Skocz do zawartości
robza

Optoma HD26 poroszę o opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mogę poprosić o opinie w w/w projektora. Zamierzam wykorzystać go do oglądania filmów, a także gier z PS4. Odległość od ściany (kolor ecru) 4.5 m.

Czy może dopłacić 300€ do hd161x? A może co innego w cenie do 700€?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie HD26 powinien być w porządku do gier i filmów. Tylko tą ścianę przemaluj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie HD26 powinien być w porządku do gier i filmów.

Czy masz jakieś konkretne (praktyczne) z nim doświadczenie? Czy widziałeś go już w akcji? Miałem na dwa dni na testach benq w1070 i wszystko mi pasi poza jednym - jest dość głośny, przynajmniej dla mnie. w/g instr. ma 33dB a ta nowa Optoma 26dB więc powinno być o wiele lepiej, tylko jak wypada porównanie najważniejszego czyli obrazu w tych dwóch modelach?

Edytowane przez jgx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 6 miesięcy jestem w posiadaniu Benq w1070 i jestem mega zadowolony ... w moim przypadku dużym plusem w/w Benq jest że rzuca duży ekran z małej odległości i to mnie ratuje, sadzi mi około 120 cali z mniej więcej 3,5-4 MB.

Ale masz rację, jest trochę głośny, natomiast podczas grania na ps4/filmów jakoś nie przykuwam do tego uwagi.

Pozdrawiam !

EDIT ;

Jak go kupywał to BENQ dawał 3 lata gwarancji , nie wiem jak jest w tej chwili.

Edytowane przez cUbOnZU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znawcy tematu na avsforum bardzo jadą po optomie ze zamiast robic krok do przodu cofają się do tyłu względem HD25 (nie mylic z hd25e itd.) - chodzi konkretnie o to ze optoma idąc na ręke księgowym (najprawdopodobniej :) w hd 26 zamiast koła kolorów 6x RGB zastosowała 4x RGBCYW co jest podobno gorszym rozwiązaniem a papierkowe parametry super hiper w rzeczywistości są gorsze od poprzedniego rozwiązania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Niedawno zakupiłem Optomę hd26.

Jest to mój pierwszy projektor więc opiszę w kilku słowach z poziomu amatora.

Zaraz po podłączeniu i pierwszych testach pierwsze co pojawiło się to wielki niepowstrzymany uśmiech, 'co za wielki obraz, jaka jakość' itd, jako, że jestem przed remontem i moje ściany są w regipsach (z białymi łączeniami) przybiłem do ściany płótno fotograficzne, wzięte od siostry ( z braku laku) i ogląda się jak na te warunki fenomenalnie - mimo prześwitu białych łączeń. Tak swoją drogą jestem ciekawy jaka jest jakość na profesjonalnym ekranie, bo mi już niewiele do szcześcia 'domowokinowego' nie potrzeba.

Naczytałem się o efektach tęczy itd i trochę myślałem o inwestycji w projektor epsona lcd w podobnej cenie, jednak po rozmowach z kilkami fachowcami ze sklepów wybrałem ten model. Co do efektu tęczy zauważyłem (ostro skupiając na tym uwagę) tylko w grze fifa. Jeżeli chodzi o oglądanie filmów to rewelacja jak dla mnie - nawet na białej macie z prześwitami regipsa i łączeń :)

Do zalet dodam jeszcze głośnik wbudowany w projektor (aktualnie nie posiadam żadnego kina) i na ten czas wystarczająco jest.

Z minusów to mały zoom ( ale mam pokój 6.5 x 4.5 więc zoomu w moim wypadku nie używam) - może się przyda dla innych.

Również słaba regulacja kolorami - jakoś dużej różnicy nie zauważyłem po zmianach i testach, ale ustawiłem player w komputerze odpowiednio pod projektor

W skrócie: dla mnie bomba i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś angielskojęzyczne porównanie starszej Optomy HD25 z Benkiem W1070. I podobno z dużą przewagą tego pierwszego, jeśli chodzi o jakosc obrazu, odwzorowanie kolorow i przede wszystkim jednorodną ostrości (co podobno jest bolączką Optomy).

Wiem, że temat dotyczy Optomy, ale skoro pojawił się w wątku również Benq, chciałbym niejako przy okazji zadać jeszcze jedno pytanie: nie mogę znaleźć jednoznacznych materiałów, z których wynikałoby, że jedynymi różnicami pomiędzy 1070 a 1070+ jest moduł WiFi oraz większa o 200 Al jasność? Jeśli tak, to czy warto dopłacać 600-800 do "nowszego" modelu (bo w obu modelach odpowiedzialny za obraz jest ten sam engine DarkChip3)?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam również posiadam HD26, wiele sie naoglądałem porównań i naczytałem testów w necie bo też wahania były między w1070 a hd141x ale w końcu dowiedziałem się że hd26 ma względem 141x szybsze koło kolorów co przekłada się na efekt tęczy i faktycznie ja nie widzę takiego efektu, jest to mój pierwszy projektor w domu i jeżeli chodzi o domowe warunki to nic mu nie brakuje poza czernią ale przy zaciemnionym pomieszczeniu nie ma sie czego czepić bo w końcu lampa daje światło a ciężko żeby światło było całkowicie czarne :) w jasnym pomieszczeniu na białej ścianie, teraz tylko zakup ekranu planuje grey i będzie rewelka bo granie 6.1 już jest :D

Jeżeli można to link gdzie wrzucałem fotki zrobione fonem jak ktoś ciekaw jak to wygląda:)

http://www.hdtv.com.pl/forum/projektory-ekrany-do-projekcji/115003-optoma-hd151x-krotka-recenzja-9.html

Ps posiada ktoś może skalibrowany projektor i mógłby się podzielić ustawieniami kolorów? bo mam narazie fabryczne a ciekaw jestem jaki efekt może być po kalbracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi