Skocz do zawartości
Jimthree

Denon 1930 rozczarowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Niedawno wymieniłem TV CRT na Sharpa 37Xd1e, chcąc wykorzystać jego możliwości (i poprawić obraz w filmach z domowej kolekcji) dokupiłem Denona 1930 (długo szukałem DVD w przedziale 1500-2000). Stare dvd to Onkyo DV501 podłączone Scartem do Crt 32 thomsona 100Hz. Kupiłem kabel HDMI (raczej z tych droższych), podłączyłem to wszystko, obłożyłem się pilotami :), zapuściłem Gladiatora i... nic.
Faktem jest, że po komponencie i hdmi obraz jest lepszy od scarta, i tylko z tym się zgodzę. Chyba za bardzo uwierzyłem w tego upscalera, bo na najniższej i najwyższej rozdzielczości [u]nie widzę różnicy[/u] ;)
Przejrzałem chyba z 20 różnych płyt i nadal to samo (matrix, shrek, kampania braci, helikopter w ogniu, władca pierścieni itp.). Fakt, że ustawień jest trochę, być może coś źle robię. Ale wytłumaczcie mi, dlaczego w ruchomych scenach (widać to dokładnie w shreku kiedy pierwszy raz widzi śpiącą królewnę) po hdmi widać brak płynności w obrazie (widzi to nawet żona), a po komponencie jest płynnie. Po za tym, w ciemnych scena na hdmi mam "szum matrycy" (czerwono-niebieskie kropki) w ciemnych scenach, po komponencie wygląda to lepiej a na scarcie mimo braku ostrości jest pod tym względem najlepiej. Sorry za przydługi tekst, ale jeżeli nic z tym nie da się zrobić to ja za takiego denona dziękuję i poczekam na BR.
pozdr.
Jim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To w sumie dziwne, bo o ile słychac wszędzie narzekania na jakośc dźwieku oferowaną przez tego Denona i jego poprzednika (1920), to obraz uchodził za najlepszy z najlepszych (oczywiście w ramach dvd do 3000 zł).
Najdalej za 8-10 dni będe miał tego Denona i Pionka 427XA. Mam wszystkie wymienione przez Ciebie filmy, jak podłącze to wymienimy się spostrzeżeniami (u mnie będzie sprzęt montowac ekipa sklepowa (darmowe okablowanie), mam nadzieję, że chyba widzą jak ustawić).
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimthree - powiem ci dlaczego jesteś rozczarowany.
Bo Onkyo to po prostu dobry sprzęt jest ;)
Nie chcę tu wojny systemowej rozpoczynać, ale ja się jeszcze na tej marce nie zawiodłem. Oczywiście nie ujmując niczego Denonowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew
O dźwięku w ogóle nie piszę (nie to forum) bo mi się też nie podoba, Onkyo, jak dla mnie gra o wiele lepiej.
Przeczytałem pełno for i opinii, wydawało mi się, że wybiorę dobrze, a na razie się zawiodłem, skłaniam się ku opinii, że najlepszym testerem są własne oczy i uszy a nie opinie innych.
Zapomniałem dodać, że pobiegłem z denonem do ojca, który nabył 46" Samsunga, u niego wyglądało tak samo jak u mnie na 37" ekranie. Jeszcze mnie dobił podłączając mantę na scarcie za 5 zł i naprawdę, nie miałem się do czego przyczepić ;)
Możesz podać film DVD, który na pewno jest bardzo dobrze nagrany i na każdym ekranie wygląda świetnie?
pozdr.
Jim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Jimthree' post='28324' date='11.12.2006, 23:04 ']
skłaniam się ku opinii, że najlepszym testerem są własne oczy i uszy a nie opinie innych.
[/quote]

Święta prawda - tego się trzymaj. Edytowane przez MaBri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MaBri' post='28323' date='11.12.2006, 23:01 ']
Jimthree - powiem ci dlaczego jesteś rozczarowany.
Bo Onkyo to po prostu dobry sprzęt jest ;)
Nie chcę tu wojny systemowej rozpoczynać, ale ja się jeszcze na tej marce nie zawiodłem. Oczywiście nie ujmując niczego Denonowi.
[/quote]
Tu się z Tobą zgodzę, mam cały system Onkyo i jestem z niego bardzo zadowolony, zastanawiałem się nad DVD Onkyo SP504, ale się uparłem na 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Jimthree' post='28328' date='11.12.2006, 23:07 ']
Tu się z Tobą zgodzę, mam cały system Onkyo i jestem z niego bardzo zadowolony, zastanawiałem się nad DVD Onkyo SP504, ale się uparłem na 1080p.
[/quote]

Po co ci 1080p? Bierz tego 504 i będę ci bardzo zazdrościł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='MaBri' post='28330' date='11.12.2006, 23:09 ']
Po co ci 1080p? Bierz tego 504 i będę ci bardzo zazdrościł.
[/quote]
;)
Chciałem wyciągnąć max ze sprzętu.
Jeżeli z Denonem się nic nie poprawi, to się go pozbędę, i wtedy będzie już tylko Onkyo na celowniku. (A czy go ustrzelę to zależy już tylko od żony :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Jimthree' post='28331' date='11.12.2006, 23:13 ']
;)
Chciałem wyciągnąć max ze sprzętu.
Jeżeli z Denonem się nic nie poprawi, to się go pozbędę, i wtedy będzie już tylko Onkyo na celowniku. (A czy go ustrzelę to zależy już tylko od żony :) )
[/quote]
Skąd ja to znam :lol:

Co do wyciągnięcia maxa ze sprzętu - to jest tylko skaler i różnie z tym bywa. Zazwyczaj najlepiej spisuje się 720p, ale nie jest to regułą.

Edytowane przez MaBri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Jimthree' post='28324' date='11.12.2006, 21:04 ']
Możesz podać film DVD, który na pewno jest bardzo dobrze nagrany i na każdym ekranie wygląda świetnie?
[/quote]
IMHO koncert Robbie Williamsa z Royal Albert Hall na DVD to właśnie taki materiał jakiego szukasz.
Nie widziałem nic lepszego, co nie znaczy, że takiego nie ma. Mam ten sam koncert w HD 1080i i IMO ten na DVD wygląda lepiej :-) Serio

Pzdr
KrzyHo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dużej różnicy a praktycznie żadnej nie ma i za bardzo nie będzie ;) Ja mam podobną sytuacje u siebie. TV to Samsung 50" Q7 i na początku grał z DVD SONY za 400zł z przed półtora roku na kablu euro i było ok. Kupiłem Panasonica S52 ( bo uważam że nie ma sensu ładować kasy w DVD :) ) i podłączony jest kablem HDMI i obraz jest niewiele lepszy. Jest bardziej wyraźny i bardziej taki żywy i mi to wystarcza bo DVD kosztowało 500zł ale jak bym wydał z 2000zł to by mi było smutno :lol: Po prostu z płyt DVD "amatorskimi" sposobami nie da się wycisnąć niewiadomo jakiego obrazu. Nie ma tego na płycie zapisanego i co by nie robić to skaler nam "nie dorobi" brakujących szczegółów :lol: Sa profesjonalne skalery po 12.000zł i niektore osoby z forum mówią że są ekstra ale nie widziałem ich w pracy więc nie wiem.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='KrzyHo' post='28337' date='11.12.2006, 23:34 ']
IMHO koncert Robbie Williamsa z Royal Albert Hall na DVD to właśnie taki materiał jakiego szukasz.
Nie widziałem nic lepszego, co nie znaczy, że takiego nie ma. Mam ten sam koncert w HD 1080i i IMO ten na DVD wygląda lepiej :-) Serio

Pzdr
KrzyHo
[/quote]

Dzięki KrzyHo za podpowiedź.

[quote]
Skąd ja to znam

Co do wyciągnięcia maxa ze sprzętu - to jest tylko skaler i różnie z tym bywa. Zazwyczaj najlepiej spisuje się 720p, ale nie jest to regułą.
[/quote]
No właśnie tu sie złapałem w pułapkę, że kupując dvd na podstawie opinii innych tak naprawdę kupiłem kota w worku. ;) Przyznam się, że poza kilku forum, kilkunastu clipów w HD na dysku i oglądaniem dem w Media Markcie, z materiałem w HD nie miałem do czynienia. Co do upscalerów, jest to pierwszy mój taki sprzęt, więc nie mam się jak odnieść do innych. Wszystko muszę testować na sobie. :)
Poczekam na testy kroga, może coś mi doradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dawmac' post='28339' date='11.12.2006, 23:37 ']
dużej różnicy a praktycznie żadnej nie ma i za bardzo nie będzie :lol: Ja mam podobną sytuacje u siebie. TV to Samsung 50" Q7 i na początku grał z DVD SONY za 400zł z przed półtora roku na kablu euro i było ok. Kupiłem Panasonica S52 ( bo uważam że nie ma sensu ładować kasy w DVD :lol: ) i podłączony jest kablem HDMI i obraz jest niewiele lepszy. Jest bardziej wyraźny i bardziej taki żywy i mi to wystarcza bo DVD kosztowało 500zł ale jak bym wydał z 2000zł to by mi było smutno :lol: Po prostu z płyt DVD "amatorskimi" sposobami nie da się wycisnąć niewiadomo jakiego obrazu. Nie ma tego na płycie zapisanego i co by nie robić to skaler nam "nie dorobi" brakujących szczegółów :P Sa profesjonalne skalery po 12.000zł i niektore osoby z forum mówią że są ekstra ale nie widziałem ich w pracy więc nie wiem.

pozdr. dawmac
[/quote]

Teraz wiem, że masz rację ;)
Mój tok rozumowanie był chyba prosty: wraz z wymianą TV, iść za ciosem i wymienić DVD aby korzystać z dobrodziejstw nowej technologii. Chiałem swoje ulubione filmy oglądać w najlepszej, na jaką mnie stać, jakości. Kilka tygodni przeszukiwania netu wyłoniło Denona i tu się wszystko załamuje, bo niestety nie jest tak jak miało być. Skoro ten denon tak mnie nie zachwycił (jak innych) to ciekawe jak działają tańsze dvd (może tak samo?), czyżby te długie listy zaawansowanych technologii poprawy obrazu pokazywane na stronach producentów były nic nie warte?. Ze wszystkich złącz denona to po komponencie obraz najbardziej mi się podoba. I jest to jedyna pozytywna cecha tego dvd (u mnie). :)
pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 18-tego będe miał w domu Pionka 427XA, zestaw Denona (1930 + 1907/2307 zależy jaka różnica w stosunku do ok. 1000 zł dopłaty) i Dali Concepty (6 i 8 też w zależności jak zagrają). Mam w domu troszkę odtwarzaczy m.in. nieśmiertelną i czytającą "nawet płyty chodnikowe" Mantę, Pioneera 2850 i Panasonica DMR-EH65. Z chęcia porównam co jak gra i po świętach Wam opiszę.

Co do Denona to chyba właśnie żałuję, ze nie posłuchałem ONKYO. Słuchałem HK, Yamahę i Denona. Wybrałem Denona, ale raczej ze względu na dźwięk w stosunku do Yamahy i obraz w stosunku do HermanaKartona ;) (bardziej opisowo niż to co zobaczyłem). Ale .. zawsze mogę poprosić aby dowieźli jeszcze do przesłuchania ONKYO. Fajne chlopaki, pewnie się zgodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego Jimthree chyba nie doczytałeś dokońca opinii użytkowników i testów denona.
Owszem denona przedstawiają w superlatywach ale nie 1930 TYLKO 2930/3930 a to różnica zasadnicza!
1930 to zabawka trochę lepsza od manty z marketu i wcale się nie dziwię że jesteś zawiedziony.
Osobiście żywam 2930 + KDL40V2000 i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Matrix' post='28404' date='12.12.2006, 09:16 ']
Kolego Jimthree chyba nie doczytałeś dokońca opinii użytkowników i testów denona.
Owszem denona przedstawiają w superlatywach ale nie 1930 TYLKO 2930/3930 a to różnica zasadnicza!
1930 to zabawka trochę lepsza od manty z marketu i wcale się nie dziwię że jesteś zawiedziony.
[/quote]
Matrix, a skad wiesz, ze jest jakas istotna roznica pomiedzy 1930 a 2930? Staram sie sledzic posty na bierzaco i poza subjektywnymi opiniami uzytkownikow obu playerow nie widzalem obrazowego porownania. Wg specyfikacji Denona oba DVD niewiele sie od siebie roznia. Dlatego tez nasowa mi sie pytanie - czy faktycznie jest jakies uzasadnienie zeby wydac prawie 3x tyle.

Pozdrowienia
Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zawsze mam problem bo jak dvd to od lat Pioneer a jak wzmacniacz to Yamaha a te dwie firmy za nic nie chca sie zgodzic choc troche w kolorystyce ale za to wspolnie pieknie graja. Ja ostatnio zmienilem Yamahe na Pioneera (amplituner) i teraz tylko szukam okazji zeby wrocic do porzedniego ukladu. Oczy mi sie swieca na nowa serie Yamahy 4700 ale drogo ;) Natomiast dvd Yamahy nie wybrałbym nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Matrix' post='28404' date='12.12.2006, 10:16 ']
[/quote]

Doczytałem, doczytałem. Na dvd zakładałem wydać max 2000zł, więcej nie chcę w to inwestować.
Po tych kilku dniach używania (w tej chwili stoi spakowany kartonie), też się zgodzę że jest tylko trochę lepszy od manty. Zastanawia mnie jeszcze jedno, dlaczego ludzie tak się tym zachwycają, skoro jak piszesz różnica jest niewielka?
Jeżeli obraz z DVD poprawia się dopiero przy sprzęcie za 3500zł, to chyba ja wysiadam. Niestety nie mam możliwości zobaczenia go w akcji, a kupowanie bez testowania od kilku dni uważam za nieco ryzykowne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Jimthree' post='28416' date='12.12.2006, 09:15 ']
Doczytałem, doczytałem. Na dvd zakładałem wydać max 2000zł, więcej nie chcę w to inwestować.
Po tych kilku dniach używania (w tej chwili stoi spakowany kartonie), też się zgodzę że jest tylko trochę lepszy od manty. Zastanawia mnie jeszcze jedno, dlaczego ludzie tak się tym zachwycają, skoro jak piszesz różnica jest niewielka?
Jeżeli obraz z DVD poprawia się dopiero przy sprzęcie za 3500zł, to chyba ja wysiadam. Niestety nie mam możliwości zobaczenia go w akcji, a kupowanie bez testowania od kilku dni uważam za nieco ryzykowne ;)
[/quote]

Ludzie sie zachwycaja, bo to Denon - czyli bozyszcze maniakow :)
A powaznie, lepiej bylo kupic za podobna kase jakis player HD w stylu Snazio czy Kiss600.
Oprocz swietnej jakosci skalera masz mozliwosc ogladania prawdziwego HD. Niestety po
kilku seansach filmow HD nie chce sie juz ogladac zwyklych DVD lub DIVX - nie ta
jakosc i rozdzielczosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiss 600 nie jest playerem HD DVD, to po pierwsze a po wtóre wystarczy wejść na oficjalną stronę denona nawet pl i tam jest zakładka porównaj do... i wpisać 1930 i 2930.
Różnica jest ogromna, osobiście absolutnie nie żałuje tych 3k zł które dałem za 2930, na wiosnę /święta wielkanocne/ będę chciał wymienić swojego KDL40V2000 NA X2000 a w tenczas będzie jak znalazł z upscalerem do 1080p. ale nawet teraz w parze z V2000 przy "tylko" 1080i śmiga wyśmienicie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Matrix' post='28432' date='12.12.2006, 11:01 ']
Kiss 600 nie jest playerem HD DVD, to po pierwsze a po wtóre wystarczy wejść na oficjalną stronę denona nawet pl i tam jest zakładka porównaj do... i wpisać 1930 i 2930.
Różnica jest ogromna, osobiście absolutnie nie żałuje tych 3k zł które dałem za 2930, na wiosnę /święta wielkanocne/ będę chciał wymienić swojego KDL40V2000 NA X2000 a w tenczas będzie jak znalazł z upscalerem do 1080p. ale nawet teraz w parze z V2000 przy "tylko" 1080i śmiga wyśmienicie :-)
[/quote]

Matrix a podpinałeś do swojego TV np. Denona 1930 lub Panasonica S52 ? Jak będziesz miał możliowść - sprobój i napisz czy widzisz różnice w jakości obrazu wartą ponad 2000zł ( za tą kwotę mozna kupić HD DVD Toshiba )

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Matrix' post='28432' date='12.12.2006, 11:01 ']
ale nawet teraz w parze z V2000 przy "tylko" 1080i śmiga wyśmienicie :-)
[/quote]

Z tego co wiem, to V2000 to HDReady, więc powinieneś wybrać 720p lub 576p w zależności który tryb da lepsze rezultaty. Wybierając 1080i skalujesz obraz raz w DVD a drugi raz skalujesz w dół w TV który dodatkowo musi jeszcze zrobić deinterlacing... trochę bez sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem kilka dvd z upscalerem, wszyscy chwalili tez z tą nie pamiętam nazwy Froujdą i z mojego subiektywnego odczucia było widać szumy na matrycy na tym układzie a na zwykłym najtańszym Pionku nie, szkoda raczej pieniędzy na takie drogie dvd lepiej kupić kabel i podłączyć do kompa :) TV ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sober w pewnym sensie masz racje ale tylko teoretyczną/matematyczną/ w praktyce wszyscy użytkownicy nboxów a posiadający tv hd ready idąc za tokiem twojej wypowiedzi powinni ustawić nbox'y na 576 lub 720 bo w innym przypadku to tv bedzie downscalować sygnał. W praktyce to ustawienie 1080i daje lepszy rezultat niż 720p. Opinia moja i wielu użytkowników tego forum, więc pozostanę przy 2930 i skalowaniu do 1080i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Matrix' post='28445' date='12.12.2006, 11:40 ']
Sober w pewnym sensie masz racje ale tylko teoretyczną/matematyczną/ w praktyce wszyscy użytkownicy nboxów a posiadający tv hd ready idąc za tokiem twojej wypowiedzi powinni ustawić nbox'y na 576 lub 720 bo w innym przypadku to tv bedzie downscalować sygnał. W praktyce to ustawienie 1080i daje lepszy rezultat niż 720p. Opinia moja i wielu użytkowników tego forum, więc pozostanę przy 2930 i skalowaniu do 1080i.
[/quote]

a u mnie 720p lepiej wyglada niż 1080i ;)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi