Skocz do zawartości
Fantom

Dekoder HD PVR Sagemcom ESI-88 - pytania

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że NC+ robi nas w balona postanowiłem przejść do Polsatu Cyfrowego.

Chcę wziąć pakiet Premium + multiroom (jeden dodatkowy dekoder).

Mam parę pytań.

Czy na 100% dostanę dekoder Sagemcom ESI-88 (jakiś inny)?

Nie zależy mi na żadnych wodotryskach. Ma mieć sprawne nagrywanie programów, timeshift i czytelny EPG.

Jaka jest jego szybkość działania (menu, przełączanie programów, ogólnie wygoda)? Ogólnie jak się sprawuje? Stabilny czy potrafi się zawiesić (jak często)?

Czy sortowanie i grupowanie kanałów jest zrobione sensownie?

Dysk 320GB jest przeznaczony w całości na nagrywanie?

Jeśli zamówię multiroom to jaki dekoder dostanę jako drugi? HD5000, HD3000 czy MINI HD2000? Mam jakąś możliwość wyboru czy loteria?

Jeśli ktoś używa takiego zestawu proszę o opinie :)

Dzięki z góry,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam forum Sat Kuriera ale ... temat o dekoderze ESI-88 ma 219 stron .... temat o wszystkich dekoderach CP ma 238 stron ....

Zanim dojdę do odpowiednich informacji to tydzień minie :)

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru ma oba niech coś skrobnie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam oba... zarówno tego PVRa jak i 5000.

Fantom, no co ja mam Ci powiedzieć. Dla mnie to dramat i przez to odpalam go może 5 razy w roku jak jest coś ze sportu. Nie będę też opisywał czemu jej mam skoro narzekam. Mam i już ;p

Dla mnie oba działają tak samo. Podobne menu itd. Przejście z nboxów to katorga. EPG, lista nagrań itd. Pewnie po dwóch miesiącach bym się przyzwyczaił. Jednak skoro mam wyżej nboxa to nikt tego nie będzie używał. Tak jak mówię: Jak MMA leci albo coś to odpalę z musu. 5000 podłączasz też do sieci (PVRa nie) i masz IPLĘ. Ale wiadomo, co to jest ipla ; ) każdy tv to ma itd. Więc mnie to nie przekonuje.

Oj przydałoby się pewnie kupić jakiś dekoder do tej karty. Inaczej doznasz szoku ; )

Dopilnuj też co dostajesz. Nie zawsze trafisz na tego PVRa jak również na ten dekoder co chcesz w Mutiroom. Często to jest totolotek ale głównie przy ofercie Familijny MAX HD bez dodatkowego Pakietu. Do premium powinno być po twojej myśli... ale nie na 100%. Cały dysk jest na nagrania.

Nie segregowałem nic bo nie mam na to ochoty ;-) skoro reszta tak działa to nawet nie dotykam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Gmeru .... trochę mnie podłamałeś ...

Z lektury Sat Kuriera nie wyciągnąłem tak dramatycznych wniosków.

Ludzie raczej twierdzą, że ESI-88 w podstawowym zakresie działa raczej poprawnie. Tym bardziej po ostatnich aktualizacjach.

To teraz już nic nie wiem.

Mam jakiś wybór? NC+ wkurzyła mnie na maxa. Wypowiedzenie już złożyłem.

Pozostaje rozejrzeć się za jakimś porządnym tunerem do CP.

Macie propozycje na tani i dobry tuner dwugłowicowy z PVR ?

PS. Zresztą mój nBox Turbo 500GB po ostatniej aktualizacji to również dramat. Czas reakcji na pilota to nieraz i 2 sekundy. 1 na 5 nagrań jest zwalone. Nie wyobrażam sobie, że może być jeszcze gorzej. Sam jestem informatykiem i kompletnie nie rozumiem jak można tak skopać oprogramowanie. Gdybym ja tworzył takie potworki to bym chyba przymierał głodem.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja jestem mega mocno przyzwyczajony do nboxów a nawet jak coś czasem zamuliło to kontakt off i było ok. Po prostu za nic nie mogę strawić tego żółtego czegoś;) Może podejdź sobie do jakiegoś POSu i sprawdź sam? Oni zazwyczaj mają wystawione i podłączone pod TV... chyba najlepszy sposób!

Mogę przesadzać ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejść do punktu i zobaczyć ... Ty to masz łeb :) Tak zrobię :)

Zresztą nie jestem aż taki wymagający. Szybko przyzwyczajam się do nowego sprzętu. Lubie "nowinki" techniczne i często je testuję i zmieniam.

Dam szansę temu ESI-88.

A co nBox'a to power/on/off u mnie nie działa. Nawet jak go zresetuję to muli dalej. Może kwestia zdefragmentowanego dysku (sporo nagrywam i kasuję).

No ale nie ważne. Jeszcze tylko miesiąc go poużywam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejść do punktu i zobaczyć ... Ty to masz łeb :) Tak zrobię :)

Jak sprawdzisz go organoleptycznie to daj znać, też mnie interesuje ten ESI

Zresztą nie jestem aż taki wymagający. Szybko przyzwyczajam się do nowego sprzętu. Lubie "nowinki" techniczne i często je testuję i zmieniam.

Dam szansę temu ESI-88.

A co nBox'a to power/on/off u mnie nie działa. Nawet jak go zresetuję to muli dalej. Może kwestia zdefragmentowanego dysku (sporo nagrywam i kasuję).

No ale nie ważne. Jeszcze tylko miesiąc go poużywam.

nie wiem jak u was, u mnie prawie codziennie wywala komunikaty o "zamówionych" usługach i przechodzi do VOD. Wszystko zaczęło się po starcie nc+ sic!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom

Pozostaje rozejrzeć się za jakimś porządnym tunerem do CP.

Macie propozycje na tani i dobry tuner dwugłowicowy z PVR ?

nie wiem czy Ci to wystartuje z innym tunerem, bo CP paruje karty z dekoderem.

co do wyboru drugiego tunera do uslugi multiroom, to możesz wziaśc sobie jaki chcesz, poprostu im wyższy model tym więcej bedziesz musiał dopłacic.

Ja juz od 8 lat jestem z CP, oferta kanałowa mnie zadawala, ogladam wlasciwie tylko F1 dlatego wybralem CP.

Nie miałem stycznosci z nbox-ami i napewno sa one bardziej rozwiniete technologicznie niż dekodery CP, ale te od polsatu sa tez przyzwoite. Jedynie denerwujące jest przelaczanie kanalow, trwa to chwile a na ekranie wyswietlane sa te denerwujące kropki :(

Pozatym wszystko działa w miarę przyzwoicie. Nie korzystam z zadnych serwisow typu ipla itp wiec sie nie wypowiadam.

Napewno jednak BOK od CP jest najlepszy z wszystkich operatorow. Z tego co sie czyta na forach o dawnej n-ce i cyfra+ to polsat IMHO wypada tu chyba najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazję pooglądać sobie Cyfrowy Polsat u rodzinki. Dekoder HD 6000.

Bez owijania w bawełnę ... kiepsko.

Przełączenie kanałów od 2 do nawet 5 sekund.

Jakość kanałów HD gorsza od nBox'a Turbo.

Słaba korekta artefaktów kompresji, widoczny interlace na kanałach SD (kiepskie algorytmy usuwania?).

Z drugiej strony ładne, szybkie i czytelne EPG w HD ale ... słabiutki pilot. Łapie tylko w jednej pozycji, słaby zasięg. Byle kwiatek po drodze i koniec.

No szału nie ma ...

Możliwe, że do negatywnego wrażenia co do jakości obrazu przyczynił się TV i jego ustawienia.

55' bydle Samsung'a ustawione na zasadzie: kontrast, jasność,wyostrzanie,itp. "na max'a". No ale rodzinki nie przekonam ... wiedzą lepiej :)

Pocieszam się, że ten dekoder (o ile dostanę ten model) będzie dla mojego synka. Jemu będzie to obojętne.

Mam nadzieję, że ESI-88 będzie jednak lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne klimaty ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak. Co do jakości programów to nie przesadzałbym. Co do samego dekodera to nbox jest zwyczajnie lepszym sprzętem. Przełączanie jest wolne no ale nbox mistrzem świata nie jest. Czasami potrafi się zresetować ale z drugiej strony jest wytrzymały na trudne warunki (ojciec regularnie wozi go ze soba i podłącza na działce) Wydaje mi się, że antena dająca spokój jeżeli chodzi o działanie to minimum 80tka. Aha. Strasznie długo się załacza z trybu standby. Pilot raczej lichy. Nagrywanie działa bez zarzutu. Listę mozna układać ale jest to dosyc uciążliwy proces choć po aktualizacji zdaje się, ze cos tam usprawnili (zdaniem papy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom jest mała szansa ze w ciagu tych kilkunastu dni dowiemy się kiedy
Polsat wypusci dekoder HD PVR 7000. Narazie cała produkcja ich
dekoderów poszła w biedronki i inne markety z dekoderem DVB-T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale zdaje mi się, że ta informacja "już niedługo" to wisi w internecie od miesięcy.

Poza tym nie wiadomo nic o tym nowym dekoderze.

Może będzie niewypałem ... może będzie lepszy.

Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom, tak z ciekawości: na czym w końcu stanęło? Korzystasz z CP i ich dekodera? Jak tak to możesz opisać po tych paru miesiącach jakie masz odczucia względem poprzednika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanęło na tym że zostałem w N'ce (NC+).

To znaczy nie podpisałem żadnego "nowego" papierka tylko realizuję umowę którą zawarłem z N'ką.

Kończy się w lutym. Wtedy się zobaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja parę dni temu oddałem ten shit Polsatu i w weekend zamawiam online umowę ze strony www.ncplus.pl

Nie chcę już pisać ile się naszarpałem z tą pseudo firmą :( A sprzęt może i chodził w miarę dobrze ale liczę, że mediabox z nc+ będzie o niebo lepszy. Bo własnie jego z platyną zamierzam zamówić online.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi