Skocz do zawartości
Yodas

Sony vpl-hw55es....pytanie do szczęśliwych posiadaczy.....

Rekomendowane odpowiedzi

... tak jak myślałem "projector calculator" to tylko orientacyjne dane... na tej stronie wychodzi że z rzutu 3,40m to maks 111 cali.... czyli fizycznie z 3m 105 cali da rade wyciągnąć... ;):).... oczywiście ja celuję w ekran równo 100".... przy mojej odległości siedzenia ( dokładnie 3.1m) to i tak za duży ;) .....

...ale jeszcze proszę innych Użytkowników o swoje pomiary.... zobaczymy jak ta optyka z Sony jest powtarzalna.... ;)

... wychodzi taka zależność , że każde 3cm bliżej przesunięty projek w stronę ekranu to jeden cal mniej...przy maksymalnym zoomie.... :)

Edytowane przez Yodas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego mam Sony HW10 i z odległości 2,8m wyświetlam obraz na 92" w trybie standard z lampą ustawioną na LOW. Obraz jasny i nasycony. Do oglądania filmów po ciemku używam ustawień Cinema. Do oglądania w dzień z przysłoniętym oknem używam ustawień Dynamic z ustawieniem lampy na High. Nie patrz na kalkulator on nie do końca podaje prawdziwe dane. Nawet przy trybie lampy low w trybie Cinema jasność nie spada poniżej 16fL co jest w 100% wystarczające.

A tak na marginesie to kolego "Yodas" zaczerpnij informacji od fachowców a nie latasz po tym forum z tematu na temat, jednym doradzasz ekran pod HW55 a sam się motasz i zadajesz dziwne pytania jaki projektor i ekran wybrać. Piszesz, że się znasz i obcujesz z projektorami a do końca nie wiesz co masz kupić!

Edytowane przez @stanisław@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kolego @stanisław poczytaj dokładnie moje wpisy ...

.. oczywiście dziękuję pięknie za odpowiedź.... :)

.... nie piszę że się znam tylko nie jestem aż takim laikiem... a pytam o techniczne sprawy ( prametry FL i maks rzutu zawarte w kalkulatorze) pod kątem mojej przyszłej instalacji i nie ma tam mowy (w moich postach) "jaki ekran do hw55" :) "i jaki projektor" ... wiem co chcę powiesić tylko doszła jeszcze jedna opcja jvc500 którego to nie widziałem jak świeci.... kolego masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz a świadczy o tym Twoja odpowiedź bo pytałem o maksymalny rzut obrazu przy hw55 a Ty kolego napisałeś o Twoich ustawionych parametrach obrazu w innym modelu ....to napisz chociaż troszke na temat i podaj maksymalną wielkość obrazu dla rzutu Twojego projka z tej odległości którą używasz.... i pytałem fachowców i każdy powołuje się na jakiś kalkukator rzutu....a mnie interesują fizyczne możliwości hw55 a nie teoria i zbliżone dane.... ;):)

P. S. Proszę wskaż mi jakie dziwne wg Ciebie pytania zadałem.... :)

Edytowane przez Yodas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam sony vpl-hw55 już od dłuższego czasu, i na dzień dzisiejszy również bym go kupił ze względu na jego obraz. Odnośnie odległości to: od obiektywu do ekranu jest 4,4m. Wielkość jaką mam ekran to 130" szary 0,8gain kauber z napinaczami. Ja oglądam z bliższej tak z 3,8-4,0m ponieważ dla mnie jest w tedy jeszczel lepszy efekt. Lampa pracuję na low. Z tej odległości przy max.zumie żucił mi obraz o wielkości 144".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nawiązując do sony hw55 i jego decybeli to jestem niesamowicie zaskoczony. ... :) :) :)

Oglądam filmik (a projek wisi mi metr nad głową ) i sobie myśle lampa pewnie fabrycznie jest na "low" bo ledwo co mruczy , i chciałem ją przełączyć na "high" żeby choć troszke te chłodzenie usłyszeć a tu zonk ustawiony był na "high" i jak przełączyłem na "low" to dopiero był numer myślałem że wiatrak poszedł spać.... jest niesamowicie cichy może dlatego że ma wyświecone dopiero 5godzin.... bo jest świeżynką z datą produkcji 11/2014 ...... ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wrażenia z jakością obrazu podobają ci się ustawienia fabryczne czy będziesz kalibrował, słyszałem że nie masz instrukcji po polsku mogę ci pszesłac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo miłe ale dziękuję za instrukcje... już Jeden Kolega mnie poczęstował..... ;):)

A co do jakości obrazu to ekran przyjedzie do mnie najszybciej we wtorek. ...teraz lece na ciemnopomarańczowej ścianie....

Mój syn jest zachwycony..... jak powiesze ekran to napewno opisze wrażenia..... a co do kalibracji to raczej na pewno to zrobie przede wszystkim tryb 3d bo lubię tą technologie zwłaszcza bajki....

I wiem że z odległości 3,5m 100" które zamówiłem będzie ok...ale optymalne będzie dla mnie 110"....

Muszę poczekać i jechać na 100" magicscreenie future bo większych narazie nie produkujà....ale jak zaczną to wymieniam na 110 cali to na pewno.... 110 będzie idealne....

Co do 3d to na ścianie nawet wymiata.... ale mam taką ciekawostke...posiadam specjalne demo 3d samsunga specjalnie do tv i na projku jest lipa..... a na mojej plaźmie to demo wymiatało..... ale jak zapuściłem na próbe Madagaskar 3 3D to zaczęła sie dopiero jazda ..... :) :) :)

Tak jak wspomniałem ,powiesze ekran to opisze moje wrażenia z tej hybrydy czyli hw55 i magicscreen future 100".....

Edytowane przez Yodas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowia, ze obraz zastapi 1000 slow. Wiec jak nakrecisz film wszyscy, to docenia 1000-kroć bardziej od slownego opisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiesz że nakręcony film i tak nie odda tego co zobaczy oko w orginale....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi