Skocz do zawartości
Headstar_PL

Need For Speed: Shift

Rekomendowane odpowiedzi

W większych miastach kupisz bez problemu, Saturn, MM, Empik już nawet wczoraj sprzedawały, najniższą cenę widziałem chyba Saturn 179 zł.

Co do samej gry na razie jestem na etapie doboru ustawień jazdy, bo jak gra za dużo pomaga to żadna frajda. Napiszę więcej jak powalczę, pierwsze co rzuca się w oczy to ciekawy tryb jazdy z widokiem ze środka i dziwny model zniszczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekałem na ten tytuł z wywieszonym jęzorem i odliczałem dni do premiery ; p Okazało się, że jak zwykle w naszym kraju były miejsca, które zaczęły sprzedawać wcześniej, szczególnie wersję na PC.... no ale to już sprawa EA Polska.... w każdym bądź razie rozwala mnie różnica cen w danych miastach i jak nisko udało się zejść paru sklepom jak MM czy Saturn. Szok! Ale w Wawie jest w miarę normalnie. Sprawdziłem losowo dwa MM i Saturny i na PC:119 a na konsole 199zł. Czyli w miarę normalnie :(

Ponieważ niedawno kupiłem ultra wypasionego PCeta :lol::D:lol: z wieloma grami przerzuciłem się właśnie na niego. Cóż. 50 cali, pad od X360 i jest jak na konsoli tylko grafa na takim poziomie, że kopara na ziemi.... i mówi to zatwardziały fan konsol ale widzę, że PCty ewaluowały i dzięki wsparciu M$ mamy w sumie takiego X360 bo gry są w 100% przystosowane do Pada automatycznie po jego podłączeniu.

Przed kupnem Shifta ostro byłem nakręcony gdyż wszelkie miejsca w sieci czy też gazety po prostu zachwycały się poziomem grafiki czy grywalnością tytułu. Wczoraj po zainstalowaniu giery, ustawieniu jej na 1080p w 60fps :D zaliczyłem małe rozczarowanie gdyż nie jest to wcale taki kiler jak go opisywali..... grafa wcale nie jest dużo lepsza od takiego Grida na full detalach (rany piszę jak typowy PCtowiec ;p) ale akurat GRID na kompa to całkiem inna bajka niż na konsole pod względem grafiki.... Hm w sumie to sposób generowania grafy przez Grida robi na mnie większe wrażenie chociaż na ekranie jest mniej obiektów.

Krajobraz się potrafi dorysować czy np. jest to mocno widoczne na trawie.... W ogóle gra jest jakaś taka sztywna pod względem wykonania.... jedyne co mnie rozwala - chyba jak każdego to wnętrza fur. Poezja :D

Ale najważniejsza jest grywalność i ta, mimo dziwnego modelu jazdy jest na wysokim poziomie. Jednak model jest nieco sztywny i ciężki.... Tutaj też jak dla mnie Grid wygrywa. Podobno trzeba pogrzebać w ustawianiach a najlepiej podłączyć kiere (jeszcze nie sprawdzałem z G25).

Podsumowując i tak jest to powrót serii NFS do czołówki... bo to co się działo z serią przez ostatnie lata było przykre. Niby fajne były te części ale do czołówki sporo brakowało. Teraz jest inaczej. Gra jest na wysokim poziomie ale.... mogło być dużo lepiej (szczególnie graficznie...)

Aha, wersja na PS3 jest nieźle pokrzywdzona gdyż praktycznie brak jest zniszczeń... :P:angry: X360 i PC ma wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=17831 : )

Na piecyka sprawdzę jak wyjdzie w grudniu, na konsole odpuszczam gdyż za dużo tego wyszło... teraz Shift potem forza i GT5. A na zimę zostawię Dirta. Za mało wnosi jak dla mnie ale ogólnie to przecież super giera. Wszędzie bardzo wysokie oceny no i jest demo więc można zobaczyć jak to wygląda i jak się gra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MM Zabrze - 199 zl. Mimo swiadomosci ze na pewno gdzies jest taniej (podobno w Tesco za 169,00) zlapalem za pudelko i myk do kasy, zeby sie nie rozmyslic :lol:. Tak jak zalaczylem z 3,5 letnim synkiem gre o 16:30 tak o 21:00 malzonka poinformowala ze mały powinien juz spac :P. A jemu juz tak dobrze szło ... :angry:.

Jesli chodzi o grafike - nie grzebalem w ustawieniach (o ile na konsoli cos mozna pogrzebac w ustawieniach grafiki) - to co dostalem na ekranie powiem szczerze zrobilo wrazenie, ale tzw. efektu opadu kopary nie było. Owszem wnetrza aut dopracowane w najmniejszych detalach, ale juz prowadzac takie auto i biorac udzial w jakiejs kolizji szyba przednia pęka i w efekcie trzeba przelaczyc widok bo sie jechac nie da. Wiem ze w rzeczywistosci byloby prawdopodobnie tak samo, ale to jest gra, a nie rzeczywistosc. Pozatym, odnosze wrazenie jakby auto nie jechalo po nawierzchni tylko fruneło. Na plus na pewno mozliwosc rozgladania sie, zarowno po kokpicie, a takze podczas wyscigu - mozna obejrzec stopien zniszczen auta. Co do grywalnosci - na pewno fajna rozrywka na dlugie godziny, granie w sieci, bardzo rozbudowany garaz gdzie mozna sporo $$$ zostawic. Gra na 4+ w 5 stopniowej skali. Niewatpliwa zaleta jest ze ostatnim tytułem z serii NFS ktory wciagnal mnie na tak dlugo bylo NFS Porsche lat temu kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie, Porsche potem Under i potem już zaczęło dziać się coś niedobrego....

W sumie wczoraj przejrzałem wszystkie trasy i chyba najfajniej dopracowaną jest kanion bo mnie przynajmniej najlepiej się na nią patrzy :) Wiem, że ciągle gadam o grafice a w to jeszcze można pograć ale.... w wyścigach najwięcej miodu w moim przypadku wypływa gdy od gry nie mogę oderwać wzroku. I wtedy jedzie mi się dużo przyjemniej :P .

Sprawdziłe też sporo fur i już przy większych (typu Viper) robi się ciekawie ale.... ten model jazdy do mnie nie przemawia. Jednak widzę, że jest nieco zbliżony do poprzednich odsłon (jest jakaś naleciałość a w takiego Carbona grałem do upadłego - mimo krytyki mnie się bardzo podobał) a tam bardzo dobrze sprawowała się G25 więc dzisiaj wypróbuję zabawę z kierą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ niedawno kupiłem ultra wypasionego PCeta :P:);) z wieloma grami przerzuciłem się właśnie na niego. Cóż. 50 cali, pad od X360 i jest jak na konsoli tylko grafa na takim poziomie, że kopara na ziemi.... i mówi to zatwardziały fan konsol ale widzę, że PCty ewaluowały i dzięki wsparciu M$ mamy w sumie takiego X360 bo gry są w 100% przystosowane do Pada automatycznie po jego podłączeniu.

Jako również zatwardziały konsolowiec:) polecam Tobie Gmeru zapuścić z pieca Crysis i zobaczyć to na świecidełku. Dopiero będzie zbieranie szczęki:))

Miałem możliwość pobawić się Shiftem i pomimo tego, że zrobili duży postęp, to jednak oddaję pierwszeństwo Dirt 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak, sporo zakupiłem tytułów do tego celu (ah te ceny gier na Pieca...... rewela) ; ) Crisis też się załapał i jest O_O Najbardziej podoba mi się jednak w jaki sposób w tej chwili gra się na kompie. Padzik, TV, wszystko z góry ustawione przez producenta pod pada X360 i jedziemy : ) Oczywiście cena sprzętu nie ta co konsoli ale za to jakość daje radę : )

Dirt to trochę inna para kaloszy a ja jakoś wolę bardziej tuning i takie tam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój laptop robi za drugą "konsolę" właśnie dzięki padowi od Billa:)))

I na świecidełku zabawa w strategie, których na konsole brakuje:))

Jeśli chodzi o tuning to chyba w Dirt 2 jest, demo jest tego pozbawione, czekam na pełną wersję na PS3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy na PC jakosc wyswietlanego obrazu jest lepsza ? Konsola kosztuje tyle co sredniej klasy karta grafiki do grania.

Wiesz, mówiąc o wypasionej grafice mam na myśli kartę np. GTX295 za chore dla wielu pieniądze (PS3 + kilka org. gier - a co z reszą części ;) )... ale wtedy masz takiego Shifta w 1080p i 60FPS i takie textury, że O_O co na konsoli jest nierealne (30fps, 720p... itd). Niestety... a miało być.... Na PS3 wywalili nawet zniszczenia. No bez jaj. Widać jak EA potrafi kodować gry....

Ale już takie GT5 pokazuje co potrafi konsola jak się umie programować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo gry na ps3 trzeba dopieszczac- po to jest tez 6 rdzeni

Jak sie idzie na latwizne i programuje jeden to i wychodzi syf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he Gmeru. Ja juz od czasu DIRTA puszczonego w full hd na LCDku zapomnialem o przelotnej mysli zakupu konsoli. Musze jednak przyznac ze nie lubie przenosic kompa bo jest potwoernie ciezki i jednak kabli trzeba pare odpiac. Niektorzy nie lubia takich gier ale polecam zobaczyc w full hd z PC na duzym ekranie World in Conflict w full detalach. To jest dopiero opad szczeny. Same efekty świetlne mozna ogladac bez końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako informatyk z dekadowym doswiadczeniem zdawalem sobie sprawe z tego ze obraz generowany przez komputer moze byc lepszy od tego generowanego przez konsole. Z tego co piszecie - faktycznie tak jest. Pytanie jakie mnie zastanawia czy taki np Shift "wyciska" z PS3 wszystko co sie da, czy tez EA tak zakodowało gre na konsole ze efekt koncowy jest z gory przez nich zamierzony, a lepsza grafa w grach pojawi sie za czas jakis, chociazby po to zeby ludzie przez dlugi okres czasu je kupowali i z radoscia wydawali kolejne 200 zł ? :). Wietrzę spisek, ale mniemam że są ku temu podstawy. Wyobrazam to sobie w uproszczeniu tak : programisci pokazuja marketingowcom i szefowi jak gra moze wygladac, po czym szefostwo przesuwa suwak pt. "jakosc" nieco wyzej niz był poprzednio, ale tak zeby do maks mu jeszcze sporo brakowało - robi sie w ten sposob "zapas" na kolejne tytuły, bo przeciez czymś kusić tych biednych ludzi trzeba ...

Gmeru - piszesz ze na PS3 wywalili zniszczenia. Mnie tam sie pojazd niszczy jak go ostro o bande potraktuje, reflektory sie tłuką, nawet maske przednią udało mi się zgubić, ze o lakierze podrapanym nie wspomne. Gdzies za to w opcjach zauwazylem mozliwosc zmiany parametru pt "zniszczenia", moze tam gdzie widziales był wylączony ?

Edytowane przez Headstar_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że w czasach PS3 i HD może to być śmieszne ale pamiętam, że za PS2 także minęło trochę czasu zanim programiści "opanowali" konsolę (plus oczywiście lenistwo).

Myślę, że kolejnym przełomem w grafie PS3 może być GT5 i FFXIII.

Mobor- jeszcze lepiej, osiem rdzeni:))

Edytowane przez djrobus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt różnicy w zniszczeniach rozkłada na łopatki, EA pokpiło sprawę na maksa, należy im się od SONY ostry zj.... bo zniszczenia w wersji na x-a powinny spokojnie trafić na ps3. Z czegp to wynika??? nie zdążyli z wersją na ps3, albo ktoś ma źle w głowie poukładane. Biorąc pod uwagę to, że EA więcej zarabia na grach na ps3 niż na xboxa 360 nieźle pod sobą dołki kopią.

Edytowane przez silenthill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na PC wszystko sie niszczy. Kurcze poszedłem jak owieczka za stadem i dzisaj kupilem. Juz mnie glowa boli od tego huku. NIe jest strasznie trudna. Gram na najwyzszym poziomie i juz troche gwiazdek nazbieralem. Drugi poziom i audi tt za szybkie brrrr. Nie wiem po co go kupiłem. NAwet mis ie nie podoba. he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odpaliłem GRIDa i co? Powiedziałem uff... co tu dużo mówić. Grid jest lepszy czy to pod względem modelu jazdy czy graficznie. Patrząc na GRIDa mówię łał a na Shifta już tego efektu nie ma.... no i wspomniany model jazdy. Naprawdę trzeba się napocić by wygrać wyścig a mówię tylko o padzie... na kierownicy to już naprawdę jest ciężko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze, jestem akurat na czasie, też od dwóch dnia jeżdże na kierze w GRIDzie i muszę powiedzieć, że jest zabawa full wypas. Nawet na basic jest mi trudno qygrać, a Force Feeedback dodatkowo jeszcze utrudnia jazdę, no ale z drugiej strony większy realizm i lepsza zabawa. Niby na basicu przeciwnicy wolni ale jeden błąd, styk z przeciwnikiem czy tego typu i bączek gotowy. Ale gra ma coś w sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi