Skocz do zawartości
TechnoDream

Filmy 3D Side By side mkv, a filmy na Blurey 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak mnie strasznie ten temat nurtuje dlatego muszę zadać to pytanie.

Posiadam kilka filmów 3d mkv w systemie side by side 1080p i jakość 3d mnie nie zadowala, w nie których scenach postacie są rozmazane lub przedmioty lecące w moim kierunku się rozmazują i teraz moje pytanie brzmi.

Czy w filmach side by side mkv 1080p efekt 3D jest słabszy niż w filmach odtwarzanych na odtwrzaczach blurey 3D?

Czy poprostu to zależy od filmu, tv czy od czegoś innego?

Obejrzałem film Avatar Side by side i efekt jest zadowalający o jak narazie najlepszy film pod względem 3D, obraz jest idealnie nałożony i oczy sie nie meczą tak szybko.

W przypadku Residenta Afterlife juz mi się oczy męczą, a postacie nie raz są podwójne(coś jak prawdziwa postać i duch ) i strasznie mnie to męczy.

Kolejny film to piła 3d i to samo, są momenty gdzie obiekty, przedmioty, postacie się rozmazują.

Drive Angry - Piekielna Zemsta to samo.....

Sanctum - to samo

Dlatego moje pytanie brzmi czy jest duża różnica miedzy filmami mkv SBS a filmami odtwarzanymi na odtwarzaczach Blurey 3D?

Bo nie wiem czy jest sens kupować odtwarzacz blurey czy poprostu tak wyglądają na dzień dzisiejszy filmy 3d.

Jeśli ktoś ma możliwość porównania tych dwóch formatów, prosiłbym o jakiś sensowny komentarz w tej sprawie.

Edytowane przez TechnoDream

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego moje pytanie brzmi czy jest duża różnica miedzy filmami mkv SBS a filmami odtwarzanymi na odtwarzaczach Blurey 3D?

W SBS masz połowę rozdzielczości (920x540).

W BD 3D na TV migawkowych masz 2x1080p.

Różnica kolosalna. I to widać.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SBS masz połowę rozdzielczości (920x540).

W BD 3D na TV migawkowych masz 2x1080p.

Różnica kolosalna. I to widać.

Pozdro

Ja bym powiedział że w SBS jest 960x1080 oczywiście oglądając w okularach migawkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na filmach odtwarzanych na blureyach 3d rozmazane postacie i przedmioty nie istnieją? czy jest to samo jak w przypadku mkv, tylko ze rozdziała jest większa? bo jeśli jest to samo nie zamierzam inwestować w odtwarzacz blurey 3d :)

Bo nie chodzi mi o rozdzielczość, bo nawet w mkv jak dla mnie jest zadowalająca, tylko chodzi mi o defekt rozmazania postaci , przedmiotów itp itd.

Mam rozumieć że w filmach odtwarzanych na blureyach 3d jest większa rozdzielka, a efekt rozmazania nie istnieje? tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmazanie nie ma wiele wspólnego z rozdzielczością. I chyba zdarza mu się występować niezależnie od źródła, nie mam tv 3d ale Gmeru testując np. ostatnio Sony EX725 wspominał o tym że ten efekt jest widoczny. Technika 3d na dzień dzisiejszy jest jeszcze odległa od doskonałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmazanie nie ma wiele wspólnego z rozdzielczością. I chyba zdarza mu się występować niezależnie od źródła, nie mam tv 3d ale Gmeru testując np. ostatnio Sony EX725 wspominał o tym że ten efekt jest widoczny. Technika 3d na dzień dzisiejszy jest jeszcze odległa od doskonałości.

No własnie - ...nie mam 3D, ale... - zabiore głos. Poza tym EX725 to niższa półka 3D więc dlaczego porównywać do niego? Proponuję pooglądać trochę 3D na czyms lepszym i dopiero wtedy doradzać. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że kolega nie napisał na czym ogląda filmy 3D, pozwoliło by to od razu wyeliminować kilka możliwości.

Niemniej jednak, napisze co mi przychodzi do głowy:

* zamierzony efekt autora filmu - brak ostrości dalszych/bliższych planów może być celowy (brak efektu na avatarze wskazywałby na taką przyczynę)

* nieudolny montaż - raczej wątpliwe przy produkcjach kinowych

* spartolony rip BD do MKV - niestety nie oglądałem w mkv nic z pozycji wymienionych przez kolegę więc trudno mi orzec czy to możliwe ale na tych kilku filmach które w tej postaci widziałem nie zauważyłem nic takiego.

* problemy sprzętowe:

- jeśli kolega ogląda na "migawkach" to być może z jakichś powodów traciły one synchronizację z tv

- spotkałem się ze zjawiskiem że tv (jakiś model samsunga sprzed jakiegoś czasu) musiał się "wygrzać" przed oglądaniem 3d bo inaczej były widoczny dość mocny crosstalk

- generalnie sprzęt(tv i/lub okulary) może być kiepski bądź uszkodzony, ale trudno coś orzec skoro kolega sie nie pochwalił na czym ogląda.

Jeśli mogę coś doradzić, to na początek zrzuciłbym materiał z problemami na jakiegoś pendrive'a i poszedł do sklepu gzie pod pretekstem testowania potencjalnego nabytku przetestowałbym to na kilku innych typach telewizorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, faktycznie nie napisałem w jaki sposób oglądam filmy, dlatego nadrabiam zaległości :)

TV kupiłem 3 tygodnie temu także temat 3D to dla mnie nowość, dlatego mnie ciekawi czy na mkv jest duża różnica niż na filmach blurey i czy też pojawiają się defekty rozmazania :)

TV to Plazma LG 42" 42PW450 PDP 3D (TV z maja 2011) plus podłączony komp pod niego przez kabel HDMI-DVI (Zaraz mi ktoś napisze że muszę mieć kabel hdmi 1.4, w cale nie bo odpalałem filmy przez usb w TV i jest taki sam efekt rozmazania przy filmach jakie wymieniłem wyżej.

Dzisiaj dostałem od kumpla film "Zielony Szerszeń mkv 1080p" i mogę śmiało stwierdzić, że jest to kolejna udana produkcja po Avatarze jeżeli chodzi o 3D i takie filmy by mi wystarczyły :)

Czyli na dzień dzisiejszy film Avatar i Zielony Szerszeń są to filmy w ktorych efekt 3D mnie zadowala :) (zobaczymy jak będzie przy innych )

Teraz sam nie wiem czy to zależy od produkcji, od ripu filmu czy od czegoś innego :)

Mam aktualnie filmy

Sanctum

Resident Evil - After life

Piła 7

Piekelna Zemsta

w tych filmach obiekty, przedmioty , osoby są rozmazane w pewnych momentach tak że aż oczy bolą :(

W tym temacie już sam zgupiałem, nie pozostaje nic innego jak wziąć film na pendrive iść do sklepu i odpalić np na TV Led 3d i zobaczyć jak efekt 3D będzie się prezentował na filmach które wymieniłem wyżej, ale wątpię w to że to wina TV :)

Edytowane przez TechnoDream

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 920x1080.

Pozdro.

Nie ... no masakra, coś mnie omamiło.

SBS dwie połówki obok siebie to 2 x 960x1080.

A wracając do tematu autora watku ... zobacz 3D z blu-ray to poczujesz różnicę :rolleyes: .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ... no masakra, coś mnie omamiło.

SBS dwie połówki obok siebie to 2 x 960x1080.

A wracając do tematu autora watku ... zobacz 3D z blu-ray to poczujesz różnicę :rolleyes: .

Pozdro

Oj nie Piotrze :-). Są dwa rodzaje SBS - full i half. Ty piszesz o half. Full ma 2x 1920x1080, a dokładniej rozdzielczość całej ramki wynosi 3840x1080.

Po kilku prostych przekształceniach matematycznych wynik będzie taki jak podałem wyżej.

Oczywiście nawiązuje do oglądania przez okularki migawkowe bo przez pasywne to rozdzielczość jest jest jak wół 960x1080 dla jednego wyświetlanego obrazu.

Plesken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie Piotrze :-). Są dwa rodzaje SBS - full i half. Ty piszesz o half. Full ma 2x 1920x1080, a dokładniej rozdzielczość całej ramki wynosi 3840x1080.

Po kilku prostych przekształceniach matematycznych wynik będzie taki jak podałem wyżej.

On słusznie pisał o SBS half, bo kto i po co miałby używać SBS full? Do przesyłania 3D 1920x1080 przyjęło się używać formatu Frame Packing, nie side-by-side full.

Za to formatu side-by-side half używa się bardzo często, bo to format umożliwiający przesyłanie 3D w strukturze zgodnej ze znanymi wcześniej formatami 2D (720p, 1080i i 1080p). Dlatego właśnie wszelkie transmisje satelitarne 3D idą w SBS half.

Oczywiście nawiązuje do oglądania przez okularki migawkowe bo przez pasywne to rozdzielczość jest jest jak wół 960x1080 dla jednego wyświetlanego obrazu.

To ten wół musi być nieźle ślepawy, bo żadne z aktualnie dostępnych telewizorów z pasywnym 3D nie dają niestety natywnej rozdzielczości 2x 960x1080, tylko 2x 1920x540.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

...

To ten wół musi być nieźle ślepawy, bo żadne z aktualnie dostępnych telewizorów z pasywnym 3D nie dają niestety natywnej rozdzielczości 2x 960x1080, tylko 2x 1920x540.

Do tego "wołu" dodajmy, że jeśli sygnał jest half SBS i okulary pasywne, to już faktycznie robi się "zgrabne high definition" 960x540. Znaczy pogodziłem Kolegów :D.

Full SBS to czysta teoria, bo pasmo ogromne potrzebne by było i żaden normalny sprzęt po drodze sygnału, tego by nie przyjął. A sama idea SBS jest taka, żeby dało się ją zastosowań na bieżącym sprzęcie 2D, studyjnym i emisyjnym. Dlatego "half" mieści się granicach zwykłego 1080p 2D.

Wszystkim się coś udziela niekorzystna sytuacja biometeorologiczna :).

EDIT

Wracając, przy okazji, do technologii pasywnej, z tego co wyżej w wątku napisano, warto jeśli już testujemy pasywny telewizor, choćby w sklepie, czy nam coś takiego spasuje. To poprośmy o materiał w SBS. Bo to co leci na demo, to jest zazwyczaj z BR 3D, więc degradacja rozdzielczości jest tylko w pionie, od samej technologii pasywnej.

Przy materiale 3D SBS, już będzie mniej miło, bo po rozdzielczości poleci nam zarówno w pionie, jak i w poziomie. Wiele osób zdaje się tego nie brać pod uwagę, testując pasywny telewizor. A przecież z telewizji nie uświadczymy nic poza SBS. Więc musimy sobie zadać pytanie, czego więcej będziemy oglądać i wtedy rozważyć wszelkie "za i przeciw".

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wystarczy porównać wielkość pliku, film BD 3D ma ok. 40 GB apliki .mkv 3D wielokrotnie mniej.

Ale na moim pasywnym LG 47LW650S filmy imax SBS 3D robią piorunujące wrażenie (odtwarzam z pena).

Jakość obrazu jest doskonała.

A ja przy okazji mam pytanie: mam dvd LG BD370-czy jest możliwość zmiany softu, żeby odtwarzało 3D.

Czy muszę już niestety kupować następny odtwarzacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze odgrzebuje ale mam pytanie: Czyli na tv LG z pasywnymi okularami lepsza jakosc dadza filmy w technice "over under" niz "SBS"? Dobrze rozumiem? W sieci spotkalem sie z filmami full SBS jak i half SBS nie duzo jest filmow w over under ale tez mozna spotkac. Chodzi mi o puszczanie filmow z komputera na tv.

Edytowane przez leszek85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma znaczenia czy obok siebie czy nad i po. To ta sama jakość. A że nad i po nic praktycznie nie ma więc i tak i tak ogląda się side by side.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale gdzie w ogóle coś jest nie SBS? Opcji nad po nie powinno w ogóle być w menu już bo i tak nikt tego standardu nie używa. A jedna i druga metoda to i tak duża strata na jakości więc ja tam traktuję to wszystko do jednego worka. Ale masz rację, pasyw ma tutaj znaczenie i od razu o tym nie pomyślałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru - chyba się mylisz

w pasywie jak masz SBS over-under to zyskujesz pełną rozdzielczość poziomą.

na aktywie też byś zyskiwał ale kosztem rozdzielczości pionowej.

niestety ripy w sieci są głownie SBS left-right i wtedy masz tylko połowę rozdzielczosci poziomej a sam tv 3d pasyw zmniejsza ci jeszcze rozdzielczość pionową o połowę i wychodzi 960x540

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O i jeszcze te pirackie nowe określenia. Side by side over under < to ciekawe ; ) albo side by side left right. No albo side by side albo góra dół. Ah ten internet i te określenia...

No nic, dla mnie to i tak i tak degradacja i wątpię by ktoś był w stanie zobaczyć lepszą jakość między side by side a over and under. Ale między dzieleniem a Full HD 3D no to różnicę już widać. I to jest chyba najważniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie pirackie okreslenia? "SBS left-right" to chyba standard satelitarny.

SBS over-under sam wymyśliłem bo nie wiem jak takie coś nazwać.

no właśnie ci napisałem Gmeru że na pasywie powinie zobaczyć bez problemu lepszą jakość w SBS over-under

bo dostaje tv wtedy materiał 1920x540 i tak wyświetla

a w SBS left-right dostaje 960x1080 a wyświetla 960x540

powyższe opisy rozdzielczości dotyczą rozdzielczości dla jednego oka

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że nie ma czegoś takiego jak SBS coś tam coś tam. SBS to Side by Side (SbS) i to już oznaca, że obok siebie a góra dół to the Top and Bottom (TaB). I tyle. Taka drobnostka.

A piraci powymyślali jakieś filmy sibies ;-) SBS left-right itd....

Co do jakości to moja percepcja jest prosta: referencja < > strata jakości dlatego nie trawię kompromisów. Ale oczywiście jak już napisałem wcześniej i kolega przed tobą: teoretycznie tak jest a i ty to dokładnie wyliczyłeś a ja na początku walnąłem z myśli posta ;) . Ale w praktyce linii jest mniej. A w pasywie nawet jak podasz sygnał z Blu-raya to masz lipę w porównaniu do aktywa więc co dopiero mówić o jakiejkolwiek kolejnej stracie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zeby byla jasnosc, puszczam na pasywnym tv film w 1080p full SBS czyli 3840x1080 dostaje 1920x540, puszczam half SBS dostaje 960x540, puszczam film w fhd 1080p Over Under czyli Top and Bottom dostaje 1920x540 czy tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz, mógłby ktoś mi to łopatologicznie wyjaśnić?

Jest film w FULL HD half SBS - ma rozdzielczość 1920x1080. Pozioma rozdzielczość to są dwa tak jak by pół-obrazy. Po tym jak w tv wybieram opcje 3d lewo prawo, telewizor rozciąga materiał w poziomie nakładając te pół-obrazy na siebie, przez co rozdzielczość ta zmniejsza się o połowe, czyli mamy 960x1080. Więc skąd u niektórych wzięło się to że rozdzielczość jaka otrzymujemy to 960x540?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak 960x1080 dla migawkowych ale dla pasywnych a o nich pisze to 950x540 no przynajmniej ja tak to rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi