Barnaba 1 096 Napisano 7 Stycznia 2015 Kika osób na forum interesuje się ostatnio zakupem telewizora Samsung UE75H6400. Może połączymy siły i wybierzemy "dobry" sklep:) TV trochę kosztuje, więc myślę, że porządny rabat uzyskamy już przy 2 szt. Trochę mi zależy na czasie, bo niestety mój kochany KDS-70R2000 po 9 (!) latach "zzieleniał" i chyba czas go godnie pożegnać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 7 Stycznia 2015 Kika osób na forum interesuje się ostatnio zakupem telewizora Samsung UE75H6400. Może połączymy siły i wybierzemy "dobry" sklep:) TV trochę kosztuje, więc myślę, że porządny rabat uzyskamy już przy 2 szt. Trochę mi zależy na czasie, bo niestety mój kochany KDS-70R2000 po 9 (!) latach "zzieleniał" i chyba czas go godnie pożegnać. Witaj Wlasnie po przeczytaniu Twojego posta zadzwoniłem do sklepu gdzie 75h6400 kosztuje 11.300K, zaproponowałem kupno np.3 szt.Pan powiedział,ze cena jest ostateczna,wiec nie jest to takie proste,ja jeszcze trochę będę poza polska,ale z moich obserwacji wynika,ze prędzej ten model stanieje,co dzieje się z dnia na dzień, niż ktoś Ci opuści w Polsce cene, nawet przy zakupie paru sztuk.Podzwon, popytaj,i jak znajdziesz kogos chętnego do zejścia z ceny, to daj znac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aze 1 Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wiem gdzie sledzicie ceny ale ja patrze tu:http://cenowarka.pl/eu/ Mieszkam w UK i wszystkie polskie sklepy odmówily mi wysylki. Natomiast jest kilka niemieckich sklepów co moga mi to wyslac na palecie. Co do cen 75H6400 i 6470 to ceny w polsce sa bardzo dobre. Ale np. w austrii mozna dostac taniej. Kwestia tego czy sklep jest pewny czy nie.W sensie czy nikt nie oszukuje. http://cenowarka.pl/eu/samsung-ue75h6470-a1087854.htmlW przypadku 75H6400 nie znalazlem super ofert za granica. Natomiast taki 65HU7200 (u mnie w UK £1900) z niemiec(pewny sklep) £1600(w tym wliczona paleta 80euro+66euro prowizja paypal) Wiec jest taniej. Polskie sklepy maja z czego zejsc zeby dorównac zachodnim. Problem tylko w VAT 19% i 23%Sami zreszta popatrzcie.polecam jeszczewww.idealo.co.ukwww.pricespy.co.uk Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Aze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prosperowiak 24 Napisano 7 Stycznia 2015 jestem wstepnie zainteresowany, a jakby jeszcze dali raty 0% to pisze sie w ciemno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 7 Stycznia 2015 Nie wiem gdzie sledzicie ceny ale ja patrze tu: http://cenowarka.pl/eu/ Mieszkam w UK i wszystkie polskie sklepy odmówily mi wysylki. Natomiast jest kilka niemieckich sklepów co moga mi to wyslac na palecie. Co do cen 75H6400 i 6470 to ceny w polsce sa bardzo dobre. Ale np. w austrii mozna dostac taniej. Kwestia tego czy sklep jest pewny czy nie. W sensie czy nikt nie oszukuje. http://cenowarka.pl/eu/samsung-ue75h6470-a1087854.html W przypadku 75H6400 nie znalazlem super ofert za granica. Natomiast taki 65HU7200 (u mnie w UK £1900) z niemiec(pewny sklep) £1600(w tym wliczona paleta 80euro+66euro prowizja paypal) Wiec jest taniej. Polskie sklepy maja z czego zejsc zeby dorównac zachodnim. Problem tylko w VAT 19% i 23% Sami zreszta popatrzcie. polecam jeszcze www.idealo.co.uk www.pricespy.co.uk Ja nie zaplace z góry za tak duzy i delikatny sprzet,tylko gotowka kurierowi przy odbiorze,a takiej formy platnosci nikt za granica nie zaakceptuje. W Polsce cena spada praktycznie z tygodnia na tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prosperowiak 24 Napisano 7 Stycznia 2015 do obserwujacych ceny telewizorow, myslicie ze cena tego modelu moze osiagnac kwote czterocyfrowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aze 1 Napisano 7 Stycznia 2015 9999zl mysle, ze tak. Kwestia kursu PLN. Tylko, ze tutaj jest problem. Jeszcze kilka miesiecy temu za £1 dostawalem 5.15 teraz juz 5.50. W moim przypadku zakup zza granicy jest jeszcze bardziej oplacalny. Na pewno z czasem cena spadnie. Problem w tym, ze telewizor chce sie miec dzis za cene, która bedzie za pól roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 9 Stycznia 2015 9999zl mysle, ze tak. Kwestia kursu PLN. Tylko, ze tutaj jest problem. Jeszcze kilka miesiecy temu za £1 dostawalem 5.15 teraz juz 5.50. W moim przypadku zakup zza granicy jest jeszcze bardziej oplacalny. Na pewno z czasem cena spadnie. Problem w tym, ze telewizor chce sie miec dzis za cene, która bedzie za pól roku Kilka miesięcy temu,to ja dostawałem za euro 4.16 zl a 75H6400 kosztowal najtaniej 12.600K.Dzisiaj dostaje 4.30 za euro a 75H6400 mogę najtaniej wyrwac za 11K w Polsce,tyle,ze osobiście licze na ok 10K może mniej, kurs waluty ma male znaczenie albo żadne,poprostu ida nowe modele i będą się pozbywać starych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 16 Stycznia 2015 No i kupiłem (online). Obraz nie tak fajny jak ze staruszka projekcyjnego ale da się oglądać tv;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 16 Stycznia 2015 Jak tam rownomiernosc podswietlania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 16 Stycznia 2015 Delikatnie mówiąc: średnia. Jest to trochę nowość dla mnie, bo jest to mój pierwszy lcd/led Pozostałe tv to plazmy, lcd/ccfl i ś.p. projekcyjny. Jedno jest pewne - jestem zadowolony, że nie dałem się skusić na 4K. A "chodziłem" koło 78"...cmokałem...itp. Marketing swoje robi. Dla mnie tvn24 wygląda zupełnie nieźle, pewnie identycznie jak na 4K;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 18 Stycznia 2015 Wrzucisz jakieś foto takiego giganta na ścianie? : ) Gratki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 18 Stycznia 2015 Delikatnie mówiąc: średnia. Jest to trochę nowość dla mnie, bo jest to mój pierwszy lcd/led Pozostałe tv to plazmy, lcd/ccfl i ś.p. projekcyjny. Jedno jest pewne - jestem zadowolony, że nie dałem się skusić na 4K. A "chodziłem" koło 78"...cmokałem...itp. Marketing swoje robi. Dla mnie tvn24 wygląda zupełnie nieźle, pewnie identycznie jak na 4K;) Witaj Barnaba. Napisz jeśli to nie tajemnica ile zaplaciles i gdzie Będę bardzo wdzięczny za rozwiniecie temau podświetlania matrycy,czy dużo jest plam na ciemnym tle,jak wygladaja filmy z blu ray'a w ciemnych scenach,gdybys mogl to dokładniej opisac, jak to wygląda na najlepszych materiałach typu filmy blu ray,tvn24 raczej mnie nie interesuje Aprops nierównego podświetlania,nie sprawdzales tv?moze trzeba odeslac skoro taka padaczka I już na koniec,te 78 cali,o których wspominales,to ten podkręcony ekran za ponad 20K? co z nim nie tak,ze nie dales się skusic. Wylewniej Mr Barnaba z tym opisem 75h6400 please! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 18 Stycznia 2015 Zdjęcia na ścianie nie dam, bo tv skromnie stoi na specjalnym stoliku w rogu salonu Kupiłem w polskim sklepie internetowym za 11222. Czy podświetlenie nadaje się do reklamacji? Nie mam pojęcia. Zobaczcie sami: BD nie testowałem jeszcze. Nie do tego został zresztą kupiony. To ma być tzw "codzienny" czy też "salonowy" tv, żadne kino. 78" (tak to ten) odpadł ze względu na brak kontentu i odległość oglądania 5 - 6 m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 18 Stycznia 2015 No to w takich pieniadzach (podobno ) mozna kupic 65HU7500, ktory ladnie wygasza pasy pod i nad kadrem cienamascope, ale tez ma nieidealne podswietlenie. Natomiast z +5 metrow Twoj wybor jest oczywisty. Gratuluje potworka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 18 Stycznia 2015 Zdjęcia na ścianie nie dam, bo tv skromnie stoi na specjalnym stoliku w rogu salonu Kupiłem w polskim sklepie internetowym za 11222. Czy podświetlenie nadaje się do reklamacji? Nie mam pojęcia. Zobaczcie sami: BD nie testowałem jeszcze. Nie do tego został zresztą kupiony. To ma być tzw "codzienny" czy też "salonowy" tv, żadne kino. 78" (tak to ten) odpadł ze względu na brak kontentu i odległość oglądania 5 - 6 m. Dziekuje Ci za odp. Również mam w planach ten model Zdjęcia na ścianie nie dam, bo tv skromnie stoi na specjalnym stoliku w rogu salonu Kupiłem w polskim sklepie internetowym za 11222. Czy podświetlenie nadaje się do reklamacji? Nie mam pojęcia. Zobaczcie sami: BD nie testowałem jeszcze. Nie do tego został zresztą kupiony. To ma być tzw "codzienny" czy też "salonowy" tv, żadne kino. 78" (tak to ten) odpadł ze względu na brak kontentu i odległość oglądania 5 - 6 m. Dzieki za odp. Maciej Koper kiedyś napisał,ze testowal 75h6400 i niestety przy takim rozmiarze wystepuje clouding, ale w egrzemplarzu,ktory testowal nie było to nic uporczywego,w podobnym tonie pisal mi wlasciciel 75h6400 na priv,ze ma tylko jasniejsza plamke w dolnym rogu i jest mega szczęśliwy.To co zobaczyłem na tym zdjęciu,to dla mnie nie do przyjęcia,przeciez ten ekran wygląda jakby krowa nawalila plackow-jak to w nocy musi wygladac w ciemnych scenach,to nawet nie chce wiedziec,do oddania w ciągu 14 dni absolutnie-moim zdaniem,chyba,ze to Ci nie przeszkadza bo faktycznie tv sluzy tylko do oglądania tvn24 przy wlaczonym swietle itp.Cos czuje,ze czeka mnie mega zabawa z trafieniem w "dobrze" podświetlony egzemplarz, o ile wogole mi się to uda.Raz jeszcze Ci dziekuje,i co tu dużo mowic.Wspolczuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 18 Stycznia 2015 Fajnie by było mieć dobre, równomierne podświetlenie. Pytanie, czy to praktycznie możliwe? Bawić się w ciągłe oddawanie takiej kobyły? Jak myślicie, pytanie kieruję do praktyków-testerów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 18 Stycznia 2015 Przecież każdy dobrze wie, że robienie zdjęcia temu zjawisku mija się z celem (dlatego np. w testach tego nie robimy ale mamy inny pomysł ;p) i można zrobić by pokazać (i pewnie Barnaba starałeś się tak jak to widzisz bo ja też tak kiedyś robiłem i potem ludzie wierzyli na słowo) ale każdy wie, że patrząc na napisy widać, że jest prześwietlone więc i mocniej uwypuklony jest clouding. Jak się odpali TV czy film to przecież nie ma czegoś takiego, że to tak widać. Więc ja tam gratuluję a nie współczuję i ogólnie zostawiłbym to w spokoju. Tak mają LCD. Jedne mocniej inne mniej. Ja teraz jak patrzę na H6900 na kompie to też jak jest w takim stanie jak na zdjęciu wyżej to widać różne dziwne rzeczy ale jak już idzie sygnał itd. to przecież tego nie widzę. Więc nie ma co tutaj przesadzać. Gdyby to było tylko do kina i w jakimś dedykowanym pomieszczeniu... ale do salonu? Na taką odległość? Ja nie widzę alternatywy. Mój TV w 3 wersjach i to malutki 40" ; )Równie dobrze mógłbym wstawić jedną z tych fot i ułożyć swoją historię ; ) W każdą byście uwierzyli ; ) Ostatnie zdjęcie jest normalne jak widać po napisach. I tak to mniej więcej widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 18 Stycznia 2015 To fakt, że zdjęcie uwypukla efekt. Aż sam się przeraziłem:) Starałem się podczas oglądania, zauważyć te "chmurki" (wiedząc gdzie i jakie są). Bezskutecznie. Popatrzę jeszcze kilka dni krytycznie na obraz i zobaczę, czy da się z tym żyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 18 Stycznia 2015 Ten typ tak ma. Da sie. Poza tym to tylko kilka lat a nie cale zycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 19 Stycznia 2015 Gmeru, w 18 Sty 2015 - 22:56, powiedział: Przecież każdy dobrze wie, że robienie zdjęcia temu zjawisku mija się z celem (dlatego np. w testach tego nie robimy ale mamy inny pomysł ;p) i można zrobić by pokazać (i pewnie Barnaba starałeś się tak jak to widzisz bo ja też tak kiedyś robiłem i potem ludzie wierzyli na słowo) ale każdy wie, że patrząc na napisy widać, że jest prześwietlone więc i mocniej uwypuklony jest clouding. Jak się odpali TV czy film to przecież nie ma czegoś takiego, że to tak widać. Więc ja tam gratuluję a nie współczuję i ogólnie zostawiłbym to w spokoju. Tak mają LCD. Jedne mocniej inne mniej. Ja teraz jak patrzę na H6900 na kompie to też jak jest w takim stanie jak na zdjęciu wyżej to widać różne dziwne rzeczy ale jak już idzie sygnał itd. to przecież tego nie widzę. Więc nie ma co tutaj przesadzać. Gdyby to było tylko do kina i w jakimś dedykowanym pomieszczeniu... ale do salonu? Na taką odległość? Ja nie widzę alternatywy. Mój TV w 3 wersjach i to malutki 40" ; )Równie dobrze mógłbym wstawić jedną z tych fot i ułożyć swoją historię ; ) W każdą byście uwierzyli ; ) Ostatnie zdjęcie jest normalne jak widać po napisach. I tak to mniej więcej widać. Gmeru nie pisz,ze każdy dobrze wie,bo ja sam i paru znajomych nie wiedzieliśmy np.ze nie powinno się fotografować zjawiska cloudingu bo zdjecie przekłamuje. Natomiast po zobaczeniu zdjęcia,ktore zamiescil kolega Barnaba szczeka opadla z wrazenia ile plam jest na ekranie. "Tak maja lcd" ? sam z Mackiem niejednokrotnie piszecie,ze matryca to loteria i trzeba szukac az znajdzie się egzemplarz z "najbardziej równomiernym" podświetlaniem matrycy,wiec jak to jest,lcd tak ma,czy trzeba szukac,zdecyduj się, bo jak sam piszesz ludzie wierza na slowo,a później klna,przeciez Gmeru mowil żeby brac,bo lcd tak ma,a wcale nie,bo mogl trafic lepiej. 3 zdjęcia,ktore zamiesciles maja się tak do tego od Barnaby jak "piesc do nosa" Dla mnie do nocnych seansow taki tyfus plamisty odpada całkowicie,zwrot kasy i szukam dalej,oczywiscie to moje prywatne zdanie, i nie mam zamiaru Wam mowic na co wydajecie swoje pieniądze,ja za takie plamy nie zaplacilbym nawet tysiaka. Pzdr W moim przypadku tv będzie tylko do kina,i to w nocy,wiec nie dziw mi się,ze po pierwszym zdjęciu trochę spanikowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 19 Stycznia 2015 To na ten moment skoro nie ma plazm to albo projektor albo OLED. Nie ma na rynku technologii, która w takim rozmiarze i w niskiej kasie dałaby Ci obraz perfekt do nocnych seansów. Takie były plazmy 65" bo 65" dla wielu było wystarczające. Co do zdjęć rozumiem - dlatego napisałem tego posta by pokazać jak można manipulować zdjęciami. Wystarczy tylko odpowiednio ustawiać przysłonę. Moje ostatnie zdjęcie > tak powinno być zrobione przez Barnabę. Bo widać tam, że jest prześwietlone (po napisach). I miej też na uwadze, że to 75". Tam nie ma bata - zawsze pojawi się clouding. Zawsze. I wiem, że to loteria ale nie ja to produkuję. Chyba dobrze, że piszemy o tym wszystkim. Ale nie można w testach popadać w skrajności dlatego tutaj sobie dyskutujemy ale w teście nie można robić wody z mózgu. W OLEDZie popełniliśmy taki błąd pisząc, że są słabe kąty a one są bardzo dobre w porównaniu do tego co mamy w LCD. Ale ludzie podchwycili to jako jakiś wielki problem (bo chcieliśmy być tacy super mega hiper dokładni i się czepnąć czegoś). A problemu nie ma właściwie - tylko full maniak pro będzie się czepiał. Dlatego wolę być ostrożny w osądach cloudingu. W kolejnych testach postaramy się pokazywać to zjawisko w całkowicie inny sposób zamiast tylko pisać. Jednak trzeba napisać szczerze: każdy model będzie inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ochodzki 15 Napisano 19 Stycznia 2015 To na ten moment skoro nie ma plazm to albo projektor albo OLED. Nie ma na rynku technologii, która w takim rozmiarze i w niskiej kasie dałaby Ci obraz perfekt do nocnych seansów. Takie były plazmy 65" bo 65" dla wielu było wystarczające. Co do zdjęć rozumiem - dlatego napisałem tego posta by pokazać jak można manipulować zdjęciami. Wystarczy tylko odpowiednio ustawiać przysłonę. Moje ostatnie zdjęcie > tak powinno być zrobione przez Barnabę. Bo widać tam, że jest prześwietlone (po napisach). I miej też na uwadze, że to 75". Tam nie ma bata - zawsze pojawi się clouding. Zawsze. I wiem, że to loteria ale nie ja to produkuję. Chyba dobrze, że piszemy o tym wszystkim. Ale nie można w testach popadać w skrajności dlatego tutaj sobie dyskutujemy ale w teście nie można robić wody z mózgu. W OLEDZie popełniliśmy taki błąd pisząc, że są słabe kąty a one są bardzo dobre w porównaniu do tego co mamy w LCD. Ale ludzie podchwycili to jako jakiś wielki problem (bo chcieliśmy być tacy super mega hiper dokładni i się czepnąć czegoś). A problemu nie ma właściwie - tylko full maniak pro będzie się czepiał. Dlatego wolę być ostrożny w osądach cloudingu. W kolejnych testach postaramy się pokazywać to zjawisko w całkowicie inny sposób zamiast tylko pisać. Jednak trzeba napisać szczerze: każdy model będzie inny. Zdaje sobie sprawę,ze to 75 cali.Maciej Koper pisal przy okazji testu 55h6400,ze "bawil" się 75h6400 i wyświetlacz miał nie uciążliwy clouding-jak na 75 cali.Kolega z forum,ktory ma 75h6400 również mi pisal,ze ma plamke tylko w rogu i jest mega zadowolony.Gdyby miał kupować drugi raz,to tez 75h6400 dobrze podświetlony.Bardzo dobrze,ze o tym piszecie,to nie ulega wątpliwości,tylko postaw się w moim laickim swietle.Nigdy nie widziałem 75h6400 w nocy w ciemnym pokoju,zawsze w sklepach w jasnych pomieszczeniach,nagle widze zdjecie o Barnaby i panika,co to jest,a wszystko przez to,ze zasugerowałem się tym nieszczęsnym zdjęciem. Niestety, projektor odpada bo już wszystko przygotowane pod tv,drugi raz nie będę oral sufitu czy przemalowywal pokoju na ciemniejsze barwy,mam w planach budowę domu,wtedy bezapelacyjnie dedykowany pokoj pod projektor będzie.Plazma 65 nawet gdyby była dostepna,to do prawie 4 m odleglosci,to maluch,oleda również chętnie bym kupil zamiast 75h6400,tyle tylko,ze 75 cali,to pewnie kosmos cenowy,o ile wogole sa dostępne.Czyli wychodzi na to,ze trzeba telewizory testować w ciemnych pomieszczeniach i po prostu brac najlepiej podświetlone,a plamiste odsylac do miejsca pochodzenia.Zdaje sobie sprawę,ze to nic przyjemnego pakowac takiego 75 calowego bydlaka po pare razy i odsylac,ale moim zdanie warto ponieważ można trafic na naprawdę dobrze podświetlony ekran i wtedy mamy fan zamiast stresu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 19 Stycznia 2015 Powoli stanę się specem od cloudingu:) Jest to zjawisko mocno zmienne, zależy od wielu czynników, np od kąta patrzenia ... Chyba udało mi się wczoraj zrobić zdjęcie, tak żeby nikt go ode mnie nie kupił ale dzisiaj już kupców bym na pewno znalazł (Bardziej mnie wkurzają odblaski od nóżek, chyba będę musiał jakimś sprejem je potraktować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 28 Stycznia 2015 No i stało się ! Mam drugą "75" w domu! Nie dość, że tańsza o ok 700 zł, to podświetlenie zdecydowanie lepsze. Szczerze, to zdecydowała obniżka ceny i stwierdziłem, że można się napocić za te 7 stówek;) "Stary" wraca do sklepu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach