Skocz do zawartości
Satomi

Telewizor 40" do 3000 zł(PS4)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałbym rozpocząć temat stosując się do forumowe wzorca :

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? XXm2 13 m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Xm Od 1.70 do 2m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? X 1, czasem 2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost oraz z prawej strony

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stac - podstawka musi być na środku

6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z naprzeciwka

7. Jaki masz obecnie telewizor ? Nie posiadam w pokoju

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Full HD, przyjazny input lag. Lubie ciekawe opcje wiec Smart TV i inne mile widziane

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? SD, HD

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola PlayStation 4

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Około 4 czasem nawet 10

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Jest mi to obojętne

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe, dokumentalne. Filmy także.

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 80%

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorkami

17. Preferencje co do wielkości? Ze względu na wielkość pokoju od 40" do 43"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie mam ogólnika ale nie lubię wysokiego input laga

19. Preferencje co do marki ? Nie posiadam

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie musi

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie

Przechodząc od tej "części formalnej" - szukam telewizora głównie pod konsole PS4; 40" to rozmiar w jako celuje. Kwota maksymalna to 3000 zł, nie odrzucenia tańszych propozycji. Na telewizorze głównie oglądałbym sport, kanały dokumentalne jak Discovery oraz okazjonalnie filmy. Wysoki kontrast czy dobrze odwzorowane kolory byłyby mile widziane. Przede wszystkim input lag musi być poniżej 60ms. Sam nie wiem czym się zainteresować. Co znajdę model ciekawy opinie, które znajdują coraz później, bardziej mnie zniechęcają.

Od siebie mogę zaproponować

Philips 42PFS7509 - telewizor z ciekawym input lagiem. Technologia ambilight. Ciekawe opcje jak miracast. Co mnie zniecheca to słaby kontrast, problemy z szybkością telewizora oraz subwooferem. Opinie są różne i nie wiem, których się słuchać.

Samsung H7000 - model wyższy od 6400. Ciekawa opcja ale nie jestem pewien.

Sony709 - super niski input lag.

Więcej wypisywać nie będę bo za bardzo się na tym nie znam. Liczę na waszą pomoc,

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Jak sam zauważyłeś lag do 50msec jest spokojnie do zaakceptowania. A tutaj większość modeli spełnia te wymagania. Widzę, że zrobiłeś też rozeznanie pod względem jaki telewizor dysponuje jakim kontrastem. Tzn. że wiesz zapewne, że telewizor może posiadać matrycą Va bądź IPS.

Np. Samsung H7000 jest tylko trochę lepszy od sporo tańszego H6400 / H6200. Dużo lepszym wyborem wydają się więc te tańsze odpowiedniki.

Sony jest ok. Ale rozumiem, że piszesz o wersji z dopiskiem C? Tutaj też poleciłbym Ci model z 2014 roku z niskim lagiem: W805B chyba, że zależy Ci na systemie Android, który nie jest póki co stabilny. Philips robi duże wrażenie gdy włączysz ambilight. Jednak jak sam zauważyłeś IPS ma niski kontrast. Ale za to masz właśnie inne dodatki jak kolorowe ledy, które powodują optycznie, że kontrast jest dużo lepszy niż w rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Dziękuje Panu za odpowiedź. Mój ostatni post napisałem strasznie chaotycznie za co strasznie wszystkich czytających przepraszam.

Jednak wracaj do tematu wyboru telewizora postaralem się troszkę poszukać na własną rękę. Trafiłem na parę propozycji, lecz jestem ich jedynie półświadomy ze względu na niedużo recenzji - lubię dowiedzieć się jak najwięcej na dany zakup/temat.

Panasonic TX-40cx700e - telewizor pod ostateczna ceną. Rozdzielczość 4k, posiada w miarę niski input lag, na poziomie 38 ms. Kontrast niezły, to samo można powiedzieć o obrazie. Banding podobno nie występował. System Android, lecz lekko niestabilny. 4k to dobry pomysł dla gier? Martwi mnie także podstawka ponieważ jest po bokac. I ten pilot...

Sony 43W755C - FullHD, input na poziomie 36. Główną zaletą jest Android, lecz jak na tak tani telewizor niestety słaba stabilność i jakość.

LG 42LF652V - nic nie znalazłem na temat tego telewizora, lecz cena jest przystępna.

Wracając do poprzednich modeli

Co do Philipsa 42PFS7509 - to za czym do mnie przemawia to ambilight, bezprzewodowy subwoofer oraz ciekawy pilot multimedialny. Jednak po przeczytaniu na innym forum 150stron na temat tego telewizora jestem teraz bardziej zniechęcony. Zacinajce się menu, banding oraz cloduing, który mocno występuje, a zwłaszcza w grach.

Samsung H6400 - tutaj rezygnuje z zainteresowania na temat H7000. Pieniądze nie warte dopłaty, dlatego zainteresowałem się 48" H6400. Zrównoważony telewizor, full HD, input lag40 ms. Jak sprawa miewa się z cloudingiem i bandingiem?

Mógłbyś napisać coś wiecej o 805B. Na zakup mam około pół miesiąca, wiec narazić. Tak jak pisałem główne przeznaczenie ma długie posiedzenia przed PS4, także w gry FPS.

Pozdrawiam

Edytowane przez Satomi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Poczytałem na temat tego telewizora. Powiem, że zainteresował mnie. Lecz te głośniki 8W to jak strzał w kolano dla tych, którzy nie posiadają kina domowego. Pisza tam także o 50 calach. Dla mnie to o wiele za dużo. Czy model 42" jest taki są jak większe odpowiedniki? Jak sprawa się ma z nierównym podświetleniem, brudnym ekranem itd?

http://m.redcoon.pl/B615747-Sony-KDL-42W805B-Zestaw_TV-LED?refId=ceneo

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Philipsa 42PFS7509 - to za czym do mnie przemawia to ambilight, bezprzewodowy subwoofer oraz ciekawy pilot multimedialny. Jednak po przeczytaniu na innym forum 150stron na temat tego telewizora jestem teraz bardziej zniechęcony. Zacinajce się menu, banding oraz cloduing, który mocno występuje, a zwłaszcza w grach.

To jest model zeszłoroczny, jeśli możesz to zobacz sobie Philipsa 40PFH6500, model tegoroczny. Matryca VA zamiast IPS, również ambilight i android, a przede wszystkim lepiej zoptymalizowany system chodzący na lepszym hardware niż zeszłoroczne modele.

Na bandingu i clouding nie powinien cierpieć w jakimś nie zaakceptowalnym stopniu, ale najlepiej jakbyś sprawdził sam w jakimś sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Dziękuje Panu za odpowiedź. Mój ostatni post napisałem strasznie chaotycznie za co strasznie wszystkich czytających przepraszam.

Jednak wracaj do tematu wyboru telewizora postaralem się troszkę poszukać na własną rękę. Trafiłem na parę propozycji, lecz jestem ich jedynie półświadomy ze względu na niedużo recenzji - lubię dowiedzieć się jak najwięcej na dany zakup/temat.

Panasonic TX-40cx700e - telewizor pod ostateczna ceną. Rozdzielczość 4k, posiada w miarę niski input lag, na poziomie 38 ms. Kontrast niezły, to samo można powiedzieć o obrazie. Banding podobno nie występował. System Android, lecz lekko niestabilny. 4k to dobry pomysł dla gier? Martwi mnie także podstawka ponieważ jest po bokac. I ten pilot...

Sony 43W755C - FullHD, input na poziomie 36. Główną zaletą jest Android, lecz jak na tak tani telewizor niestety słaba stabilność i jakość.

LG 42LF652V - nic nie znalazłem na temat tego telewizora, lecz cena jest przystępna.

Wracając do poprzednich modeli

Samsung H6400 - tutaj rezygnuje z zainteresowania na temat H7000. Pieniądze nie warte dopłaty, dlatego zainteresowałem się 48" H6400. Zrównoważony telewizor, full HD, input lag40 ms. Jak sprawa miewa się z cloudingiem i bandingiem?

Mógłbyś napisać coś wiecej o 805B. Na zakup mam około pół miesiąca, wiec narazić. Tak jak pisałem główne przeznaczenie ma długie posiedzenia przed PS4, także w gry FPS.

Pozdrawiam

Panasonic nie jest oparty o system android ; ) tylko prosty i łatwy FirefoxOS. Bardzo ciekawy model. Dla Ciebie na pewno byłby ok. Sony W805B tak samo jest ok i nie wiem czy patrzeć na głośniki, które w każdym telewizorze grają przeciętnie. Tam nie po prostu miejsca na dobre głośniki... skupiłbym się na jakimś dodatkowym audio jeżeli to jest ważne. LG jest na matrycy IPS. Odpowiada ci to? Na jego temat póki co wiadomo najmniej ale znając życie za jakiś czas się tutaj pojawi - widać, że lg weszło na ten portal i chłopaki testuję te ekrany.

Ja bym wybierał między samsungiem, sony a tym panasonic cx700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dzięki wam za odpowiedź. Nawiązując do waszych wypowiedzi

To jest model zeszłoroczny, jeśli możesz to zobacz sobie Philipsa 40PFH6500, model tegoroczny. Matryca VA zamiast IPS, również ambilight i android, a przede wszystkim lepiej zoptymalizowany system chodzący na lepszym hardware niż zeszłoroczne modele.

Na bandingu i clouding nie powinien cierpieć w jakimś nie zaakceptowalnym stopniu, ale najlepiej jakbyś sprawdził sam w jakimś sklepie.

Próbowałem znaleźć ten telewizor w internecie, lecz bez skutku. Ani 6609 ani 6500 nie dało mi wyniku wyszukiwania.

Panasonic nie jest oparty o system android ; ) tylko prosty i łatwy FirefoxOS. Bardzo ciekawy model. Dla Ciebie na pewno byłby ok. Sony W805B tak samo jest ok i nie wiem czy patrzeć na głośniki, które w każdym telewizorze grają przeciętnie. Tam nie po prostu miejsca na dobre głośniki... skupiłbym się na jakimś dodatkowym audio jeżeli to jest ważne. LG jest na matrycy IPS. Odpowiada ci to? Na jego temat póki co wiadomo najmniej ale znając życie za jakiś czas się tutaj pojawi - widać, że lg weszło na ten portal i chłopaki testuję te ekrany.

Ja bym wybierał między samsungiem, sony a tym panasonic cx700.

Mój błąd przepraszam. Jedno na myśli, a drugie na języku. Matryca IPS troszkę odstrasza bo jak jest z czernią to wiemy. Jestem skłonny kupić 805B oraz jakie soundbar z subwooferem, ponieważ miejsca za dużo na inny sprzęt nie ma. Znajdzie się coś do 1000?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem znaleźć ten telewizor w internecie, lecz bez skutku. Ani 6609 ani 6500 nie dało mi wyniku wyszukiwania.

One wyszły dość krótki czas temu i faktycznie dopiero sklepy zaczynają się nimi wypełniać. Myślę, że jeszcze jakiś tydzień i będą o wiele bardziej dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model Philips 6510 to taki dopasiony model 5500, który testowaliśmy tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/35380-test-philips-pfh-5500-40-android-tv/

Czyli dodatkowo ma matrycę 120Hz czyli posiada upłynniacz. Procek, szybkość menu itd. jak w 5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6500 czy 6510 to bardzo udane modele FHD. Bajery w stylu wygaszania strefowego niestety wciąż okupują tylko i wyłącznie najwyższą półkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ponownie,

Minął już jakiś czas, lecz ja nadal nie zakupiłem telewizoru. Dzięki za chęci pomocy, lecz chciałbym o nią jeszcze prosić.

Z marki Phillips chciałbym konkretnie z niej zrezygnować. Myślę że dobrym wyborem dla mnie byłyby Sony.

Stoję przed dylematem który z telewizorów wybrać

Sony KDL 42w805b

Sony KDL 50w805b

Sony KDL 42w829b

Sony KDL 43w705c

Sony KDL 43w755c

Sony KDL 43w805c

Który model wybralibyście do moich upodobań? Czytałem testy ale one zbyt dużo mi nie pomogły.

Z samsunga nie ma chyba zbyt dużo do tej ceny. Co prawda H6400 ale jest to ostateczność.

Pomóżcie prosze, do końca września kupuje telewizor.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie brałbym 50W805B. Największy, obraz bardzo dobry, super płynność. Najważniejsza jest przekątna! A jak jeszcze masz resztę dobrą to ja bym odpuścił mikro nowości androidowe i skupił się na solidnym i znanym DUŻYM modelu. Test w dziale testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi