Skocz do zawartości
bartlo79

A-100 zdechl-nie tylko mi/kupiony kwiecien 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Po prawie 2 latach od zakupu popcorna a-100 i jego bezproblemowym uzytkowaniu-nadeszla chwila grozy.Wczoraj przy wlaczeniu wtyczki do zasilania zaplaila sie zielona dioda i zgasla -a pocorn nie dawal zadnych oznak zycia.Po odlaczeniu dysku usb pracujacego przez hub usb(wlasne zasilanie) i podlaczeniu jeszcze raz pradu-popcorn wstal.Podlaczylem dysk - wykryl go i dalsza praca odbyla sie juz bez problemow. Dzisiaj sytuacja powtorzyla sie - niestety popcorn juz si enie podniosl. Podlaczenie zasilania skutkuje zapaleniem zielonej diody na 4-5sekund i potem martwica totalna. Znowu zasilanie i znowu dioda na kilka sekund. Niby nic w tym dziwnego-ale poszukalem w/o objawow na forum nmt i okazalo sie ,ze nie jestem sam.Kilkanascie osob mocno zdenerwowanych opisalo objaw identyczny jak moj-co gorsza wszyscy oni kupili swoje popcorny a-100 w kwietniu 2008. Kilka osob sugeruje ,ze to specjalnie producent stworzyl urzadzenie majace wytrzymac okreslona jednostke czasu. Dziwne jest to ,ze te popcorny zaczely zdychac w podobnym czasie. Co ot ym myslicie??? Czy komus tutaj tez sie to przytrafilo???

Zarejestrowalem sie w supporcie nmt-dodalem swojego popcorna ale oczywiscie jest juz po gwarancji. Czy probowac pisac do nich ??? Podejrzewam ,ze platna naprawa mija sie z celem calkowicie-koszty. Juz lepiej bedzie A-200 kupic za 211$ z przesylka. Owszem moze i zdecyduje sie na zakup-ale z a-100 bylem zadowolony i gdyby nie ta awaria to nawet bym nie myslal ,zeby zmieniac sprzet. Sam nie wiem co o tym myslec-poradzcie co robic z tym a-100-spisac go na straty i kupic a-200 czy probowac naprawiac jakos??

pozdrawiam

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawa nieopłacalna

samo wejscie na warsztat na dzien dobry to koszt 50zl do tego dolciz sobie ekspertyzę, koszt elementów i robociznę

Program minimum to 50% wartosci nowego A200

...chyba że masz znajomego który lubi dłubać ale nawet on musi mieć stanowisko do montażu elementów smd /droga zabawka/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
naprawa nieopłacalna

samo wejscie na warsztat na dzien dobry to koszt 50zl do tego dolciz sobie ekspertyzę, koszt elementów i robociznę

Program minimum to 50% wartosci nowego A200

...chyba że masz znajomego który lubi dłubać ale nawet on musi mieć stanowisko do montażu elementów smd /droga zabawka/

Mam znajomego z warsztatem gsm-spec wysokiej klasy ale od komorek.Sprzet ma-tylko gdzie szukac uszkodzenia???Co zdechlo???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

sprzet to nie wszystko- płaci sie przede wszystkim za wiedzę - to ona ma najwyższą cenę !

Jesli wiec twoj znajomy nie ma pojecia co to za spzet i jak sie za niego wziąsć...to wybacz :)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sprzet to nie wszystko- płaci sie przede wszystkim za wiedzę - to ona ma najwyższą cenę !

Jesli wiec twoj znajomy nie ma pojecia co to za spzet i jak sie za niego wziąsć...to wybacz - ale marny z niego "elektronik"

Masz racje-ale sam zasugerowales wyzej ,ze potrzebne moze byc stanowisko do lutowania smd-on takim dysponuje wiec tym sie zasugerowalem. Twoja odpowiedz wyglada mi nieco na cos w stylu "wiem ale nie powiem"-skoro nie miales zamiaru pomoc to mogles nie zageszczac watku chociaz. Mimo wszystko dziekuje za szczuple badz co badz ale zawsze info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego bartlo79 jaki masz w nim dysk wewnętrzny i czy masz zamontowane jakieś chłodzenie aktywne czy jest tak jak wyszedł z fabryki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego zakupiłem w czerwcu 2008 więc jesli Twoje domysły są prawdziwe to za około 3 miesiące się o tym przekonam. Póki co chodzi i buczy, wszystko jak fabryka dała plus wewn dysk 2,5 cala. Torrent praktycznie hula non stop i poza sporadycznymi zwisami A-100 chodzi elegancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega miał podobny problem z A-100 , zainstalował dodatkowe chlodzenie i popcorn zaczął dzialac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może to tylko zasilacz. Warto sprawdzić.

Jeżeli sprzęt był zamawiany bezpośrednio u producenta, można problem zgłosić na Supporcie producenta (http://support.popcornhour.com/)z pytaniem o koszty. Wysłanie płyty do serwisu to koszt ok 30zł, za naprawę wezmą z 50usd i odeślą na swój koszt. No chyba że wezmą więcej... trzeba spytać, ale najpierw sprawdzić czy to nie zasilacz.

Edytowane przez HumanMedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

30zł to koszt....samej wysyłki

- otwarcie zlecenia - od 50-100zl

- ekspertyza - w zależnosci od złozonosci problemu ....

Mówię o średnich cenach za DOBRY serwis specjalizujacy się w naprawie podobnej klasy urzadzeń

Ale fakt- trzeba się wpierw zdzwonić ....

Znajomy regularnie płaci 1000-1500xł za samą konserwacje kamery w serwisie sony /profesjonalny model/

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ,ze nie pisalem ale bylem "wyjechany" ,ze sie tak wyraze.Otoz popcorn jest jak z fabryki.Stal w przewiewnym i chlodnym miejscu.Wentylacja w porzadku.W dodatku od 2-3 tygodni z powodu przenosin danych z mniejszego dysku 350Gb na 500GB w srodku nie bylo zadnego dysku. Podlaczalem tylko zewnetrzny dysk usb-przez hub usb z wlasnym zasilaniem. Kolego co opisales problem kolegi z chlodzeniem i dolozeniem chlodzenia-jesli mozna prosic to wiecej szczegolow-jak podlaczam go pod zasilacz to jest calkiem zimny-no chyba ,ze radiator sie poluzowal jakos-nie ma 100% przylegania i procek sie nagrzewa do 100 stopni w te 4-5 sekund i odlacza zasilanie. Sprawdze to w domu dzisiaj.Dzieki za sugestie. Napisze tez dzisiaj do supportu-jednak z angielskim pisanym u mnie kiepsko wiec pewnie wyjdzie mi to kwadratowo:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no to ja koledze podpowiem że przyczyna może tkwic w dziadowskiej technologii lutowania opartej na dyrektywie UE zwanej RoHS

Masa sprzętu w ten sposób pada bo się ekologicznym kretynom nie podobał ołów wchodzący w skład spoiny lutowniczej

Ale już debile nie biorą pod uwagę kosztów związanych z naprawą elektroniki, koniecznoscią szybszej jej wymiany /stare urzadzenia trzeba przecież utylizować/ itp itd

Nie jest bowiem tajemnicą że elektronika zgodna z RoHS ma o wiele gorszą trwałość niż jej nieekologiczne odmiany...

Popcorny są produkowane w pełnej zgodności z RoHS :o

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
no to ja koledze podpowiem że przyczyna może tkwic w dziadowskiej technologii lutowania opartej na dyrektywie UE zwanej RoHS

Masa sprzętu w ten sposób pada bo się ekologicznym kretynom nie podobał ołów wchodzący w skład spoiny lutowniczej

Ale już debile nie biorą pod uwagę kosztów związanych z naprawą elektroniki, koniecznoscią szybszej jej wymiany /stare urzadzenia trzeba przecież utylizować/ itp itd

Nie jest bowiem tajemnicą że elektronika zgodna z RoHS ma o wiele gorszą trwałość niż jej nieekologiczne odmiany...

Popcorny są produkowane w pełnej zgodności z RoHS :o

Mysle ,ze to sluszny trop.Jesli sprawdzenie chlodzenia nic nie da (mala szansa) to bede w tym kierunku sterowal. Czy moze ktos zarzucic namiarem na sprawdzony serwis rtv-okolice 3miasta,bydgoszczy lub torunia?- na pw zeby nie reklamowac.

===========

Niestety to nie chlodzenie.wysylam dzisiaj wiadomosc do suportu:(

Edytowane przez bartlo79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ,ze to sluszny trop.Jesli sprawdzenie chlodzenia nic nie da (mala szansa) to bede w tym kierunku sterowal. Czy moze ktos zarzucic namiarem na sprawdzony serwis rtv-okolice 3miasta,bydgoszczy lub torunia?- na pw zeby nie reklamowac.

===========

Niestety to nie chlodzenie.wysylam dzisiaj wiadomosc do suportu:(

@bartolo

jesli jeszcze to czytasz to napisz jak dalej potoczyly sie losy twojego A-100 bo u mnie bylo tydzien temu dokladnie to samo, takie same objawy padnięcia kukurydzy, tyle moja ma chyba ze 4 lata... czy naprawiles swoj sprzet? i najwazniejsze co było przyczyną awarii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z rękojmią? Przecież ta ma dwa lat, więc jeszcze mozna to oddać.

Gratuluję znajomości Ustawy.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi