Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kanały hd dostępne na satelicie są w formacie 1080i i tak trzeba ustawić w dekoderze. Nic się nie stanie jak włączysz 1080p. Gołym okiem nie widać różnicy.

Wysłane z mojego SM-G900F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że 1080i.

Kanały hd dostępne na satelicie są w formacie 1080i i tak trzeba ustawić w dekoderze. Nic się nie stanie jak włączysz 1080p. Gołym okiem nie widać różnicy.

Dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne, że kiedy ustawię 1080i muszę zmniejszyć częstotliwość z 60 Hz do 50 Hz a przy 1080p z 30 Hz na 25 Hz bo jeśli tego nie zrobię to obraz delikatnie klatkuje?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. W europie obowiązuje 50hz więc w obrazie będziesz musiał ustawić 50 lub 25hz. 60hz obowiązuje np. w USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. W europie obowiązuje 50hz więc w obrazie będziesz musiał ustawić 50 lub 25hz. 60hz obowiązuje np. w USA.

Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mafia35

Pamiętasz, jakie było lekarstwo na te nasze "duchy" w plaźmie A656, właśnie tuner z mozliwością podania 60Hz i problem znikał a obraz był wyświetlany jak najbardziej OK. Obecnie od początku na 6400 mam podawane z tunera 1080p/60Hz (co potwierdza naciśnięcie "info" na pilocie TV, że taki sygnał dostaje) Tuner Ariva250 combo, wszystko oczywiście bez zacięć.

@peti1

Zarówno na ustawieniu 1080p/60Hz jaki 1080i/60Hz obraz na samsungu 55H6400 bez jakiegokolwiek klatkowania, może u ciebie tuner po usunięciu przeplotu i przerobieniu sygnału, z błędem daje już do TV i tak jest wyświetlany. Masz ok na 50Hz czy 25Hz to tak zostaw, najważniejsze jest zadowolenie z obrazu a jeśli u ciebie jest OK to po co kombinować. Pozdr

Samsung 55H6400 ma natywną matrycę 120Hz tak ? czy to ma jakies znaczenie przy takich kombinacjach z ustawieniami, czy jednak matryca jest 100Hz, czyli krotnoć 50 czy 25 może te zawiłości ktoś obyty z zagadnieniami jakoś na chłopski rozum wyjaśnić. Teoretycznie najlepiej byłoby tak jak pisze @Mafia czyli 1080i/50 ale czy zawsze? (na pewno przykładowo nie w samsungu A656)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy i chciałem zasięgnąć informacji na temat właśnie ue55h6400 z tego testu

Przeczytałem wszystko od deski do deski z odpowiedzi pod tym testem i zdecydowałem sie na zakup tegoż tv. Odwiedziłem dzisiaj sklep i niestety był tylko jeden który był używany przez co mnie zbili z tropu i proponowali cs z serii J lub JU. Zdecydowałem ze na ta chwile sie wstrzymam i popytam na forum o wasze opinie. Czy warto myślec o tych modelach czy lepiej szukać tegoż właśnie docelowego modelu online? Proszę o pomoc . Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Właściwie od samego początku od kiedy mam ten model staram się optymalnie, oczywiście według mnie ustawić obraz. Dźwięk udało mi się tak ustawić,że różni się znacząco na plus od ustawień fabrycznych.Jeśli chodzi o obraz, to wiele sobie poczytałem, ustawiłem go na parametry z tego forum w trybie Film. Jakoś nie trafiły do mnie. Były takie rozmyte, zżółkłe. Dwa pozostałe tryby czyli : Dynamiczny i naturalny wydają mi się przejaskrawione, nienaturalne. Dlatego skupiłem się na trybie standardowym i w nim troszkę pogrzebałem. Tak to u mnie wygląda :

Podświetlenie 20

Kontrast 90

Jasność 45

Ostrość 50

Kolor 50

Odcień Z50 C50

Zaawansowane ust.

Kontrast dyn. Wyłączony

Tonacja czerni Najciemniejsza

Odcień skóry 0

Gamma 0

Oświetlenie dynamiczne Wyłączone

Opcje obrazu

Tonacja kolorów Chłodno

Czysty obraz i Red. Zakłóceń Wyłączone

Motion Plus Użytkownika Red. rozmycia 10 Red. drgań 6 Wyraźny ruch Led Wyłączony.

Moje pytanie dotyczy tego, czy któryś z parametrów mógłby spowodować polepszenie obrazu. Sygnał mam z NC plus.

Pozdrawiam i proszę o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zalezy od oczu, ale ja bym zmienil gamme na -1 i tonacja kolorów ciepłe1 lub 2, ostrosc max 10, tonacja czerni na wył lub ciemna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pytanie dotyczy tego, czy któryś z parametrów mógłby spowodować polepszenie obrazu. Sygnał mam z NC plus.

Pozdrawiam i proszę o sugestie.

Tak. Powrót do trybu Film i profesjonalna kalibracja. Kluczowe jest ustawienie 10-punktowego balansu bieli i liniowości gamma. Bez sprzętu i wiedzy niemożliwe do prawidłowego wykonania.

Każda matryca jest inna i kopiowanie innych ustawień to tylko zabawa.

Telewizor przed i po profesjonalnej kalibracji to dwa różne TV w wielu przypadkach. Nie wierzyłem, zapłaciłem i sprawdziłem.

Doraźnie warto zredukować ostrość.

20 to już dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

Tak, tak oczywiście ja sobie zdaję sprawę z tego, że nie zastąpi profesjonalnej kalibracji. Ale w tym momencie ta cała oprawa ze znalezieniem odpowiednich fachowców z transportem, finansowa etc. jest poza moim zasięgiem. Dlatego pytam właścicieli tego modelu, którzy na pewno też mieli taki dylemat jakie ustawienia są optymalne. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

P.S. Jeszcze jedna kwestia . Upłynniacz Motion Plus lepiej ustawić na : Użytkownika w proporcji 10-6 czy może lepiej na Wyraźny ? Chodzi mi o najbardziej uniwersalne odczucia.

Edytowane przez kondis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy i chciałem zasięgnąć informacji na temat właśnie ue55h6400 z tego testu

Przeczytałem wszystko od deski do deski z odpowiedzi pod tym testem i zdecydowałem sie na zakup tegoż tv. Odwiedziłem dzisiaj sklep i niestety był tylko jeden który był używany przez co mnie zbili z tropu i proponowali cs z serii J lub JU. Zdecydowałem ze na ta chwile sie wstrzymam i popytam na forum o wasze opinie. Czy warto myślec o tych modelach czy lepiej szukać tegoż właśnie docelowego modelu online? Proszę o pomoc . Dzięki i pozdrawiam

Witaj

ja od tygodnia jestem posiadaczem właśnie tego modelu (55H6400). Kupiłem go w Komputroniku za niecałe 3.500. Pachnie nowością, wszystko oryginalnie zapakowane, żadnych rys zadrapań (gdy go kupowałem to mieli jeszcze na stanie ok. 15 szt. a dzień wcześniej ok. 20). W sumie to nie masz się czego obawiać zakupu on-line, masz 14-dni na zwrot. Z TV jestm baaardzo zadowolony (przesiadka z Panasonica 37 TXE30E), żadnych chmurek ani przebarwień, funkcje smart - rewelacja, na chwilę obecną nie mam się do czego przyczepić.

Przy okazji dziękuję wszystkim z tego forum za udzielone wskazówki pomocne przy wyborze TV. Zastanawiałem sie nad modelem 48 - i dzisjaj bym żałował że nie wziąłem 55 - na początku był duuuży, ale obecnie "się opatrzył" i jest jak najbardziej OK.

Ktoś tu wczesniej wspominał o krzywo stojącym TV, gdzieś czytałem - chyba w PDFowej instrukcji, tak pod jej końcem, że należy odkręcić podstawę i ponownie ją przykręcić, ale wg mnie to trzeba uważać bo jak przykręcałem swoją to zwróciłem uwagę, że tam są samogwintujące się otwory i jeżeli już raz źle (krzywo) wręcimy tego wkręta to może być problem.

pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strach to aktualizować bo znowu mi wyskoczy jakiś nowy pseudo super Tizen a tak pięknie było ze starym paskiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszlo info, ze będą dlubac w Warszawie do 25.11 przy uslugach smart. Takze nie plakac, ze cos sie sypie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy soft na OTA 2790.

Do 2790 poszedł u mnie auto update na pewno ponad tydzień temu. Wszystko jak na razie śmiga jak trzeba. I faktycznie ździebko szybciej odpala się SmartH.

Przyszlo info, ze będą dlubac w Warszawie do 25.11 przy uslugach smart. Takze nie plakac, ze cos sie sypie.

Z tego co zrozumiałem to grzebanie będzie dotyczyło dostępu do chmury ale może źle to zinterpretowałem.

Edytowane przez emilioestewez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie do 25.11 a 25.11. w godz. 3.00-11.00.

I nie w Warszawie a czasu "warszawskiego".

Prawie jak w radiu Erewań :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, jak włączyć tryb "gra" o którym jest wzmianka w recenzji? Nie mogę go znaleźć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś opisać czym różni się ten model od UE55J6200? H6400 urósł do miana tv Boga ale prócz dwóch pilotów i opcji 3D nie widzę w nim nic lepszego. Czy warto szukać jeszcze gdzieś H6400?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55J6200 ma nowszy system smart Tizen oraz brak pilota do tegoż nowszego smarta i oczywiście brak 3D i okularów, cena jest taka sama dostępność też czyli nie ma praktycznie ani jednego ani drugiego w sklepie stacjonarnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z UE60J6200?

Ktoś gdzieś pisał że to już inna matryca, że szajs i całkiem inna jakość...

Ktoś potwierdzi, ktoś zaprzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi