Skocz do zawartości
SitrQ

Projektor+Ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Zastanawiam się (raczej jestem zdecydowany) nad zakupem Projektora + Ekranu.

Do dyspozycji kwota ok. 6000 zł.

Przeznaczenie: 70 % Filmy HD ; 30% inne

Pora oglądania -wieczór: 80 % po zmroku przy ogólnym "zaciemnieniu"

Pokój ma wymiary 5,5 m x 3,5 m-odległość od ekranu ok. 3,5 - 4 m.

Proszę użytkowników o radę :jaki model projektora wybrać oraz jaki ekran (wielkość ,parametry itp.)

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz prawie dokładnie taką konfigurację pomieszczenia jak ja:

201003041569

W tej cenie (ekran elektryczny i projektor) zmieścisz się w mojej konfiguracji z projektorem OPTOMA HD200X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bierz przykładu z tych fotek i nie umieszczaj głośników prawie na suficie, bo to delikatnie mówiąc - nieporozumienie!;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bierz przykładu z tych fotek i nie umieszczaj głośników prawie na suficie, bo to delikatnie mówiąc - nieporozumienie!;)

A dlaczego? Akurat te głośniki mają odcięte basy na 150Hz i wpływ ścian na ich charakterystykę jest pomijalny. Subwoofera na załączonym zdjęciu nei widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie...a może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epson EH-TW3200 będzie znacznie lepszym zakupem niż wspomniana Optoma.Do tego szary ekran (MattGrey) o podstawie 240 cm (jeśli pomieszczenie pozwala na taki rozmiar) i będziesz bardzo zadowolony.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Epson wygląda ciekawie i recenzje ma pozytywne... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo potrzebujesz elektrycznego ekranu? Bo możesz szarpnąć się na tańszy ekran i Mitsubishi HC4000, który tutaj kosztuje 5300, chociaż da się go w jakimś chyba holenderskim sklepie kupić za 1200 EUR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to chyba nie muszę mnieć elektrycznego ekranu-ważne,żeby był dobrej jakości. Zbyt sztywno założonej kwoty też nie muszę się trzymać...Więc może,jeśli ten projektor jest lepszy od Epsona,warto o nim pomyśleć.Jak sądzicie?...Jestem laikiem w tym temacie,więc nadal oczekuję porad...dzięki za dotychczasowe :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Epson wygląda ciekawie i recenzje ma pozytywne... :rolleyes:

oj chyba nie czytałes tych recenzji a raczej opisów uzytkowników, niestety te epsony sa mega awaryjne i kazdy prawie ma bład z wyswietlaniem kolorów( zaczerwieniony obraz) mitsubishi jest bezpieczniejszym wyborem i na dodatek ma lepszy obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj chyba nie czytałes tych recenzji a raczej opisów uzytkowników, niestety te epsony sa mega awaryjne i kazdy prawie ma bład z wyswietlaniem kolorów( zaczerwieniony obraz) mitsubishi jest bezpieczniejszym wyborem i na dodatek ma lepszy obraz

Przeczytałem tylko kilka recenzji....na razie zbieram info ,a jak już wyłonię 2,3 kandydatów do zakupu to wtedy zagłębię się bardziej w opinie...no i cały czas liczę na Was:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem tylko kilka recenzji....na razie zbieram info ,a jak już wyłonię 2,3 kandydatów do zakupu to wtedy zagłębię się bardziej w opinie...no i cały czas liczę na Was:)

właśnie kupiłem ten projektor (odpowiednik USA Epson 8350), postaram się wrzucić jakąś fotkę.

Przede wszystkim poczytaj o wadach poszczególnych technologii (DLP, LCD, LCoS), do rozważenia masz proje z tej listy, w zależności od budżetu. Każdy z nich jest dobry i na pewno jako 1. projektor będziesz z niego zadowolony.

Mitsubishi HC4000

Panasonic AE4000

Epson EH-TW3200

BenQ W6000

Ekran, to osobna rozprawka, najpierw wybierz projektor i do niego dobieraj ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem dwa egzemplarze wspomnianego Epsona i kolory były jak najbardziej poprawne,bez przebarwień.

Mitsubishi może i jest dobrym projektorem ale jak dla mnie technologia DLP z efektem "tęczy" jest nie do przyjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem dwa egzemplarze wspomnianego Epsona i kolory były jak najbardziej poprawne,bez przebarwień.

Mitsubishi może i jest dobrym projektorem ale jak dla mnie technologia DLP z efektem "tęczy" jest nie do przyjęcia.

No tak,ale z tego co zdążyłem przeczytać nie każdy ją zauważa,tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,ale z tego co zdążyłem przeczytać nie każdy ją zauważa,tak?

Nie wiem.To musisz sam sprawdzić.Nie mam zamiaru odwodzić cię od Mitsubishi , sygnalizuję tylko specyfikę tego rodzaju projektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wklejam fotki epsona 8350.

projekcja jest na zwykłej szarej ścianie, tryb eco + cinema, a ten kwadracik na środku, to próbka ekranu retro-refleksyjnego Da-Lite. Materiał ma gain = 2.4, dlatego na zdjęciach na wprost próbka zdaje się świecić.

epson001.th.jpg

epson002i.th.jpg

epson003.th.jpg

epson004.th.jpg

epson005p.th.jpg

Edytowane przez helcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fotki ekstra...więc jest następny kandydat:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,a jak się ma sprawa z serwisem i gwarancją (ew. wady) dla Mitsubishi?Byłem dzisiaj w sklepie (nie markecie) i facet zasygnalizował mi ten problem przy ewentualnym wyborze tej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz prawie dokładnie taką konfigurację pomieszczenia jak ja:

http://www.flickr.co.../in/photostream

W tej cenie (ekran elektryczny i projektor) zmieścisz się w mojej konfiguracji z projektorem OPTOMA HD200X.

A feee .....

Rozmieszczenie głośników beznadziejne i bzdurne + ekran bez czarnych borderów .

Spróbuj choć raz zmienić ustawienia do płaszczyzny uszu, a odkryjesz amerykę :)

Ekran powinien być oczywiście elektryczny ( napinacze dla wybranych) a co do GAIN-u i proja, to indywidualna sprawa, choć ja preferowałbym

gain 0.8 + Mitsu 4000 , bo jest cichy i ładnie świeci . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórzę pytanie-czy wie ktoś coś na temat serwisu Maisubishi w Polsce?...Bo na stronie firmy nie ma zakładki "Polska"...jest Rumunia,Słowacja...a Polski nie ma!Pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis na egzemplarze Mitsubishi sprzedawane w Polsce ma firma Shadok, na mitsubishi jest 3 lata gwarancji +rok na lampę, wysyłaja i tak wszystkie jednostki do Holandii do serwisu centralnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda serwis projektorów kupionych w USA, nie wiesz może? Bo różnica w cenie jest gigantyczna (nawet 2 tysiące, nie licząc cła i VAT-u oczywiście)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego HC3800 kupionego w Polsce do naprawy gwarancyjnej odesłałem do serwisu Mitsubishi firmy SLX z Poznania , szybko ,miło i profesjonalnie .

Edytowane przez m12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha...to sprawę serwisu mamy załatwioną...dzięki za info:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi