Skocz do zawartości
liet2

Toshiba L7453 - prośba o test

Rekomendowane odpowiedzi

Już poza pudełkiem, ale na razie stoi tyłem do mnie ;) Musicie jeszcze poczekać. Z testu na hdtvtest.co.uk wynika jednak, że... może lepiej rozejrzeć się za czymś innym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mówię od dawna po tym jak szukałem telewizora dla siebie i widziałem demo na tej tośce. Poraszka jednym słowem. Choć na innym forum wychwalana jest pod niebiosa

Wysłane z Galaxy S5 za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam te same odczucia :| Nie wiem, czy to jest tak słabe jakościowo demo (w tym momencie Toshiba sobie w stopę strzeliła), czy ten telewizor tak je trawi. Jeśli to drugie... To w takim razie odszumianie oraz detaliczność są na kiepskim poziomie. W ostateczności - może da się to wyregulować ustawieniami, tylko musiałby ktoś porządnie przysiąść.

Żeby to jeszcze kosztowało odpowiednio... A 47 cali kosztuje 3300. Ten telewizor jest po prostu, otwarcie rzecz ujmując, DROGI.

Wielka szkoda, bo input lag ma super i rozpatruję go mimo wszystko cały czas (dam mu ostatnią szansę) - głównie o granie mi chodzi właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To radzę go dokładnie potestować.

Też wziąłem 55' (już oddałem), ale na ps3 mialem dziwne artefakty grając w wyścigi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak o granie chodzi to lepiej weź sony w829 lub samsunga h6400. Ogólnie lag na poziomie do 40-50ms jest ok. Ja u siebie w H7000 mam na poziomie 40ms i gry na ps4 lecą jak burza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nazwijcie mnie czepialskim, ale wszędzie w testach napisali, że w829 ma nienasyconą czerwień... :| I nie wiem, czy to jest widoczne, czy nie, i czy można wyregulować kalibracją.

Mafia, a widziałeś Panasonica AS640 w akcji? Jakieś przemyślenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nazwijcie mnie czepialskim, ale wszędzie w testach napisali, że w829 ma nienasyconą czerwień... :| I nie wiem, czy to jest widoczne, czy nie, i czy można wyregulować kalibracją.

Mafia, a widziałeś Panasonica AS640 w akcji? Jakieś przemyślenia?

Widziałem AS640 i H6400. Kolory będą zawsze sprawą subiektywną, zależną od wyregulowania i kalibracji - mnie bardziej pasował obraz Samsunga. Jest jednak coś jeszcze, tak aby nie było zbyt różowo - banding oraz DSE. Na Panasie nie widziałem, a nawet jeśli DSE było, to praktycznie niewidoczne na planszach testowych. Na Samsungu...szkoda mówić. Tak jak bardzo mi się podobał smart, płynność działania menu i całego telewizora, tak patrząc na banding, DSE od razu powiedziałem sobie, że na pewno tego nie wezmę. Zaskoczył mnie LB 47L67x oraz 47LB700 wraz z 730 bo miałem okazję i tymi się bawić, a to nie dość, że IPS, to z niskim kontrastem - tymczasem obraz imho z nich 3 wyglądał najlepiej, czerń mnie zaskoczyła, biorąc pod uwagę to, o czym wspomniałem przed chwilą, a i czystość matrycy, sama w sobie, czyli banding i dse albo znikomy, albo nie było go w ogóle. Odpalajać plansze testowe miałem problem ze zlokalizowaniem tego na LG (czy na mojej Tośce 7335), za to bez problemów widziałem to wszędzie na H6400, a Panas również albo tego nie miał, albo pomijalny, nie do zaobserwowania w typowym scenariuszu użytkowania odbiornika, czyli filmy, sport, programy, gry itd.

Ps - czemu nie AS640? Menu to istny dramat, wydawało mi się, że menu mojej Toshiby jest wolne...zwracam honor.

Edytowane przez firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tego pierwszego LG widziałem w Euro, leciały jakieś dema - góry, śnieg, snowboard jakiś, helikoptery, ale też i miasto. Też miałem wrażenie, że wyglądało to bardzo dobrze, obraz był bardzo ostry i detaliczny.

Na szczęście wystarczy raz ustawić dobrze tv i wtedy do menu aż tak często się nie wchodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tam Panie Macieju, czy już jakieś wrażenia pierwsze są? Czy nadal mamy czekać cierpliwie? :D

Na szybko mogę powiedzieć, że to tylko i aż bdb. telewizor do oglądania w mocno naświetlonych pomieszczeniach i tylko do takich warunków go polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już poza pudełkiem, ale na razie stoi tyłem do mnie ;) Musicie jeszcze poczekać. Z testu na hdtvtest.co.uk wynika jednak, że... może lepiej rozejrzeć się za czymś innym ;)

Podlinkujesz test?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko mogę powiedzieć, że to tylko i aż bdb. telewizor do oglądania w mocno naświetlonych pomieszczeniach i tylko do takich warunków go polecam.

Tak nawiasem mówiąc to chyba każdy telewizor daje lepszy obraz w momencie, gdy pomieszczenie jest nasłonecznione. U siebie, gdy oglądam do wieczora, mam wrażenie, że obraz wygląda znacznie ładniej niż, gdy oglądam to samo w nocy, w całkowitych ciemnościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na działanie tego tv ma zapewne 1 rdzeń.

Chłopaki! Zróbcie w końcu ten test...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odświeżę temat. Waham się pomiędzy sony 55w805 a 55L7453.

Zastosowanie gry i filmy. Input lag w obu super. Widziałem na sony upłynniacze w działaniu i jest ok ale nie wiem jak w tym zakresie wygląda toshiba. Możecie mi podpowiedzieć coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odświeżę temat. Waham się pomiędzy sony 55w805 a 55L7453.

Zastosowanie gry i filmy. Input lag w obu super. Widziałem na sony upłynniacze w działaniu i jest ok ale nie wiem jak w tym zakresie wygląda toshiba. Możecie mi podpowiedzieć coś?

Kolega wyżej odpisał bardzo dobrze. Ja dodam tylko, czy zdajesz sobie sprawę, że pierwszy jest na matrycy VA a drugi IPS? Czytałeś artykuł? Wiesz jaka jest dla Ciebie lepsza? http://hdtvpolska.com/topic/33783-ips-czy-va-dwa-typy-matryc-lcd-jak-wybrac-odpowiednia-dla-siebie/#entry341029

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem na jakich matrycach są. Oczywiście w obu przypadkach to jakiś kompromis.

W sony jest bardzo dobry a w toshibie jest jaki? Jak w sony powiedzmy ma 10/10 to w tośce ile bedzie miała wg Waszej opini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony ma lepsze odwzorowanie ruchu - bez dwóch zdań. Ogólnie rezultat wizualny można nazwać korzystnym, ale raczej nie bardzo dobrym, a takiego spodziewałbym się po high-endowym modelu a do takiego aspiruje 7453. Przy transmisjach sportowych i związanych z nimi szybkimi ruchami nadal widoczne jest lekkie smużenie i zacieranie się tych najdrobniejszych detali. Dla poprawy odwzorowania ruchu mamy jeszcze dostępną drugą funkcję – ClearScan+. Wnosi ona wspomniane modulowane podświetlenie. Niestety sposób realizacji pozostawia trochę do życzenia, w prawdzie pozbywamy się dzięki niej więcej smużenia, ale za obiektami pojawia się wyraźny drugi kontur. Proponuję więc nie korzystać z tejże funkcji. Ogólnie dałbym 7/10 ale to typowy wynik dla 120Hz IPS nie posiadających wsparcia ze strony modulowanego podświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi