Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O audio(anty)lagu już pisałem (aczkolwiek może nie tutaj). Tylko, że o ile input lag ok. 100 ms powoduje, że gry uważam za niegrywalne (pecet, nie konsola), tak obawiałem się, że bez trybu gra, kiedy lag obrazu rośnie pewnie do 200-300 ms, przesuw audio będzie okropnie irytujący. Dodam, że odtwarzam filmy z laptopa i obraz idzie po HDMI, ale dźwięk puszczam z dźwiękówki na głośniczki 5.1, zatem nie jest opóźniony przez elektronikę tv. I jestem zaskoczony, ale nie zauważam tego, że dźwięk wyprzedza obraz. Natomiast jest na to prosty lek: zdaje się, że nowe kina mają opcje przesuwania dźwięku względem obrazu, ma to też mój dekoder z UPC, a także ma to Media Player Classic, więc jeśli komuś to przeszkadza, to można sobie bez problemu to ustawić do indywidualnych potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już zaczynam mieć "kocioł" w głowie jedni piszą że do filmów i sportu jest plazma jest super inni że pojawiają się takie rzeczy. Nie wyobrażam sobie oglądać filmy z jakąś tęczą itp. Jakim najlepiej materiałem sprawdzić w sklepie podpinając pendrivea czy czy takie rzeczy występują o jakich pisze kolega Helcik. Może jest ktoś z Krakowa i zrobiłby małą prezentacje ;)

Ile to już razy było pisane, ehh...wszystko zależy od tego jaki sygnał podasz plazmie, jak będzie to blurej to masz wypas, pliki ciągnięte z netu mkv wypas. Jedynie nasza telewizja ma rożnej jakości sygnał od koszmaru po b.dobra. W sklepie nie za bardzo sprawdzisz co i jak, no chyba, ze masz kumpla w jakimś markecie i na spokojnie cokolwiek chociaż ustawisz. "tęcza" jak to kolega wcześniej napisał, jest do zobaczenia tylko w specyficznym momencie, jak usiądziesz lekko bokiem i mrugniesz oczami :D. Powodzenia w takim razie przy oglądaniu tak filmów :D Nikt tu nikogo do niczego nie namawia. Chcesz bardziej uniwersalny TV bierz LCD, chcesz TV bardziej pod kino - plazma ( oczywiście trzymamy sie jakichś ram cenowych ). Niektorzy maja LCD i do grania i do filmów i żyją. Nie ma na to reguły. Co się komu podoba i to jest piękne, ze jest taki wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę tylko ze swojej strony powiedzieć, że posiadam od paru dni swoją pierwszą w życiu plazmę (GT60 - 50") i ostatecznie jestem bardzo zadowolony i na żadnego LED'a już bym się nie przesiadł. Po prostu w jakości i naturalności obrazu jest przepaść na korzyść plazmy.

Co do tych niechcianych efektów to mi na początku nieco przeszkadzało migotanie plazmy, ale zauważyłem, że widzę to zwykle dość krótko, bo po chwili mój wzrok się przyzwyczaja i już tego nie zauważa i jeżeli już to można to prędzej zauważyć w jasnym pomieszczeniu.

Drugi efekt uboczny to bzyczenie, no ale to już taka technologia, nie jest to jakieś strasznie głośne, ale dla mnie jednak słyszalne, ale raczej tylko wtedy kiedy ogląda się coś bardzo cicho :)

Oczywiście GT60 w grach radzi sobie świetnie w trybie gra i nie mam tu żadnych zastrzeżeń, input lag jest jak najbardziej w akceptowalnych granicach. Od kilku dni cisnę w GTA Online i jest super :) Co ciekawe po wielogodzinnym graniu nie zauważyłem jeszcze żadnych powidoków mimo, że liczyłem się z tym, że mogą powstać.

Aha i nie robiłem żadnego wygrzewania plazmy ani nic z tych rzeczy, od razu pełny ogień :)

Co by nie mówić, te wszystkie wady plazm przestają być po prostu istotne, kiedy zasiądziesz sobie przed filmem z bluray czy komputera jak kto woli, najlepiej jeszcze wieczorem przy zgaszonym świetle i zobaczysz jak to wygląda...

Powiem Wam szczerze, że niecały rok miotałem się z tym jaki tv i w jakiej technologii wybrać. Na początku oczywistą odpowiedzią było, że LCD. Jednak w miarę czytania kolejnych testów i oglądania nowych modeli na żywo utwierdziłem się w przekonaniu, że jeśli ma być to LCD, który będzie w miarę zadowalał parametrami obrazu (kontrast, kolory i cała reszta) to musi być to LCD z najwyższej półki, czyli trzeba się liczyć z ceną rzędu około 10k.

W międzyczasie Maciej i parę innych osób na forum sprawiło, że zwróciłem swoją uwagę też na plazmy i ta myśl zaczęła we mnie rosnąć. Jak sobie pomyślałem, że mam wydać 10k i mimo to, nadal wpaść w typową dla LCD loterię typu, co mi się trafi za ekran? Czy będzie równo podświetlony? Czy nie będzie cloudingu? Potem jeszcze bujać się ze sprzedawcą w celu ewentualnej wymiany na względnie lepszy panel... To już po prostu nie na moje nerwy. Już wolę czasem usłyszeć bzyczenie albo zauważyć migotanie plazmy, do którego po chwili oczy się adaptują, ale mieć pewność, że praktycznie przy każdym egzemplarzu mam dostępną praktycznie tę samą, świetną jakość obrazu pozbawioną problemów cloudingu, bleedingu i czego tam jeszcze i jednocześnie mając do dyspozycji jedną z najlepszych dostępnych na rynku jakości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak puścisz sobie ten biały latający pas na ekranie, to się okaże, że na swój sposób i plazma ma niezły clouding, chociaż to raczej gorzej kiedy czerń jest nierównomierna, niż kiedy biel (i to chyba efekt powidoków?). W każdym razie jeśli chodzi o powidoki, to też w końcu wygrzewanie olałem i jak na razie jest przepaść między ST50 a ST60 - w ST50 (TV ma coś ponad pół roku, do roku?) występują dość mocno widoczne i po bardzo krótkim czasie - zostaje widaczny ślad tego co znajdowało się na ekranie. Na ST60 zjawisko jest znacznie mniejsze, aczkolwiek jak się puści ten biały pas, to widać ciemniejsze plamy, które pokrywają się z położeniem planet, które są na tapecie pulpitu :-) Ale w filmach niezauważalne. Natomiast ostatnio... czerń jest dla mnie zbyt mało czarna. Coś tam się jednak w niej świeci, muszę pokombinować czy da się to zmniejszyć do zera, choć pewnie nie. I pod tym względem zaczynam sobie dziękować, że nie zaryzykowałem z LCD. To znaczy widać to tylko w niektórych scenach, kiedy jest naprawdę ciemno na ekranie i widać niewiele, wtedy czerń jest jednak zbyt jasna, na pewno nie całkowita jak można by wywnioskować z postów wychwalających plazmę (jest jaśniejsza niż po wyłączeniu TV). Po tych wszystkich hołdach czerni uwierzyłem, że jest ona naprawdę tak czarna, jak wyłączony ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cryo: a masz skalibrowany ekran?

Poza tym wiesz, nawet jeśli nie jest w 100% idealna tak jakbyś to sobie wyobrażał, to i tak jest przepaść między czernią z lcd, a czernią z plazm właśnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"tęcza" jak to kolega wcześniej napisał, jest do zobaczenia tylko w specyficznym momencie, jak usiądziesz lekko bokiem i mrugniesz oczami :D.

chyba o innej tęczy piszesz.

problem falsecontouringu (bug 50hz) widać pod każdym kątem - wystarczy że kamera przesuwa się w poziomie.

tylko 90% ludzi tego nie widzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A on nie mówi przypadkiem o phosphor trail ? Czyli śladach fosforu jaki po sobie pozostawia przy szybkich ruchach kontrastowych obrazów? Bardzo mało osób to widz i jeśli już to można to zauważyć np. szybko mrugając oczami.

Co do false contouringu to owszem występuje w plazmach panasonica ale praktycznie tylko przy źródłach 50Hz i łatwo można go zniwelować do minimum poprzez opcje IFC... jest wtedy praktycznie niezauważalny. Nie zauważyłem tego przy filmach z bluray/komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szybkie pytanie , chcę kupić wieszak do swojej ST60 55" tylko tam kabel wystaje , ile można najmniej powiesić telewizor od ściany ?

czy ten wieszak będzie odpowiedni ? http://www.tv-wall-brackets.co.uk/8305-Super-Flat-Plasma-/-LCD-/-LED-TV-Wall-Bracket-32-50.html?model=TX-P55ST60B

I gdzie można kupić dłuższy kabel ale zagięty tak jak oryginalny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlugin2 czyli ten wieszak był by ok z tego co piszesz bo tam jest napisane , że będzie to 24mm od ściany. Tylko gdzie ja mogę kupić dłuższy kabel zasilający tak zagięty jak oryginalny ?

Dobra kupiłem ten z linku , proszę tylko o wskazanie miejsca gdzie mogę kupić w sieci kabel zasilający tak około 3m.

Edit2: Kabel też już znalazłem wystarczyło zdjąć te zaczepy do TV i okazuje się , że to zwykły wykrzywiony kabel :)

Edytowane przez Piotr83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie dwa pytania... Jedno o słuchawki, też tak macie, że jak wkładacie wtyczkę do gniazda, to z głośników dalej słuchać dźwięk? Dopiero wyciszenie rozwiązuje sprawę, z głośników nic nie słychać, w słuchawkach tak.. Tyle tylko w jaki sposób wtedy zmienić głośność w słuchawkach? Dziwna sprawa, a nie widzę żadnego ustawienia w tym temacie.

Drugie pytanie dotyczy wyszukiwania programów. Nie wiem czy dobrze opisze o co mi chodzi, mam nadzieje że tak. Mam różne kategorie, HD, DVB, programy analogowe.. Jak mam włączony program analogowy, to nie mogę przełączyć się na te inne kategorie używając przycisku P+/-, i na odwrót. Wygląda to tak jakby każda kategoria miała swój licznik.. też, żeby się przełączyć między tymi kategoriami muszę wchodzić w GUIDE, a nie w prosty i szybki sposób wciskając OK. Tylko tak to działa, nie da się inaczej, coś źle robię? Na Ulubione nie można mieszać tych kategorii?

Oglądałem sobie wczoraj film w wyższej rozdzielczości w nocy, obraz genialny!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę już edytować posta, no nic... W tym drugim pytaniu, to pewnie chodzi o to, że nie pozwala po prostu mieszać sygnałów cyfrowych i analogowych i trzeba je obsługiwać osobno, tak to sobie tłumacze.. ale z tymi słuchawkami dalej nie mam pojęcia o co chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe oprogramowanie do pobrania pobierac sprawdzac i dzielic sie opiniami co wnosi ciekawego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tych niechcianych efektów to mi na początku nieco przeszkadzało migotanie plazmy, ale zauważyłem, że widzę to zwykle dość krótko, bo po chwili mój wzrok się przyzwyczaja i już tego nie zauważa i jeżeli już to można to prędzej zauważyć w jasnym pomieszczeniu.

jak zasiadam do Walking Dead, to też nie zauważam, bo od razu "gryzę pazury" ;-)

audio lag, jak ktoś pisał, niweluję w swoim ampie.

falsecontouring to nie u mnie, bo mam 60Hz w gniazdku.

input lag w grach, jak dla mnie ok.

3D przy 96Hz, też ok.

i nie doświadczyłem jeszcze żadnego IR (Image Retention).

zatem z najbardziej przeszkadzających efektów, to jest phosfor lag i mruganie plazmy. o ile do drugiego po krótkim czasie mój wzrok się dostosowuje o tyle pierwsze widzę rzadko ale w miarę regularnie, np gdy mrugnę okiem. hehe, widziałem już nawet rady żeby nauczyć się "odpowiedniego oglądania", tzn nie przeskakiwać wzrokiem z miejsca na miejsce, tylko przechodzić płynnie i powoli oraz zredukować mruganie. ale traktuje to jako żarcik ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie widzicie różnice w nowym i starym oprogramowaniu? Tak z ciekawości pytam, ponieważ za długo nie miałem okazji zapoznawać się z tym starym, wiec też ciężko mi coś wychwycić.

Mógłby ktoś napisać, tak krótko, jak należy wyświetlić filmy 3D z jakiegoś gotowego już źródła, czy też z youtube? Nawet taki film demonstracyjny Panasonica.. Konwersja z 2D na 3D działa, okulary działają.. ale wypróbowanie wszystkich ustawień a w TV i na YT nic nie wniosło, nie widać 3d albo jak coś się wyświetla to jest to nieprawidłowe..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla przykładu jeśli oglądasz filmik z youtube, który ma 3D w trybie SBS (side by side) to wciskasz przycisk 3D na pilocie, potem wybierasz opcje ręcznie - czerwony przycisk i wybierasz którąś z opcji - obraz przy obrazie 3d lub góra dół 3d, w zależności od tego jaki układ ma filmik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też kombinowałem i nic tu mi nie wychodziło, a też wydaje mi się, że jednak sprawa powinna być banalna..

Np taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=1rVa66ngtkk

On jest chyba obraz przy obrazie, czyli dwa obrazy obok siebie w poziomie. Jak puszcze ten film to robiąc tak jak napisałeś powinno działać bez problemu i już nie powinienem mieć tych kolorów na krawędziach obiektów widocznych na filmie? Ja tak niby robię a dalej nie ma 3D i w okularach dalej widzę te kolory przy konturach. W opcjach TY wybrałem czerwony.. chociaż i tak w sumie próbowałem wszystkich możliwości..

W sumie jak mogę mieć pewność, że okulary są włączone i połączone z TV? Nic tam nie świeci (tylko na początku kontrolnie miga), na ekranie tylko na początku jakiś znaczek się pojawia, później nie ma żadnej informacji że działa to prawidłowo.. Też jakoś TV nie wykrywa automatycznie obrazy 3D, to już czasem w zwykłych reklamach pojawi się komunikat o wykryciu obrazu 3D.

Edytowane przez Ukas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie mam pytanie z innej beczki kto w ostatnim czasie kupował w sklepie internetowym i może go polecić. Miałem kupować w electro.pl,ale naczytałem się tylu negatywnych opinii że troszkę zwątpiłem a chce go zamówić przez neta żeby mieć 10 dni na zwrot w przypadku jakiejś wtopy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też kombinowałem i nic tu mi nie wychodziło, a też wydaje mi się, że jednak sprawa powinna być banalna..

Np taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=1rVa66ngtkk

On jest chyba obraz przy obrazie, czyli dwa obrazy obok siebie w poziomie. Jak puszcze ten film to robiąc tak jak napisałeś powinno działać bez problemu i już nie powinienem mieć tych kolorów na krawędziach obiektów widocznych na filmie? Ja tak niby robię a dalej nie ma 3D i w okularach dalej widzę te kolory przy konturach. W opcjach TY wybrałem czerwony.. chociaż i tak w sumie próbowałem wszystkich możliwości..

W sumie jak mogę mieć pewność, że okulary są włączone i połączone z TV? Nic tam nie świeci (tylko na początku kontrolnie miga), na ekranie tylko na początku jakiś znaczek się pojawia, później nie ma żadnej informacji że działa to prawidłowo.. Też jakoś TV nie wykrywa automatycznie obrazy 3D, to już czasem w zwykłych reklamach pojawi się komunikat o wykryciu obrazu 3D.

Tzn w tym przypadku, który podałeś za przykład powinieneś wydać obraz góra/dół, a nie obok siebie. Jak włączasz okulary, lampka zamiga i na ekranie w prawym dolnym rogu pojawi się ikonka wskazująca, że okulary zostały podłączone. Od tego momentu trzymając je na nosie powinieneś zauważyć różnicę w ostrości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, faktycznie góra/dół.. włączyłem sobie opcje 'Bez okularów' i pokazały mi się dwa obrazy obok siebie, źle się zasugerowałem.. Wydaje mi się, że tak właśnie robiłem, ale jak wrócę do domu i jeszcze raz sprawdzę. Skoro piszesz, że tak ma działać no to musi.. dzięki..

A co do pytania @szelman, nie kupowałem nic w elektro, ja TV wziąłem przez Internet z Saturna, nie mam zastrzeżeń, a cena dla 42" podobna jak widzę.. Pewnie jest to, że często jest w necie tych negatywnych uwag, bo jak nic się nie działo, to wiele osób olewa temat i nic nie pisze, a jak było coś źle to się wyżywa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównując moja stara gt20 do obecnej st60, poza tym, ze zyskalem 8 cali, to jest jedna wielka przepaść i tyle. Każdy aspekt jest na plus dla st60. Co chcedz wiedzieć konkretnie?

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem jeszcze raz to 3D, tak, że dokładnie ten film z wcześniejszego przykładu włączyłem z ustawieniem 3D góra/dół (ręcznie) i mam rzeczywiście wtedy jakieś 3D, ale tego nie da się oglądać. Obraz jest podwojony, bez okularów też widzę, że zmieniło obraz, z jednego zrobiło dwa w pionie... Jak użyje przycisku 3D bez ustawień ręcznych to działa to tak jakbym zwykłe 2D chciał przekonwertować na 3D.. no i coś tam się dzieje, widzę jakieś 3D, ale to bez sensu, ponieważ dalej mam kolorowe kontury.. to nie o to chodzi. Nie mam już pomysłu, może coś tutaj jest zepsute? Albo te filmy nie są dla tego TV/okularów?

Edytowane przez Ukas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi