effe11 1 Napisano 8 Czerwca 2014 Witam, Szukam dobrego dużego TV firmy Samsung. Obecnie posiadam Samsunga Plazme 51'' z 2011r. Chciałbym ją wymienić na coś większego i na LED. Zainteresowały mnie dwa modele. 55'' H7000 w cenie 5999zł z RTV Euro AGD 60'' H6200 w cenie 6999zł Do TV podłączone będzie jedynie dekoder nc+ oraz Sounbar z BD. Oglądam sporo filmów w HD oraz piłkę nożną. Zależy mi głównie na obrazie. Nie interesują mnie bajery. Chciałbym również jak największy TV. Myślę o tym H6200, ale czy nie będę żałował. Duża jest różnica w obrazie pomiędzy H6200 a H7000? Jeśli ktoś byłby chętny pomóc w wyborze byłbym wdzięczny, ewentualnie jeśli macie inne propozycje, to proszę pisać. Jednak chodzi tylko o firmę Samsung! Pozdrawiam Arek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawkor 17 Napisano 8 Czerwca 2014 Przy cenie tego Samsunga UE60H6200 6999zł to wolałbym kupić Samsunga UE55HU6900, cena taka sama, mniej 5cali ale za to 4K a nie fullHD, chyba ,że musisz mieć 3D ale jak znam życie to jest bajer na kilka seansów a 4K to raczej przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 8 Czerwca 2014 Czyli reasumując na hu6900 uzyskam teraz lepszy obraz niż na h7000 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawkor 17 Napisano 8 Czerwca 2014 Widziałem go w euro i gra bardzo przyzwoicie. Sam mam na niego ochotę. Wyczytałem też, że jak kupisz modele 4K teraz to dają kupony rabatowe a przy tym modelu to 750zł dla ciebie. Ja bym brał nowszy model ale zrobisz jak uważasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 8 Czerwca 2014 No właśnie widzę. Dają kupon 750zl i jak sie zamówi przez internet to masz -400 zl rabaty przez kliknięcie w kupon rabatowy hmmm musze pomyśleć o tym modelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 8 Czerwca 2014 Sprawdź 6400. Mega niespodzianka i referencyjny (!!) wręcz obraz. Dzisiaj pewnie wrzucę test. Spooooro lepszy od 6200. Wszystko wskazuje na to, że 6900 będzie bliższe właśnie 6400 ale nie jest to pewne. H7000 też bardzo dobry. Jednak zobacz 6400. Oczywiście UHD to bardzo ; ) miły dodatek Więc tutaj już zależy ile masz $ : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDTK 12 Napisano 8 Czerwca 2014 Po recenzji na hdtvtest osobiście nie radze kupować HU6900, skopany model. 55H7000 jest wysoko oceniany, dobre jak na led podświetlenie itd. Pytanie brzmi czy warto dołożyć nieco do 55F8000, ten zeszłoroczny chyba jednak nieco lepszy bo micro-dimming i cinema black po aktualizacjach działa jak powinno. Można jeszcze zaszaleć bardziej i 55HU7500, ten 4K ma sens a i cena w 55" jest akceptowalna obecnie w euro super promo. Odsyłam do np. hdtvtest.co.uk są zaktualizowane testy F8000 jak i HU4K a H7000 poniżej itd http://www.rtings.com/reviews/tv/lcd-led/samsung/h7150/compare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 8 Czerwca 2014 Oj nie. Uwierz mi, że mamy w tej chwili wszystko: 6200, 6400 i 7000 i jest przepaść między zeszłym rokiem. Samsung zrobił mega wielki krok do przodu z jakością obrazu. Ciekawe co z tym 6900... najlepsze, że tani LG 49UB850 = lipa. Pewnie cała para poszła w 4K i na czymś trzeba przyciąć. Chociaż póki sam nie zobaczę 6900 na własne oczy z Maciejem to nic nie będę pisał na jego temat. Postaram się niedługo wrzucić 6400 to zobaczycie o co mi chodzi ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 8 Czerwca 2014 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem. Model 55HU7500 raczej odpada, bo cena 8999zł to jak dla mnie stanowczo za dużo. Myślę wydać na TV max 7000zł i najlepiej aby to był jak największy, mile widziany >60'' jak się uda, jeśli nie to chociaż 55''. Nie zależy mi na 3D, ani na innych bajerach. Najważniejsze, aby obraz był bardzo dobry przy oglądaniu telewizji w HD, zwłaszcza sportu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Odnośnie działania systemu micro dimming, to tak opisał jego działanie użytkownik Samsunga z czarnego forum : ''Mam coś takiego: gram w CRYSIS scena robi się dość ciemna i nagle widzę, że podświetlenie się zmniejsza i obraz robi się znacznie ciemniejszy, a przez to brak mu szczegółów. Gdy obrócę głowę w bok (nie tą prawdziwą tylko w grze) na jaśniejszy obszar to wszystko wraca do normy, gdy zowu wchodzę w ciemniejszy obszar to znowu cały ekran się zaciemnia...Moja diagnoza to "debilny" system micro dimming...Czy ktoś wie jak go wyłączyć?'' Poniżej radzą żeby w tych samsungach co jest micro dimming, załączać tryb film, bo wtedy ten system jest nieaktywny : http://www.rtings.com/info/what-is-local-dimming A odnośnie modelu H6400 to ma on podświetlanie direct led, wtedy obudowa tv i ramka muszą być nieco grubsze (co dla niektórych jest nie do przyjęcia) niż przy podświetlaniu krawędziowym ale zyskuje na tym równomierność podświetlania matrycy (mniejszy clouding i wyraźnie lepsze doświetlenie rogów) i czerń może być głębsza bez sztuczek z wygaszaniem. A przy okazji, to z ciekawości bym spytał czy poniższe ustawienia są lepsze niż oryginalne fabryczne tego modelu co go testujecie ? http://forums.cnet.com/7723-19410_102-618321/samsung-un55h6400-picture-settings/ Edytowane 8 Czerwca 2014 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 8 Czerwca 2014 Bardzo mocno się zastanawiam na modelami: 55H7000 55H6400 Jednak ten drugi w RTV Euro AGD jest dostępny, ale oczekiwanie ok. 30dni roboczych Czytałem opinie na temat serii H7000 i są całkiem przyzwoite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDTK 12 Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Wrzuć Gmeru jeśli możesz, wielce interesujący i tani model, przystępny. Ja miłośnik plazm przeprowadzam się i oświetlenie ilość okien całkowicie wyklucza plazmy. Czytam, grzebię, strasznie mi się podoba design Sony 55 model chyba X850, jeszcze go nie ma u nas 4K, ten bez glośników ale strasznie narzekają jankesi na avsforum i zdjęcia cloudingu odstraszające. Zostaje więc 55H7000, ewentualnie tańszy niższy model ale design najładniejszy w H7000. Dalej 4K, chyba warto ale zdziebko drogo:), LG odpada totalnie, IPS itd. Piękny Sony z tymi głośniczkami ale cena 13 tys za 55" no nie no, nie dla mnie. Panasonic 4K, dycha za 50", thank you very macz:) No i zostaje Samsung 55H7000 vs 55Hu7500, ewentualnie boski Philips 55"7509 lub wyższy 4K ale jest jak yeti, ponoc jest ale jeszcze nikt go nie widzial:) Nizszy model bez hdmi 2.0 więc odpada na starcie. No to Gmeru, jako człowiek, recenzent który ma, widzi doradź nam co to wybrać, co kupić, czy dodać do 4K itd. Z góry wielkie dzięki w imieniu wszystkich i moim skromnym. P.S edit Jak wygląda sprawa tzw. dirty screen efect w 6400, bo to jako jedyne nieco mu sie zarzuca na forach. pozdr, Edytowane 8 Czerwca 2014 przez HDTK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geny 7 Napisano 9 Czerwca 2014 Zostaje jeszcze w odwodzie Sony 60W855, świeci zupełnie przyzwoicie, nie wiem czy nie lepiej od serii 6 Samsunga... h6900 ma matryce 50hz, jeśli musi być ta marka to już lepiej zostać (chyba?) przy h7000, ewentualnie ten, który Gmeru poleca h6400... A ten 4k LG... porażka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDTK 12 Napisano 9 Czerwca 2014 Z tymi samsungami i ich oznaczeniami to masakra jest jakaś. Jeśli ten 6400 jest taki dobry to świetnie ale nie ma wbudowanego DVB-S a ja bardzo chcialbym się uwolnić od Pace PVR i musiałbym bym kupić 6700 a jest jeszcze kilka innych wyżej nieco niż 6400 ale chciałbym aby też był direct led, identyczny jak 6400 ale z DVB-S. Pytanie który żebym jakiegoś IPS nie kupił. Nie moge rozszyfrowac tych oznaczen i modeli na stronie samsunga. Pomożecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Model 55H6410 widze, że posiada tuner dvbs 2 co sądzicie o nim? Różnicę w obrazie zobacze pomiędzy H6410 a H7000? Zawsze 1000pln w kieszeni Edytowane 9 Czerwca 2014 przez effe11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 9 Czerwca 2014 Wybierz spokojnie 55H6410 a za tysiąc kup inne dodatki : ) Sorry, że jeszcze nie ma testu ale weekend był mało sprzyjający. Postaram się dzisiaj / jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 9 Czerwca 2014 Ja tam bym się wolał upewnić czy wersja z tunerem sat będzie zrealizowana na takim samym podświetlaniu, zresztą i tak wszystko zależy od realizacji podświetlania a nie tylko metody (bo dana metoda daje gwarancję jeżeli jest zrealizowana w pełni jak trzeba), ale to wychodzi dopiero na testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radier 56 Napisano 9 Czerwca 2014 H6410 ma białą ramkę. H6500 ma tuner satelitarny a wygląd bez zmian. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 9 Czerwca 2014 Te nóżki i ramka w tym modelu są na oko bardziej oszczędne w wykonaniu niż w bazowym modelu. W bazowym designie z tunerem sat znalazłem też wersję h6470 ale widziałem na niektórych stronkach że w specyfikacji było podane podświetlanie krawędziowe, ale bywają błędne opisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDTK 12 Napisano 9 Czerwca 2014 Tak, H6500 wydaje się być direct led jak 6400 + DVB-S, biały też ciekawy bo czerń będzie głębsza niż ramka:) ale nie wiem czy to piano white czy biel pcv:) Czy zna ktoś stronke z danymi odnośnie paneli, typów itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 9 Czerwca 2014 A h7000 to też podświetlenie całej matrycy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 9 Czerwca 2014 Znalazłem jeszcze jedną ofertę, myślę, że dobrą. http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue65h6400.bhtml#opis Samsung 65'' H6400. Co myślicie, jak dla mnie cena całkiem dobra jeśli mielibyśmy porównywać z innymi sklepami internetowymi. Czego takiemu TV brakuje porównując do H7000? Jakość obrazu pod nc+ mediabox powinienem uzyskać równie dobry na HD jak na H7000? Decyzję muszę podjąć najlepiej do czwartku, aby pierwszy mecz obejrzeć już na nowym modelu Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 9 Czerwca 2014 A przy okazji, to z ciekawości bym spytał czy poniższe ustawienia są lepsze niż oryginalne fabryczne tego modelu co go testujecie ? http://forums.cnet.com/7723-19410_102-618321/samsung-un55h6400-picture-settings/ mmpeg-4, wydaje mi się, że nie kto inny jak Ty przeprowadził niedawno bardzo długą debatę na Audiostero o sensie kopiowania ustawień kalibracyjnych. Przypomnę Ci Twoje wnioski: Porównywałem ostatnio równocześnie dwie sztuki Sony W8 42'', oba zostały ustawione dokładnie tak samo, weszlem też w ustawienie balansu bieli i z tego co widziałem to były ustawione tak samo. Różnica pomiędzy nimi była zasadnicza, jeden miał wyraźnie większą jasnosć i kolory w tonacji zimnej, wpadającej nawet nieco w fosfor podczas gdy drugi miał tonację bardziej ciepłą, stonowaną. Różnice były we wszystkich trybach. Wniosek, zerowy sens wprowadzenia nastaw kalibracyjnych z innej sztuki. I teraz nie rozumiem, bo niby sam sobie udowodniłeś, że jest zerowy sens wprowadzania cudzych, a dalej zadajesz pytania przeczące temu. Na jakiej zasadzie mamy Ci odpowiedzieć, czy lista ustawień z CNET jest lepsza niż fabryczna kalibracja? Wydanie takiego werdyktu musi uwzględniać jeszcze jeden "szczegół' - konkretny egzemplarz. Niby to wiesz, ale nadal pytasz bez sensu. Samsung 65'' H6400. Co myślicie, jak dla mnie cena całkiem dobra jeśli mielibyśmy porównywać z innymi sklepami internetowymi. Czego takiemu TV brakuje porównując do H7000? Tak przedpremierowo powiem Ci na podstawie egzemplarzy 55" calowych jakie mieliśmy w testach: H7000 - lepsze odwzorowanie ruchu (matryca 240Hz), ale za to trochę niższy kontrast i trochę gorsze kąty. Myślę, że sumarycznie poprawione odwzorowanie ruchu jest tego warte, ale jeśli trzeba dużo dopłacać to nie, zostań przy H6400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
effe11 1 Napisano 10 Czerwca 2014 Dużo się naczytałem w sieci, że modele H6400 nie sa za dobre. Mają problemy z podświetleniem i jakością obrazu zwłaszcza przy oglądaniu sportu. Kurcze już sam nie wiem co wybrać. 55H7000 czy 65''H6400. Ten wielki 65'' ekran bardzo mocno kusi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HDTK 12 Napisano 10 Czerwca 2014 @effe11, jeśli masz taki budżet to możesz jeszcze pomysleć o plazmach o ile warunki nasłonecznienia pokoju na to pozwalają. 64F8500 Samsung, 65VT60 Panasonic,ST60 chyba już niedostępna. Wiesz w takich rozmiarach nie wiem jak wyglada podświetlenie matrycy w LED, szczegolnie edge. Ja powiem tak, może lepiej ciut mniejszy bo 55", wciąz przecież duzy a z 4K, wbudowany tuner i test z HB odbierzesz w 4K, może netflix kiedyś u nas też zagości a zawsze to 4K. Jakość HD na poziomie również wysokim podobnie do H7000. Mowa o modelu Samsunga, a jakże:), tyle że 55HU7500. ładny też jest jak cholera. Do topowca brakuje mu bardziej zaawansowanej funkcji dimmingu i wygaszania tych pasów u góry i dołu. Bardzo dobre oceny, cena około 8600. pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach