Skocz do zawartości
spoon

MEGA-TEST 2013 Sony Bravia KDL-46W905 Triluminos Display Sony W905 W900 (następca HX850)

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś czytałem, że to ma być taki jakby szlif przypominający kwarc czy coś w tym stylu. Wydaje mi się, że taki jaskrawy kolor będzie widoczny tylko jak będziemy patrzeć pod pewnym kątem i zależnie od warunków oświetleniowych, a normalnie będzie bardziej stonowany, przynajmniej tak bym to sobie wyobrażał :)

O znalazłem o tym a'la kwarcu:

So realistic you might forget you’re just watching TV. Stunning images are produced using our most advanced X-Reality PRO picture engine that brings individual details to life. Night scenes are especially spectacular with beautiful blacks and stark contrast from the local dimming LED lighting. And the Quartz-cut design brings a new edge to TV with a hint of translucent color that emphasizes the hidden gem within.
Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawostek w końcu będzie wsparcie dla MKV czy NTFS... Ktoś pytał o piloty. Będą rzeczywiście dwa...normalny i uproszczony z funkcją NFC!

Oby do tego MKV dodali też wsparcie dla dźwięku DTS, inaczej lipa ;)

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam ja i tak nie wyobrażam sobie odtwarzać filmów z telewizorowego playera. Za mało opcji i możliwości mimo wszystko. Dobry HTPC i XBMC to jedyne czego trzeba :) DTSa raczej nie dadzą, z tego co czytałem DTS ogłosili, że w tym roku planują rozszerzenie współpracy jedynie o Samsunga. No cóż czymś muszą walczyć, jak brakuje jakości... SmartTV, odtwarzacze, DTSy...

Ale co z tego, jak najlepiej puścić passthrough DTS-HD MA z HTCP po HDMI do amplitunera :) Tego wciąż żaden TV nie obsługuje.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz , jak dla mnie to TV może być całkiem pozbawiony tego całego SmartTV

bo wole zewnętrzny media player.

Ale jak już ma wspierać MKV to dobrze aby potrafił tez zdekodować DTS

inaczej będzie lament że w połowie plików w MKV dźwięku brak ;)

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No racja. Niestety dla większości konsumentów takie rzeczy to wciąż podstawowe kryteria wyboru, a w myśl zasady nasz klient nasz Pan, producenci muszą się dostosować. Dlatego też pewnie tak ciężko o dobrą jakość obrazu w wielu produktach, bo dla większości kupujących nie jest to sprawa priorytetowa.

Co do mkv to i tak jestem zaskoczony, że Sony zdecydowało się wreszcie wesprzeć ten format. Nie jest przecież tajemnicą, ze Sony jako firma, której zależy na sprzedaży oryginalnych filmów na BluRay, unikało jak ognia formatu mkv, który, nie oszukujmy się, jest podstawowym formatem filmów zripowanych z BluRay i krążących po sieci. Najwyraźniej sytuacja finansowa ich do tego przycisnęła. Tak jak ich telewizory zniechęcały brakiem wsparcia mkv klientów, ktorzy kładą nacisk na takie funkcje, tak teraz mają szansę sprzedać ich dużo więcej i poprawić swoją sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tyle tylko dziwne ze ich odtwarzacze BD, zestawy kina z BD juz dawno łykały mkv. Ciekawy jestem czy starsza seria doczeka sie tego wsparcia poprzez aktualizacje softu, zapewne znikome szanse.

Tak jak piszecie i tak będzie to żaden player w porównaniu do możliwości jakie daje htpc z xbmc, chociaż dla niektórych może i wystarczy.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tyle tylko dziwne ze ich odtwarzacze BD, zestawy kina z BD juz dawno łykały mkv. Ciekawy jestem czy starsza seria doczeka sie tego wsparcia poprzez aktualizacje softu, zapewne znikome szanse.

Tak jak piszecie i tak będzie to żaden player w porównaniu do możliwości jakie daje htpc z xbmc, chociaż dla niektórych może i wystarczy.

Dodatkowo również niektóre telewizory z serii BX rozpoznawały mkv ( a przynajmniej tak jest w instrukcjach). Myślę, że obsługa tego formatu wyjdzie tylko na dobre, w końcu wiele osób bierze to jako jedno z głównych kryteriów w wyborze nowego TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jestem zadowolony, że postanowiłem się wstrzymać z zakupem 855. Oby Triluminos Display dało wymierny efekt. Co do wsparcia dla mkv, to zbyt optymistycznie bym nie podchodził. Może się okazać, że tylko ripy z materiałów własnych nam polecą, bo zaszyty zostanie robal pod wszystko mówiącym imieniem "Cinavia", tak więc jak już wyżej koledzy zauważyli, nic nie zastąpi zewnętrznego playerka (choć tutaj też sytuacja się zaostrza:)), lub HTPC-XBMC. Z niecierpliwością będę czekał na test duetu Gmeru/Maciek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy krawedziak pewnie bedzie bardzo dobry ale czerni to raczej nie poprawią i nawet nie probują sie chwalic ze ma byc lepiej. Zwyczajnie lepiej w edge led sie juz nie da a to główna bolączka. Przez to przecietny kontrast i płaski obraz jak dla mnie. No ale zobaczymy co pokaze nastepca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem... już w HX850 czerń była niczego sobie jak na krawędziowe podświetlenie. Full Led z kolei cierpi na przesadzony efekt halo więc coś za coś. Z dwojga złego ja chyba jednak wolę ciut słabszą czerń niż takie halo jak na HX955.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, ja rowniez wole słabszą czerń niz efekt halo. Z tym że ja, czekam już tylko na 2, moze 3 TV 2013. Są to F8500, VT60 i oczywiscie ZT60. Szczególnie ten pierwszy jest chyba najbardziej wyczekiwanym a przy tym najbardziej obiecującym, bo chociaż ZT60 może być nawet lepszy będzie z calą pewnością bardzo drogim modelem. Ponoć od samsunga tylko OLED'y swieciły ładniej na CES.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jednak jestem skazany na LCD LED, bo potrzebuję uniwersalnego telewizora, którego nie będę oglądał tylko w zaciemnionym pomieszczeniu. Plazmy niestety wciąż za jasności świecą słabiej niż ledy. W Panasonicu dodatkowo zniechęca mnie ten efekt 50Hz. No chyba, że nagle po tylu latach Panasonicowi uda się w końcu to poprawić, w co jakoś wątpię niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj o F8500, to nie tylko marketingowe przechwałki.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Przeglądam wątek od samego początku.Na wstępie dzięki sPoOnBoY za wszystkie info wykopane na temat Sony KDL-55W900A.Pokładam spore nadzieje właśnie w ten model i czekam na niego z niecierpliwością.Jak nie wypali to pozostanie raczej plasma(F8500, VT60).Pierwsze wrażenia wyglądaja naprawdę obiecująco (nowszy silnik X-Reality Pro, kolory,ostrość ,szybszy interfejs,menu duzo lepsze niz w serii HX850-a tam juz było dobrze): http://www.trustedreviews.com/sony-w9-tv-first-look_TV_review Pozdrawiam.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrju75 nie ma sprawy i również dziękuję za Twój wkład - first look na trustedreviews - zaraz podepnę do pierwszego posta i lecę czytać :)

EDIT: no to widzę, że zapowiada się na prawdę niezły telewizorek. Wstępne zachwyty idą w stronę szczegółowości, ostrości obraz i kolorów, a dokładniej mówiąc lepszej dywersyfikacji poszczególnych odcieni.

Zastanawiająca jest tylko ta tajemnicza pozioma linia widoczna z bliska, którą udało im się zaobserwować na pokazie, która znika z dalszej odległości. Być może to jakaś przypadłość pierwszych pokazowych modeli lub softu. Miejmy nadzieję, że to zostanie rozwiązane kiedy trafią one do sprzedaży.

Ponoć ma być też ulepszony local dimming znany z serii 850. Zapowiada się ciekawie :)

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten błąd występujący w tym modelu tj.widoczna jest struktura linii poziomych ,które zanikają w odległości około 1.50 do 1.80 metra od telewizora.Co ciekawe recenzent napisał,że cos podobnego wystepowało w serii poprzedniej (HX850-ja takiego nic nie zauważyłem w sklepie,a wiele razy go oglądałem i zastanawiałem się nad zakupem w 55" ale przeważyła u mnie ta ,,szpecąca"podłużna podstawa.I to spowodowało,że go nie zakupiłem.Teraz poczekam na KDL-55W900A.mam nadzieję,ze warto będzie).Wracając to ,,tych"poziomych lini to mam nadzieję,że to ,,choroba wieku dziecięcego".I jak seria już wejdzie do sprzedaży to zostanie to poprawione.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiająca jest tylko ta tajemnicza pozioma linia widoczna z bliska, którą udało im się zaobserwować na pokazie, która znika z dalszej odległości. Być może to jakaś przypadłość pierwszych pokazowych modeli lub softu. Miejmy nadzieję, że to zostanie rozwiązane kiedy trafią one do sprzedaży.

Mowisz o tej lini z odbicia flasha z aparatu na tej fotce :)?

SonyW9SidebySide.jpg

Local dimming

Third on our highlight list, the W9 delivers the latest iteration of Sony’s local dimming edge LED system. The 2012 version used by the 853 series was ground-breakingly good, so if the W9 version does even better, we’ll be ecstatic.

Na razie to tylko ich spekulacje, ale byloby sympatycznie jakby co nieco poprawili.

Triluminos + taki nowy kodek H.265 12 bit, może być ciekawie :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PeterMac mówię o tym:

Mystery lines

We did initially spot some blurring and trailing over the waves during the island footage. But thankfully this was fixed by turning off the set’s numerous noise reduction systems. The only other concern was the appearance in the picture of some fine horizontal line structure. This was similar in appearance to the filter you can see on passive 3D TVs if you get up close - yet the W9 uses active 3D tech.

Fortunately this line structure vanishes once you got more than four or five feet from the screen, and so shouldn’t affect viewing in a typical viewing environment. It’s still a bit strange, though - especially as no such line structure was visible on the 853 model.

Co ciekawe recenzent napisał,że cos podobnego wystepowało w serii poprzedniej...

Wręcz przeciwnie. Napisał:

It’s still a bit strange, though - especially as no such line structure was visible on the 853 model.

czyli, że jest (występowanie tej linii) dziwne, bo nic takiego nie występowało w 853.

Edytowane przez sPoOnBoY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki nie czytałem jeszcze, hmm ciekawa przypadłość z tą linią poziomą, tez myślę ze to model przedprodukcyjny i w finalnym produkcie nic takiego występować nie będzie.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Sorki za wprowadzenie w błąd sPoOnBoY.Recenzent pisze jednakże , że linia pozioma nie występowała w ubiegłorocznej serii 853 telewizorów firmy Sony-mój błąd.Widoczna struktura linii znika kiedy masz więcej niż cztery lub pięć stóp od ekranu -,,..Fortunately this line structure vanishes once you got more than four or five feet from the screen, and so shouldn’t affect viewing in a typical viewing environment. It’s still a bit strange, though - especially as no such line structure was visible on the 853 model." Ps.1 stopa=12 cali , 1cal=2,54cm 4 stopy=ponad 121cm ,5 stóp=ponad 152cm od ekranu.Zobaczymy jak to będzie , gdy telewizory firmy Sony z wyświetlaczem Triluminos pojawią się na

przełomie kwietnia/maja na rynkach europejskim .Miejmy nadzieję ,że zostanie to poprawione.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie jak wygląda ta linia i czy w jakiś znaczący sposób przeszkadza w oglądaniu. Również myślę, że dopracują to zanim telewizor pojawi się w sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe menu zademonstrowane na W900:

Wygląda ciekawie i co najważniejsze działa dość płynnie.

Edytowane przez sPoOnBoY
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda naprawdę przejrzyście, choć dosyć mało widowiskowe ( ale moim zdaniem to lepiej) no i przede wszystkim dobra płynność. Choć ciekawi mnie jeszcze jaka będzie płynność wczytywania się poszczególnych aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje ze juz w kwietniu sie pojawi ten model i bedzie mozna zobaczyc na wlasne oczy i Maciek Bedzie mogl zrobic test i sie przekonamy co jest wart nowy model:-) i ta linia pozioma to tez mysle ze to jest wina wieku dzieciecego a nie ze to bedzie wystepowac we wszystkich egz. tego modelu... pod koniec kwietnia chcialbym juz kupic tv :-)

lolek

ps. sam panel jest inny jesli chodzi o wyglad niz to mialo miejsce w 850 tam byl monolit bez ramki a tutaj z tego co mozna wyczytac to monolit z polaczeniem ramki... Ktora opcja bardziej wam pasuje ??? :-)

Edytowane przez lolek126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam panel jest inny jesli chodzi o wyglad niz to mialo miejsce w 850 tam byl monolit bez ramki a tutaj z tego co mozna wyczytac to monolit z polaczeniem ramki... Ktora opcja bardziej wam pasuje ??? :-)

Nie lubię oceniać po zdjęciach czy nagraniach. Jak uda mi się zobaczyć to ocenię co lepsze. Osobiście jakoś nie mam obsesji na punkcie jak najcieńszych TV - liczy się tylko jakość obrazu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi