Skocz do zawartości
kaczorefx

Full HD z PC-ta???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
zastanawiam się ostatnio nad możliwościami podpięcia PCta do telewizora Full HD. Jest to chyba najlepszy odtwarzacz jaki można wymyślić bo i rozdzielczość nie jest wyzwaniem i rozbudowa o nowe formaty kodeki i hardware jest banalna i tania.
Problem polega na tym, że większośc telewizoró oferuje tryb PC (notabene przy podłączeniu przez HDMI - więc chyba telewizor automatycznie wykrywa rodzaj sprzętu) który w najlepszych wypadkach kończy się na rozdzielczości 1386x768 :lol:

Ciekaw jestem czy komuś udało się podłączyć PC do LCD Full HD i pracować z pełnym obrazem 1080i?
Znalazłem adapter do podłączenia PC prez DVI do wejścia komponentowego, czy ktoś próbował w ten sposób??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy odpowiednia karta (wyjscie HDMI), lub kabel DVI -> HDMI ! Komputer od razu wykrywa wszystkie tryby HD :lol: - tak jest w przypadku kart Geforce 7XXX, polecam do HD 7600GT lub wyzsza (nvida pure video - bedzie pelne wsparcie)

Pozdrawiam

PS. PC na pewno nie jest tanim odtwarzaczem, poniewaz wymaga dosc sporych nakladow, jezeli chcesz ogladac 1080i/1080p bez szarpania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='bzyk_1' post='21919' date='13.11.2006, 16:45 ']Wystarczy odpowiednia karta (wyjscie HDMI), lub kabel DVI -> HDMI ! Komputer od razu wykrywa wszystkie tryby HD :rolleyes: - tak jest w przypadku kart Geforce 7XXX, polecam do HD 7600GT lub wyzsza (nvida pure video - bedzie pelne wsparcie)[/quote]

A component nie wystarczy? mam GF6600GT, TV Sony W2000, jak podłączę przez component, to w panelu nvidia mam do wyboru min. 720p, 720i, 1080i, 1080p, jednakże posiadam filmy jak na razie tylko w 720, to ustawiam 720. Pytanie, czy filmy będą jeszcze lepiej wyglądać jak kupie kabel DVI-HDMI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powinny teoretycznie wyglądać lepiej. Tylko ustaw wtedy na pc rozdzielczosc natywna panelu, czyli 1920x1080 niezależnie jaki film będziesz oglądał. Jestem pewny że komputer lepiej przeskaluje obraz niż telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podlaczylem laptopa przez HDMI do projektora 1080 i. Nie mialem zrodla 1080p wiec tego nie sprawdzilem. Laptop przy 720p dawal rade, ale przy 1080 troche sie wieszal. No i trzeba dokupic karte do dzwieku 7.1 wiec troche drogo. A nie wiem czy juz sa karty do dzwieku Dolby True HD i ile kosztuja ? No i mam sporo bibloteke DVD, ktore Toshiba upskaluje do 1080p, komputer tego nie zrobi.

Moim zdaniem niepolacalne !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='crazy-j' post='34056' date='10.01.2007, 15:56 ']No i mam sporo bibloteke DVD, ktore Toshiba upskaluje do 1080p, komputer tego nie zrobi.[/quote]

Oczywiście że zrobi i to kto wie czy nie lepiej niż toshiba :P

Zresztą jeśli masz projektor z natywną 1280x720 to po co Ci 1080p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kaczorefx' post='21914' date='13.11.2006, 16:21 ']Problem polega na tym, że większośc telewizoró oferuje tryb PC (notabene przy podłączeniu przez HDMI - więc chyba telewizor automatycznie wykrywa rodzaj sprzętu) który w najlepszych wypadkach kończy się na rozdzielczości 1386x768 :)

Ciekaw jestem czy komuś udało się podłączyć PC do LCD Full HD i pracować z pełnym obrazem 1080i?[/quote]

Czyzby bylo az tak zle?
Mi sie udalo podlaczyc GF6100 zintegrowany na no-name'owej plycie gl. (dzielone 128mb) do dwoch modeli Amoi LCD TV (FullHD) w trybie PC przez VGA i bezproblemowo wyswietlal mi 1080p :) (wiadomo do jakich :). w innych modelach tych serii (HD Ready - z natywna 1366x768) wyciskalem z tejze grafy 1600x900 tez przez VGA. Wiec chyba nie jest tak zle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja sprawdzałem Samsunga F 46"(40 taki sam) 1080p > chodzi okej zarówno po VGA (1080p) jak i HDMI-DVI jak i component.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sober' post='34078' date='10.01.2007, 14:46 ']Oczywiście że zrobi i to kto wie czy nie lepiej niż toshiba :)

Zresztą jeśli masz projektor z natywną 1280x720 to po co Ci 1080p?[/quote]

No bo jako prawdziwy fan HDTV nie poprzestane na starym Panasie 700 tylko kupie cos 1080p, ceny spadaja :blink:
Co do upskalingu nie jestem fachowcem, czytam sobie tylko o roznych przetwornikach na forum (patrz kwestia Denon kontra Toshiba albo np.procesor wizyjny iScan VP30 itp), wydaja mi sie bardzo zaawansowane technologicznie. Z calym szacunkiem do twojego kopmputera ale zwykle dedykowane poprawiacze obrazu maja lepsze mozliwosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim skaler obrazu nie jest i nigdy nie będzie "poprawiaczem obrazu". Jest to zło konieczne jeśli sygnał ma inną rozdzielczość niż ekran. Skaler nie jest po to żeby poprawiać obraz ale po to żeby go możliwie jak najmniej zepsuć przy zmianie rozdzielczości :mellow:

Poprawiaczem obrazu można nazwać jakieś filtry postprocessingowe jeśli już.

Przetwarzanie obrazu cyfrowego zawsze opiera się o jakieś algorytmy i nie ma żadnych przeszkód żeby pc robił z obrazem dokładnie takie same operacje jak sprzętowy przetwornik. Możliwości konfiguracji są nieograniczone. No chyba że by na jakąś operację nie starczało mocy obliczeniowej, ale to już inna kwestia :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='crazy-j' post='34139' date='10.01.2007, 19:57 ']Z calym szacunkiem do twojego kopmputera ale zwykle dedykowane poprawiacze obrazu maja lepsze mozliwosci...[/quote]
Też mnie zastanawiał temat jakości skalowania - postanowiłem coś sprawdzić...

Zrobiłem kopię filmu DVD, jedną wrzuciłem do stacjonarnego Samsunga
ze skalerkiem podłączonego przez HDMI, ustawionego na 720p a drugą
do PCta podłączonego do złącza VGA telewizora. Mogłem się dzięki temu
szybko przełączać między źródłami i lepiej porównać obraz.

Moim zdaniem, jakość z PC była odrobinę, choć jednak zauważalnie lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ecamel' post='34245' date='11.01.2007, 11:07 ']Też mnie zastanawiał temat jakości skalowania - postanowiłem coś sprawdzić...

Moim zdaniem, jakość z PC była odrobinę, choć jednak zauważalnie lepsza.[/quote]
Proponuje sprawdzic ile punktow dostalo np purevideo hd nvidi z porownaniem
do "klasycznych scalerow".
Wielu nadal sadzi ze jezeli cos kosztuje iles razy wiecej musi byc tyle samo lepsze.
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='seraf' post='34246' date='11.01.2007, 11:10 ']Wielu nadal sadzi ze jezeli cos kosztuje iles razy wiecej musi byc tyle samo lepsze.[/quote]
Ja tak nie myślę ;]

Spore znaczenie przy skalowaniu (zwłaszcza obrazów dynamicznych) mają robiące
to algorytmy a zwłaszcza ich optymalizacja. Nie jest to z pewnością kwestia kasy
a raczej talentu programistów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ecamel' post='34245' date='11.01.2007, 13:07 ']Też mnie zastanawiał temat jakości skalowania - postanowiłem coś sprawdzić...

Moim zdaniem, jakość z PC była odrobinę, choć jednak zauważalnie lepsza.[/quote]

Dzięki za poparcie, ale to kiepski test bo różne interfejsy. Z komputera powinieneś wyjść cyfrowo po hdmi lub dvi. No i koniecznie rozdzielczość natywna Twojego panelu to musi być dokładnie 1280x720 punktów z zerowym overscanem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Sober' post='34252' date='11.01.2007, 11:26 ']Z komputera powinieneś wyjść cyfrowo po hdmi lub dvi.[/quote]
Wiem, ale nie mam takiej możliwości. Karta graficzna nie ma nawet TV-out - wyłącznie D-Sub.
Ale pewnie jeszcze kiedyś do tego minitestu wrócę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi