Skocz do zawartości
kropek

Zostałem abonentem "n" - opinie, narzekania, biadolenie, zachwyty

Rekomendowane odpowiedzi

@SławekR dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Pytanie wcale nie było zaczepne. Ja po prostu z dystansem podchodzę do wszystkiego , bez względu na to, czy to mam czy nie. U mnie jest wszystko o.k. Przyznasz jednak, że problemy jakie mają użytkownicy n-ki wynikają głównie z tego, że ITI po prostu robi klientów w konia. Z drugiej strony nie wywieszą przecież w punktach dystrybucyjnych listy sprzętu kompatybilnego z ich dekoderami bo konkurencja by ich zjadła.
NBox recorder jest naprawdę produktem godnym uwagi i niewątpliwie ma swoje zalety - przede wszystkim jest prawie za darmo. Dziwią mnie natomiast zaczepne odpowiedzi na moje pytania co niektórych kolegów, bezkrytycznie zapatrzonych w sprzęt i ofertę n-ki.
Miałem wiele dekoderów a jeszcze więcej testowałem, więc mam jakieś porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marcus64' post='127855' date='26.10.2008, 18:36 ']@SławekR dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Pytanie wcale nie było zaczepne. Ja po prostu z dystansem podchodzę do wszystkiego , bez względu na to, czy to mam czy nie. U mnie jest wszystko o.k. Przyznasz jednak, że problemy jakie mają użytkownicy n-ki wynikają głównie z tego, że ITI po prostu robi klientów w konia.[/quote]

Otóż ITI bardzo niefortunnie trafiło z czasem wprowadzenia swoich dekoderów. Z jednej strony musieli wrzucić do sprzętu zabezpieczenia, bez których nie dali by rady podpisać umów z dostawcami programów. Z drugiej strony pewnie wiedzieli że sporo telewizorów nie da rady sprostać tym zabezpieczeniom z racji "choroby wieku dziecięcego" HDCP. Powinni też od pierwszej wersji softu wprowadzić dostępność trybu DVI. Tak patrząc to zgodzę się z twierdzeniem o "robieniu w konia".

Z trzeciej strony byli między młotem (dostawcy contentu), a kowadłem (producenci telewizorów) i należy mieć tego świadomość, patrząc na to jednak z pewnym pobłażaniem i kładąc to na karb "niedojrzałości" technologii w tamtym okresie.

Jak by nie patrzeć praktycznie wszystkie obecnie produkowane telewizory nie mają już żadnych problemów z HDCP, a jeśli już się trafi takowy, to zawsze pozostaje tryb DVI.

[quote name='marcus64' post='127855' date='26.10.2008, 18:36 ']NBox recorder jest naprawdę produktem godnym uwagi i niewątpliwie ma swoje zalety - przede wszystkim jest prawie za darmo. Dziwią mnie natomiast zaczepne odpowiedzi na moje pytania co niektórych kolegów, bezkrytycznie zapatrzonych w sprzęt i ofertę n-ki.
Miałem wiele dekoderów a jeszcze więcej testowałem, więc mam jakieś porównanie.[/quote]

A ja powiem tak. N-Boxa recordera uważam za bardzo dobry sprzęt, a już na pewno za bardzo funkcjonalny. Do sprzętu zasadniczo nie mam zastrzeżeń, szczególnie w kontekście kosztów jakie ponoszę w związku z jego użytkowaniem.

Ale na pewno nie mogę pozostawić bez komentarza żałosnej jakości niektórych kanałów. Nawet na potrzeby tych kanałów wymyśliłem określenie, to nie jest HD, to nie jest nawet SD.... to jest Youtube SD, o bitrate, jak nie przymierzając z magnetofonu do Commodore 64. I to będę im wypominał zawsze i na każdym kroku. Niebawem dojdą do jakości filmów z telefonów komórkowych.

Przeciążają transpondery ponad miarę, ładują na nie nowe bzdurne kanały, których pewnie i tak nikt nie ogląda, zamiast dać ich mniej za to w lepszej jakości. Ale cóż prawa marketingu są nieubłagane liczy się "oszałamiająca" ilość kanałów :unsure: .

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='127862' date='26.10.2008, 19:39 ']Otóż ITI bardzo niefortunnie trafiło z czasem wprowadzenia swoich dekoderów. Z jednej strony musieli wrzucić do sprzętu zabezpieczenia, bez których nie dali by rady podpisać umów z dostawcami programów. Z drugiej strony pewnie wiedzieli że sporo telewizorów nie da rady sprostać tym zabezpieczeniom z racji "choroby wieku dziecięcego" HDCP. Powinni też od pierwszej wersji softu wprowadzić dostępność trybu DVI. Tak patrząc to zgodzę się z twierdzeniem o "robieniu w konia".

Z trzeciej strony byli między młotem (dostawcy contentu), a kowadłem (producenci telewizorów) i należy mieć tego świadomość, patrząc na to jednak z pewnym pobłażaniem i kładąc to na karb "niedojrzałości" technologii w tamtym okresie.

Jak by nie patrzeć praktycznie wszystkie obecnie produkowane telewizory nie mają już żadnych problemów z HDCP, a jeśli już się trafi takowy, to zawsze pozostaje tryb DVI.[/quote]
Tylko jest jedno "ale". Odbiorcę końcowego, jakim jest abonent nic nie obchodzą problemy techniczne, umowy, HDCP, itd. - on po prostu chce mieć sprzęt, który działa zgodnie z zapewnieniami dystybutora a tak,niestety, nie jest.

[quote name='SlawekR' post='127862' date='26.10.2008, 19:39 ']A ja powiem tak. N-Boxa recordera uważam za bardzo dobry sprzęt, a już na pewno za bardzo funkcjonalny. Do sprzętu zasadniczo nie mam zastrzeżeń, szczególnie w kontekście kosztów jakie ponoszę w związku z jego użytkowaniem.

Ale na pewno nie mogę pozostawić bez komentarza żałosnej jakości niektórych kanałów. Nawet na potrzeby tych kanałów wymyśliłem określenie, to nie jest HD, to nie jest nawet SD.... to jest Youtube SD, o bitrate, jak nie przymierzając z magnetofonu do Commodore 64. I to będę im wypominał zawsze i na każdym kroku. Niebawem dojdą do jakości filmów z telefonów komórkowych.

Przeciążają transpondery ponad miarę, ładują na nie nowe bzdurne kanały, których pewnie i tak nikt nie ogląda, zamiast dać ich mniej za to w lepszej jakości. Ale cóż prawa marketingu są nieubłagane liczy się "oszałamiająca" ilość kanałów :unsure: .[/quote]
Tutaj zgadzam się z Tobą w 100%. NBox recorder zostawia daleko w tyle wszystkie inne dedykowane dekodery a oferta ITI jest chyba relatywnie najtańsza na rynku.
Co do jakości niektórych programów nie będę się tu wypowiadał, bo wszyscy widzą jak jest. Dodam tylko, że wczoraj obejrzałem kawałek "Plutonu" O.Stone na Cinemaxie - będąc decydentem wstydziłbym się to puścić - wyglądało jak piąta przegrywka z VHS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marcus64' post='127866' date='26.10.2008, 20:08 ']Tylko jest jedno "ale". Odbiorcę końcowego, jakim jest abonent nic nie obchodzą problemy techniczne, umowy, HDCP, itd. - on po prostu chce mieć sprzęt, który działa zgodnie z zapewnieniami dystybutora a tak,niestety, nie jest.[/quote]

A tu chyba poprawka, "nie było", a nie "nie jest". Nie słyszałem żeby jakiegoś telewizora nie dało się obecnie podłączyć przez HDMI, czy to normalnie czy też w trybie DVI.

Więc to chyba dyskusja taka trochę akademicka, co kiedyś tam było..... Nie ma co ludzi straszyć wirtualnymi problemami, skoro problem od roku nie istnieje. Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojojoj!!!

Męczenie zdechłego tematu można zrozumieć na forum "n", ale tutaj?

Problem Dekoder -> HDMI (HDCP) -> TV występuje nie tylko w dekoderze n. Podobne problemy mają np Philipsy HD PVR Cyfry+. Ale nbox ma YPbPr, a inni nie :rolleyes:

A mówienie o "robieniu w konia" jest, uwierzcie mi, zaczepne.

Obawiam się, że problemem z jakością obrazu może pośrednio być telewizor. Porównywałem ostatnio obraz z "enki" na Toshibie ZF i Sonym W3500. Oba kalibrowane pająkiem i kurde, obraz na soniaku był obciążony większą ilością błędów - po prostu jakby panel był bardziej wymagający.

No i nie oszukujmy się. Bitrate, bitrate'm, ale nie tylko to się liczy. Filmbox HD nadaje z niskim btr i jakoś wygląda, czego nie można powiedzieć o HBO HD (które w n ma prawie dwa razy wyższy btr niż na CP lub C+). Ale może jak wyłączą analog TVN to się i ten wskaźnik poprawi.

Edytowane przez hr.susel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marcus64' post='127866' date='26.10.2008, 20:08 ']Tylko jest jedno "ale". Odbiorcę końcowego, jakim jest abonent nic nie obchodzą problemy techniczne, umowy, HDCP, itd. - on po prostu chce mieć sprzęt, który działa zgodnie z zapewnieniami dystybutora a tak,niestety, nie jest.[/quote]
Czy obiorcę końcowego nie obchodzi także że ma samochód na benzynę a on by chciał nalać ropy do baku? W końcu on chce i koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma takich telewizorów. Z każdym n działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I w ten sposób ginie fama o HD na N-ce.

Nie stwierdzam właśnie aby to jaki-kolwiek kanał HD na N-ce nadawał cokolwiek w HD.
- MGM ; SD - w stronę pustynii : słaby upcal
- 12 TVP HD przerwa
- 13 TVN HD ; "Morderstwo w Biału Domu" SD
- 40 Discovery HD ; jakieś 720 linii lub upscal z NTSC 480 linii, to żadne HD nie jest,
- 60 nsport, jak zwykle, SD
- 61 ESport 4:3 SD bijatyka
- 70 MTV HD; filtr znany i opisany.
ZERO HD w dzisiejszy wieczór.

Zgroza. Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może gdyby tą informację potwierdzić i wysyłać łacznie z "buszującymi " wszędzie w mediach reklamami n-ki to może wspomniane kanały byłyby z powrotem w pełnym HD, a może nawet by coś przybyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='dominikjestem' post='130201' date='09.11.2008, 00:17 ']I w ten sposób ginie fama o HD na N-ce.

Nie stwierdzam właśnie aby to jaki-kolwiek kanał HD na N-ce nadawał cokolwiek w HD.
- MGM ; SD - w stronę pustynii : słaby upcal
- 12 TVP HD przerwa
- 13 TVN HD ; "Morderstwo w Biału Domu" SD
- 40 Discovery HD ; jakieś 720 linii lub upscal z NTSC 480 linii, to żadne HD nie jest,
- 60 nsport, jak zwykle, SD
- 61 ESport 4:3 SD bijatyka
- 70 MTV HD; filtr znany ogólnie już w Europie jako "Maks-ciupcia" (wszystkich) z miasta Łodzi.
Miasto Łódź to jej słynna szkoła filmowa z Wajdą, Frykowskim, Polanowskim,

ZERO HD w dzisiejszy wieczór.

Zgroza.[/quote]
A Film Box HD ?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze - po dwóch tygodniach użytkowania żałuję że zostałem abonentem "n"-ki. I to z cyrografem na dwa lata. Chciałem mieć pełną ofertę HD a wyszło wielkie g...o. Ze względu na ofertę i jej specyficzną "jakość" przybył mi tylko kolejny pożeracz prądu.
A co na to wielcy zwolennicy, którzy mało mnie nie rozszarpali kilka tygodni temu za sceptyczne podejście do tej "najlepszej" z platform? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marcus64' post='130233' date='09.11.2008, 11:08 ']Powiem szczerze - po dwóch tygodniach użytkowania żałuję że zostałem abonentem "n"-ki. I to z cyrografem na dwa lata. Chciałem mieć pełną ofertę HD a wyszło wielkie g...o. Ze względu na ofertę i jej specyficzną "jakość" przybył mi tylko kolejny pożeracz prądu.
A co na to wielcy zwolennicy, którzy mało mnie nie rozszarpali kilka tygodni temu za sceptyczne podejście do tej "najlepszej" z platform? :)[/quote]

Jak to, przecież ja wyraźnie napisałem:
HD z blu-ray'a (filmy i koncerty), sport z Eurosport HD (jak ktoś musi Ligę Mistrzów to jeszcze nsport, dla mnie niekoniecznie).
I to tyle. Więcej nic nie potrzeba, chyba, że tak jak statystyczny Polak oglądasz TV 4 godziny dziennie. Wtedy rzeczywiście masz problem.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='dominikjestem']I w ten sposób ginie fama o HD na N-ce. [...] ZERO HD w dzisiejszy wieczór.[/quote]
Nie chodzi o to aby w ten sposób dyskredytować i generalizować, szukając na siłę argumentów.
Na obecną chwilę nie ma pewnie wystarczającego dużo materiału aby puszczać non-stop HD.

N'ka sama dostarcza bardziej recjonalnych argumentów aby się z niej śmiać.
TVN HD, w końcu program flagowy platformy, jest HD tylko i wyłącznie z nazwy. Na obecną chwilę nie nadają w HD praktycznie niczego.
Nawet filmów i programów które sami produkują.
W tym wypadku można kategorycznie wręcz żądać aby znaczek HD zniknął z loga programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' post='130236' date='09.11.2008, 12:18 ']Jak to, przecież ja wyraźnie napisałem:
HD z blu-ray'a (filmy i koncerty), sport z Eurosport HD (jak ktoś musi Ligę Mistrzów to jeszcze nsport, dla mnie niekoniecznie).
I to tyle. Więcej nic nie potrzeba, chyba, że tak jak statystyczny Polak oglądasz TV 4 godziny dziennie. Wtedy rzeczywiście masz problem.

Pozdro[/quote]

Nie oglądam aż tak długo, ale jeżeli już mam ochotę, to chcę przede wszystkim w dobrej jakości. Ze względu na żonę, ok.70% to TVN. Tyle że lepiej wygląda wersja SD z Dreamboxa niż "n"-kowe HD z nbox recordera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marcus64' post='130233' date='09.11.2008, 11:08 ']Powiem szczerze - po dwóch tygodniach użytkowania żałuję że zostałem abonentem "n"-ki. I to z cyrografem na dwa lata. Chciałem mieć pełną ofertę HD a wyszło wielkie g...o. Ze względu na ofertę i jej specyficzną "jakość" przybył mi tylko kolejny pożeracz prądu.
A co na to wielcy zwolennicy, którzy mało mnie nie rozszarpali kilka tygodni temu za sceptyczne podejście do tej "najlepszej" z platform? :)[/quote]

No i teraz mozesz sobie pluc w twarz!
A trzeba bylo wczesniej uruchomic szare komorki, poczytac, zobaczyc i nie dac sie nabrac! :P
Przez 2 lata bedziesz sie meczyl i masz problem bo zaplacisz wiecej za prad! :lol:

Edytowane przez tesbor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tesbor' post='130245' date='09.11.2008, 13:03 ']No i teraz mozesz sobie pluc w twarz!
A trzeba bylo wczesniej uruchomic szare komorki, poczytac, zobaczyc i nie dac sie nabrac! :P
Przez 2 lata bedziesz sie meczyl i masz problem bo zaplacisz wiecej za prad! :lol:[/quote]

Zasugerowałem się opinią zwolenników "n"-ki na tym forum - jest ich dużo. Tak zachwalali ten superdekoder, że w końcu dałem się przekonać. Teraz mam za swoje. :)
BTW. Wczoraj padł mi wyświetlacz w recorderze. Restart nic nie dał. Dopiero jak odłączyłem od sieci na jakieś 15 min. zaświecił ponownie.
Nie ma co - najlepszy dekoder w Polsce. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to pokaż lepszy dedykowany?
Ja oglądam głównie to co sobie zaprogramuje wcześniej więc jestem zadowolony, Jakościowo na Discovery HD,nsport oraz tvpHD(tzn.teraz jest gorzej) i to co oglądam na tvnie nie mogę narzekać.Proste i logiczne.
Co do głównego wątku to gdyby to był pre-time to byłby powód do dużej afery.A po za tym nie ująłeś hbo hd i filmbox hd Edytowane przez paw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marcus64' post='130252' date='09.11.2008, 12:44 ']Zasugerowałem się opinią zwolenników "n"-ki na tym forum - jest ich dużo. Tak zachwalali ten superdekoder, że w końcu dałem się przekonać. Teraz mam za swoje. :)
BTW. Wczoraj padł mi wyświetlacz w recorderze. Restart nic nie dał. Dopiero jak odłączyłem od sieci na jakieś 15 min. zaświecił ponownie.
Nie ma co - najlepszy dekoder w Polsce. :P[/quote]

Ha ha, mogles trafic gorzej, na "pocieszenie" powiem tobie, ze jezeli dekoder n jest dla ciebie "be" to musisz zmienic kraj bo lepszego "firmowego" nie znajdziesz wiec niestety, mozesz jeszcze zasugerowac sie zwolennikami C+ i CP i tam poszukac rozwiazania problemow jakosci! :lol:;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tesbor' post='130271' date='09.11.2008, 15:56 ']Ha ha, mogles trafic gorzej, na "pocieszenie" powiem tobie, ze jezeli dekoder n jest dla ciebie "be" to musisz zmienic kraj bo lepszego "firmowego" nie znajdziesz wiec niestety, mozesz jeszcze zasugerowac sie zwolennikami C+ i CP i tam poszukac rozwiazania problemow jakosci! B):D:D[/quote]

Wielokrotnie już pisałem, rozwiązanie jest bardzo proste, tylko ITI Neovision jest głuche na opinie użytkowników: moduł Conax sparowany z kartą.
Z C+ i CP sprawa jest prosta - odbieram na niezależnym dekoderze i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='marcus64' post='130294' date='09.11.2008, 18:21 ']Wielokrotnie już pisałem, rozwiązanie jest bardzo proste, tylko ITI Neovision jest głuche na opinie użytkowników: moduł Conax sparowany z kartą.
Z C+ i CP sprawa jest prosta - odbieram na niezależnym dekoderze i po kłopocie.[/quote]
Powiedz tylko na którym z niezależnych dekoderów osiągniesz PVR na dwóch głowicach, bez zwiech i nie na jakimś betasofcie - chciałbym taki kupić.
B3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj podłączyłem antenę. Zadzwoniłem i aktywowali po godzinie. Na razie jestem w miarę zadowolony.
Wczoraj na HBO HD leciały 2 filmy w fajnej jakości, reszta kanałów HD da się przeżyć.
Zwykłe kanały to oczywiście kicha. Jakość pakietu filmowego powala.
Pewnie będę oglądał jedynie kanały HD, Discovery i TVN Turbo, bo nic więcej nie ma ciekawego :rolleyes:
Dziś VOD wypróbuję. Może mi ktoś powiedzieć czemu są takie kanały jak CNN, TV5MONDE (nie ma polskich napisów nawet)
albo Podróże TV ?
Jeszcze fajnie, bo wziąłem w promocji z tą umową od innego nadawcy i dostałem za darmo Filmboxy, a na stronie pisze, że miałem dostać tylko HBO.
Udało mi się osiągnąć na obu antenach 87% siły i 100% jakości, więc jest spoko.

Edytowane przez jack119

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam nke 5 miesiecy i juz od dawna dostaje kurwicy przez roznice glosnosci na poszczegolnych kanalach.
Na jednym nie słychac,nastepny znow ryczy. Szlag mnie trafia jak musze przerzucac kanaly z 2 pilotami w reku i co chwile przyciszac tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pawel973' post='136106' date='11.12.2008, 10:56 ']Ja mam nke 5 miesiecy i juz od dawna dostaje kurwicy przez roznice glosnosci na poszczegolnych kanalach.
........[/quote]

Masz aby wyłączone Dolby Digital w menu boxa , w opcjach "ustawienia teleewizora" ? Bo coś mi się wydaje że masz to włączone.

Stąd różnice w głośności pomiędzy kanałami nadającymi DD2.0 czy też 5.1, a nadającymi dźwięk standardowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak Slawek mam wł i własnie wyłączyłem. Jja wiedzialem o tym ustawieniu ale w tv mam ustawione na wirtual dolby wiec w nce tez tak ustawiłem. Bałem sie ,ze jak wyłącze to na kino tez mi nie pojdzie dolby..............no i miałem racje..własnie sprawdziłem i na kinie mam PCM (Disc HD) a powinno byc 3.2.1

Wiec troche to wszystko nie bardzo..kupowac sprzet a pozniej wyłączac dolby. Edytowane przez pawel973

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi