Skocz do zawartości
DrOzda

Wszystko na temat nowych wersji softu do nbox HDTV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po wnikiliwym badaniu opcji dwie rzeczy nie działają.
W ulotce dołączonej do Boxa mam napisane że po aktualizacji softu ma działać oprócz wymienionych wyzej jeszczew wchodzenie do listy użtkownika bezpośrednio przez naciśniecie jednegoz kolorowych przycisków przypisanych danej liście
- NIE DZIAŁA

ponadto miało działac po wcisnieciu info że po nacisnieciu klawisza gora/dol mam informacje co jest na kanale wyzszym lub nizszym na liscie - NIE DZIAŁA

BOK milczy wogole nie wiedzac........co ciekawe Pani dziwi sie ze taka ulotke jest w moich rękach :))))) A była w pudle.... Chyba jeszcze do niego zajrze moze znajde kabel HDMI ha ah aha haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DrOzda' post='16388' date='21.10.2006, 12:29 ']
Jaką macie wersję firmware w n-boxie ??
U mnie 4.76a 1 pobraną 21.09.2006 17.15.24
Ma ktoś inną (nowszą ) ??
[/quote]
4.7ca4 z dnia 28.10.2006 po 17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potwierdzam to co napisał mjasinsk, mam ten sam dodatek do instrukcji i to samo u mnie nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poza tym, nowy soft nie wyeliminował krótkich przerw dźwięku co kilka minut, po HDMI.
Szkoda również, że w ITI nie znalazła się osoba, która wpadłaby na to, że przeglądając jakiekolwiek menu, choćby zwykłe EPG, nie powinien się wyciszać dźwięk kanału który leci w tle. A ja naiwny tak na to liczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAstanawaiłem sie gdzie to wrzucić ale w końcu postanowiłem tutaj.
Przez ostatnie półtorej godziny testowałem N-BOX Recorder w porównaniu do Cyfrowego Polsatu Echostar 606.
Wyniki jak najbardziej subiektywne ale z maksymalną dozą obiektywizmu są następujące.

Do testu wykorzystałem swój 4 letni 32 calowy telewizor Philips w technologii 50Hz co dodatkowo powodowało że obraz nie był zakłócony przez wszelkaij maści wątpliwie działające układy 100Hz :)))

Telewizor ma dwa złącza Scart jedno zwykłe jedno przyjmujące sygnał RGB

Pierwsze podłączenie było następujące:
N-BOX wejście RGB Res ustawione na CVBS
Echostar wejście zwykłe scart

Wynik:
Paczka programów TVP widoczna przewaga NBOX
Paczka programów TVN różnice mniej widoczne. Na NBOX mniejsze zaśmiecenie obrazu i lepsze nasycenie kolorów ale różnice nieznaczne
Paczka kanały niemieckie PRO7 SAT1 z ASTRY. Przewaga N-BOX mniejsze zaśmiecenie obrazu i lepsze nasycenie kolorów i kontrastu różnice większe niż w poprzedzającym punkcie

Drugie podłączenie:
N-BOX wejście scart zwykły
Echostar wejście RGB

Wynik:
Paczka programów TVP nieznaczna przewaga Echostar
Paczka programów TVN różnice mniej widoczne.
Paczka kanały niemieckie PRO7 SAT1 z ASTRY. Przewaga Echostar raczej nienznaczna ale widoczna
nasycenie kolorów i kontrast we wszystkich testach subiektywnie lepsze w N-BOX

Trzecie podłączenie:
N-BOX wejście RGB ustawienie RES na RGB
Echostar wejście scart

Wynik:
Paczka programów TVP znacząca mozna określić nawet że dosyć duża przewaga NBOX
Paczka programów TVN różnice mniej widoczne. Na NBOX nie widać zaśmiecenia obrazu. Zdecydowanie wygładzone kontury i krawędzie. Lepsze nasycenie kolorów ale różnice nieznaczne
Paczka kanały niemieckie PRO7 SAT1 z ASTRY. Duża przewaga N-BOX jw.

Dla porządku przeprwadziłem również test w warunkach wejście RGB najpierw podłączony Echostar poźniej N-BOX RES RGB na kanałach TVP Kultura (Koncert Bjork) AXN (Lost) i TVN (Runaway train)
Ponieważ nie mogłem jak w poprzednich testach przełączać wejść a zmieniałem wtyczki przerwa pomiędzy obrazami wynosiła jakieś 5-10 sekund. Zdecydowanie natomiast mogępowiedzieć, że N-BOX poprzez złącze RGB wyświetla obraz lepszej jakości. Różnice nie są tak duże jak w teście trzecim ale widoczne i zuważalne.

Oczywiście do testów wykorzystana została jednorodna instalacja satelitarna. Antena 90 cm dwa konwertery Golden Interstar 1,2 dB wraz z dwoma Diseq Viper 2/1 plus dwa identyczne kable satelitarne o jednakowej długości. Tunery podłaczone były do tv dwoma kablami EURO marki Thomson (grube prawie 4 cm w obwodzie) z pozłacanymi wtykami (sorry nie pamietam symblolu ale są całkiem niezłe.....między innymi pokupieniu ich i po podłaczeniu do Echostara zlikwidowały mi uciazliwe duszki w tle sam nie wiem jakies przebicia ktore byly widoczne na zwykłym scart za 8 PLN)

Aha dla sceptyków tylko INFO że nie jestem przeciwnikiem CP wrecz przeciwnie lubie ta platforme za to że dała mi tani abonament , przywoita jakosc i tuner ze zlaczem SPDiF ktorego nie byla mi w stanie zaproponowac CYFRA+ przez długi długi okres. Dlatego nie rozwiązałem z nimi abonamentu i tunerek przekażę rodzicom korzystającym z jakiejs tragicznej kablówki.

pozdrawiam

Szczerze to nie moge sie doczekać testów na LCD. Mam nadzieje ze nie bedzie to szok negatywny choc jestem przygotowany na pogorszenie jakości kanałów SD :)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CZEMU?? czemu jest tak dziwnie ze jak zaprogramuje wczesniej nagranie to sie zaczyna nagrywac 9 minut wcześniej !!! przeciez to zajmuje miejsce na dysku!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Veyron' post='25935' date='02.12.2006, 01:25 ']
CZEMU?? czemu jest tak dziwnie ze jak zaprogramuje wczesniej nagranie to sie zaczyna nagrywac 9 minut wcześniej !!! przeciez to zajmuje miejsce na dysku!!!
[/quote]
To jest pomyślane, aby nie obcinać nagrania przy ewentualnych zmianach czasu w emisji programu. Dlatego też kończy się nagrywanie również później niż to wynika z EPG. Ale chyba te dodatkowe czasy istotnie są za długie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sorry al coś namieszałem.
Proszę o usunięcie posta Edytowane przez slano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='wzap' post='25853' date='01.12.2006, 19:33 ']
Dla zwykłego też 4.7ca4. Aby na zwykłym n-box odbierać programy z Astry wystarczy podłączyć konwerter patrzący na Astrę. A jak masz zeza i disecq to tak.
Disecq wejście A - Astra
wejście B - HotBird
W menu żółty 728 , ustawić disecq.
Na kanałach od 500 do 514 są już kanały z Astry (nbox recorder i nbox).
[/quote]

Puść fotki - 728 żółty. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AHA apropos nie działania tpo nie dziala juz po wymianie softu Menu 728 żólty :)((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jezeli u kogos naprawde chodzi Astra to prosze o koordynaty a wiec wartosci jakie trzeba wpisac w setup obok LNB 2
dzieki

oczywiscie posiadam zwyklego n-Boxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Donat' post='26038' date='02.12.2006, 14:55 ']
Nowe oprogramowanie do n-boxa HDTV ok 20 grudnia 2006r.
[/quote]
A skąd masz tą informację ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z nowym softem mialy zostac dolaczone nowe funkcje do nbox'a recorder.

Napisze co [color="#FF0000"][b]nie dziala[/b][/color] u mnie:

- podglad innych kanalow w Oknie informacji (wyswietlanie informacji o trzech przyszlych programach na danym kanale),

- wyswietlanie informacji o programach na kanalach innych niz obecnie wybrany. Podczas ogladania tych informacji bedziesz mogl nadal ogldac ten sam kanal,

- przelaczanie sie miedzy listami uzytkownikow (mozna nacisnac jeden z tych przyciskow podczas ogladania programu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich po waszych komentach sprawdzam numer softu i mam cos innego mój soft 4.7ca4.Napiszcie co i jak. Chodzi mi wszystko bardzo dobrze połaczone przez HDMI.Pozdro Edytowane przez patisor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='patisor' post='26192' date='03.12.2006, 08:53 ']
Witam wszystkich po waszych komentach sprawdzam numer softu i mam cos innego mój soft 4.7ca4.Napiszcie co i jak. Chodzi mi wszystko bardzo dobrze połaczone przez HDMI.Pozdro
[/quote]

Chyba zle odczytałeś - 4.76a4. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='XSkrzysztof.pl' post='26406' date='04.12.2006, 12:42 ']
Od momentu aktualizacji nbox'a z recorderem zawiesil mi sie juz dwukrotnie. Czy u was pojawia sie ten sam problem????
[/quote]U mnie raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Ja mam 4.82 a 2. I właśnie po raz pierwszy mi się zawiesił. Dopiero wyłączenie z prądu pomogło, bo w ogóle nie reagował :lol: Oczywiście miał zaplanowane nagrywanie w tym czasie i zaczął dopiero po 'restarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisałaś już o tym na innym forum, ale odpowiem jeszcze raz: tak innym też się zawiesza i również na zaplanowanych nagraniach. Edytowane przez jacek1969r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lukas' post='26414' date='04.12.2006, 11:21 ']
Chyba zle odczytałeś - 4.76a4. :huh:
[/quote]Jest dokładnie 4.76 ca4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi