Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, po dokładniejszym śledztwie okazuje sie, ze ten"pasek", to jednak wypalony pasek energii z jednej z gier (zielony kolor w grze, wiec to zieleń wypalona trochę) - pytanie, czy w tym momencie jest jeszcze szansa zniwelować jego widoczność? Czy to dyskutowane (rowniez jako mit) "wygrzewanie" plazmy ma teoretyczne szanse na poprawę tego elementu, po 3 tygodniach użytkowania? Albo puszczenie np. Samego zielonego ekranu, dla wyrównania "wypalenia" zieleni (pewnie wtedy cały ekran zielony, z pominięciem tego paska, a przynajmniej mogę spróbować trafić w niego)? Z gory dzięki za pomoc!

W opcjach telewizora jest taka opcja, gdzie przesuwa sie biala plansza. Sluzy do likwidowania wlasnie tych powidokow (czy jak to sie zwie). Ogolnie z tego co wyczytalem, na poczatku sa powidoki, ktore da sie wyeliminowac, wypalenia to stan nie do odwrocenia, ale podobno w plazmach jest to bardzo ciezko osiagnac. Zapusc ta opcje z telewizora na pare h i daj znac jak poszlo. No i podobno przez pierwsze 200h powinno sie dac plazmie "rozgrzac" zanim zacznie sie na stale grac w gry gdzie wlasnie w jednym miejscu caly czas jest statyczny obraz itp. Na ile w tym prawdy... nie wiem, ale ja oszczedzalem i jeszcze powidokow nie mialem (aczkolwiek nie gram z drugiej strony duzo).

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta bialy pasek jest o [beeep]e rozbic. Nie widac tam powidokow. Dopiero jak sie zapusci np. szara plansze to widac powidoki z ok 40cm. Ja sie tym nie przejmuje i ogladam normalnie tv bo z 2.5m powidokow/wypalen nie widac. Nie jestem masochista aby ogladac na zoomie lub nie ogladac tvn24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może przypomnieć jak sprawdzić ilość godzin tv dla modelu TX-P55ST60 i -TX-P55VT60 ? To jest ta sama kombinacja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie odtwarzam filmy z laptopa(ati5470) przy pomocy mpc hc+madvr w ustawieniach madvr jest zakres 0-255 i 16-235 który wybrać? Czy w ustawieniach ati też coś trzeba zmienić? W tv zakres rgb hdmi dałem na pełny ale mam wrażenie że wszystkie filmy są jakieś przyciemnione.Proszę o wskazówkę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta bialy pasek jest o [beeep]e rozbic. Nie widac tam powidokow. Dopiero jak sie zapusci np. szara plansze to widac powidoki z ok 40cm. Ja sie tym nie przejmuje i ogladam normalnie tv bo z 2.5m powidokow/wypalen nie widac. Nie jestem masochista aby ogladac na zoomie lub nie ogladac tvn24.

A to niedobrze? Powidoki maja zniknac, jak ich nie widac na bialej planszy to chyba znaczy, ze te piksele z powidokami sa niwelowane bardzo kontrastowa biala plansze.. ale sie nie znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55st 60 jak macie poustawiany dzwiek bo ja kombinuje i cos mi ciezko dobrac mu ustawienia stoi w rogu pokoju od sciany mam ze 40 cm po bokach wstawcie jak mozecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wtorek przyjedzie do mnie plazma TX-P55VT60. Kupiłem przez internet aby mieć 10 dni na możliwy zwrot. Chciałbym na szybko sprawdzić w najbliższych 2-3 dniach jakość tego obrazu porównując go do dotychczasowej mojej plazmy. Czy ktoś może mi podać kilka informacji:

- jak na szybko skalibrować tv (jakieś zalecane wartości dla tego modelu) ?

- co mam sprawdzić w pierwszej kolejności ? jakieś wartości warto pozmieniać z domyślnych na własne ?

Kalibrację taką pełną i tak zrobię ale mając tylko kilka dni chciałbym go ustawić tak na 80-90% możliwości i ... zobaczyć jakie są moje odczucia. Czy ktoś może podesłać mi takie ustawienia ? Jak już ochłonę i będę pewny że tv zostaje to wtedy na spokojnie zrobię pełną kalibrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb prawdziwe kino, zmniejsz ostrość do 0-15, możesz podbić kontrast.Dużo nie trzeba ustawiać, tv ma bardzo dobre tryby fabryczne, jednak dla maksymalnego experience kalibracja u Macieja oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam tylko, że problem z rzekomo zbyt dużym input lagiem w modelu ST60 jest moim zdaniem zdecydowanie rozdmuchany... Grałem ostatnio dużo ze szwagrem w Fife 14 i Mortal Kombat i nie stwierdziliśmy absolutnie żadnych problemów. Sam grałem też trochę w The Last Of Us i ostatniego Batmana i jak dla mnie jest całkowicie normalnie. Tryb Gra oczywiście włączony.

A co do samego tv, to irytuje mnie w zasadzie jedynie problem z ostrością obrazu podczas ruchu, a w zasadzie brak owej ostrości... Na IFC ustawionym na minimum jest spoko, ale przy szybszych scenach wszystko rozmywa się niemiłosiernie, natomiast IFC więcej niż minimum nie nadaje się moim zdaniem do oglądania. Do reszty naprawdę ciężko się przyczepić. Mam jednak nadzieję, że profesjonalna kalibracja nieco pomoże w tej kwestii, o czym pisał Maciek w innym temacie. Na razie zgłosiłem się do Maćka z prośbą o kalibrację i czekam na odpowiedź z jego strony. Nie ukrywam, że troszkę się podpaliłem i dla mnie im szybciej, tym lepiej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy kart Ati w laptopach czy w programie AMD Catalyst Control Center coś trzeba dodatkowo włączyc/wyłączyć puszczając filmy z Laptopa? Mam wrażenie że filmy (mkv 720 i 1080) mają troszkę zaciemny obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek był u mnie Maciej w celu kalibracji panelu i powiem krótko - WOW! Kupić taki telewizor i go nie skalibrować, to w zasadzie najgłupsze co można zrobić... Różnica względem trybu "prawdziwe kino" jest powalająca! Obraz jest teraz mega naturalny, szczegółowość ciemnych scen powala, a ostrość w ruchu jest zdecydowanie lepsza. Poprawiła się też ogólna jakość obrazu, kanały SD wyglądają zauważalnie lepiej, mecze piłkarskie na Canal+ powalają, a dobrej jakości filmy zapierają dech w piersiach. Można jednak rozczarować się jednak podczas oglądania filmów z BLU-RAY bo obraz nie jest już tak efektowny (intensywne kolory itp.), a robi się bardzo naturalny - jakby wyglądało się przez okno. Kalibrację u Maćka zdecydowanie polecam. Dodam tylko, że "tryb na dzień" można sobie dla mnie darować, bo jasność "na noc" jest wystarczająca, przynajmniej dla mnie.

No i trzeba nastawić się na powidoki... Cała operacja trwała około 2,5 godziny i miała miejsce w piątek, a część menu widzę niestety do dzisiaj... Ale już schodzi pomału:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe ile będzie trwać dzienny i nocny, mam nadzieję że Maciej tyle czasu zagospodaruje do mojego ST60 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek był u mnie Maciej w celu kalibracji panelu i powiem krótko - WOW! Kupić taki telewizor i go nie skalibrować, to w zasadzie najgłupsze co można zrobić... Różnica względem trybu "prawdziwe kino" jest powalająca! Obraz jest teraz mega naturalny, szczegółowość ciemnych scen powala, a ostrość w ruchu jest zdecydowanie lepsza. Poprawiła się też ogólna jakość obrazu, kanały SD wyglądają zauważalnie lepiej, mecze piłkarskie na Canal+ powalają, a dobrej jakości filmy zapierają dech w piersiach. Można jednak rozczarować się jednak podczas oglądania filmów z BLU-RAY bo obraz nie jest już tak efektowny (intensywne kolory itp.), a robi się bardzo naturalny - jakby wyglądało się przez okno. Kalibrację u Maćka zdecydowanie polecam. Dodam tylko, że "tryb na dzień" można sobie dla mnie darować, bo jasność "na noc" jest wystarczająca, przynajmniej dla mnie.

No i trzeba nastawić się na powidoki... Cała operacja trwała około 2,5 godziny i miała miejsce w piątek, a część menu widzę niestety do dzisiaj... Ale już schodzi pomału:)

A ile zapłaciłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny są ogólnodostępne na stronie Maćka, można łatwo sprawdzić.

Ciekawe ile będzie trwać dzienny i nocny

No ja kalibrowałem właśnie dzienny, nocny i 3D i trwało to jakieś 2,5 godziny, może troszkę więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę z inne beczki...

Czym czyścicie ekran? Testowałem już kilka środków na monitorach lcd, ledzie znajomych, raczej marne, te tanie i te drogie. Smugi itp mimo stosowania się do instrukcji.

Czas wyczyścić mojego ST60, plazma to "szyba" więc... chyba nie zwykłym płynem do szyb? ;) Jakieś sprawdzone metody bez zostawiania krocia w sklepie?

Edytowane przez kinky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opcjach telewizora jest taka opcja, gdzie przesuwa sie biala plansza. Sluzy do likwidowania wlasnie tych powidokow (czy jak to sie zwie). Ogolnie z tego co wyczytalem, na poczatku sa powidoki, ktore da sie wyeliminowac, wypalenia to stan nie do odwrocenia, ale podobno w plazmach jest to bardzo ciezko osiagnac. Zapusc ta opcje z telewizora na pare h i daj znac jak poszlo. No i podobno przez pierwsze 200h powinno sie dac plazmie "rozgrzac" zanim zacznie sie na stale grac w gry gdzie wlasnie w jednym miejscu caly czas jest statyczny obraz itp. Na ile w tym prawdy... nie wiem, ale ja oszczedzalem i jeszcze powidokow nie mialem (aczkolwiek nie gram z drugiej strony duzo).

Dorobiłem się ostatnio powidoków w moim VT grając intensywnie w Borderlands 2. Widoczne są tylko z 0,5m i tylko na białym tle. Zapuściłem białą planszę na kilka godzin i powidoki wyblakły. W mojej ocenie wiąże się to z tym, że w krótkim czasie wielokrotnie grałem po kilka godzin w tę samą grę. Wcześniej miałem jednorazowe sesje (też długie) z innymi grami i powidoki się nie pojawiały. Powtarzalność zabija plazmę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u was na ST60 gdy nie ma żadnego źródła światła czerń trochę świeci?.

Ja mam takie odczucie i to chyba dziwne jest.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę z inne beczki...

Czym czyścicie ekran? Testowałem już kilka środków na monitorach lcd, ledzie znajomych, raczej marne, te tanie i te drogie. Smugi itp mimo stosowania się do instrukcji.

Czas wyczyścić mojego ST60, plazma to "szyba" więc... chyba nie zwykłym płynem do szyb? ;) Jakieś sprawdzone metody bez zostawiania krocia w sklepie?

Szmatka z wodą, nie ma nic lepszego do plazmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szmatka z wodą, nie ma nic lepszego do plazmy.

Zwilżona i sucha szmatka z mikrofibry. Efekty zaskakujące. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie odczucie i to chyba dziwne jest.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

to niestety norma - Kuro mimo 3 razy lepszej czerni też świeci - choć mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii powidoków - u mnie pojawiły się pasy boczne i górne (tzn. granice tych pasów) pochodzące od oglądania kanałów TV w formacie oryginalnym - nie rozciągnięte, naturalne kształty - od dwóch dni zmuszam się do oglądania obrazu rozciągniętego i efekt powoli blaknie... ale kiedy to zobaczyłem to ciśnienie lekko skoczyło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi