Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co widziałeś ST60 z wypalonym czymś na stałe? Nie chodzi mi o powidok, który można zobaczyć na jednobarwnej planszy i który znika po godzinie, bo to nie ma wpływu na użytkowanie telewizora.

Przez wypisywanie właśnie takich pierdół na forach ludzie się boją plazm, bo myślą, że trzeba je jakoś specjalnie traktować.

Dokladnie.Przez takich ignorantow padla plazma.Niestety....Wez czlowieku wlacz telewizor i ogladaj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały update po 3 mcach użytkowania: może TV się wygrzał, może ja się już przyzwyczaiłem do wszystkich negatywnych efektów, które opisywałem wcześniej, ale widzę je zdecydowanie rzadziej. Być może przestałem dociekać, po prostu oglądam TV. Za to prawie za każdym razem zauważam i cieszę japę jakie fajne kolorki, czerń, plastyka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co widziałeś ST60 z wypalonym czymś na stałe? Nie chodzi mi o powidok, który można zobaczyć na jednobarwnej planszy i który znika po godzinie, bo to nie ma wpływu na użytkowanie telewizora.

Przez wypisywanie właśnie takich pierdół na forach ludzie się boją plazm, bo myślą, że trzeba je jakoś specjalnie traktować.

Więc nie wiem czy mam powidok czy coś "wypalone".

42ST60 od 3 tyg. Używany 6-8 godz dziennie, kanały tv, filmy z pendrive, 20-30% tego czasu tvn24. Dziś zauważyłem logo tvn24, całe piękne w lewym dolnym rogu, wszyscy wiemy jak wygląda logo tvn24. TVN24 grało rano przez 3 godz, później przez ok. 5-6 inne kanały, nic nie zniknęło jak Maciek sugeruje wyżej.

Mam od dawna 42G20, tam to wisi wypalone czy też powidok, nie wiem jaka jest różnica, i pogodziłem się.

Ale wierzyłem, że nowe plazmy nie mają tego problemu, tak też tu znający się na rzeczy piszą. Nie jestem specjalnie przejęty, jestem od dawna zwolennikiem plazmy i wiem czym to "grozi" ;)

Jedni więc tu piszą, że się wypala/robi powidok, inni, że nie, ja wiem co widzę, nomenklatura nieważna.

Jestem tylko ciekaw uczciwej odpowiedzi: Więc co widzę?

Tylko proszę bez złośliwości, forum służy też ludziom, którzy nie muszą się znać, chyba nawet przede wszystkim tacy tu pytają i liczą na rzeczową i życzliwą odpowiedź.

Ale zauważam czasami pobłażliwość i wyższość w tonie wypowiedzi znawców tematu tv, zapewne ni było by im miło, gdyby tak ich traktowano na forach, na których oni o coś pytają, o auto, piec gazowy, loty w kosmos... nie ma ludzi wszystko wiedzących, więcej wyrozumiałości inaczej takie forum traci sens.

tak na wszelki wypadek, bo spodziewam się też tekstów typu - bredzisz, nic się nie wypala, nie ma powidoków itp, itd...

Więc co widzę... powtarzam pytanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie byłoby możliwości powstawania powidoków, Panasonic nie pisałby w swoim manualu ostrzeżeń na ten temat.

Logo TVN24 to już w ogóle kuriozum (barany przez tyle lat nie są w stanie nic zmienić w tym swoim pasku).

A tak w ogóle to lepiej nie oglądaj tej stacji - nic mądrego się z niej nie dowiesz ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się i wiem, że Panas ostrzega i tego się spodziewałem, ale ciut za szybko jak na NeoPlasmę :o

Ale tutaj czytam opinie, ze niektórym się wydaje, że coś widzą, że to samo zniknie... a przesuwam pas od kilku godzin i nie znika ;)

A co do stacji... tylko ona nadaje z informacyjnych tv HD :blush:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pytanie jak wyżej

Jestem zdecydowany na ten TV. Ma być on do filmów i grania. No i właśnie o to granie chodzi. Czy naprawdę ten inputlag tak przeszkadza w graniu? Proszę o wypowiedz tylko posiadaczy 50(42)ST60, nie chcę słuchać teoretyków którzy czytali tylko testy. Gram na kompie (GTX670) głównie w strzelanki (BF4). A jeśli gracie czy zauważyliście wypalenia/powidoki? Z góry dzięki za w miarę dokładną odpowiedź.

Oki, odpowiem Ci, z punktu widzenia praktyka. A czy można mnie za takiego uznać, to już oceń sobie sam:

http://bfbcs.com/stats_pc/SlawekR11

Proponuję zwrócić uwagę na opcję: "time" podawaną w godzinach, po podzieleniu przez 24 wszystko będzie jasne :)

Ale do rzeczy.

Wszystko zależy od tego jak hardcorowo grasz, czy jesteś łowcą headshotów, który przykładowo "zdejmuje" przeciwników ze snajperki z dużą precyzją i skutecznością. Czy może jesteś niedzielnym graczem, który wchodzi na mapę, żeby sobie postrzelać z granatnika podwieszonego pod karabinem. Dla tego drugiego, input lag znaczenia większego mieć nie będzie. Promień rażenia jego broni wynosi i tak ze 2 metry w każdą stronę. Co innego ten pierwszy.

Przeanalizujmy jak to wygląda w BFie. Na wolnej przestrzeni wszyscy biegają jak wiadomo. Nikt nie chodzi spacerkiem. A jak tak robi, to nie za długo, bo boleśnie przekonuje się o tym, że tak robić nie powinien. Stąd prędzej czy później, wszyscy biegają, utrudniając przeciwnikowi trafienie na odkrytej przestrzeni. Szczególnie przeciwnikowi rażącemu z dużej odległości z precyzyjnych karabinów snajperskich.

Człowiek biega przeciętnie z prędkością 25-30km/h i tak to jest oddane w grze, całkiem realistycznie. To daje wartość około 8 metrów/sekundę.

Załóżmy że jesteś snajperem zaczajonym i czekasz na gości którzy wyskoczą z za przeszkody i mają do przebiegnięcia kilka metrów, zanim dotrą do kolejnego schronienia. Od momentu od kiedy zobaczysz takiego gościa, do oddania strzału mija jakaś tam część sekundy, przymierzasz i strzelasz. Twój ekran dodaje opóźniejnie powiedzmy 50ms. Co oznacza, że w momencie jak przymierzyłeś i strzeliłeś, twój przeciwnik tak naprawdę jest już 40cm dalej, niż ty widzisz na ekranie. Przynajmniej tak to renderuje silnik gdy i tak detektuje naciśnięcię przez Ciebie klawisza myszy wyzwalającego strzał.

Teraz sam sobie odpowiedz, czy silnik gry zaliczy Ci headshota. Według Ciebie wycelowałeś idealnie, a według silnika gry spóźniłeś się i trafiłeś 40cm za biegnącym przeciwnikiem.

Ktoś powie, że opóźnienia wynikające z pingów są jeszcze większe i jakoś to działa. A i owszem, ale opoźnienia w komunikacji serwer-klient, które potrafią sięgać 300ms, są kompensowane. Silnik gry wie o tym opóźnieniu i o identyczny czas kompensuje sygnały sterujące z myszy i klawiatury. W BFie na pewno. Ale już nijak nie będzie w stanie wiedzieć o opóźnieniach i ekranu. Nie będzie też w stanie ich nijak skompensować.

Dla hardcorowych graczy, co łatwo policzyć, każda milisekunda opóźnienia ekranu, daje przesunięcie biegnącego przeciwnika o 0,8cm.

100 ms to już jest 80cm. A przy precyzyjnym trafianiu to jest dosłownie być albo nie być dla nas, albo dla przeciwnika. 10 czy też 20ms, jeszcze powiedzmy można przełknąć. a sprawa wygląda jeszcze gorzej choćby przy pojazdach, które poruszają się jeszcze szybciej. Taki pojazd potrafi się przemieścić o 2 metry w czasie 50ms.

Teraz zastanów się, jaki jest styl Twojej gry i odpowiesz sobie sam, czy dla Ciebie input lag będzie mieć znaczenie, czy nie.

Edytowane przez SlawekR
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedż, zakupilem tv i dzis dojechał. wcześnie miałem philipsa 6007 ale go oddalem po miesiącu więc do niego bede porównywał. Jak na razie barwy, czerń i jakość obrazu zdecydowanie lepsza ale to chyba wiadomo. Niestety bardzo się zawiodłem na obrazie 3D na którym bardzo mi zależało. Mam nadzieje, że cos robie żle bo inaczej chyba bedę musiał oddać ten tv bo 3D jest dla mnie jednym z piorytetow. dodatkowo mam kilka pytań:
1) czy można wyłączyć obraz tak żeby lecial tylko dźwięk np. gdy slucham radia online.
2) w menu obrazu jest wygaszona opcja "ustawienia zaawansowane". Wiem że była juz o tym mowa ale nie pamiętam co trzeba zrobić żeby można tam bylo wejść.
3) Czy okulary powinny migać na czerwono (kontrolka) w czasie oglądania 3D. Powiem szczerze że efekt 3D w tym tv jest mizerny. Na philipsie 6007 3D filmy to tam efekt był niesamowity a na ST60 ciemno i niewyraźnie. Może coś robię źle? Okulary sparowałem zgodnie z instrukcją i efekt jakis tam sie włącza ale generalnie jestem zawiedziony. I nie piszcie, że 3D to dodatek bo ja od czasu posiadanie philipsa zakochalem sie w tym.

Wiem, że na pytanie 1 i 2 bylo juz gdzies tam pisane ale już nie pamietam tyle się o tych telewizorach czytalo tu i tam, że teraz nie wiem co gdzie było.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedż, zakupilem tv i dzis dojechał (...)

Jak kolejne wrażenia po kilku dniach użytkowania? Sprawdzałeś input lag?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie czy podłączając laptopa do tv kablem hdmi i pozniej z tv kablem optycznym do kina domowego udało sie komuś uzyskac dts ( u mnie brak) ? Za to puszczajac jakiś plik dts z pendrivea i podłączając tv z kinem domowym kablem optycznym dts jest odrazy wykrywany . Jest jakieś rozwiązanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz w odtwarzaczu w komputerze opcje pass through załączoną dla sygnału DD/DTS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania odnośnie ST60. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem tego TV i interesują mnie dwie rzeczy.

1. Chciałem sprawdzić czas pracy telewizora oraz ilość włączeń czy nie dostałem telewizora powystaowego ew. po naprawie gwarancyjnej, bo szukając nowego TV nasłuchałem się trochę takich mitów, więc wolałem sprawdzić, przy pomocy rad kolegi Maciej Koper udało mi się sprawdzić czas pracy i wszystko jest okay, ale interesuj mnie jedna funkcja w menu serwisowym, chodzi mi tutaj konkretnie o opcję DRV Check. Czego ona dotyczy i dlaczego u góry można zmienić tryb obrazu? Nie chcący zmieniłem tryb na Normal, a po resecie telewizora i po ponownym wejściu miałem z powrotem Dynamic. Czy Dynamic to docelowa opcja dla tej wartości? No i czemu po zmianie wartości z Dynamic na Normal po restarcie telewizora ta opcja wraca z powrotem na Dynamic? Ogólnie nic więcej nie grzebałem tam po za sprawdzeniem czasu pracy i niechcący przestawiając opcję obrazu przy użyciu klawisza 9 na pilocie. To zrzut ekranu z mojego TV -> http://i.imgur.com/ypcYPDz.jpg

2. Telewizor mam podłączony do routera przez kabel RJ-45 (Ethernet), chciałem zrobić coś takiego jak udostępniony dysk na komputerze z filmami i po wejściu w TV wejść na ten dysk i uruchamiać pliki MKV z komputera, jest taka możliwość? Bo u rodziców w Samsungu F6400 bez problemu można wejść w sieć, udostępniony dysk i odpalać pliki z dysku komputera, a tutaj w ST60 nie mogę czegoś takiego namierzyć. Czy tylko serwer DLNA wchodzi w grę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Można przeskakiwać między Dynamic, Normal i Cinema. Zmienia to tryb obrazu wyświetlacza podczas obecności w menu serwisowym. Gdy wyjdziesz ustawienia wracają do tego co miałeś wcześniej.

2. Udziału sieciowego raczej nie wyświetlisz. Postaw sobie serwer DLNA na komputerze, np. iMediaShare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lipa chciałem dla rodziców zakupić st 60 w calach w euro a nawet na zamówienie nie można było. <br />Kupiłem im Toshibe 7335 w 50 calach<br /><br />Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2<br /><br />

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrobiłeś interes :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie, pytanie za 100 punktów, czy w st60 odtwarzając filmy z pendrivea można powiekszyc czcionke napisów i jak to zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, o 18 wniosłem do domu ST60 i już widzę, że obraz mega, pięknie się ogląda. Zamiana z sony 40hx800, w domu mam jeszcze samsuna PS50c6500 i oba wysiadają przy Panasonicu.

Mam jednak problem z podłączeniem kina domowego.

Mam stary amplituner Denona, który nie ma wejścia HDMI, w związku z powyższym podłączam się pod telewizor pod wejście optyczne, no i...

No właśnie, co dalej..., nie widzę żadnych ustawień w TV, żeby przerzucić głos na wyjście optyczne i wyciszenie dźwięku z tv...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w Denonie dobrze przyporządkowałeś wszystko? I drugie pytanie: z DVB-T nie ma dźwięku? Oczywiście jeżeli korzystasz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widzisz, mała sugestia, szukałem w TV problemu, a źle wybrałem żródło w Denonie... ehhh :) dzięki już wszystko działa.

Mam dźwięk na amplitunerze-kinie domowym, czy na tv poprostu go wyciszyć do zera ? Czy jakieś inne wyjście na to jest ?

Panowie, wybrałem tv dzięki opiniom, które przeczytałem na forum i waszym testom, jest to kolejny produkt, który wybrałem dzięki wam i kolejny raz mam uczucie dobrze wydanych pieniędzy i pełnego zadowolenia.

Pozostaję tylko powiedzieć ogromne DZIĘKI, robicie świetną robotę, telewizor daje przepiękny, naturalny i czysty obraz.

Edytowane przez nitro20
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Git ^_^ ^_^ ^_^

A TV musisz przyciszyć albo dać mute ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i widzisz, mała sugestia, szukałem w TV problemu, a źle wybrałem żródło w Denonie... ehhh :) dzięki już wszystko działa.

Mam dźwięk na amplitunerze-kinie domowym, czy na tv poprostu go wyciszyć do zera ? Czy jakieś inne wyjście na to jest ?

Panowie, wybrałem tv dzięki opiniom, które przeczytałem na forum i waszym testom, jest to kolejny produkt, który wybrałem dzięki wam i kolejny raz mam uczucie dobrze wydanych pieniędzy i pełnego zadowolenia.

Pozostaję tylko powiedzieć ogromne DZIĘKI, robicie świetną robotę, telewizor daje przepiękny, naturalny i czysty obraz.

A nie bzyczy czasem? Troche sie tego boję

Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od 3 tygodni jestem właścicielem 55ST60. Wcześniej również plazmy Panasonica 42PV80. W nowym TV zaskoczyła mnie niemile biaława poświata obrazu. Wrażenie jest jakby mlecznej szyby na matrycy. Efekt jest widoczny przy dziennym świetle, wpadającym po kątem 90st. do ekranu. Pytanie: czy to wpływ filtrów? Czy kwestia dla serwisu?

Jeszcze co najmniej jeden użytkownik ma podobne wrażenia. On wręcz zwraca TV. Regulacja, kręcenie kontrastem, gammą, czernią itp. ma wpływ na to, ale i tak nie mam tego co miałem na PV80. Tu ciągle jest wrażenie "bielma" na ekranie. Wieczorem efekt jest zdecydowanie mniej dokuczliwy, ale jest.

Proszę o jakieś porady, ew. wyjaśnienie cóż to też może być. Póki co podejrzewam konstrukcję szyby (wtedy jednak dziwne, że inni tylko zachwycają się obrazem ST60) lub temat dla serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Można przeskakiwać między Dynamic, Normal i Cinema. Zmienia to tryb obrazu wyświetlacza podczas obecności w menu serwisowym. Gdy wyjdziesz ustawienia wracają do tego co miałeś wcześniej.

2. Udziału sieciowego raczej nie wyświetlisz. Postaw sobie serwer DLNA na komputerze, np. iMediaShare.

Do ST60 polecam zdecydowanie PS3 Media Server http://www.ps3mediaserver.org/

Przerzuciłem większość dostępnych serwerów DLNA i ten zdecydowanie najlepiej współpracuje z ST60. Serwer ma gotowy profil konfiguracyjny pod telewizory Panasonica.

Witam panowie, pytanie za 100 punktów, czy w st60 odtwarzając filmy z pendrivea można powiekszyc czcionke napisów i jak to zrobic ?

I daje na ten przykład możliwość dowolnego ustalenia rozmiaru napisów wkomponowywanych w locie w odtwarzany po DLNA film :)

I to w sumie jedyna taka możliwość, bo po USB nie ma takiej opcji.

Edytowane przez SlawekR
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od 3 tygodni jestem właścicielem 55ST60. Wcześniej również plazmy Panasonica 42PV80. W nowym TV zaskoczyła mnie niemile biaława poświata obrazu. Wrażenie jest jakby mlecznej szyby na matrycy. Efekt jest widoczny przy dziennym świetle, wpadającym po kątem 90st. do ekranu. Pytanie: czy to wpływ filtrów? Czy kwestia dla serwisu?

Jeszcze co najmniej jeden użytkownik ma podobne wrażenia. On wręcz zwraca TV. Regulacja, kręcenie kontrastem, gammą, czernią itp. ma wpływ na to, ale i tak nie mam tego co miałem na PV80. Tu ciągle jest wrażenie "bielma" na ekranie. Wieczorem efekt jest zdecydowanie mniej dokuczliwy, ale jest.

Proszę o jakieś porady, ew. wyjaśnienie cóż to też może być. Póki co podejrzewam konstrukcję szyby (wtedy jednak dziwne, że inni tylko zachwycają się obrazem ST60) lub temat dla serwisu.

Plazma w ciągu dnia? Tak właśnie wygląda obraz na plaźmie w dzień. W dzień musisz przymknąć oko na wiele mankamentów plazmy: wiele problemów jest tożsamych z technologią CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi