Skocz do zawartości
tiger1981

TV 60 cali do 5 tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o pomoc w dobraniu TV gdyż obecnie jestem bez żadnego. Miałem 60 calowy TV Sharp LC-60LE652E niestety sie popsuł i szukam czegoś nowego. Z obrazu w Sharpie ogólnie byłem zadowolony. Z sharpem były ciągłe mniej lub bardziej uciążliwe problemy to też drugi raz raczej go nie chce kupować. Z racji tej że miałem 2 lata 60 calowy TV nie chce mniejszego (a wiem ze wybór 55 jest bardzo szeroki).Mysle nad kilkoma modelami, ale nie chce nic sugerować. Która 60 w kwocie do 5 tyś.będzie the best?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? zwykle na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku, mam rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? płynny obraz, ładne kolory,szybkość działania
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? UPC CI+
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? amplituner kina domowego
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok.4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport 30%, filmy 70%
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak 10%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? głównie popołudnie i wieczór
17. Preferencje co do wielkości? minimum 60
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, jakość obrazu, powolność działania, banding, clouding
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak, oboejtnie które
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok.4500-5000 zł,
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałbym jednak prośbę byś wypisał swoje typy. Będzie łatwiej doradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z sony : KDL-60W605B, Sony KDL-60W855B. Różnica cenowa między tymi modelami to około 1200zł. Czy jest sens dopłaty? Z Samsunga: UE60H6200, UE60J6200, UE60J6150. Niestety nie ma modelu H6400 w 60 calach. Seria J to jeszcze zagadka, ale z informacji w necie jest gorszą serią od H. Z sharpa jest 60UQ10. Pod uwagę biore tv na VA, IPS'a mam monitor i sobie chwalę, ale w telewizorze wątpie że to dobry pomysł. Także wydaje mi sie że jedynie Sony vs Samsung,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz trochę lepiej przeszukiwać forum :)

W8 w 60: http://hdtvpolska.com/topic/32699-maly-test-3d-lcd-led-sony-kdl-60w850b-kdl-60w855b-czyli-nowe-w8-ale-z-obudowa-wedge/

Seria J nie jest zagadką gdyż sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru czytałem wcześniej ten test.

Mój wybór zawężam do 3 TV w tej kolejności.:

1.KDL-60W605B

2.Sony KDL-60W855B

3.Samsung UE60H6200

Czy między tymi modelami Sony różnica to : obudowa, 3d, lepszy dzwięk?

Na 3d mi nie zależy, co do dzwięku to mam kino domowe, a obudowa bardziej podoba mi się cieńka w 605 niż wedge w 805.

Jeśli w obrazie nie ma żadnej róznicy to w moim przypadku raczej nie warto dopłacać do 805.(około 1100zł) Chyba że jest jakaś różnica to proszę o sprostowanie.

Sony 60W605B jest w tej samej cenie co Samsung UE60H6200. Co brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ; ) Serio. Obrazowo podobnie chyba, że trafisz w jednym albo drugim tv na jakieś felery związane z technologią LCD. Samsung na pewno jest lepszy pod względem multimediów. Płynność podobnie może z delikatnym wskazaniem na h6200 ale to naprawdę delikatnym. Nie wiem też jak wypadnie podświetlenie w 60". To duży ekran. Na pewno nie zagwarantuję Ci w tym poście, że będzie tiptop. Działaj :DDD I daj znać co wybrałeś i czy dobrze trafiłeś!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60W605B jak porównywałem sobie kiedyś w sklepie do 60H6200 w moim przekonaniu świecił bardziej"ostro" Samsung sprawiał wrażenie rozmytego... W605 to plastikowa obudowa, ale świeci nieźle, a 60W855 mnie osobiście bardzo podoba się wizualnie w tej wersji piramidowej, dodatkowo masz 3D i wykonanie na wysokim poziomie... Czy warto dopłacać? Hmm ja wziąłbym 60W605, szczególnie że można go zdobyć przekraczając delikatnie 4 tys.

Główna przewaga Samsunga to multimedia, tu Sony wypada blado, ale zobacz w miarę możliwości oba obok siebie, mnie H6200 niczym nie zachwycił

Edytowane przez geny
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 60W605B dokupujesz "Blureja" Samsunga J5500 za 200 kilka zł i masz najlepszą możliwą kombinacje w tej kategorii cenowej. Obraz płynność + multimedia i dochodzi ci 3D. Komplet około 4400-4500 zł.

Edytowane przez bestman101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W605 i H6200, którego nie wybierzesz będzie to dobra decyzja:) Serię J odpuść sobie, ponieważ wszystkie TV mają matryce 60Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chłopaki za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na Sony w605, czekam na kuriera :).

Pod uwagę jeszcze wziąłem to że Sony ma bardziej matową matryce niż Samsung. Dam znać co i jak. Oby nie był gorszy od mojego byłego Sharpa. Obawy mam co do "rudawego czerwonego" który wyszedł w waszym w teście.

bestman101

Kupując blureya 3D nie potrzeba dalej mieć telewizora 3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, pod warunkiem że nie chcesz oglądać seansów 3D ;) To jest opcja dodatkowa, bluray jest przystosowany, w tym wypadku telewizor niestety nie. Ale myślę, że powinieneś być zadowolony, biorąc pod uwagę pułap cenowy to chyba najlepszy możliwy wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrażenia z zakupu TV ? Sam przymierzam się do zakupu 60-65 calowego TV i ten model jest brany przeze mnie pod uwagę, dlatego fajnie byłoby przeczytać jakąś opinię użytkownika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam tego soniacza. Pierwszy miał wade matrycy - plamy, drugi kilka bad pixeli. Trzeciego już nie dostałem bo się skończyły. Szukam 60 cali i nie wiem co brać. Co radzicie na ten moment?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi