Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do gatonegro. Oddawaj, nie zastanawiaj się tylko oddaj TV i wróć do starego CRT (a tak przy okazji ile cali miał ten CRT, że porównujesz jakość materiału na nim i na 50 calowej plazmie - cudów nie ma, SD na takim TV nigdy nie będzie wyglądał rewelacyjnie). Albo kup w tej cenie jakiegoś LED'a - tam kąty na 100 % będą lepsze :).

A tak na marginesie gdybyś poczytał forum albo jak mawia moje dziecko "zapytał komputerek" wiedziałbyś skąd się bierze to przyciemnienie obrazu patrząc na TV z góry.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam go, od kilku dni jestem posiadaczem 50st60, niestety lekko rozczarowanym

jakość obrazu zasadniczo nie różni się od mojego starego crt, róznicę widac na kanałach hd, ale po hd liczyłem na więcej

obraz się "tnie", tzn występuje efekt poklatkowości, próbowałem różnych ustawień, ale niestety nie udało mi się pozbyć tego efektu, raz jest większy, raz mniejszy, ale jest...

kiedy patrzę na wprost to wszytko wydaje się ok, kiedy wstaję to obraz wyraźnie ciemnieje, to samo jest kiedy patrzę z boku pod dużym kątem - doskonałe kąty widzenia w st są moim zdaniem przereklamowane

zauważyłem również efekt "podświetlenia" konturów postaci i przedmiotów na obrazie, opisałbym to jak coś w rodzaju aberacji fotochromatycznej, nie zawsze jest to zauważalne, ale zdaża się

może kalibracja pomoże?

telewizor emituje sporo ciepła, mam dodatkowy kaloryfer :)

dobiło mnie to, że móje dvd (manta) nie przekazuje głosu przez kabel hdmi (?), myślałem, że to kwestia kabla, po zmianie na inny hdmi było to samo, oglądam, przez kabel av

do tego kable hdmi wystają z boku tv, wszystkie wejścia są jedno nad drugim blisko krawęci bocznej - porażka... mogę wpiąć jeden kabel z bocznym wejściem, ale dwa już się nie zmieszczą i choć jeden będzie wystawał

plusem jest to, że nie ma efektu teatru, nie zauważyłem też żadnych powidoków

Co do jakosci, to jak na wejsciu wlozysz syf to nie wiadomo jakie wyjscie, dalej zobaczysz syf. Cos takiego jak puscisz mp3 na wejsciu a na wyjsciu masz zestaw audio za 10k pln+ to sorry, roznicy nie odczujesz miedzy takim zestawem za 10kPLN+ a glosniczkami za 300pln.

Plazma to jest sprzet dla kinomaniakow. Ja generalnie widze roznice jezeli cos jest ponizej pelnego fulld hd (1900x1080). Jeszcze skompresowane fullhd jest bardzo ladne, ale musi byc pelne 1900x1080 a nie na przyklad 1900x860 czy cos takiego ;). Problem tylko jest taki, ze takiego materialu w sieci jest jak na lekarstwo, wiec do pelnej satysfakcji trzeba kupowac plytki BR ;). No dobra, ale jak sie odsune troche dalej, to sie zadowalam skompresowanym BR bo od pewnej odleglosci artefaktow juz nie widac ;).

Ja tez bylem na poczatku rozczarowany (poczytaj moje wczesniejsze posty), ale niestety.... wybor telewizora to sztuka kompromisow. Sprobuj znalezc cos lepszego... jedyne co mozesz zrobic to dopasowac zalety danej technologii do tego co ogladasz... ja TV na plazmie nie ogladam i unikam jak ognia wszystkiego ponizej 720p, bo dla mnie profanacja jest ogladanie czegos takiego na takiej plazmie ;). Odpal za to w przyciemnionym pokoju jakis film BR do tego doloz porzadny zestaw audio i dla mnie kino zostaje w domu (nie ma to jak rozlozone lozko, pauza w dowolnym momencie, mozliwosc zmiany kiczowatego filmu, alkohol pod reka i kobieta przy boku - kto by chcial sie gniesc w kinie ?? ;)).

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba 1920x1080.

Ale jak jest 1920x860 , to jakość obrazu jest taka sama, tylko masz czarne pasy na górze i na dole.

Generalnie te 720p też jest ok ale kanały sd to już odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, o 1920x1080 mi chodzilo oczywiscie. A pasow czarnych nie mam, bo skaluje do 16:9 i wtedy jakosc spada. Nie po to jest 55'', zeby ogladac na mniejszej powierzchni ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak wolisz rozciągać obraz. ...

Ale wtedy Ci boki obcina też.

Ja wolę zachować proporcje takie jakie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazma to jest sprzet dla kinomaniakow. Ja generalnie widze roznice jezeli cos jest ponizej pelnego fulld hd (1900x1080). Jeszcze skompresowane fullhd jest bardzo ladne, ale musi byc pelne 1900x1080 a nie na przyklad 1900x860 czy cos takiego ;). Problem tylko jest taki, ze takiego materialu w sieci jest jak na lekarstwo, wiec do pelnej satysfakcji trzeba kupowac plytki BR ;). No dobra, ale jak sie odsune troche dalej, to sie zadowalam skompresowanym BR bo od pewnej odleglosci artefaktow juz nie widac ;).

Następny kolega który ma dostęp do materiałów bez kompresji i BR ogląda tylko "jak nie ma wyjścia".

A zapewne na co dzień ciągnie z sieci jak leci i 2 godzinne filmy ogląda z MKV o rozmiarze 5GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak wolisz rozciągać obraz. ...

Ale wtedy Ci boki obcina też.

Ja wolę zachować proporcje takie jakie są.

Wiem, ale wole poswiecic troche boki niz widziec caly czas paski. Kazdy robi jak woli wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny kolega który ma dostęp do materiałów bez kompresji i BR ogląda tylko "jak nie ma wyjścia".

A zapewne na co dzień ciągnie z sieci jak leci i 2 godzinne filmy ogląda z MKV o rozmiarze 5GB.

MKV i 5GB? To chyba jakies SD mkv ;)? Nastepny kolega, ktory wie lepiej co ktos inny oglada. Nie widzialem jeszcze 2h filmu mkv 1080p, ktory zajmuje 5GB. Materialu bez kompresji ogladam sporo.

Abstrahujac od sciagania z sieci to jakosc dobrego mkv 1080p jest nie do odroznienia od nieskompresowanego BR z odleglosci 2.5m+ dla 55" imho, wiec z takiej jak ogladam.

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Materialu bez kompresji ogladam sporo.

tzn masz projektor i rolki z taśmą filmową ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MKV i 5GB? To chyba jakies SD mkv ;)? Nastepny kolega, ktory wie lepiej co ktos inny oglada. Nie widzialem jeszcze 2h filmu mkv 1080p, ktory zajmuje 5GB. Materialu bez kompresji ogladam sporo.

Abstrahujac od sciagania z sieci to jakosc dobrego mkv 1080p jest nie do odroznienia od nieskompresowanego BR z odleglosci 2.5m+ dla 55" imho, wiec z takiej jak ogladam.

Poproszę o przykład jednego z tych BR bez kompresji (może jakieś BD info?)

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn masz projektor i rolki z taśmą filmową ? :)

Aaaaa ;), dobra, chodzilo mi o plyty BR ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę o przykład jednego z tych BR bez kompresji (może jakieś BD info?)

Dobra, przyznaje sie do bledu ;)

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BD też mają kompresję - zresztą podobną jak RIPy z sieci - tylko trochę mniej stratną

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bylem na poczatku rozczarowany (poczytaj moje wczesniejsze posty), ale niestety.... wybor telewizora to sztuka kompromisow. Sprobuj znalezc cos lepszego... jedyne co mozesz zrobic to dopasowac zalety danej technologii do tego co ogladasz... ja TV na plazmie nie ogladam i unikam jak ognia wszystkiego ponizej 720p, bo dla mnie profanacja jest ogladanie czegos takiego na takiej plazmie ;). Odpal za to w przyciemnionym pokoju jakis film BR do tego doloz porzadny zestaw audio i dla mnie kino zostaje w domu (nie ma to jak rozlozone lozko, pauza w dowolnym momencie, mozliwosc zmiany kiczowatego filmu, alkohol pod reka i kobieta przy boku - kto by chcial sie gniesc w kinie ?? ;)).

nie wiem, jak można kupić tv i nie oglądać kanałów TV :) ale może można

co do przyciemnianego pokoju - w dzień nie ma problemu z "ciemnością" ekranu, jest całkiem ok, w sensie nie gorzej niż na crt,

generalnie nie jest źle - moje rozczarowanie wynika z wielu opinii o tym, jaki to cudowny sprzęt, oczekiwania wtedy rosną, ludzie nie mają zdolności do krytykowania czegoś na co wydają pieniądze :) nie wiem, z czego to wynika, ale odrobina krytycznego spojrzenia byłaby dla wielu zdrowa

(np: dla pana seba [jakiś numer] - dzięki za poradę w stylu "zapytanie komputerka" - bardzo odkrywcze, poza tym, gdzie napisałem, że nie wiem skąd bierze się efekt przyciemniania się ekranu przy patrzeniu na niego z góry? napisałem, że występuje takie zjawisko, o czym przed zakupem nie wiedziałem... ale dla twojej wiadomości doczytałem, zanim mi poradziłeś jak tą cenną informację zdobyć )

po kilku dniach użytkowania przyzwyczaiłem się do tych kilku mankamentów i podobnie jak ty zdecydowałem, że tv zostaje :)

przyznam, że film nagrany domową kamerą (fullHD) robił bardzo dobre wrażenie, więc jest potencjał

z czasem pomyślę o bluray i audio, ogólne wrażenie jest dobre,

PS

kiedy mam u boku dobry alkohol i kobietę to tv jest wyłączony ;)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... jakosc dobrego mkv 1080p jest nie do odroznienia od nieskompresowanego BR z odleglosci 2.5m+ dla 55" imho, wiec z takiej jak ogladam.

Dlaczego miałaby być do odróżnienia, jeśli materiał źródłowy "w tej mkv" może być dokładnie tym samym co "w BR", tylko opakowanym w inny kontener ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, jak można kupić tv i nie oglądać kanałów TV :) ale może można

co do przyciemnianego pokoju - w dzień nie ma problemu z "ciemnością" ekranu, jest całkiem ok, w sensie nie gorzej niż na crt,

generalnie nie jest źle - moje rozczarowanie wynika z wielu opinii o tym, jaki to cudowny sprzęt, oczekiwania wtedy rosną, ludzie nie mają zdolności do krytykowania czegoś na co wydają pieniądze :) nie wiem, z czego to wynika, ale odrobina krytycznego spojrzenia byłaby dla wielu zdrowa

(np: dla pana seba [jakiś numer] - dzięki za poradę w stylu "zapytanie komputerka" - bardzo odkrywcze, poza tym, gdzie napisałem, że nie wiem skąd bierze się efekt przyciemniania się ekranu przy patrzeniu na niego z góry? napisałem, że występuje takie zjawisko, o czym przed zakupem nie wiedziałem... ale dla twojej wiadomości doczytałem, zanim mi poradziłeś jak tą cenną informację zdobyć )

po kilku dniach użytkowania przyzwyczaiłem się do tych kilku mankamentów i podobnie jak ty zdecydowałem, że tv zostaje :)

przyznam, że film nagrany domową kamerą (fullHD) robił bardzo dobre wrażenie, więc jest potencjał

z czasem pomyślę o bluray i audio, ogólne wrażenie jest dobre,

PS

kiedy mam u boku dobry alkohol i kobietę to tv jest wyłączony ;)

pozdr

@kanalowTV - jestem jednym z tych co mowie nie temu co leci w TV ;).

@PS po filmie (albo w trakcie kiczowatego) tv tez zostaje wylaczony ;).

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego miałaby być do odróżnienia, jeśli materiał źródłowy "w tej mkv" może być dokładnie tym samym co "w BR", tylko opakowanym w inny kontener ???

Racja, doprecyzuje w takim, dobrze skompresowane zrodlo do okolo 12GB vs zrodlo skompresowane do 25-50GB jest nie do odroznienia z odleglosci okolo 2-2.5m. Czekam na dalsze wytykanie bledow, czlowiek sie uczy cale zycie :).

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, doprecyzuje w takim, zrodlo skompresowane do okolo 12GB vs zrodlo skompresowane do 25-50GB jest nie do odroznienia z odleglosci okolo 2-2.5m.

To zdanie również wymaga doprecyzowania ;)

Jest nie do odróżnienia dla Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdanie również wymaga doprecyzowania ;)

Jest nie do odróżnienia dla Ciebie.

No zgadza sie :D, no i jeszcze doprecyzowywuje, ze to dla 55", zeby nie bylo watpliwosci... ale juz nie chce mi sie robic badan i sprawdzac jak moj wzrok wypada w stosunku do sredniej z populacji calego swiata, zeby jeszcze bardziej doprecyzowac procent ludzi, dla ktorych to jest nie rozroznialne. :P

Edytowane przez tomkk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po dokładniejszym śledztwie okazuje sie, ze ten"pasek", to jednak wypalony pasek energii z jednej z gier (zielony kolor w grze, wiec to zieleń wypalona trochę) - pytanie, czy w tym momencie jest jeszcze szansa zniwelować jego widoczność? Czy to dyskutowane (rowniez jako mit) "wygrzewanie" plazmy ma teoretyczne szanse na poprawę tego elementu, po 3 tygodniach użytkowania? Albo puszczenie np. Samego zielonego ekranu, dla wyrównania "wypalenia" zieleni (pewnie wtedy cały ekran zielony, z pominięciem tego paska, a przynajmniej mogę spróbować trafić w niego)? Z gory dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość filmów też oglądam na 65ST60E, ale bez przesady do porządnego kina troche jeszcze mu brakuje. szczególnie do IMAX'a.

Odbiór filmu w kinie jest dużo intensywniejszy - duża plazma to komfort oglądania filmów na codzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po dokładniejszym śledztwie okazuje sie, ze ten"pasek", to jednak wypalony pasek energii z jednej z gier (zielony kolor w grze, wiec to zieleń wypalona trochę) - pytanie, czy w tym momencie jest jeszcze szansa zniwelować jego widoczność? Czy to dyskutowane (rowniez jako mit) "wygrzewanie" plazmy ma teoretyczne szanse na poprawę tego elementu, po 3 tygodniach użytkowania? Albo puszczenie np. Samego zielonego ekranu, dla wyrównania "wypalenia" zieleni (pewnie wtedy cały ekran zielony, z pominięciem tego paska, a przynajmniej mogę spróbować trafić w niego)? Z gory dzięki za pomoc!

To jest problem Plazm i bedzie oledow masz jeszcze stacje tv ktore tez sie przyczynaja do powidokow i wypalen

To dla wszystkich zeby sie przylaczyli i pisali dotyczy nas wszystkich ????? 252231_1002029915278_1941483569_s.jpg

Adresy e-mial do stacji telewizyjnych.

eurosport@eurosport.pl

axn_poland@spe.sony.com

kontakt24@tvn.pl

widzowie@tvn.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość filmów też oglądam na 65ST60E, ale bez przesady do porządnego kina troche jeszcze mu brakuje. szczególnie do IMAX'a.

Odbiór filmu w kinie jest dużo intensywniejszy - duża plazma to komfort oglądania filmów na codzień.

Niestety w kinie nie ma innych dodatkow, ktore wymienilem i dzieki ktorym autentycznie filmy wole ogladac w domu. Na Imaxa to czasem jeszcze sie pokusze z drugiej strony ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi