Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat - morze. Jedni widzą, inni nie. Prawda jest taka, że każda plazma migocze, ale na części TV jest to mniej widoczne. Panasonic od lat kilku boryka się z tzw. 50 Hz bug.

mieszkam w strefie 60Hz, nadal mruganie trochę przeszkadza.

no panowie, gta v na 55 calach ST60, coś pięknego! :) ... wprawdzie najlepiej idzie na trybie normal - jak i inne gry, ale zobaczymy po kalibracji.

ten tryb normal, to w TV czy w grze? i dlaczego na tym idzie najlepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy internetowych zamówieniach na różne TV i inne sprzęty w Euro jest teraz zniżka (to tylko na 5 dni - chyba? od wczoraj) do 30%. 50ST60 można dostać za 3700 zł, co w połączeniu z ich ratami 0% jest całkiem kuszące. Jakby ktoś raty konsultował w sklepie to nie dajcie się naciągnąć na ubezpieczenia na życie, a jakby ktoś chciał przedłużać gwarancję (co też jest ubezpieczeniem) to proście ratalniczki, żeby ubezpieczały w AIG a nie Hestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieszkam w strefie 60Hz, nadal mruganie trochę przeszkadza.ten tryb normal, to w TV czy w grze? i dlaczego na tym idzie najlepiej?

Jak piszą mądrzy ludzie ;-) migotanie wynika z samej technologii plazmowej (zapalanie i gaśnięcie luminoforu). Jak pisałem - jedni widzą, inni nie. Ja niestety widzę. Mam teraz starą plazmę Panasonica PV8 i o ironio migocze ona zdecydowanie mniej niż super spasiony ST60.... Ma też mniejszy input lag...

Celuję teraz w 65 cali i spędziłem ostatnio w markecie kilka godzin katując różne materiały na ST i VT.

Moja konkluzja jest taka: seria ST60 jakością obrazu zabija wszystko co stoi w sklepie, łącznie z najwyższymi modelami Sony, seria VT ma pogłębioną czerń i wyraźnie szybciej obrabia obraz (układ Hexa na pokładzie). Odniosłem też wrażenie, że oko przyzwyczaja się do migotania i po pewnym czasie przestaje ono być uciążliwe. Ponadto w trybie pośrednim IFC migotanie jest marginalne i marginalny jest też efekt teatru.

W przedziale cenowym 8k zł ten telewizor jest po prostu bezkonkurencyjny. Jak dorzucisz 2 tysiące to kupisz Sharpa 740, kolejny tysiąc i masz 65-calową plazmę Samsunga, kolejne 2 tys i masz F8500 LED Samsunga.... I tak można w bezkończoność... Tylko gdzieś jest granica zdrowego rozsądku i zasobności portfela :-).

Ciągle się waham, ale zdecyduję się raczej właśnie na Panasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filmy najlepiej chodza na prawdziwe kino, ale gry w trybie normal .. opcje w tv, więc normal dla gier owczyście na oko ma najlepszy kontrast i kolor bez przebarwienia, obraz najbardziej wyraźny ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy internetowych zamówieniach na różne TV i inne sprzęty w Euro jest teraz zniżka (to tylko na 5 dni - chyba? od wczoraj) do 30%. 50ST60 można dostać za 3700 zł, co w połączeniu z ich ratami 0% jest całkiem kuszące. Jakby ktoś raty konsultował w sklepie to nie dajcie się naciągnąć na ubezpieczenia na życie, a jakby ktoś chciał przedłużać gwarancję (co też jest ubezpieczeniem) to proście ratalniczki, żeby ubezpieczały w AIG a nie Hestii.

a czemu W AIG? jakie są różnice/wady obu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza wypłacalność z tego co pamiętam.

Wolę spytać zanim zrobię coś pochopnie - czy ktoś poza mną słyszy przy jasnych scenach bzyczenie ST60 z odległości około 3 metrów? Czytałem opinie jakoby powinno być słyszalne jedynie z bardzo bliska ale mi to autentycznie przeszkadza gdy scena jest jasna ale też cicha (np. sam dialog).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filmy najlepiej chodza na prawdziwe kino, ale gry w trybie normal .. opcje w tv, więc normal dla gier owczyście na oko ma najlepszy kontrast i kolor bez przebarwienia, obraz najbardziej wyraźny ...

a po angielsku jak te opcje sie nazywaja cinema i standard?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę spytać zanim zrobię coś pochopnie - czy ktoś poza mną słyszy przy jasnych scenach bzyczenie ST60 z odległości około 3 metrów? Czytałem opinie jakoby powinno być słyszalne jedynie z bardzo bliska ale mi to autentycznie przeszkadza gdy scena jest jasna ale też cicha (np. sam dialog).

Mam 65st60 i bzyczenie słychać, zwłaszcza wieczorem i napewno nie mniej niż w starym g20, powiedzałbym, że na podobnym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu W AIG? jakie są różnice/wady obu?

Hestia lubi udowadniać klientom, że wina uszkodzenia sprzętu leży po ich stronie (nawet jak "sam z siebie" padnie), jak każdy ubezpieczyciel zresztą, no i rozmawia się z nimi przez ich infolinię, więc samemu trzeba udowadniać swoje racje. A hestia jest dołączana domyślnie, jeśli nie zapytasz o innego ubezpieczyciela. W przypadku AIG sprawa jest załatwiana przez centralę Euro, to oni dopiero rozmawiają z ubezpieczycielem, jeśli dobrze zrozumiałem kumpla który tam pracuje. A w takim wypadku możesz pojechać do swojego sklepu, z żywym człowiekiem możesz pogadać, który zna się na sprzęcie i nie koniecznie mu zależy, żeby koniecznie u[beeep]ić Twój wniosek w stylu "ach, nie miał pan listwy zabezpieczającej, do widzenia!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wczoraj przyszedł P42ST60... nie mam dużego porównania, ponieważ wcześniej miałem tylko bańki.. do tego jednak to przepaść:) Ogólnie obraz super, na gorszym sygnale też dobrze sobie radzi.. Funkcje smart rzeczywiście mogłyby lepiej chodzić, uważam, że jak coś już dodaje się do TV to powinno być to dopracowane, tłumaczenie, że można sobie kupić droższy model nie przemawia do mnie. no ale cóż, taka polityka firmy, trzeba coś lepszego dać do wyższych modeli..

Ustawiłem sobie na początku ekran gdzie jest zegar, jakieś widgety.. jak wyłączyłem TV to to wszystko zostało:) Dość szybko.. ale też szybko zeszło.. Teraz już przełączyłem sobie na pełny ekran, bez tych bajerków.

Mam do Was parę pytań:

U kogoś TV stoi na podstawce krzywo? W stosunku do niej jest różnica odległości między prawej i lewej strony TV jakieś 0,5 cm? W sumie docelowo TV będzie wisiał, wiec to szczegół, ale jak tak siedziałem na dywanie to było widać.. Ciekawi mnie czy to tylko tak u mnie się układa..

Inna sprawa, już istotniejsza.. dobrze odbiera Wam wifi? I czy w tej aplikacji Youtube jest jakaś możliwość zmiany rozdzielczości.. w moim przypadku nie da się w ogóle oglądać.. Chwilkę filmu, zaraz ładuje się.. i tak w kółko, zero przyjemności Na kompie mi to dobrze odbiera.. Ale może to problem rzeczywiście neta, a aplikacja wybiera sobie za dużą rozdzielczość, chciałbym mieć mniejsza, ale oglądać płynnie.. przede wszystkim zobaczyć czy coś by to zmieniło w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ukas- wifi dziala super.

Ja uzywam do tego sieci 5Ghz. Zdecydowanie lepiej to śmiga i bez zaciec.

Nie wiemy jakie masz łącze ani jaki router a od tego dużo zależy.

Zgaduje ze masz zapewnie router 54g i mnostwo sieci dookola siebie ktore skutecznie sie zakłócają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma router w standardzie g, 2,4GHz.. Łącze 8Mb, za wiele obcych sygnałów nie ma. W sumie w nocy mam już 16Mb, wiec musiałem sprawdzać też przy takiej szybkości. Dziś jeszcze sprawdzę na kablu i później podepnę nowy router 'n', ale dalej 2,4GHz. Mam nadzieje że obsługuje 'n'. 5GHz w takim razie odbiera? Czytałem sobie trochę więcej o problemie, to widzę, że są osoby które czasem chciałyby zmniejszyć rozdzielczość, ale też innym razem zwiększyć, ponieważ automatycznie wybiera im mniejszą, mimo, że wyższa jest dostępna na YT.

Przeglądałem webową wersje aplikacji YT, tutaj też nie ma żadnej opcji zmiany rozdzielczości, w sumie nie wiem dlaczego taka opcja nie została dodana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam lapka z rozdziałką 1680x1050, ustawiam TV jako jedyny ekran (w lapku wyłączony), ustawiam 1080p, TV wyświetla że otrzymuje strumień 1080p@60 Hz, ale... wyświetla obraz po środku ekranu, o takim samym rozmiarze jak przy podaniu mu 1680x1050... Dziwne to. Wydaje mi się, że wina leży po stronie laptopa, że nie podaje jednak FullHD, ale w takim razie czemu TV twierdzi, że właśnie taki sygnał otrzymuje? Próbowałem oczywiście wyłączać i włączać TV, to samo z lapkiem, żeby zaskoczyło, ale nic z tego. Jutro jeszcze spróbuję odinstalować stery do grafy, może goły Win7 lepiej sobie z tym poradzi niż Catalysty, a ostatecznie nawet WinXP zainstaluję, ale dziwne to. Przecież niezależnie od natywnej rozdziałki na matrycy lapka, powinna działać opcja ustawienia wyższej rozdzielczości na ekranie zewnętrznym... Ktoś się spotkał z czymś podobnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z 500 razy juz pewnie było tu na forum. W catalystach masz opcję skalowania, daj na zero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, dzięki, ale wczoraj tak czy siak musiał się ten sterownik przywiesić, może za dużo grzebałem, bo mogłem tym suwakiem jeździć od prawej do lewej i nic się z obrazem nie działo. Dzisiaj poszło od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego Youtube, podmieniłem router, ten nowy jakoś lepiej się sprawuję i już wszystko ładnie działa Akurat tak fajnie się złożyło, że kupiłem go parę dni temu:) Ale tak czy inaczej uważam, że brak zmiany rozdzielczości to nieprzemyślana sprawa.. Podobnie nie mogłem wpisać polskich znaków, korzystając tylko z pilota, czy też w Ipla nie ma znaków specjalnych jak banalna kropka. Małe niedoróbki widać w tych aplikacjach, ale to już nie problem samego TV. Ten obraz super wyświetla, czerń jest czarna.. super musi wyglądać obraz na 1080p.

A z tą krzywą podstawką, skoro to też występuje w innych egzemplarzach, to dali ciała:) Na szczęście problem jest kosmetyczny, ale mimo wszystko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak dociśniesz TV z jednej strony to się nie wyrówna? Ja tak w każdym razie monitory prostuję. Nie przyglądałem się też jak jest tam stopka zamocowana, bo mój ST60 przyjedzie jutro, ale może wystarczy odkręcić śrubki i troszke inaczej ją dokręcić - elementy przeważnie nie są idealnie spasowane i czasami można zyskać stopień czy dwa w innym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym odkręceniem śrub i próbą wyregulowania tego, rzeczywiście może być dobry pomysł..Ja wsadziłem stopkę jak mogłem najdalej i przykręciłem, może trzeba gdzieś delikatnie poluzować, sprawdzę. Jak dociskam to poprawia się, nie jest to na tyle sztywne..

Wczoraj dzieciaki bawiły się długopisem.. taki bajerek, zastąpienie tablicy.. i głównie temu może tylko służyć, w codziennym, domowym użytkowaniu nie ma innego zastosowania.. Na początku zastanawiałem się czy nie porysuje to jakoś ekranu, bo jednak, żeby pisać to trzeba trochę docisnąć, ale może nie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych: wygląda na to, że w dekoderze UPC nie da się ustawić 60 Hz, a skoro obraz na plazmie przy 50 Hz jest podwajany (efekt szarpania) to domyślacie się jak wygląda na tym oglądanie TV. Chyba, że da się to jakoś obejść? Dekoder oczywiście po HDMI, ma do wyboru 720p i 1080i, ale obie w 50 Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oglądanie sygnału 50hz z konwersją FRC na 60hz też wygeneruje szarpania - więc lepiej wcale nie musi być po takiej konwersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Konwersja 50 na 60 hz ma mikro szarpania non stop. W moim dekoderze moge ustawic od 23,976hz do 1080p 60hz i obraz jest plynny tylko przy 50hz. Oczywiscie mowa o nadawcach tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z sieci kablowej w Toruniu i niestety w przypadku kanałów HD (TVN, TVP1, TVP2) obraz/dźwięk co jakiś czas (powiedzmy co 30-60sek) się zacina. Czy jest to wina telewizora (nie wyrabia z odtworzeniem treści wysokiej jakości) czy może przyczyny szukać gdzieś indziej?

Korzystam z modułu Technicrypt CX i karty z kablówki. Jakość sygnału jak i siła sygnału 100%, w momencie ścinki spada na chwilę na 60%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bzyczenie, które słychać w TV niestety przenosi się do sieci elektrycznej. Używam komputerowych głośników Logitech X-530, które są dość wrażliwe na wszystkie rzeczy dziejące się w sieci (czasami przy włączeniu jakiegoś odbiornika elektrycznego słychać w nich trzask), a teraz kiedy mam ST60 nie da się z nich korzystać w 2/3 zakresu. Od ok. 0-30% mocy to bzyczenie z telewizora w nich słychać bardzo głośno (głośniej niż przeważnie słucha się TV), w zakresie 30-65% jest stłumione, i w zakresie 65-100% głośności słychać to znowu bardzo głośno. Wyłączenie TV automatycznie powoduje, że żadnego bzyczenia nie słychać. Listwa przeciwprzepięciowa z jakimiś filtrami już do mnie idzie i mam nadzieję, że pomoże, ale to co ten TV robi to jakaś masakra. Dotknięcie palcem masy HDMI powoduje, że bzyczenie nieco maleje (tak samo wpięcie jakiegoś hdmi do dekodera upc), zarówno w TV jak i w głośnikach. TV z głośnikami nie muszą być między sobą spięte i bzyczenie jest przenoszone, ale kiedy są połączone w ten sposób, że głośniki popinam do komputera, a ten komputer spinam przez HDMI z TV, to staje się jeszcze głosniejsze. Rdzenie ferrytowe oczywiście nic nie dają, zakładane na chyba wszystko co się dało.

Pomaga dopiero całkowite odseparowanie galwaniczne głośników od TV. Jeśli przepnę je do innej podsieci elektrycznej, ale zostawię podpięte do (nawet wyłączonego) laptopa, a laptop jest w tej samej podsieci co TV - bzyczenie. Jeśli laptopa odłącze od tej sieci elektrycznej, ale nadal jest podpięty do TV - przez HDMI - nadal bzyczenie. Dopiero kiedy laptop jest na innej sieci elektrycznej, głosniki są na innej sieci i laptop nie jest połączony z TV przez HDMI nie ma tego bzyczenia. I tak, głośniki mają tandetne filtrowanie, dlatego to wszystko z TV ściągają, ale to chore, żeby TV robił taki śmietnik z energią elektryczną. Rozumiem, że sieczkę robią tanie chińskie świetlówki kompaktowe i uważam, że powinno się je usunąć z rynku, ale żeby japoński, niby szanujący się, producent TV, TV który kosztuje koło 4000 zł, sprzedawał takie coś? Szkoda słów...

Aha, no i odpowiadając sobie na własne pytanie, skoro śmieci idą nawet przez HDMI, to listwa filtrująca nic tu nie pomoże. Chociaż może będzie chronić sieć elektryczną przed telewizorem, chociaż była kupowana w odwrotnym celu <_<

Edytowane przez cryo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwa powinna trochę pomóc-oczywiście jeśli w środku faktycznie ma filtr a nie tylko lampkę i warystor :)

Swoja drogą sprawdź czy masz w gniazdku zasilającym TV "sprawne" zero ochronne (Pe).

Ciekawe że nikt inny się na to nie skarżył -może masz trefny egzemplarz ?

Ten TV właśnie do mnie jedzie więc na pewno sprawdzę go pod tym kontem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi