Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Tak - kąty nie są ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? po lewej stronie ok. metr od telewizora są trzy duże okna.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? monitor od laptopa:P
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobre połączenie z internetem i komuterem. Ma dobrze sobie radzić z wyświetlaniem gier video.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? filmy Blue ray i gry full hd, 4k.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? mocny komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? od 2 do 6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa chyba lepsza do oglądania w dzień. Okna są od zachodniej strony więc w lato długo świeci słońce.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? nie będzie podłączona żadna telewizja
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? myślę, że po 50% filmy i gry z PC
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wracam z pracy po 16 i telewizor może być użytkowany do 1 w nocy.
17. Preferencje co do wielkości? myślałem o 50 cali uhd lub 55 full hd
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? jeśli się przycinają i odbija się na nich światło.
19. Preferencje co do marki ? Sony. Mam możliwość kupienia tej marki w krozystnej cenie, także z dużym naciskiem na sony.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie jest wymagane
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 4000zł(Sony do 5500zł )

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jeśli stosunek cena/poprawa jakości wyświetlnaego obrazu są odpowiednie to czemu nie.

Zastanawiam się czy jest sens kupować telewizor 4k. Większego niż 50 cali nie kupie ze względu na cenę i przy odległośći 2.5m podobno różnicy między full hd nie zobaczę. Jednak telewizor mam zamiar wykorzystywać również do grania w gry i tutaj mogę usiąść na krześle bliżej i wtedy jakość 4k napewno zobaczę. Dlatego czy przy odległośći 2.5m oglądanie telewizora 4k będzie lepsze, takie same czy gorsze niż 55 cali full hd?

Edytowane przez karpiu01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałeś wszystko co napisałem? Telewizor w 50% będzie wykorzystywany do grania i tu mogę siedzieć już 1 metr od telewizora. Czy obraz telewizora uhd będzie gorszy przy odtwarzaniu formatu full hd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem. A ty raczyles napisac w jakiej odleglosci bedziesz siedzial od TV gdy ... grasz, ofladasz 4K, HD czy SD?

Bo nie zauwazylem.

I tak bedziesz musial jezdzic z doopą na fotel do i od TV. Z 2,5 m sygnał SD na TV 4K bedzie wyglądać masakrycznie.

A jak kupisz TV mniejszy, np. 65" to z 2,5 nie zobaczysz szczegolow w 4K, a z 3,5 m w HD. To jest matematyka. Odsylam do kalkulatora odleglosci, znajdziesz na forum.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m - z takiej odległości mam zamiar oglądać filmy full hd i tylko takie czasem może coś w 720p. Nie wiem po co piszesz coś o SD... Grał będe w takiej odległości jaka będzie wymagana, żeby być dokładnym przy 50 calach, w tem przedziale cenowym większego uhd się nie kupi, będzie to 1.05m.

Z tego co piszesz wynika, że telewizory 4k wypadają o wiele gorzej niż telewizory full hd oglądając materiał 1080 z tej samej odległości. Zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje abyś zobaczył sam :). Na własne oczka. TV SONY 4K nie jest tak wiele do wyboru. To Twoja kasa, to Ty będziesz to oglądać. Pójdź do SONY Center z różnym materiałem i oceń sam. To dobra rada.

Moje zdanie nt. zakupów telewizorów 4K "dzisiaj" jest znane na tym gorum od dawna i nie cieszy się popularnością i zrozumieniem ;):P .

Zobacz sam.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecna generacja konsol ledwo ciągnie FHD.

Gry na PC w 4K ok ale aby zagrać w nowego Wiedźmina lub GTA w 4K

to chyba będzie potrzeba 2 karty graficzne po 1500 zł każda :)

Jak cie stać to możesz myśleć o TV 4K.

Ja bym obecnie kupił Soniaka 50W805B z niskim imput lagiem.

A za jakieś 3-5 lat pomyślą o jakimś OLED 4K :)

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor chce kupić na 5 lat minimum, a komputer, który posiadam jest dość mocny z GTX970 i czytając testy na UItra bez AA w większości testów na 4k ma ponad 30 klatek. teraz pytanie jest czy

Sony kd-49x8505B będzie miał taki sam obraz z odległości 2.5m przy odtwarzaniu materiału full hd jak sony kdl- 50w829 ? Czy może ten obraz będzie gorszy lub lepszy?

W cenie kd-49x8505B jest sony kdl-55w955 i na nim takie full hd pewnie będzie wyglądać już lepiej(mam racje?). Głównym powodem, dla którego zastanawiam się nad tym telewizorem 4k są włąśnie gry, które wyglądają nieziemsko w tej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmcomp dobrze Ci radzi. Idź do sklepu i sprawdź sam organoleptycznie. Tv 4K z 2,5m to ok. 75" lub więcej.

Jak cie nie stać to doskladaj i kup później.

Na forum jest opisane jak tv 4K wyświetlają obraz full HD.

Poczytaj trochę to się dowiesz jeszcze paru innych, ciekawych rzeczy.

Nie znajdziesz tv uniwersalnego pod twoje zachcianki, albo albo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50" z rozdzielczością UHD z 2.5m? Odpuściłbym sobie... lepiej dołożyć 5" cali do Full HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50" z rozdzielczością UHD z 2.5m? Odpuściłbym sobie... lepiej dołożyć 5" cali do Full HD.

5" ???

A moze 15" ??? ;):P:D .

A nie mówiłem ??? 75" najmarniej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale oglądając ten uhd 49 z 2.5m chyba też jakiejś tragedi nie będzie? Rozumiem, że nie zobacze jakości ultra hd, ale gorzej niż full hd tej samej wielkości dużo chyba nie będzie? a będę mógł sobie pograć w gry w ultra hd siadając blisko ekranu na fotelu/krześle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten sam dylemat co ty. Przesledzilem milion temat itp.
Tez mam dosc dobry komputer. W sam raz do grania w 4K bez zbednych obicinaczy FPS.

Polecam dwa modele AX802B(AX800) z displayport. 50" 58" 65" oraz HU7100/HU7200(HU7250 w US) 55" lub 65".

Sam na poczatku zamówilem AX802B. Posiada displayport i pozwala odtwarzacz 4k 60hz w chroma 4:4:4. Natomiast znalazlem dosc dobra okazje i za £1470 kupilem 65" HU7200. Ma on pewna wade z tymi kolorami czcionek na pulpicie. Do grania, filmów i innych jest super.

Ja bym wybieral AX800, HU7100/7200. Ew. HU6900(ostatecznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale oglądając ten uhd 49 z 2.5m chyba też jakiejś tragedi nie będzie?

Nawet w jednym konkretnym przypadku będzie lepiej niż na HD, ale będzie to wynikało z marketingowego ograniczenia standardu HD.

TV HD mają dostęp do YT 720p z 6Mbps, na TV UHD będziesz miał YT 1080p z 8Mbps.

Jak pokombinujesz to możesz odpalić w Polsce Netflix, tu różnica będzie jeszcze większa.

Na TV HD, Netflix ~5Mbps

Na TV 4k, Netflix ~25Mbps

https://help.netflix.com/en/node/306

• 5.0 Megabits per second - Recommended for HD quality
  • 25 Megabits per second - Recommended for Ultra HD quality

P.S Użytkownikom TV HD pozostaje czekać na zewnętrzny odtwarzacz 4k, na którym będą mogli sobie puścić YT 4k 15Mbps lub Netflix ~25Mbps.

Edytowane przez slimak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc. Jeszcze zdecyduję po wybraniu się do sklepu i porównaniu obrazu z telewizorów na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi