Skocz do zawartości
valdi 50

n+ unicable

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Uważam że z okazji wprowadzenia usługi multiroom powinni wprowadzic modyfikacje nboxów polegającej na odbiór sygnału z konwertera unicable
Co w na to?

PRECZ 1000 kabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już za późno. nboxy są na rynku, a Unicable to nie jest rozwiązanie, które da się wprowadzić programowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Mazoku' post='25045' date='28.11.2006, 22:27 ']Już za późno. nboxy są na rynku, a Unicable to nie jest rozwiązanie, które da się wprowadzić programowo.[/quote]

cytat z SatKurier.pl:

[i]"Platforma n przedstawiła na konferencji nowości i plany zmian w swojej ofercie.....
Nieoficjalnie podano jedynie do wiadomości, że odbiorniki będą wspierać konwertery typu "unicable"."
[/i]
Znalazłem ciekawą wypowiedź niejakiego derf'a z forum "n":

[i]Posłużę się tu przedrukiem z Sat Kuriera. Sądzę, że właściciele platformy powinni zainteresować się tą technologią, która pozwala na wykorzystanie tylko jednego kabla do obsługi kilku odbiorników - a więc tak jak to jest w przypadku n-boxa recordera. To ciekawe, choć z pozoru droższe rozwiąznie, pozwoli uniknąć wielu z nas ciągania kilku kabli, dziurawienia ścian, ościeżnic oraz narażania się na kłopoty z administratorem budynku. A to krótki opis: "Dwa lokalne oscylatory przesuwają cały zakres do pierwszej częstotliwości pośredniej 950MHz – 2150MHz, a następnie sygnał przechodzi poprzez filtr pasmowy i specjalny układ SaTCR (Satellite Channel Router) gdzie dodawany jest do jednej z częstotliwości nośnych (1210MHz, 1420MHz, 1680MHz, 2040MHz).
Każda częstotliwość jest dedykowana do innego odbiornika satelitarnego i dlatego można je jednocześnie przesłać jednym kablem do wszystkich urządzeń. Odbiornik satelitarny steruje pracą układów konwertera wysyłając do niego odpowiednie komendy zgodne z protokołem DiSEqC 1.0.
Wszystkie komendy są przesyłane, gdy napięcie zasilające konwerter wynosi 18V. Odbiorniki satelitarne powinny więc posiadać funkcje sterujące DiSEqC 1.0 obejmującą pełny protokół dla konwerterów UNICABLE. Wśród znanych marek posiadających już takie opcje trzeba wymienić tunery Inverto i Lemon.
Wkrótce wszyscy producenci powinni zainteresować się tym ciekawym rozwiązaniem i wprowadzić je do swoich produktów. Możliwe jest to także w wyprodukowanych już urządzeniach opartych na układach ST Microtechnology. Wystarczy zmieniając oprogramowanie wprowadzić obsługę funkcji UNICABLE LNB. "
Programiści n-ki - włączcie ciekawość. My to zrobiliśmy, teraz kolej na was. Pozdrawiam.[/i]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w drugiej części konferencji Pan Sojka potwierdził prace nad wsparciem tych konwerterów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dokładnie potwierdzam.

Autorus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszedłem niedawno do punktu sprzedającego N-kę na Chmielnej w Warszawie i jego właściciel (pracownik?) zaręczał, że można n-recordera
przystosować do instalacji unicable. Kosztuje to 500 złotych (zmiana konwertera i jakiś rozgałęziacz przy tunerze).
Czy ktoś może potwierdzić, że takie rzeczy już są wykonywane i to działa?
Jestem tym mocno zainteresowany bo u mnie nie ma szans na instalację drugiego kabla.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='benek07' post='90224' date='10.03.2008, 12:18 ']Wszedłem niedawno do punktu sprzedającego N-kę na Chmielnej w Warszawie i jego właściciel (pracownik?) zaręczał, że można n-recordera
przystosować do instalacji unicable. Kosztuje to 500 złotych (zmiana konwertera i jakiś rozgałęziacz przy tunerze).
Czy ktoś może potwierdzić, że takie rzeczy już są wykonywane i to działa?
Jestem tym mocno zainteresowany bo u mnie nie ma szans na instalację drugiego kabla.
Pozdrawiam[/quote]

Tak, było na forum, poszukaj (łacznie z typem, zdjęciem i ceną).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Znalazłem: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7427"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7427[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Mario' post='90237' date='10.03.2008, 15:27 ']Znalazłem: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7427"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7427[/url][/quote]

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi