Skocz do zawartości
DaRcO

Klony witryn internetowych na Ceneo, itp. - list otwarty, który napisałem do Ceneo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądając się ostatnio za nowym tv, poświęciłem sporo czasu na analizę poszczególnych sklepów internetowych. Już dawniej było mi to popadające, ale teraz mnie ruszyło.

Wysłałem ten list w formie otwartej do załogi pressroom na Ceneo.

Zapraszam wszystkich do dzielenia się spostrzeżeniami dotyczącymi tematu.

===========================================================

Witam.

Mam zapytanie?

Czy jako najpopularniejsza porównywarka cen ze sklepów internetowych,

zamierzacie coś zrobić(czytaj - ukrócić oszukańcze praktyki na Waszej

stronie), z oszustami promującymi się za pomocą Waszej witryny?

Od dawna istniej zjawisko klonów witryn sklepów internetowych.

Polega to na tym że:

Niesolidne sklepy, które w większości, zawsze okupują czołowe miejsca na

Ceneo, gdy zbiorą sporo negatywnych opinii i interes zaczyna siadać, to

klonują witrynę..! Zaczynają z czystym kontem przy starej

infrastrukturze i znów mogą wałować świeżych naiwniaków. Dajecie nawet

takim kantującym witrynom nagrody. Witryny te, pozycjonują się wysoko na

listingu sklepów, poprzez groszowe obniżenie ceny do najtańszych ofert

uczciwszej konkurencji.

Dlatego najwięksi oszuści stale okupują szczyty sortowania od najniższej

ceny - mogą sobie na to pozwolić, poprzez nieuczciwe praktyki wobec

klienta, które objawiają się jednym - zapłaciłeś to spadaj i bujaj się z

wadliwym sprzętem!

Dam przykład z sektora RTV/AGD

Witryny sklepów internetowych elektro.pl, elecity.pl, 123klick.pl,

megamarket.pl - to jedna i ta sama firma, z tą sama siedzibą, adresem, z

takim samym skryptem, układem strony (zmienia się tylko nazwa, banerki,

kolorki). Takich pseudo firm z podwójnymi, potrójnymi a wymienionym

przypadku 4 witrynami jest znacznie więcej. Firmy ze Złotowa, Turku, mają

co najmniej 2 witryny - po negatywach widać, że to nagminni kanciarze i

ciągle kręcą biznes dzięki Wam i swoim prostym sztuczkom, które jak widać

na Was (lub macie z nimi zmowę) i laików wystarczą... Zastanawiam się czy

Was należy tytułować z dużej litery, bo moim zdaniem na to jeszcze nie

zasługujecie.

Druga sprawa to system opinii.

System na bardzo dużą ilość pozytywów jest taki:

Zarządy firm nakazują swoim pracownikom, że jak chcą coś kupić w firmie w

której pracują, muszą to zrobić drogą internetową... Następnie wystawić

pozytywa - najczęściej taki pozytyw jest jednozdaniowym "wszystko super" i

podobnie... Dla potencjalnego klienta weryfikującego poprzez Ceneo i

podobne specjalizowane witryny, takie pozytywy są guzik warte - tylko

otumaniają kolejnych naiwnych.

Natomiast niesłusznie nakręcają i windują firmę w rankingu. Opinie

zatwierdzane do publikacji powinny mieć przede wszystkim dokładną datę

wystawienia, łącznie z godziną. Powinny komunikować co zostało kupione i

obowiązkowo numer zamówienia. Powinna być możliwość dodawania foto jako

dowodu na serwer hostujący. Natomiast Wy blokujecie wszystko co mogło by

pomóc i rzetelnie udowodnić kto ma racje? Jeżeli komuś (podstawionym) nie

chcę się opisać transakcji, to lepiej jak takiej opinii nie będzie w ogóle.

Inaczej mocno zaciemnia to obraz prawdziwej rzeczywistości.

Uczciwie powinno być tak że; jedna firma - jedna witryna, bo inaczej

kanciarzy nigdy nie wyeliminuje się z rynku. Mam nadziej (może naiwną), że

z kanciarzami przestaniecie współpracować? Bo jeśli nie, to na szerokim

polu prasowo-internetowym trzeba będzie rozpętać kampanie informacyjną.

Zapewniam Was, że jeśli do końca roku nic się nie zmieni, to skarzecie się

sami na utratę wizerunku i pójdziecie na dno. Zapowiadacie u siebie jakieś

zmiany,.. byle nie była to sama szata graficzna.

Jeżeli nie dostane odpowiedzi na ten monit i w dalszym terminie nie zajda

konieczne zmiany na Ceneo, Skąpiec i podobnych, to w pierwszej

kolejności zgłoszę sprawę do UOKiK. Urząd ten, już nakłada kary na firmy

stosujące bezprawne zapisy, przy dokonywaniu z nimi transakcji internetowych.

Opisane zaniechania witryn jak Ceneo, są bardzo podejrzane i podpadają pod

paragraf zmowy handlowej.

Z poważaniem DaRcO

Ps. Na razie podpisuje się nickiem, dając czas na konieczne zmiany, bo gdy

zajdzie konieczność zgłoszenia sprawy do UOKiK (oby nie), to już będę robił

to jawnie, z grupą uczciwych ludzi którą zmontuje.

Edytowane przez Gmeru
Żeby nie było dyskusji
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zmodyfikuj ten post żeby od razu było widać że to pismo do jak rozumiem ceneo.pl a nie do hdtvpolska.com.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp - to ile razy mam w tym liście dopisać nazwę Ceneo? Naprawdę aż ta niejasny jest ten topik?

Zamieściłem go tu, aby ostrzec, szczególnie świeżych userów hdtvpolska o procederze - dla naszego wspólnego dobra i mam nadzieje, lepszej, przyszłej rzeczywistości w zakupach sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wygląda to tak, jakbys pisal do hdtvpolska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie wszystko jest jasne i czytelne a do tego potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, to chyba jesteś inteligentny inaczej, bo widziałem że Gmeru tu był, zapewne czytał i On jakoś nie miał wątpliwości. Gdzie Ty tam coś widzisz o hdtvpolska? Nie znasz formuły listu otwartego? To że jest na tym forum jako pierwszy, to znaczy że mam zaufanie do hdtvpolska. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest ok. I bez ciśnień. Bo temat bardzo ale to bardzo dobry. I ciekawy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku, to chyba jesteś inteligentny inaczej,

Melisę polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony ... temat dosyć oczywisty.

Ceneo, Skąpiec czy inne tego typu strony nie są w stanie zweryfikować wszystkich informacji które zamieszczają w ich serwisach firmy.

To tak jak utopią jest twierdzić, że chomikuj.pl sprzyja piratom bo nie filtruje treści pod względem praw autorskich.

Ja się pytam: kto ma to robić? To są miliony danych do sprawdzenia.

To są strony komercyjne i mają zarabiać a nie generować koszty zatrudniania sztabu ludzi do weryfikacji.

Nie dajmy się zwariować :)

Każdą informację handlową którą znajduję w internecie weryfikuję. Szukam, sprawdzam.

Według mnie już w szkole podstawowej powinien być wprowadzony przedmiot: "Wyszukiwanie informacji".

Powinniśmy uczyć jak wyszukać informację, jak zweryfikować jej prawdziwość, jak ocenić jej przydatność.

We współczesnym świecie są to umiejętności wręcz niezbędne.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp - to ile razy mam w tym liście dopisać nazwę Ceneo? Naprawdę aż ta niejasny jest ten topik?

Zamieściłem go tu, aby ostrzec, szczególnie świeżych userów hdtvpolska o procederze - dla naszego wspólnego dobra i mam nadzieje, lepszej, przyszłej rzeczywistości w zakupach sprzętu.

Odpiszę Ci tak.

Kiedyś w szkole uczono jak pisać listy ... otwarte, zamknięte, miłosne ... wsio ryba. Widać teraz w dobie poczty elektronicznej umiejętność ta zanika. Ale nawet programy pocztowe mają w swoich nagłówkach cztery niezmienne pola: do kogo, od kogo, data, podpis.

I tak się też pisze listy na papierze. Od, do, kiedy i podpis. Formułki z poważaniem itp. pomińmy.

Teraz zobacz swój list otwarty i porównaj. Z pisaniem listów jest tak jak z zastawą stołową, łyżka po prawej, widelec po lewej itp.

Poczytaj sobie np. tu: http://presscafe.eu/archives/435

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpiszę Ci tak.

Kiedyś w szkole uczono jak pisać listy ... otwarte, zamknięte, miłosne ... wsio ryba. Widać teraz w dobie poczty elektronicznej umiejętność ta zanika. Ale nawet programy pocztowe mają w swoich nagłówkach cztery niezmienne pola: do kogo, od kogo, data, podpis.

I tak się też pisze listy na papierze. Od, do, kiedy i podpis. Formułki z poważaniem itp. pomińmy.

Teraz zobacz swój list otwarty i porównaj. Z pisaniem listów jest tak jak z zastawą stołową, łyżka po prawej, widelec po lewej itp.

Poczytaj sobie np. tu: http://presscafe.eu/archives/435

Pozdro

Tak... teraz będziemy się spierać o formę . Tylko czy to coś wniesie do bardzo poważnego tematu jaki został poruszony a dotyczy mniej lub bardziej zaplanowanego procederu oszukiwania konsumentów ? Dajmy już spokój i zajmijmy się meritum sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fantom

Generalnie mam podobny ogląd sytuacji do Ciebie, co nie znaczy że mamy bez końca pozwolić się rolować cwaniakom.

Jaki to problem napisać skryp porównujący nazwę, dane adresowe, rejestracyjne, osobowe i zobaczyć ile firmy utworzyły klonów witryn tego samego sklepu internetowego?

Regulamin porównywarek powinien jednoznacznie określać, że jedna firma - jeden netowy sklep.

Liczy się zawsze witryna sklepu założonego najwcześniej - klony nie mogą widnieć na wykazach.

Gdzie tu uczciwa konkurencja, kiedy otrzaskana w internecie grupa cwaniaczków wystawi kilka witryn tego samego sklepu i wygryza tych uczciwych, którzy mają jedną witrynę sklepu?

To nie tylko podpada, ale jest ewidentną nieuczciwą konkurencją.

Jeżeli Ceneo i podobne przeszukiwarki nie ukrócą tego procederu, to w końcu spotkają się z UOKiK razem z tymi firmami które takie cwaniackie praktyki stosują.

Wiadomym jest że im więcej klonów, tym złapanie klienta pewniejsze, co wyraźnie w branży RTV widać, na podanym w liście przykładzie, po ilości transakcji tej firemki.

@pccomp

Przekopiowałem tylko treść listu, w celach informacyjnych. że to się wydarzyło.

Nie chcę na razie robić poważnego rabanu dając czas Ceneo i innym na reakcje.

Nie wiesz po co w dobie maila i nieoficjalnej drogi postępowania bez danych osobowych mam się bawić w podawanie na forum szczegółów z tradycyjnych listów jak kiedyś uczono?

Jeżeli mamy tu się spierać o to do kogo jest ten list,.. to lepiej skasować temat.

Nie napisałem tego, aby się wikłać w niekończące się spory z tymi, którzy powinni w moim mniemaniu być sojusznikami takich przedsięwzięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie z tym spotkałem

Tak sie bawi np firma PROONE :)

Tyle że akurat w ich wypadku dostałem to co chciałem i to szybko - wiec nie narzekam. Ale zdziwko mnie chapło (jak to się mawia) gdy wchodząc do 3 różnych witryn widizałem identyczny layout, ceny, adresy itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że akurat w ich wypadku dostałem to co chciałem i to szybko - wiec nie narzekam. Ale zdziwko mnie chapło (jak to się mawia) gdy wchodząc do 3 różnych witryn widizałem identyczny layout, ceny, adresy itd ;)

Jest wiele firm które tak działają. Im więcej stron internetowych tym więcej trafień i potencjalnych klientów. Więc mnożą swoje strony.

Raczej nie należy piętnować wszystkich "bo tak". Większość działa zupełnie uczciwie. Po prosu taki marketing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mobor

Heh,.. ja pierwsze co robię wchodząc na witrynę sklepu to klikam w kontakt, lub o firmie. Następnie w negatywy i sprawdzam czy są na nie odpowiedzi i ja się tłumaczą...

Natomiast duża liczba pozytywów to lep na laików, że przecież przy takiej ilości pozytywnych opinii, to te negatywy to nic,.. gorzej jak padnie na nas bubel, który oni świadomie komuś poślą.

Przy dużej ilości transakcji większość dostanie dobry sprzęt, ale komuś muszą wcisnąć ten zwrócony, lub z wadą z transportu, bo ta pozbywają się kosztów napraw, zwalając te problemy na klientów.

Istnieje tez problem partii towaru odrzuconego w kontroli jakości. Gdzie on idzie?

Na rynki mało wymagające a do takich zalicza się nasz. W tym brylują hurtownie. Firmy choć wiedzą, że kupują sprzęt nawet z drobnymi wadami, ale decydują się na to, bo wtedy mają wyższą marże - zapłaciły za taki towar znacznie mniej. Mogą być konkurencyjni cenowo, ale z cenę nerwów klientów, którym wady owego sprzętu będą nie do zaakceptowania.

Kto ma trochę lat na karku tak jak ja, to pamięta po upadku komuny, jak masowo szedł do nas towar wybrakowany. Każdy powinien pamiętać np. glazurę przekreśloną kredką na biało czy żółto jako odpad po kontroli jakości i normalnie sprzedawaną u nas itd. itp.

mobor o to też chodzi, aby wykrywać i piętnować tu takie firmy klonujące witryny a sprzedające RTV - ostrzegając następnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiele firm które tak działają. Im więcej stron internetowych tym więcej trafień i potencjalnych klientów. Więc mnożą swoje strony.

Raczej nie należy piętnować wszystkich "bo tak". Większość działa zupełnie uczciwie. Po prosu taki marketing.

W globalnych wyszukiwarka (Google, Bing) mają prawo być, ale w porównywarkach cen gdzie się te firmy ocenia, dostają znaczki zaufany sklep itp. już absolutnie nie. Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam... kiedyś nie było takich porównywarek cen i "opiniowarek" i jakoś ludzie sprzęt kupowali i potrafili być zadowoleni. Owszem, wymagało to nieco wysiłku, przemyśleń, ale za to człowiek miał satysfakcję.

Jasnym jest, że gdzie jeden człowiek wymyśli jakiś system rankingowy, który musi w końcu opierać się o określone algorytmy, to w tym samym czasie inny człowiek będzie starał się te algorytmy oszukać i system wykorzystać. Nie inaczej jest w wyszukiwarkach internetowych pokroju google. Nie było google w takiej formie jak dziś, nie było specjalistycznych firm zajmujących się pozycjonowaniem. Google przybrało na znaczeniu, pojawiły się i firmy oferujące specyficzne usługi.

Skoro są serwisy "porównywarkowe" i skoro zyskują na znaczeniu, to jasnym jest że będzie coraz więcej firm, które będą chciały ten stan rzeczy wykorzystać. I naiwnością jest sądzić, że serwis porównywarkowy, będzie w stanie stworzyć takie algorytmy, których nikt nie da rady oszukać. To jest fizycznie nie możliwe - patrz pierwsze zdanie.

Zamiast pisać "listy otwarte" i podejmować dziwne inicjatywy, które z góry są skazane na porażkę, lepiej włączyć myślenie, a jeśli już chcemy żeby był z tego pożytek dla innych, to lepiej stworzyć serwis o charakterze edukacyjnym, w stylu "jak się nie dać oszukać na zafałszowanych wynikach wyszukiwarek". Jak umiejętnie uśredniać wyniki serwisów stosujących różne algorytmy wyszukiwania, gdzie i jak szukać alternatywnych informacji, jak poznać fałszywą stronę "wydmuszkę" danego sklepu. Gdzie szukać danych identyfikacyjnych i jakie dane powinny się na takiej stronie znajdować, itd. itp.

List otwarty o charakterze roszczeniowo-żądaniowym skierowany do podmiotu, który dla własnego dobra i tak na pewno już stara się jak może, aby stosować algorytmy o dużej skali wiarygodności, jest po prostu bez sensu. Ewentualnie można co najwyżej próbować piętnować wykryte i udowodnione próby manipulacji, podejmowane przez różne firmy zainteresowane wynikami porównywarek. Ale to tyle.

Przecież to widać od razu, jak strona jest świeża, "na podstawkę", albo jak jej właściciel chowa swoje dane, aby były jak najmniej widoczne. Ewentualnie można próbować edukować w tym kierunku innych, którzy nie są tak obeznani z tymi wszystkimi mechanizmami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do meritum kupujac w sklepach internetowych sprzet RTV AGD kieruje sie jedna zasada: kupuje w sklepach ktore maja w rzeczywistosci duze sieci sprzedazy np. Media Expert, Mix Electronic, Neonet, EURO RTV AGD. I wszystkim polecam ta zasade.

W sklepach typu krzak kupuje wylacznie tanie rzeczy do powiedzmy 200 zl.

A propos mnozenia witryn najwiekszym sklepem internetowym jest euro.com.pl wiadomo ktorej sieci. A oprocz tego maja jeszcze Ole Ole. To źle? To przestepstwo?

Nie wrzucajcie wszystkiego do jednego worka.

A opinii w wyszukiwarkach nie czytac bo szkoda czasu. Lepiej poszperac na forach.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SlawekR

Chcę się Tobie tak robić jak opisujesz to nikt nie broni.

Po to powstał UOKiK, aby ludzie nie musieli zmagać się z takim procederem.

Ja na razie wytykam i straszę - później zobaczymy co na to powie urząd?

Zaczynam pomału żałować że tu założyłem taki wątek, bo z takim podejściem to szkoda pisma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sadze zeby w tym wypadku ktos lamal prawo. Posiadanie kilku sklepow internetowych nie jie zabronione. UOKiK nic nie zrobi.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobi UOKiK to się ewentualnie zobaczy.

Za to my możemy coś zrobić, aby nie kupować w takich sklepach i ostrzegać innych.

Natomiast nie widzę nic zdrożnego w oficjalnej witrynie RtvEuroAgd i tamtejszym hasłom "zamów do domu", "zarezerwuj w sklepie" do czysto internetowej witryny ich sklepu. Różnica jest istotna, bo piętnowane witryny klonów mają tą samą cenę sprzętów a cena miedzy ole,ole a stacjonarną siecią sklepów rtveuroagd wynosi znacznie więcej i widać to na listingu. Podać przykłady, czy to będzie zbędne? Dlatego kulą w płot.

Ciekawe jest też to, że porównywarka Nokaut potrafi odsiewać kloniarzy a dwie dominujące czyli Ceneo i Skąpiec nie? Można mieć podejrzenie o zabronioną zmowę handlową za jakieś profity i sprzyjanie kanciarzom? Jak najbardziej i to będzie przedmiotem ewentualnej interwencji w UOKiK.

Edytowane przez DaRcO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobi UOKiK to się ewentualnie zobaczy.

Za to my możemy coś zrobić, aby nie kupować w takich sklepach i ostrzegać innych.

Ciekawe jest też to, że porównywarka Nokaut potrafi odsiewać kloniarzy a dwie dominujące czyli Ceneo i Skąpiec nie? Można mieć podejrzenie o zabronioną zmowę handlową za jakieś profity i sprzyjanie kanciarzom? Jak najbardziej i to będzie przedmiotem ewentualnej interwencji w UOKiK.

UOKiK zrobi co bedzie chcial i nie masz na to zadnego wplywu.

Nie wiem kto to jest MY. Pewnie Ty ale na pewno nie ja i nie hdtvpolska.com, ktore w zadnych krucjatach uczestniczyc nie bedzie. Jestes tu nowy, przychodzisz, piszesz, mącisz ... nie wiem jaki masz w tym interes i nie chce wiedziec.

Nt. teorii spiskowych i zmów sa lepsze portale. Masz jeszcze program Uwaga, Sprawa dla reportera iinne. Powodzenia.

Ostrzegac na hdtvpolska.com mozemy przed nieuczciwymi sprzedawcami a nie sklepami klonami. Jak napisalem to nie jest zabronione prawem.

Napisales post, Twoje prawo. Niech sie inni ustosunkuja. Ja zamykam juz paszcze i ciebie prosze o to samo. Jak bedziesz dalej temat podkrecac to go zamkniemy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UOKiK zrobi co bedzie chcial i nie masz na to zadnego wplywu.

Nie wiem kto to jest MY. Pewnie Ty ale na pewno nie ja i nie hdtvpolska.com, ktore w zadnych krucjatach uczestniczyc nie bedzie. Jestes tu nowy, przychodzisz, piszesz, mącisz ... nie wiem jaki masz w tym interes i nie chce wiedziec.

Nt. teorii spiskowych i zmów sa lepsze portale. Masz jeszcze program Uwaga, Sprawa dla reportera iinne. Powodzenia.

Ostrzegac na hdtvpolska.com mozemy przed nieuczciwymi sprzedawcami a nie sklepami klonami. Jak napisalem to nie jest zabronione prawem.

Pozdro

Nie jestem tu nowy, bo portal czytam od chwili jego powstania. Zarejestrowałem się 6 lat temu a ze nie miałem ochoty, czy czasu na pisanie to inna sprawa.

Rozumiem też że moderacja musi się wykazać aktywnością, wszelaką mądrością i jedynie słusznymi wnioskami, choć dla rozgarniętego człowieka widać, że nie rozumiecie istoty sprawy.

Teraz będziesz szukał wyimaginowanych przyczyn dlaczego i po co napisałem, bo zostałeś przyparty do muru i wijesz się jak piskorz.

Guzik mnie też obchodzi co zrobi hdtvpolska, bo o nic ją nie proszę a pisze dla ludzi korzystających z informacji na tym portalu.

Z netu korzystam od 14 lat i akurat Ciebie jako aktywistę na polu HD znam i z innych portali zanim tu zostałeś modem. Ja HD interesuje się od pierwszego artykułu w Audio-Video potem plus Sat i może nie gorszy jestem w wiedzy od Ciebie, ale że nowo pisze, to nie znaczy że spadłem z księżyca.

Jeszcze jeden taki stek niepotrzebnych uwag a zamilknę tu na zawszę.

Edytowane przez DaRcO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straszysz czy obiecujesz?

Fakt, użytkownik zarejestrowany od pazdziernika 2006. Tylko czemu dopiero teraz sie uaktywnil ???

To teraz moja teoria spiskowa.

Dajmy glos innym.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...