko taki na razie blu ray posiadam wyglądają super. Dodam że Panas w połączeniu z soundbarem Panasonic gra oblednie. Do laptopa i konsoli nie używałem. 

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 

20161221_190921.jpg

2 godziny temu, Horacyl napisał:

Czyli wykonany jak? z tytanu a w środku per-petum-mobile? bez przesady, zawsze byłem zwolennikiem plazm ale nigdy LCD-LED! teraz alternatywą dla wspomnianych jest jedynie OLED, takie moje subiektywne zdanie, pozdrawiam i zycze WESOŁYCH ŚWIĄT!

Nie nie z tytanu ale np z wysokiej klasy aluminium i dobrego tworzywa sztucznego. Wszystko jest super spasowane, nogi metalowe i Panas prezentuje się poprostu  jak klasa wyższa...Masz rację że Oled ale tylko 4k i model z tego roku...Dzięki i również pozdrawiam. Wesołych Świąt 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, adrianos2345 napisał:

Fota jest robiona w świetle pokojowym i telefonem więc nie oddaje całkowicie wyglądu i obrazu telewizora...zapewniam że na żywo jest niebo lepiej. Panas nie był kalibrowany choć chciałem go skalibrowac ale  gościu mi przez telefon powiedział że kalibracja trwa tak 15min co mi się podejrzanie krótko wydawało i zrezygnowałem. Co do odbioru telewizji to oczywiście jest ladny naturalny obraz na każdym kanale a posiadam Cyfrowy Polsat. Telewizor ładnie skaluje obraz co widać gołym okiem. Filmy na Blu ray w jakości Full HD bo tylko taki na razie blu ray posiadam wyglądają super. Dodam że Panas w połączeniu z soundbarem Panasonic gra oblednie. Do laptopa i konsoli nie używałem. 

20161221_190921.jpg

Nie nie z tytanu ale np z wysokiej klasy aluminium i dobrego tworzywa sztucznego. Wszystko jest super spasowane, nogi metalowe i Panas prezentuje się poprostu  jak klasa wyższa...Masz rację że Oled ale tylko 4k i model z tego roku...Dzięki i również pozdrawiam. Wesołych Świąt 

Raczej wolałbym popatrzeć pod kątem przy padającym dziennym świetle padającym równolegle do ekranu i to patrzeć pod padające swiatło, dodam że na OLED ten sam obraz ( podejzewam że z You Tube) wygląda nawet nie w 4K bo Ful HD nie gorzej bo różnicy 4K trudno dostrzec, dodam od siebie że film Blu Ray jest porównywalny jak na 4K, tutaj głównie chodzi o przekątne! czym większa tym bardziej zdaje egzamin ilość pikseli, poza tym i tak w przestrzeni jeszcze nadawców 4K długo, długo nie będzie

Edytowane przez Horacyl
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, adrianos2345 napisał:

20161221_190921.jpg

dziękuje za zdjecie i pozdrawiam Wesołych świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety, telewizor już spakowany czeka na kuriera. Ale podejrzewam że na zdjęciu by tego nie było widać.
A wyglądało to tak jakbyś wziął linijkę i narysował sobie bardzo delikatną szarą kreskę od góry do dołu ekranu, przez sam środek .
Moja żona nawy tego nie widziała przy standardowym oglądaniu telewizji. Ja zauważyłem to podczas oglądania meczu, gdzie na tle przesuwającej się trawy dało się dostrzec taką właśnie linię która nie zmienia położenia.
Przepraszam że dwa posty po sobie, ale chciałbym się spytać czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czasu działania matrycy ewentualnie datę produkcji tego telewizora?

Chyba wiem o jaką kreskę chodzi i jest ona na każdym panelu mniej lub bardziej widoczna, zależy co tv wyświetla. U mnie też czasem ja widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam zainstalowaną na tym telewizorze aplikację HBO Go. Na łączu światłowodowym 200/20 Mb/sec filmy potrafią się zacinać, buforować i przerywać. Ikona symbolizująca jakość połączenia (antenka) pokazuje zero lub jedną kreskę na 5 możliwych. Sama aplikacja miała aktualizację w 2014 roku :(. Czy u Was też tak skandalicznie to działa? Dodam że Netflix działa bardzo dobrze. Drugim problemem jest widoczność serwera (mam Asus 87u) w Smart Share. bardzo rzadko jest on widoczny pomimo że na każdym innym urządzeniu nie ma problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Devonish napisał:

Witam,

Mam zainstalowaną na tym telewizorze aplikację HBO Go. Na łączu światłowodowym 200/20 Mb/sec filmy potrafią się zacinać, buforować i przerywać. Ikona symbolizująca jakość połączenia (antenka) pokazuje zero lub jedną kreskę na 5 możliwych. Sama aplikacja miała aktualizację w 2014 roku :(. Czy u Was też tak skandalicznie to działa? Dodam że Netflix działa bardzo dobrze. Drugim problemem jest widoczność serwera (mam Asus 87u) w Smart Share. bardzo rzadko jest on widoczny pomimo że na każdym innym urządzeniu nie ma problemów.

Tak, u mnie niestety jest to samo i to niezależnie od platformy. Mam szybkie i bardzo stabilne łącze, ale HBO Go niezależnie od platformy (LG TV, Chromecast, iPhone) działa bardzo wolno, filmy potrafią się przycinać i buforować co kilka minut. Wszystkie apki HBO Go są skandalicznie słabe pod kątem UX, ale ta na LG to puka w dno od spodu :-/ Obecnie korzystam z niej głównie na Chromecaście, tak działa mi najstabilniej + da się ją obsługiwać pilotem od TV w razie potrzeby. Inne aplikacje tego typu działają, w tym Netflix. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem aplikacje HBO Go Poland na Nvidia Shield TV ale tutaj po kilku sekundach przerywa transmisje filmu/ relacje live.

Nie wiem tylko jak w LG sprawdzaj aplikacje przed dodawaniem ich do TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie,

i dla mnie nadejszła w końcu ta wiekopomna chwila, gdy w mym domu zagości OLED. :D Po długich wewnętrznych dywagacjach godnych w mojej ocenie samego Kordiana (OLED FullHD, a może jednak szarpnąć się na 4K, czy wreszcie pójść w wersję low-budget, czyli poszukać używanej plazmy panasonica z ostatniej generacji, np: tx-p55stw60, którą idzie dostać w Niemczech już za ok. 450 euro, ale już raczej po gwarancji) zdecydowałem się ostatecznie na zamówienie głównego bohatera niniejszego wątku, czyli ostatniej generacji OLED'a FullHD w postaci modelu 55EG910V. :D Telewizor zamówiony online w niemieckim Mediamarkt  za 999 euro i najdalej za 4 dni powinien być już gotowy do odbioru w pobliskim markecie w Schwedt. Mam nadzieję, że będzie godnym następcą użytkowanej przeze mnie prze niemal dekadę lat Toshiby Regza 42Z3030D.

Pozdrawiam noworocznie
Anisz

P.S. Teraz tylko pozostaje umówić się na kalibrację... :-)

Edytowane przez Marek Aniszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 punktów.Warto jeszcze się interesować tym TV?? czy może już czekać na  tańszego C6 lub  B6?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Danio31b napisał:

Pytanie za 100 punktów.Warto jeszcze się interesować tym TV?? czy może już czekać na  tańszego C6 lub  B6?? 

Targi w Las Vegas zaczynają się 3 stycznia więc poznamy nowości na 2017 rok. Tak jeszcze z pół roku i wejdą one do Polskich sklepów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi