Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mr.Hankey

Nie wiem , jak jest w plazmach. Ja na 58AX800 mam ustawione na minimum. Przy pośrednim - teatr. I nie jest tak , jak przedstawia tabela (pogranicze teatru). Prawdziwy teatr telewizji...Na max , nie da się w ogóle oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się zgodzić z kolegą.

Po 6 miesiącach użytkowania mam pewne przemyślenia...

Jakość obrazu o wiele lepsza przy użyciu modułu CI niż przez Mediaboxa - dotyczy NC+

Możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny i jednoczesnego odtwarzania innego programu - tylko kanały niekodowane. Telewizor nagrywa strumień rozkodowany...Tak więc funkcjonalność została skopana. Wszystkie platformy oferują moduły jednostrumieniowe. A wystarczyło zastosować zapis kodowany , rozkodowanie odbywałoby się podczas odtworzenia zapisanego materiału.

TV-Anywhere - tylko niekodowane dvb-s lub dvb-t.

Sterowanie głosem...po co mam mówić do pilota którego i tak trzymam w ręku?

Szybciej przełączę kanał palcem...

Widziałem telewizory za pół ceny tego Panasa , które świecą o wiele lepiej.

Infolinia Panasonica to jakieś nieporozumienie...

Dzwoniłem z pytaniem dotyczącym omawianego wyżej zapisu na dysk i jednoczesnego oglądania innego kanału, a pani dołączona do telefonu poinformowała mnie że:

Inni klienci rozwiązali problem , biorąc drugi moduł CI...

Nagrywać i oglądać mogę kanały na dvb-t , jest taki duży wybór.

A więc reasumując:

Nie znam idioty, który podpisałby drugą umowę żeby tylko coś nagrać.

Nie kupiłem telewizora za ponad 12000 , żeby oglądać dvb-t.

Na dzień dzisiejszy nie polecę nikomu tego tv , dziś żałuję zakupu. Kiedyś Panasonic to był sprzęt z dużą klasą. Teraz niedopracowany produkt za dużą kasę...

Tak ma w sumie każdy TV jeżeli chodzi o funkcjonalność. Dlatego ja uważam, że nic nie zastąpi porządnego dekodera. Zastanawiam się czym się objawia ta lepsza jakość? Możesz to jakość opisać? TV-Anywhere - inni w ogóle tego nie mają. Lepsza to niż nic : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny i jednoczesnego odtwarzania innego programu - tylko kanały niekodowane. Telewizor nagrywa strumień rozkodowany...Tak więc funkcjonalność została skopana. Wszystkie platformy oferują moduły jednostrumieniowe. A wystarczyło zastosować zapis kodowany , rozkodowanie odbywałoby się podczas odtworzenia zapisanego materiału.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, by było to tak proste. Na tej zasadzie to można by wrzucić z 10 tunerów do TV i nagrywać 10 kanałów na raz. Jakoś nikt tego nie zrobił w ten sposób do tej pory, ani producent telewizorów, ani tunerów.

Mam 58AX800 i ręce opadają.

Nie polecam nikomu tego telewizora a tak naprawdę monitora bo inaczej nazwać tego nie można.

Jeśli ten telewizor , czy nawet AX900 ma być następcą plazm to Przestrzegam przed zmianą...

Funkcja przyciemniania pasów to fikcja.

Czerń słabiutka to najdelikatniejsze określenie.

Podświetlenie nierównomierne, przebijają białe plamy.

Nie mogę wystawić zdjęć ale chętnie zainteresowanym prześle.

Uwierzcie mi, mam 55VT50 w sypialni i ten led wygląda przy nim pod względem obrazu jak taniutki monitorek

Przykro czytać, jednak nikt nie pisał tutaj, że AX800 chociażby zbliża się do plazmy. AX900 to inna liga, ale jak napisaliśmy w teście też kontrastem najprędzej dogania plazmę, a nie przegania.

Edytowane przez Maciej Koper
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do możliwości nagrywania , to Kathrein UFS 922 ponoć tak nagrywa.

Jeśli telewizor nie radzi sobie z tym , to po co dają podwójny tuner dvb-s/s2.

Jesli chodzi o jakość obrazu:

Przez mediabox obraz jest jakby plastelinowy.

Przez wbudowany tuner i moduł n-cam jest bardziej czysty.

Korzystam obecnie z tych dwóch źródeł , więc mam porównanie.

Pamiętaj, że omawiamy sprzęt za 12000zł , wiec mamy prawo żądać perfekcji.

Przy kwocie 2000zł raczej nic byśmy nie pisali.

Co do jakości wykonania i wyświetlania (oprócz kątów) większych minusów nie widzę. Dobrej jakości blu-ray chodzi bez zarzutu.

Ps. W tym roku (2015) zaproszę was do Gdańska ( kalibracja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez mediabox obraz jest jakby plastelinowy.

Przez wbudowany tuner i moduł n-cam jest bardziej czysty.

Korzystam obecnie z tych dwóch źródeł , więc mam porównanie.

Pamiętaj, że omawiamy sprzęt za 12000zł , wiec mamy prawo żądać perfekcji.

Przy kwocie 2000zł raczej nic byśmy nie pisali.

Różnice pomiędzy tunerem wbudowanym a zewnętrznym mają prawo wystąpić tylko wtedy jeśli mamy różne ustawienia na tych dwóch złączach, lub jeśli nie mamy wyzerowanych ustawień tunera zewnętrznego. Co do perfekcji to wiesz... nasi znajomi ze studia filmowego FixaFilm mają 32" monitor, którego kwota 10 krotnie przekracza cenę Twojego telewizora i też ma on widzialne wady. Nie ma perfekcyjnych wyświetlaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia są identyczne. Większą wygodę mam używając tunera wbudowanego. Viera link bardzo dobrze współpracuje z kinem domowym Pioneer , wiec obsługa jednym pilotem to czysta przyjemność i wygoda.

Nie porównuj studyjnego sprzętu z tym konsumpcyjnym.

Każde studio na takim sprzęcie zarabia. Konsument nie. Po drugie zastosowanie jest zupelnie inne.Jeśli nie będziemy wymagać, ani zwracać uwagi na błędy, to wrócimy do epoki czarno-białych crt.

Ale producenci i tak mają nas w d...

Świadczy o tym mój kontakt z infolinią Panasonica, który wcześniej opisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice pomiędzy tunerem wbudowanym a zewnętrznym mają prawo wystąpić .....

jeśli nie mamy wyzerowanych ustawień tunera zewnętrznego.

to nie jest do końca prawda - przecież każdy tuner może mieć inny scalak i mieć różną jakość deinterlacingu/skalowania oraz inne metody odszumiania/wyostrzania wraz z różnymi defaultami dla każdej z tych funkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przez 3 tygodnie miałem AX800. Nie mogłem zaakceptować jego wad: kąty, słaba czerń, DSE, tym bardziej, że w drugim pokoju stoi VT30. Zmieniłem na TX55AX900 ( dobrze, że jest opcja 30 dni na zwrot lub wymianę, każdy wie, w którym sklepie :) ) Tutaj obraz super, zero kątów, 3 wentylatory, ale nie słychac ich w ogóle. W porównaniu z rzeczoną plazmą - obraz bardzo bliski plazmie, jednak plazma jest nie do podrobienia. Minusy - sporo musiałem dopłacić. Plazma to dla mnie tv referencyjny. W przyszłości plazma zostanie, a AX900 zmienię pewnie na OLED, ale to dopiero za kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerń w mojej, subiektywnej, ocenie na AX900 jest bardzo dobra. Ponieważ kiedyś zajmowałem się naprawą sprzętu RTV, w czasach ZURT-ów ( zakład usług radiowo-telewizyjnych ), tv lampowe i pierwsze kolorowe, więc oceniam ten tv, także przez pryzmat zawodowy. Wprawdzie teraz robię coś innego, ale podstawy tv mam. Nie zgodzę się z tym, że jest to jakość identyczna, jak tv plazmowego, bo nie jest. Jednak porównując z wieloma tv, jest to obraz, który jest prawie tak dobry, jak obraz plazmy. Mam na myśli oczywiście dobre plazmy. Natomiast w zestawieniu AX800-AX900, 800-setka to nieporozumienie, chyba, że ktoś ogląda ten tv centralnie po środku, choć wtedy także jest kąt pomiędzy bokami obrazu a naszymi oczami i czerń może uciekać w szarość, albo w granat :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wychodzi że w ax900 najwięcej daje ta powłoka retardacji optycznej.

to powinno być standardem w ips'ach skoro dzięki niej taki ax800 na matrycy VA dostaje łupnia.

ciekawe ile ona kosztuje że jej prawie się nie stosuje.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest do końca prawda - przecież każdy tuner może mieć inny scalak i mieć różną jakość deinterlacingu/skalowania oraz inne metody odszumiania/wyostrzania wraz z różnymi defaultami dla każdej z tych funkcji

Słuszna uwaga. Jakoś tak niechcący zapomniałem dodać, że chodzi mi wyłącznie o treść FullHD z satki, której się ani nie skaluje ani nie usuwa przeplotu w tunerze.

czyli wychodzi że w ax900 najwięcej daje ta powłoka retardacji optycznej.

to powinno być standardem w ips'ach skoro dzięki niej taki ax800 na matrycy VA dostaje łupnia.

ciekawe ile ona kosztuje że jej prawie się nie stosuje.

Powłoka OCF zapewnia brak cieknięcia czerni pod kątem. Na wprost jej nie poprawia, do tego musi być skuteczne lokalne wygaszanie. Sądzę też że sporo ona kosztuje. Popatrz sobie po cenach monitorów Eizo i NEC. OCF'y posiadają wyłącznie najdroższe z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dziś w planecie za Jupiterem Panas 50ax800 kosztował 5800zł !! Jakieś urodziny.Ja walczyłem z Nec-em i Eizo i do filmów niestety się średnio nadaje na 27". LCD-ki to proteza pomiędzy plazmą a oledem.Jak mnie to k... denerwuje - uwalnianie powolne technologii - "przywaliłbym" jakiemuś skośnemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad dwa tygodnie czytania na temat telewizorów i w koncu znalazlem ten jedyny. 65AX802B. Cel granie na PC.

Jedyny telewizor z niskim input lagiem i pelnym 444 4K 60hz i displayport co mi pozwoli uzywac kart AMD.

Gmeru widzialem, ze masz HU6900? Co sadzisz o graniu ta tym TV? Na poczatek R9 290 SLI po displayport.

Telewizor mam do kupienia w 2 opcjach £2300 6lat gwarancji na raty 0% lub £2000 rok gwarancji platnosc z góry.

Chyba wezme ta pierwsza opcje. Prosto od panasonica w UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie przeszkadza Ci DSE, to bierz tego Panasonic`a. Do gier jest bardzo dobry. Świetnie skaluje z 720p, 1080p ze wszystkimi "polepszaczami" obrazu. Spróbujcie zagrać w np. SKYRIM jakąś nocną misję na "gołym" LCD z bocznym podświetleniem. Boki "świcom", a środek ekranu ciemny - wygląda to strasznie. W AX800 wystarczy włączyć podświetlenie na średnie i będzie OK.

Niestety, Panasonic złamał mi serce 3-krotnie:

1. Duży Input Lag w AX900, więc trzeba się było ratować półśrodkami (AX800)

2. Zakup 65" AX800 - wszystko super, tylko chamskie DSE z lewej strony i mniej-więcej na środku ekranu.

3.Nabycie drugiego 65" AX800 do porównania (ponieważ nikt wcześniej nie odpowiedział na moje pytanie, "czy ten TV tak ma?") i porównanie obu egzemplarzy obok siebie. Okazało się, że drugi model też ma DSE (aczkolwiek mniejsze) + dead pixel. Pixel`a bym jeszcze podarował, ale tego DSE już nie. Niestety gdy już zauważysz te linie (w grach bez problemu) to nie będziesz mógł od nich oderwać wzroku.

Serce mi się kraje, ponieważ byłby to idealny TV dla graczy. Filmy na DVD "puszczane" z PS3 też wyglądają dobrze. Oczywiście miłośnicy plazm będą burzyć o kąty i równomierność podświetlenia, ale jak na tak "[beeep]ny" LCD z bocznym podświetleniem, czernie i detal są według mnie dobre.

Reasumując. Najbardziej "plazmowy" LCD jaki używałem, dobre kolory i przyzwoite czernie (siedząc na wprost), nie odczuwalny Input Lag, świetne skalowanie z niższych rozdzielczości, DisplayPort i jedna wielka rysa na całości w postaci [beeep]... D S E. Tak więc po 2-tygodniach prób przyzwyczajania się do tego "zjawiska" odesłałem drugi TV do marketu...

Aze, jak będziesz kupował ten TV, to poproś sprzedawcę, aby podpiął PS3 i włączył GT6. Wejdźcie do ustawień i zmieńcie, aby demo/replay włączało się po kilku sekundach. Obejrzyj kilka takich powtórek, a zobaczysz o czym piszę. Jak nie zobaczysz bierz. Tylko ten na który właśnie patrzyłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 444 4K 60hz, to w grach nie powinieneś zauważyć różnicy miedzy 444 vs np. 420. Zauważysz natomiast 60Hz vs 30Hz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do 444 4K 60hz, to w grach nie powinieneś zauważyć różnicy miedzy 444 vs np. 420. Zauważysz natomiast 60Hz vs 30Hz ;)

Mówisz, ze do samego grania do przy chroma 420 nie ma różnicy w odniesieniu do 444? Pulpit, czcionki itp to rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, ze do samego grania do przy chroma 420 nie ma różnicy w odniesieniu do 444? Pulpit, czcionki itp to rozumiem.

Gdy miałem UE65HU7500 podłączonego przez HDMI (GTX 680), to na czcionkach było widać różnicę w 4K między 444@30Hz a 420@60Hz. W grach z tego co pamiętam nie widziałem różnicy w kolorach, gdy przełączałem między 30 a 60Hz w SKYRIM. Podkreślę tylko, że gdy miałem ten model w domu, to TV lub sterowniki Nvidii uniemożliwiały włączenia 4K@60Hz w 444, tylko w 30Hz. Gdy kupiłem GTX 970 (niby z HDMI 2.0), to karta miała problemy ze współpracą z tym TV 4K@60Hz. Obraz na chwilę był, po czym TV gubił sygnał. Myślę jednak, że to sprawa sterowników, ponieważ 680 GTX "biegał" w 4K@60Hz 420. Gdybym się mylił lub o czymś zapomniał to mnie poprawcie.

Możliwe, że będę mógł to potwierdzić w przyszłym tygodniu, gdyż rozważam powrót do Samsunga (ponoć "wypuścili" nowy firmware) lub zakup 65PUS9809, które nie mają DisplayPort tylko HDMI 2.0.

Gdybym tylko miał pewność, że Philips zbije input lag do poziomu 40 [msec] i chłopaki w końcu ogarną HDMI 2.0...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obecną chwilę możemy zapomnieć o graniu na PC w 4K@60Hz na tym Philips`ie, no chyba że w 256 kolorach ;) Pozostaje 4K@30Hz.

Dzięki Bogu TV nieźle skaluje i "wygładza" krawędzie z 1080p. Nie jest to klasa AX800, ale robi to lepiej niż np. UE7500, który w 1080p ma strasznie "zapiaszczony" obraz. Dopiero po włączeniu trybu GRA lub oznaczeniu wejścia jako PC, obraz jest prawidłowo wyświetlany. Jednak widać wtedy "pixle", typowe dla TV FHD 65" ( gram około 1m od ekranu). Choć kto wie, może już to poprawili.

W Philips`ie 1080p jest zawsze wygładzone i nie da się "aktywować pixli" jak w AX800 bądź UE7500.

Jeśli chodzi o input lag, to "błyskawica to to nie jest" :) Jednakże nie miałem większych problemów z graniem np. w FAR CRY 4.Tak czy siak mogliby to poprawić...

Jak dotąd nie zauważyłem też vertical banding`u. Jeśli chodzi o DSE, to na jednolitych ruchomych tłach wprawne oko może dostrzec delikatne zabrudzenia. Na szczęście jest to na tyle mało widoczne, że trzeba tego naprawdę szukać. Ja po doświadczeniach z dwoma AX800 już wiem gdzie i czego mam wypatrywać ;) Użytkownik który nigdy tego nie doświadczył, prawdopodobnie tego nie zauważy. Czyli w tym aspekcie jest OK. Przynajmniej teraz. Zobaczymy co się będzie działo, jak telewizor trochę popracuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta TNK Smart HD nie działa na kilku kanałach i to najważniejszych - TVP2 HD (audio wyskakuje zawsze na pl zakodowane, na oryg Dolby D jest dobrze), TVN HD (zakodowany). Moduł Conax TechniCrypt CX z papryczką, w każdym innym tunerze działa poprawnie.

Kobiety mają problem z uruchomieniem zwykłej telewizji, a przecież w pierwszej kolejności ta funkcja powinna się wyświetlać po włączeniu. Wyłączenie źródła n. p. DVB-T i DVB-T2 tylko po zresetowaniu wszystkich ustawień.

Obraz jak w każdym innym za 1000 zł, spocone nosy i czoła wychodzą zielone ( mam Toshibę 46ZF355d nie ma tej wady - TV 7 letni). Dlaczego fabryka nie kalibruje?

Jestem zawiedziony.

Mam aparat fotograficzny Panasonic TZ5 i tv nie odtwarza mi z tego aparatu filmów.

Czy ktoś ma lekarstwo na TV Sat

Edytowane przez Xawery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty sposób na Netflix w AX800: przywrócić ustawienia fabryczanne, wybrać dowolny język menu, NIE wybierać Polski! Wybrałem Francję jako region i działa.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Panasonic Polska twierdzi, źe to wina Netflix'a. Na pewno Netflix'owi zależy na jak najmniejszej liczbie abonentów:

"dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że właściciel aplikacji Netflix udostępnił usługę na polskim rynku wyłącznie dla serii telewizorów Panasonic z 2015 roku (w oznaczeniu zawierają literę "C"). Na obecną chwilę nie dysponujemy informacjami na temat ewentualnego terminu pojawienia się aplikacji dla odbiorników z 2014 roku i starszych. Tego typu decyzje podejmuje właściciel aplikacji i nie są one zależne od firmy Panasonic. Prosimy o wyrozumiałość. W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości, zapraszamy do ponownego kontaktu."

Na szczęście wiemy jak uruchomić Netflix na AX800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazuje się, że AX800 ma wbudowany dekoder HEVC: ViXS XCode 6400, ale problemem jest kontener matroska (mkv). Skoro ma dekoder HEVC to dlaczego nie odtwarza DVB-T w kompresji HEVC?

http://investor.vixs.com/investor-relations/press-releases/press-release-details/2014/Panasonic-and-ViXS-Collaborate-on-Updated-UHD-4K-Streaming-Services-Functions-for-AX800-TVs/default.aspx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi