Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ad.1 W większości telewizorów najlepszym ustawieniem ostrości będzie 0.

Ad.4 Powinno działać - przez HDMI (ARC) na pewno.

ad.1 tylko w panasonicu środkowe ustawienie to 50 więc nie chce mi się wierzyć że można tylko wyostrzać a nie można "rozmydlać"

ad.4 chciałbym by tv dekodował - czyli sygnał bezpośrednio do tv i on gra - tak by nie włączać ampa do przysłowiowego "dziennika" (teraz muszę robić w tunerze sat downmix - w sumie nie wiem do czego pewnie do mpeg 2.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście pod warunkiem, że wzorzec oświetlisz światłem D65 o wysokim Ra, to może wtedy jako tako to zadziała. Jak sobie postawisz wzorzec przy świetle pokojowym to masz 100% szansy na niepowodzenie.

A mozna takie swiatlo kupic w miare tanio ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 tylko w panasonicu środkowe ustawienie to 50 więc nie chce mi się wierzyć że można tylko wyostrzać a nie można "rozmydlać"

ad.4 chciałbym by tv dekodował - czyli sygnał bezpośrednio do tv i on gra - tak by nie włączać ampa do przysłowiowego "dziennika" (teraz muszę robić w tunerze sat downmix - w sumie nie wiem do czego pewnie do mpeg 2.0)

1. Tak, środkowe to 50, a optymalne to 0 :). Każdy TV ma tak samo. O to brak wyostrzania (obraz jak wchodzi), a wszystko powyżej 0 to wyostrzanie.

2. TV nie powinien mieć żadnego problemu, żeby dźwięk wypuścić na własne głośniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka pytań do posiadaczy ST60:

1. na jakiej nastawie ostrości najlepiej oglądac kanały HD , a na jakiej SD ? na obu wydaje mi się obraz jakoś mało ostry (z tunera sat) - na SD to zrozumiałe, ale HD mogłoby wyglądać lepiej,

2. do czego można zastosować gamę: S-curve? na dzień by polepszyć widoczność ciemnych partii obrazu?

3. wśród ustawień zaawansowanych jest takie związne z czernią (black extension?) - co ono ma poprawiać a w zasadzie psuć bo wszędzie widzę że jest na 0 ?

4. gdzieś mi się obiło że ST60 niby dekoduje Dolby i DTS - ale z DVB-T i z tunera sat to nie działa. coś mam włączyć w menu czy to dolby to jednak nie działa (ewnetualnie działa tylko dla mkv) ?

1. W obu przypadkach 0 - 15. Poprawność ostrości możesz zweryfikować na planszy kontrolnej z płyty AVS HD 709.

2. Do niczego :) To jest gamma "trybu dynamicznego".

3. Ta funkcja dynamicznie przygasza ciemne tony obrazu - śmieć, wyłączyć.

A mozna takie swiatlo kupic w miare tanio ;)?

Nie. Najtańsza opcja to Ideal-Lume Standard (ok 250zł) i wzornik kolorów, nie żaden z domowej drukarki, tylko coś a'la Greetag Macbeth (kilkaset złotych). Przy czym nie jest to opcja do idealnego ustawienia, a do zgrubnego. Zamówienie profesjonalnej kalibracji jest sporo tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A żarówki fotograficzne typu Polux? ;)

Dają 6400 k tyle że ich moc jest dość duża (55 W).

Wysłane z mojego GT-N7105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Najtańsza opcja to Ideal-Lume Standard (ok 250zł)

To jest ciekawe, zaczalem przez to czytac o podswietlaniu telewizora ;). Teraz sie okazuje, ze moja sciana chyba sie nie nadaje bo powinna byc szara a jest waniliowa... co robic? Jak podswietle tym swiatelkiem to wg tego co wyczytalem moja percepcja kolorow sie zmieni :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania. Dlaczego opcje zaawansowane sa tylko w trybie ustawienia wlasne? Drugie pytanie. Czy jesli w dreambox ustawie 60 Hz to problem 50 Hz zniknie? Dziekuje i pozdrawiam

Gesendet von meinem iPhone mit Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prawdziwe kino tez masz zaawansowane. Problem zniknie jak ustawisz 60hz ale obraz ma wtedy mikroszarpniecia caly czas. Nasi nadawcy nadaja 50hz i tak powinienes ustawic dekoder. Albo zobaczysz bug 50hz albo nie. Ja tego nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania. Dlaczego opcje zaawansowane sa tylko w trybie ustawienia wlasne? Drugie pytanie. Czy jesli w dreambox ustawie 60 Hz to problem 50 Hz zniknie? Dziekuje i pozdrawiam

Gesendet von meinem iPhone mit Tapatalk

Zainstaluj sobie na Dreamie plugin "Autoresolution" i poustawiaj żeby to tuner wysyłał do TV obraz już bez przeplotu, wtedy bug jest praktycznie niewidoczny.

W każdym razie ja już go nie widzę, a na początku widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w vu+duo ustawiłem na wyjściu tunera 60hz (niestety działa ok tylko dla kanałów 1080i a dla SD coś się pierdzieli).

co do robienia 1080p to mój tuner tego nie umie ale robi to amplituner i nic to nie pomaga na problem 50hz/fc.

tak samo zresztą robię na filmach BD (też nie używam trybu 24 tylko 60).

tylko wtedy nie widzę tego syfiastego falsecontouringu i posteryzacji a mikroszarpniecia jakoś są mało widoczne

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiek, ale autoresolution to chyba byl dobry jak byl nadawany jeszcze letterbox.Przeciez dekoder skaluje obraz do telewizora.Zreszta w DM jest to do ustawienia w opcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasiek, ale autoresolution to chyba byl dobry jak byl nadawany jeszcze letterbox.Przeciez dekoder skaluje obraz do telewizora.Zreszta w DM jest to do ustawienia w opcjach.

Do tego o czym Ty mówisz był i jest "Aspect Ratio Switch", Autoresolution umożliwia ustawienie jak Dream będzie wypuszczał obraz o różnych parametrach (SD, HD, z przeplotem, bez przeplotu) a także częstotliwości odświeżania, nie dotyka on proporcji obrazu.

Edytowane przez Jasiek_31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah przepraszam...faktycznie to jest ARS.Co do bug 50Hz.Na kanałach HD i dobrej jakości SD tego praktycznie nie ma.Co jednak zauważyłem to na polsat 2 podczas oglądania serialu "daleko od noszy" (słaba jakość SD), podczas wolnego przejazdu kamery kiedy kadrowała postacie w czasie operacji, strasznie rwał obraz.

Edytowane przez meduza88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do bug 50Hz.Na kanałach HD i dobrej jakości SD tego praktycznie nie ma.

to że nie widzisz to nie znaczy że nie ma.

bug 50hz występuje także na filmach BD 24 (mniej niż w trybie 50 ale wciąż jest) - i tylko tryb 60hz go całkowicie eliminuje

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem cały ten wątek ponieważ muszę podjąć decyzję póki Panas produkuje plazmy i są jeszcze w sklepach modele 65 cali.

Mam obecnie od 2008 roku plazmę Panasonic TH-50PY70 z ustawieniami z netu z jakiegoś forum i obraz jest jak najbardziej oki.

Oglądam z odl. 3,5 m. pokój 4x5 m. Mam całą ścianę okien po swojej lewej ręce jak siedzę.

Ponieważ moja plazma ma matowy ekran odbić nie widzę.

Materiał to tuner nTv po HDMI, blu-ray player Sony starszy model bez 3D i notebook też z 2008 r z kartą ATI ale starszą co nie wypuszcza po HDMI formatów bezstratnych tylko DD i DTS core po optyku + zestaw Onkyo 906, B&W 603 głośniki 4 szt., central i sub Velodyne.

Oglądam mkv 1080 p używając PotPlayera i jakoś komp. wyrabia.

Teraz mam zagwózdkę bo nie wiem czy mam kupować 65ST60 czy dołożyć 2800,- do 65VT60 czy... dać sobie spokój i poczekać na OLED...?

Nie wiem czy między moją (na 2008 rok topową plazmą za która dałem ok. 8000 zł.) a nowymi będzie taka porażająca różnica?

To już koniec plazm Panasa i nowego modelu nie będzie więc nie wiem co zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam zagwózdkę bo nie wiem czy mam kupować 65ST60 czy dołożyć 2800,- do 65VT60 czy... dać sobie spokój i poczekać na OLED...?

Nie wiem czy między moją (na 2008 rok topową plazmą za która dałem ok. 8000 zł.) a nowymi będzie taka porażająca różnica?

To już koniec plazm Panasa i nowego modelu nie będzie więc nie wiem co zrobić...

Będziesz zapewne niepocieszony, ale MOIM ZDANIEM nikt za Ciebie nie podejmie tej decyzji. Im więcej rad otrzymasz, tym więcej będziesz myślał.

Zanim OLED-y o takim rozmiarze będą w cenie do przełknięcia, Twoja plazma zdąży się już zestarzeć. Poza tym jak Twój aktualny TV świeci OK, to po co zmieniać ?

Staraj się znaleźć jakiś salon (nie rozświetlony do białości market), gdzie spokojnie sobie porównasz ST i VT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniałem PV80 na ST60 i uważam, że było bardzo warto. I jak pisałem, widziałem OLED-a w akcji i nie zauważyłem przepaści w obrazie. Uwzględniając wszystkie za i przeciw wymieniłem telewizor i jestem zadowolony,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

To mój pierwszy post, a konto założyłem z powodu pewnego dylematu: chcę kupić swój pierwszy telewizor hd i zastanawiam się nad Panasonic TX-P50ST60E, ale obecnie można kupić w dobrej cenie P50VT60E (poniżej 6k) - po drodze jest jeszcze P50GT60... i moje pytanie brzmi: czy warto?

Przeczytałem już bardzo dużo na ten temat, wiem czym się różnią te telewizory, ale chciałbym poznać opinię ludzi, którzy mają do czynienia z tym sprzętem na co dzień, czy jest różnica w jakości obrazu? czy droższy oznacza solidniejszy? popracuje dłużej?

Telewizor będę użytkował głównie wieczorem, oprócz filmów chciałbym także używać go jako monitor komputera.

Czy ktoś może polecić jako alternatywę jakiś telewizor LED?

Rozważam ewentualnie zakup:

Philips 47PFL7108K

Panasonic TX-L47DT60E

LG 47LA740S

Sony KDL-47W805A

Czy któyś z nich może dorównać jakością obrazu, płynnością serii ST60? (lub GT czy VT)?

Z góry dziękuję,

PS

jaki (+\-) jest koszt kalibracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, za wyszukaną odpowiedź (typową wobec nowych użytkowników, od "starych wyjadaczy")

Czytałem wszystkie te testy (i nie tylko te), porównanie ST do GT i VT również - napisałem to wyżej.

Liczyłem na opinię osoby, która widziała (lub kalibrowała) te telewizory i ma do czynienia z różnymi telewizorami na co dzień, suchy test potrafię sobie znaleźć i przeczytać, ale i za tą fatygę dziękuję. Oczywiście, że szukanie nie boli, czytanie ze zrozumieniem również (to w ramach wzajemnych uszczypliwości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gatonegro poszukaj tutaj na formum livestreamu z kalibracji, wrazen itd VT60. Widzialem to na live przekazie i rozwialo to wszystkie moje watpliwosci co do zakupu tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gatonegro poszukaj tutaj na formum livestreamu z kalibracji, wrazen itd VT60. Widzialem to na live przekazie i rozwialo to wszystkie moje watpliwosci co do zakupu tv.

Dzięki za podpowiedź, poszukam, a Ty wybrałes VT?

To suche porównanie mnie nie przekonuje do wydania prawie 6k na VT, skoro ST można kupić za ok 3,5k - dopłata za kamerę int, procesor, tryb TXT, przyciemnaną powłokę i PVR mnie nie przekonuje (a to wynika z porównania) - chyba, że jest jeszcze inna matryca, lub procesor HEXA sprawia, że jakośc obrazu jest inna i warto dopłacic - o to właśnie pytałem, czy widać różnicę w jakości - porównanie tego nie mówi, z porównania wynika, ze VT to upgrade-owana wersja ST... i prawie dwukrotnie droższa (choć do niedawna VT kosztował ok 7,5k, więc róznica była dwukrotna - i wydaje mi się, że stoi za tym coś więcej niż powłkoka, PVR, procesr i dodatkowe tryby, ale jestem laikeim i mogę się mylić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi