Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: Sony W755C / W805C / W809C / W855C 55" Android TV Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Ja normalnie poczekam na ten update, może coś jeszcze poprawią, nie będę dogrywał ręcznie z usb, chyba że ten update dłuższy czas nie zostanie wykryty przez tv.

Jak pisałem, to co chciałem i tak zrobiłem okrężną drogą, nie muszę już nic ustawiać w opcjach tunera sat, także wszystko mi działa co używam. Z tv jestem ogólnie bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie przeprowadziłem aktualizację z pena na w809c i wszystko jest ok 

Super ze wszystko działa ok i naprawili wszesniejsze problemy z lagami w ustawieniach programów ale ja jednak również poczekam na ota i trochę więcej komentarzy od betatatesterów :-)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie zainstalowałem z pendrive oprogoramowanie w telewizorze w805C i wszystko śmiga. Korzystam z moduł CI+ i wydaje mi się że szybciej zmieniają się kanały, a napewno menu sygnału cyforowego działa płynnie (do tej pory strasznie muliło. 

Niestety ciągle nie ma funkcji zatrzymywania oglądanego filmu z sygnału cyfrowego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moduł ci jakiej platformy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla osób z błędem po aktualizacji z pendrive'a. Pomoc techniczna przysłała taką metodę:

W nawiązaniu do zgłoszenia uprzejmie proszę o dokładne wykonanie poniższych kroków celem usunięcia usterki telewizora:

1. Odłącz przewód zasilający od gniazda elektrycznego.
2. Naciśnij VOL- oraz przycisk zasilania/POWER na urządzeniu (panel telewizora) i przytrzymaj go.
3. Ponownie podłącz zasilanie, naciskaj klawisz VOL- i przycisk POWER na urządzeniu.
4. Dioda LED zmieni kolor na zielony po około 30 sekund.
5. Puść klawisze.
6. Telewizor uruchomi się ponownie 2 razy i przełączy do ekranu pierwszej konfiguracji.
7. Przejdź przez wstępną konfigurację, ale nie wyszukuj kanałów ani nie loguj do konta Google.
8. Gdy w menu głównym, pojawi się możliwość przejścia do Ustawień proszę wybierz Pamięć i resetowanie, następnie zatwierdź opcję Przywróć ustawienia fabryczne.
9. Wykonaj reset fabryczny, kiedy telewizor przejdzie do ekranu początkowego, proszę wypełnij konfigurację w pełny sposób (strojenie kanałów, logowanie do konta Google itp).

Jeszcze nie próbowałem, więc nie wiem czy coś daję.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV Sony KDL-55W755C własnie zaktualizowany z pendrive do Marshmallow 6.0.1 wersja PKG3.845.0135EUA i wszystko działa jak najbardziej OK łącznie z pilotem RMF-TX100E (dodatkowo zakupionym wraz z TV).
Bardzo mnie cieszy zmiana layout poziomu głośności, wg. mnie teraz jest bardziej subtelny i nie razi swoja gruba krecha na środku ekranu zasłaniając np. text podczas oglądania filmu z napisami.

Wieczorem sprawdzę podczas seansu filmowego czy obraz nadal sam się ściemnia i rozjaśnia podczas włączonej opcji zaawansowanego kontrastu w ustawieniach obrazu w danym profilu np. KinoPRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, razahell napisał:

Wieczorem sprawdzę podczas seansu filmowego czy obraz nadal sam się ściemnia i rozjaśnia podczas włączonej opcji zaawansowanego kontrastu w ustawieniach obrazu w danym profilu np. KinoPRO.

No jak nie będzie się ściemniał to znaczy, że masz uszkodzony telewizor :-) Przecież wyłącznie na tym właśnie polega działanie tej funkcji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze problem z dźwiękiem 5.1

Tv podłączony do amplitunera przez optical.

Dźwięk 5.1 nie działa na: youtube (doczytałem że na yt nie ma 5.1), większość kanałów z tunera sat, np. tvn hd, działa na discovery hd (chyba jedyny na którym działa)

Dźwięk 5.1 działa na: standardowy odtwarzacz, player z kodi (formaty dts jak i np. AC-3), netflix

Jakieś sugestie co może być przyczyną?

Ok już sobie poradziłem. Problem był banalny, wybór ścieżki audio. Zmyliło mnie bo akurat kilka filmów leciało, i na wszystkich dźwięk 5.1 wymagał wyłączenia polskiego lektora.

Edytowane przez ae1337

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dziwny problem po włożeniu pendrive z oprogramowaniem telewizor się restartuje i nic więcej się nie dzieje.

Update:

Problem z pendrive. Markowy powodował restarty na jakimś no name poszło ładnie.

Edytowane przez tomo13
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy tez macie problemy z zalogowaniem sie na YouTube ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy tez macie problemy z zalogowaniem sie na YouTube ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak. Musiałem odinstalować wszystkie aktualizacje i zainstalować ponownie

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie było takich problemów z youtube. Generalnie wszystko chodzi lepiej. Zauważyłem tylko jeden defekt z paskiem głośności - jak przytrzymam przycisk pilota aby szybko zwiększyć lub zmniejszyć głośność o kilkadziesiąt jednostek to w pewnym momencie cyferki i pasek zmieniają się skokowo, a nie plynnie np o 10, 15 jednostek, trochę to słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.02.2017 o 15:48, GREG 17 napisał:

To jest zjawisko jak w aparacie fotograficznym przy nastawieniu  wysokim- din  szczególnie w nocnych scenach.W moim tv zjawisko to występuje np ciemne granatowe niebo,ściana koloru szarego,granatowego i beżowego.Na tych kolorach"latają mrówki" jakby obraz płynął,coś pod zjawisko" pikselowania" obrazu.Zastanawiam się czy to jakaś wada matrycy, czy może matryca sobie nie radzi z wyświetlaniem tych barw.Coraz częściej zastanawiam się czy to nie matryca 60Hz.Na angielskim forum sugerują,że po kilku godzinach pracy w tv przegrzewa się procesor i jest  widoczne pogorszenie obrazu.Być może to jest przyczyną,sam już nie wiem.

Czy mógłbyś podać jakiś link do wspomnianego przez Ciebie wątku na angielskim forum?

Ja mam problem z 50W755C, który po jakimś czasie pracy zaczyna mieć kłopoty z wyświetlaniem ruchu, które sugerowałoby właśnie przegrzewanie się procka. Konkretnie przy szybkim ruchu poziomym lub pionowym jest brak płynności i pojawiają się artefakty. Zmiana trybu Motionflow nie przynosi wtedy żadnego efektu aż do czasu ponownego włączenia i wyłączenia TV.

Najlepiej to wg mnie widać na filmiku testowym poniżej, od 2:40 są na nim dwa poruszające się prostokąty. 

https://youtu.be/tPdLZ9g0l28?t=160

Np jak Motionflow ustawię na Sport lub Animacja, to zaraz po uruchomieniu TV prostokąty poruszają się pionowo i poziomo mega płynnie. Jak TV pochodzi np. kilkadziesiąt minut to krawędzie są poszarpane i jest brak płynności. Na tych samych ustawieniach. Może ktoś sprawdzić to u siebie?

TV jest obecnie zaktualizowany do najnowszej wersji softu (przez USB) ale nic to nie zmieniło na lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Carty napisał:

Czy mógłbyś podać jakiś link do wspomnianego przez Ciebie wątku na angielskim forum?

Ja mam problem z 50W755C, który po jakimś czasie pracy zaczyna mieć kłopoty z wyświetlaniem ruchu, które sugerowałoby właśnie przegrzewanie się procka. Konkretnie przy szybkim ruchu poziomym lub pionowym jest brak płynności i pojawiają się artefakty. Zmiana trybu Motionflow nie przynosi wtedy żadnego efektu aż do czasu ponownego włączenia i wyłączenia TV.

Najlepiej to wg mnie widać na filmiku testowym poniżej, od 2:40 są na nim dwa poruszające się prostokąty. 

https://youtu.be/tPdLZ9g0l28?t=160

Np jak Motionflow ustawię na Sport lub Animacja, to zaraz po uruchomieniu TV prostokąty poruszają się pionowo i poziomo mega płynnie. Jak TV pochodzi np. kilkadziesiąt minut to krawędzie są poszarpane i jest brak płynności. Na tych samych ustawieniach. Może ktoś sprawdzić to u siebie?

TV jest obecnie zaktualizowany do najnowszej wersji softu (przez USB) ale nic to nie zmieniło na lepsze.

U mnie występuje podobne zjawisko.Po kilku godzinach oglądania ,szczególnie słyszalne jest to w nocy tv wydaje dziwne dżwięki ,coś trzeszczy,strzela,stwierdziłem,że to chyba przegrzewający się procesor.Jeśli chodzi o forum to czytałem to prawdopodobnie na tym-link http://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2363857-official-sony-w800c-owner-s-thread-2.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja zainstalowana wczoraj z pendrive'a na W809C - wszystko (przynajmniej w tym zakresie, w jakim ja używam TV - czyli youtube, KODI, Xbox i CP) działa poprawnie. Menu jakby przyspieszyło - przynajmniej w moim odczuciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.02.2017 o 19:03, insane_bob napisał:

hmm ja u siebie mam czasem w ten sposób, że po naciśnięciu off tv wyłącza się i za moment włącza :/ 

Czy mógłbyś zainstalować ze sklepu play -z przeglądarki nie z sony aplikację AIDA64.Tam  są wszelkie parametry z kodekami ,z producentem,dosłownie jest wszystko.Zerknij jakie masz odświeżanie matrycy.Panowie możecie zerknąć na tym programie jaka jest matryca 805c,755,756,809 itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.02.2017 o 19:43, GREG 17 napisał:

U mnie występuje podobne zjawisko.Po kilku godzinach oglądania ,szczególnie słyszalne jest to w nocy tv wydaje dziwne dżwięki ,coś trzeszczy,strzela,stwierdziłem,że to chyba przegrzewający się procesor.Jeśli chodzi o forum to czytałem to prawdopodobnie na tym-link http://www.avsforum.com/forum/166-lcd-flat-panel-displays/2363857-official-sony-w800c-owner-s-thread-2.html

Również słyszę trzaski co jakiś czas, od nowości. I nie TV nie musi chodzić ileś tam godzin, na dzień dobry je słychać. Nie przeszkadza mi to tak bardzo. Myślę, że to nie procesor, a tandetny plastik z tyłu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Grz3chu napisał:

Również słyszę trzaski co jakiś czas, od nowości. I nie TV nie musi chodzić ileś tam godzin, na dzień dobry je słychać. Nie przeszkadza mi to tak bardzo. Myślę, że to nie procesor, a tandetny plastik z tyłu obudowy.

Pobierz aplikację AIDA64 i powiedz jakie odświeżanie matrycy Ci wyświetla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem... Od pewnego czasu gdy chcę coś wyszukać np na YouTube to nie wyświetla mi sie klawiatura. Można tylko wpisywać za pomocą fizycznej klawiatury. Nie wiem czy ktoś coś grzebał w ustawieniach czy problem tkwi gdzie indziej, any idea ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, sowson napisał:

Witam. Mam następujący problem... Od pewnego czasu gdy chcę coś wyszukać np na YouTube to nie wyświetla mi sie klawiatura. Można tylko wpisywać za pomocą fizycznej klawiatury. Nie wiem czy ktoś coś grzebał w ustawieniach czy problem tkwi gdzie indziej, any idea ???

Wejdż w aplikację klawiatura i zmień na klawiatura - leanback z klawiatury wielojęzycznej.Klawiatura leanback tio specjalna klawiatura do YT.

53 minuty temu, Grz3chu napisał:

60mhz

Dzięki za sprawdzenie.Swoją drogą czy to możliwe ,że ten model ma matrycę 60Hz a nie 120Hz czy jakieś przekłamanie programu,to samo pokazuje mi kodi.

Chciałem sprawdzić to bardzo dobrym programem ufotest ale nie obsługuje on kernela linux.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program przełamuje. Na moim 55x8509 pokazuje 60Hz i rozdzielczość tylko full HD.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi