Skocz do zawartości
zmora72

samsung 55h6400 nie ogarnia sportu!, co robić???

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

kupiłem za namową również forumowiczów tutaj 55h6400, od dwóch dni na ścianie .

Generalnie szukałem TV do sportu w przyzwoitej cenie, taki mi m.in z kilku innych doradzano. I co?

No na dziś dzień to jestem załamany. Nogi jak biegną szybko zaczynają się rozpływać tak samo jak piłka leci.

Pytania za 100 pkt.

- Czy to wina TV ? zepsute coś?

- czy to wina sygnału? Netia

- Czy tak już ma ten model? (Kurcze stara plazma samusnga plazmy lepiej mi odbierała ogarniały , obecnie nie miałem kilka lat TV i jak tak poszedł rozwój tech. to jestem zdziwiony)

- może da się coś z tym zrobić, co? reklamacja? kalibaracja, przełączenie czegoś?-

- czy wszystkie tak mają "nowoczesne" ledy ( zastanawiam się nad zwrotem i zamianie na coś co ogarnia sport)

- czy jak kupowałem przez Internet to można odstąpić od umowy , było coś o 10 dniach???

CO ROBIĆ?????

z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam to u konkurencji również narzekano na sport, dokładnie właśnie przy piłce nożnej, jednak tam pisano, że to niby wina sygnału, jaki TVP puszcza na mistrzostawach bo na innych kanałach z piłką, w FHD (jakieś z kablówki) nie było niby tego problemu, o którym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki tryb obrazu i ustawienia obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nosie mam co i jak

jest u konkurencji, kupiłem tv do sportu, jeśli tak ma to wyglądać to porażka kompletna.

masakra

jak piłka leci to się rozmajuze to samo jak biegną piłkarze to się im nogi rozmazują.

Jesli tak odbiera nowoczesny smart i wszystko jedno czyja firma to jakaś PORAŻKA.

A wszelkie testy przemilaczjące tak istotną rzecz stają się marketingowym ,żenującym bełkotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tryb standard zmieniony na dynamiczny zero poprawy,

dzwoniłem do Netii kazali sprawdzić szybkość internetu sprawdzałem 20.1mb/s, powinno być ok.

Czy ktoś wie co chodzi, CO ROBIĆ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal kolego tą Netię,Twoim problemem jest źródło nie TV !.Kup NC+ lub Polsat i będzie OK.Po drugie kolega Mafia Tobie proponował jak masz ustawić?.Ustaw np...użytkownik 10/5 jak nie wiesz o co chodzi to weź kogoś kto ma pojęcie o TV.Masz tu na Forum ustawienia do tego TV.Zamów kalibrację.Szkoda czasu na stresy......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaku ja sprawdzałem ten tv na sygnale dvb-t przy okazji meczu i takich jaj nie ma. Ewidentna wina sygnału z Netii.

Sciągnij sobie z netu w dobrej jakości jakiś mecz i wrzuć na pena i zobacz czy jest jakaś różnica.

Edytowane przez slawkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to jego pierwszy LCD a pisał ze wcześniej miał plazmę to wątpię ze zmiana sygnału mu pomoże.

Po prostu widzi to co widać w każdym telewizorze LCD a w szczególności w tegorocznych modelach Samsunga - mowa oczywiście o smużeniu.

Do założyciela tematu, wyłącz całkowicie "Motion Plus" w ustawieniach obrazu, powinno trochę pomoc ale kosztem zmniejszenia płynności obrazu.

I zanim inni koledzy zaczną pisać ze Samsungi nie smuża i zaczną rzucać na lewo i prawo Hz, każdy LCD smuży mniej lub bardziej. Prawda jest taka ze jedne osoby widza to bardziej a inne mniej, tak samo było z "migotaniem" TV plazmowych.

Jedyna rzecz jaka może się wydarzyć jeśli zostawisz ten model to to ze w końcu twoje oczy przyzwyczaja się do tego wiec w ostateczności powinieneś przestać zwracać na to uwagę, nie wiadomo jednak czy to potrwa tydzień czy miesiąc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też racja plazma to plazma i ruch na niej jest mistrzowsko odwzorowywany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam odmienne zdanie kol.kKadajo i kol.slawkor. Nie ma,nie było i długo nie będzie dobrego odbioru w TV jak będzie (słaby sygnał) źródło do d..y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak piłka leci to się rozmajuze to samo jak biegną piłkarze to się im nogi rozmazują.

Jesli tak odbiera nowoczesny smart i wszystko jedno czyja firma to jakaś PORAŻKA.

A wszelkie testy przemilaczjące tak istotną rzecz stają się marketingowym ,żenującym bełkotem.

Zmień na tryb Film to po pierwsze. Po drugie dokonaj podstawowych ustawień obrazu. Cytuję Ci bezpośrednio z naszego testu:

Abstrahując jednak od zlecenia kalibracji profesjonaliście, przyszłym nabywcom tego modelu proponuję od razu wprowadzić kilka zmian w ustawieniach obrazu:

Opcje obrazu -> redukcja szumów -> wyłaczony

Opcje obrazu -> czysty obraz cyfrowy -> wyłączony

następnie powinniśmy zmienić proporcje obrazu na "dopas. do ekranu", ponieważ ustawienie domyślne obcina krawędzie obrazu (overscanuje)

Następnie wejdź w ustawienia Motion Plus, ustaw "wyraźny tryb LED". Jeśli przy włączonym trybie LED masz jakiekolwiek artefakty to znaczy, że masz problem z materiałem źródłowym (netia). Jeśli jest OK po zmianie, to wyjdź z trybu led i ustaw red. skoków na 5, red rozmycia na 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ustawiłeś parametry jak tu podaje a obraz dalej słaby to znaczy że Netia w słabej jakości u ciebie nadaje.

Czysty obraz cyfrowy wyłączyć
Redukcja zakłóceń MPEG wyłączyć
Tryb Film ustawic na Auto2
Motion Plus ustawić na wyraźny (oglądanie sportu)
dla Filmów redukcja rozmycia 10, redukcja skoków 4 lub 5.

Rozmiar obrazu ustawić na dopas. do ekranu, (nie 16:9)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kkadajo wywaliłeś takiego posta jakbyś w ogóle działania serii h nie widział na oczy...

Na ipsie to bym jeszcze zrozumial, ale na va w samsungu z ustawieniami jak powyżej nie ma prawa być rozmytej piłi czy nóg piłkarzy. Na żadnymtv nie miałem tego efektu.

Wysłane z Galaxy S5 za pomocą Tapatalk

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ipsie to bym jeszcze zrozumial, ale na va w samsungu z ustawieniami jak powyżej nie ma prawa być rozmytej piłi czy nóg piłkarzy. Na żadnymtv nie miałem tego efektu.

Producenci w Europie przyzwyczajają nas do miernoty, a my z tym się zgadzamy i mówimy ze jest super.

http://dodane.pl/file/163946/50_60.7z

W paczce są dwa mp4 50p i 60p.

Obejrzyj obydwa pliki na TV z ustawieniami:

Film

Podświetlenie 20 (max)

Motion Plus Użytkownik

Wyraźny ruch LED włączony

Na 50p masakra, na 60p obraz bez artefaktów, smużenia i szarpania, po prostu idealny!

Teraz już wiesz jak powinien wyglądać sport na Twoim TV, ale ponieważ producenci mają w d… Europe będziesz się męczył z błędem 50Hz.

P.S

Następny TV kupie Chiński (Chińską markę), oni w gniazdku mają 50Hz i może dzięki temu TV będzie normalnie działał w 50Hz, a nie tylko udawał współpracę z 50Hz jak obecnie.

P.S 2

Jeżeli ktoś uważa, że film 50p jest źle nagrany, może użyć testu z wygenerowanym obrazem w PC.

PixPerAn

PC->HDMI->TV

Kaczkę ustawiamy na max i zmieniamy odświeżanie na 50/60Hz.

Edytowane przez slimak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimak kup jeszcze koniecznie pałeczki ..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czerwoną książeczkę. Warto mieć również paszport polsatu.

Powtarzam jeszcze raz przy normalnych ustawieniach nic nie smuży. Koniec kropka.

Jesli masz problem z 50hz to chyba masz panasonica, a nie samsunga...

Wyraźny ruch led włączony... Gratuluję...

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slimak

Zapewniam Cię, że bez względu na to czy kupisz sobie TV ze Chin, Japonii, czy Antarktydy, to 50Hz będzie wyglądało to równie źle. Przyczyna tkwi w samym zapisie, nie w tym co wyświetlacz z nim robi. 60Hz to tylko 10Hz więcej, ale i jednocześnie aż 10Hz więcej i pozwala na wyświetlanie każdej klatki pojedynczo z zastosowaniem strobującego podświetlenia. Mimo to i tak widać lekkie migotanie obrazu (jak przy włączonym trybie LED w telewizorach Samsung). Gdybyś chciał zaimplementować taką samą technologię przy 50Hz odświeżaniu to migotanie byłoby już nie do zniesienia. Dlatego przy takim sygnale trzeba strobować podświetleniem dwukrotnie (100Hz) i widzimi rozdwojone kontury. Żaden w tym spisek.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak przy transmisji sportowej włączymy tryb LED w telewizorze h6400 to bedziemy widziec migotanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak przy transmisji sportowej włączymy tryb LED w telewizorze h6400 to bedziemy widziec migotanie?

No właśnie nie ponieważ przy 50Hz sygnale (telewizja europejska) tryb led miga dwa razy na każdą klatkę, czyli daje efektywnie 100Hz. Dzięki temu nie ma migotania, ostrość jest super, ale kontury są rozdwojone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slimak

...

60Hz to tylko 10Hz więcej, ale i jednocześnie aż 10Hz więcej i pozwala na wyświetlanie każdej klatki pojedynczo z zastosowaniem strobującego podświetlenia. Mimo to i tak widać lekkie migotanie obrazu (jak przy włączonym trybie LED w telewizorach Samsung). Gdybyś chciał zaimplementować taką samą technologię przy 50Hz odświeżaniu to migotanie byłoby już nie do zniesienia. Dlatego przy takim sygnale trzeba strobować podświetleniem dwukrotnie (100Hz) i widzimi rozdwojone kontury. Żaden w tym spisek.

w trybie 60hz większość tv chyba robi to samo co w trybie 50hz by pozbyć się smużenia. nie jest tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

było juz o tym nie pomoze nawet sekstyriald Mhz

Netia ma z [beeep]ska sygnal i tyle,jest to najzwyklejszy streeming po łaczach netowych

Miałem okazje zapoznac się z ich oferta i wiem co piszę,lepiej juz zainwestować w antene dvb-t albo poszukac operatora z prawdziwego zdarzenia

Ostatni mecz naszych kopaczy ogladałem na 65h6400 sygnal z polsatu cyfrowego,i jak ktos mi powie ze cos smuzyło..............to musze więcej drinków wypić

Minimalnego DSE sie dopatrzyłem to prawda ale smużenia nie było KROPKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czerwoną książeczkę. Warto mieć również paszport polsatu.

Powtarzam jeszcze raz przy normalnych ustawieniach nic nie smuży. Koniec kropka.

Jesli masz problem z 50hz to chyba masz panasonica, a nie samsunga...

Wyraźny ruch led włączony... Gratuluję...

Zejdź z Panasonica - problem dotyczył wcześniej plazm i softu dla brytyjskich odbiorników modeli AS640. Na sygnale naziemnej telewizji cyfrowej, aka dvbt, w 50Hz, problemu nie ma.

Edytowane przez firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi