Skocz do zawartości
halaster

Dobre 5.0 vs słabsze 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuje w najbliższym czasie kupno zestawu kina domowego.
W temacie amplitunera zdecydowałem się na zakup używanego topowego model sprzed kilku lat (HK AVR760, Onkyo 5007 albo coś w ten deseń), ale jeżeli chodzi o kolumny to ciągle nie mogę się zdecydować.

U znajomego słyszałem zestaw oparty na kolumnach KEF R300 i R100 (fronty R300, tylne r100, centralka r200c i sub r400b) i brzmiało to fenomenalnie. Problem w tym, że nie stac mnie na taki zakup - dlatego myślę o kupieniu podobnego zestawu, ale nie wydawaniu 4 tysięcy złotych na subwoofer. Czy taki układ ma sens? Wiem że R300tki potrafią uderzyć basem, ale na pewno nie zastąpią suba - niemniej mieszkam w kamienicy i raczej i tak nie mógłbym sobie pozwolić na głośne granie (sąsiedzi).

Druga opcja to kupno tańszych kolumn, być może gotowego zestawu (np. q acoustics q7000i czy kef e305) zawierającego subwoofer.

Co o tym sądzicie? A może macie jakieś konkretne propozycje?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór jest prosty, Kup bez suba a jak dozbierasz trochę gotówki to kupisz subwoofer.

Nie musisz wydawać 4000 zł na suba. Proponuje subwoofer amerykańskiej firmy Velodyne .

Każdy z nich nie bezie gorszy od tego KEF.a nawet lepszy.

Miałem suba KEF,a i wymieniłem na Velodyne.

Używam go do zestawu Dynaudio.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze kolega prawi.

Kup te dobre kolumny bez suba, a później suba.

Również polecam Velodyne.

Kino domowe MUSI mieć suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja przyłączę się do polecenia suba Velodyne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze kolega prawi.

Kup te dobre kolumny bez suba, a później suba.

Również polecam Velodyne.

Kino domowe MUSI mieć suba.

A ja mam inne zdanie. Moim zdaniem Kino Domowe nie musi mieć Subwoofera. Bo jeżeli Basu nie brakuje to Subwoofer jest zbędny. Także kup ten zestaw głośników 5.0, a później obejrzyj i posłuchaj nagranie w którym dużo się dzieje. I jeżeli Bas cię zadowoli z tego zestawu głośników 5.0 ? No to Subwoofer możesz sobie odpuścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei w przeciwieństwie do kolegów z przeciwnego obozu Velodyne zwrócę Ci rownież uwagę na suby firmy REL. Generalnie jak kupować suba to tylko REL albo Velodyne. Obie firmy specjalizują się tylko i wyłącznie w produkcji subów i są w tym świetne. Najlepiej posłuchać jednych i drugich i wybrać tego, ktory najbardziejj będzie pasował w naszym subiektywnym odczuciu.

Co do istoty samego suba... Owszem myślę, że przy bardzo dobrych kolumnach napędzanych sensownym wzmacniaczem stereo sub będzie zbędny, jednak w momencie kiedy myślimy o kinie domowym i kolumnach napędzonych amplitunerem, to jednak w filmach same kolumny nie oddadzą w pełni tak dobrze sekcji niskich tonów jak w połączeniu z subem. I nie chodzi o to, że basu będzie mało. Bardziej o to, jakiej jakości będzie ten bas i jak nisko będzie w stanie zejść. Dobre suby wcale nie musząć grac głośno i wypełniać całego pomieszczenia przesadzonym basem. Ja np suba mam mocno skręconego, ale z jakością jego basu mogą się równać tylko najlepsze kolumny i to spięte z wzmakiem stereo albo amplitunerem z najwyższej półki (taki, który będzie w stanie je sensownie napędzić).

Dobry sub to także cecha, która pozwala na idealne zgranie go z naszym zestawem kolumn. Taki, który nie wychodzi na główny plan, a jedynie uzupełnia nasz sprzęt w miejscach, gdzie zaczynają się granice jego możliwości. I tutaj właśnie firmy takie jak REL czy Velodyne również będą miały zdecydowaną przewagę. Choć delikatnie przechylę szale w stronę RELa, ze względu na ich patent z wysokopoziomowym podłączeniem.

Sent from my iPad using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę oryginalny i powielę opinie przedmówców. Najpierw kup porządne 5.0 potem doskładaj kasy i porządnego suba.

Ja tak zrobiłem i muszę powiedzieć, że od pierwszego uruchomienia dźwięk jest nie do porównania ze stanem "bez suba".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sub moze grac nisko ale cicho? Wprowadzam sie do nowego mieszkania i jeszcze nie wiem jak będzie z sąsiadami..

A myślicie ze to dobry pomysl z kupnem używanego amplitunera? Przy stereo zawsze wszyscy polecają te opcję, ale nie wiem czy przy kinie tez lepiej kupic cos z górnej półki ale starszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na amplituner planowałem przeznaczyć maksymalnie 3500 PLN i poradzono mi by za te pieniądze raczej brać cos sprzed 3-4 lat, ale nie wiem czy to dobry kierunek.

Może nowsze sprzęty z niższej półki zabrzmią podobnie, a zaoferują bajery w stylu kontroli za pomocą aplikacji w telefonie? Nie wiem, sprzęt będzie stał w salonie gdzie na pewno będzie grał też duzo muzyki więc zależy mi na niezłym stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, za te pieniądze nie oczekuj od amplitunera aby dobrze zagrał w stereo.

Jest to zarezerwowane dla sprzętu z wyższej półki w kwocie około 10.000 zł.

Jeżeli chcesz mieć dobre stereo to musisz kupić oddzielny zestaw albo szukać sprzętu z second handu Allegro. Ebay itp.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie kupić w miarę dobry amplituner ale nie za 10k, tylko taki, który będzie miał wyjścia typu pre-out, przez które wypuścisz potem sygnał do wzmaka stereo i nim będziesz zasilał frontowe kolumny, a amplituner zajmie się całą resztą. Wtedy i kino będziesz miał dobre i stereo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę własnie o kupnie czegoś porządnego tylko używanego, jakiegoś Pioneera LX8x, Onkyo 5007 albo Harmana kardona avr 760.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do 5.1 złożonego z KEF R100, taki subwoofer jak REL T5 będzie odpowiedni?

Jeżeli chodzi o muzykę to się nie obawiam (same R100 mają dla mnie wystarczającą ilość basu), natomiast mam wątpliwości czy w filmach się sprawdzi.

Wiem ze to zabrzmi głupio, ale w przeciwieństwie do subów od np. Velodyne ten Rel pasuje mi estetycznie do białych R100 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę własnie o kupnie czegoś porządnego tylko używanego, jakiegoś Pioneera LX8x, Onkyo 5007 albo Harmana kardona avr 760.

Ja wolę używane Amplitunery/Wzmacniacze omijać z daleka. Mój Tata często mawiał "Nowe To Nowe, a używane to Ciulstwo". Z używanym daj sobie lepiej spokój.

Na amplituner planowałem przeznaczyć maksymalnie 3500 PLN i poradzono mi by za te pieniądze raczej brać cos sprzed 3-4 lat, ale nie wiem czy to dobry kierunek.

Za 3500 złotych kupisz Nowy porządny Amplituner do Kina Domowego, który w Stereo gra jak wzmacniacz Stereo klasy D. Droższego Amplitunera nie ma co kupować, szkoda pieniędzy.

Edytowane przez grzegorz288

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi