Skocz do zawartości
ZAK19T

Filmy Blu-ray - Lektor lepszy od napisów dla mnie wygodniejszy.

Lektor lepszy od napisów?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Lektor lepszy od napisów?

• Zdecydowanie wolę lektora
      8
    • Napisy to jedyne słuszne rozwiązanie na krążku BD
      95

Rekomendowane odpowiedzi

To tak po pierwsze to całe true hd i hd master audio jest tylko w oryginalnej ścieżce dźwiękowej angielskiej

ja osobiście powiem tak wydając 100 zł na film BD przynajmniej oczekuje że owa płyta będzie mieć napisy PL lub lektora PL z tego co wcześniej napisałem lektor byłby tylko w dd 5.1 tak jak w zwykłym dvd więc ten któremu zależy na true hd i hd master audio zna rewelacyjnie angielski lub ma za dużo pieniędzy płacąc tyle

za płyte musi być lektor pl.

Nie wyobrażam sobie wydając tak dużo kasy na filmy Blu-ray które nie mają lektora:

Po pierwsze w zacisznym kącie domowym wszystkie filmy jakie lecą oczywiście amerykańskie w telewizji czy to na cyfrze + czy na hbo czy na cinemax .Krótko w telewizji mają lektora pl jest to bardzo wygodne ponieważ nie musisz czytać i możesz spokojnie skupić się na filmie a nie jednym okiem na napisy a drugiemu umykają sceny filmowe. W TV jest lektor film oglądany w domu , film kupiony na dvd czy bluray za ciężkie pieniądze również musi mieć lektora bo napisy mnie nie interesują również oglądany w domu na TYM SAMYM TV TO DLACZEGO MAM PŁACIĆ TYLE KASY NA FILMY BD I OGLĄDAĆ GO PO ANGIELSKU jak mogę nie kupować płyt i oglądać go w tv oczywiście z lektorem pl.

Śmiać mi się chcę jak słyszę że płacicie po ok 100 zł za film np. Szklana Pułapka 4 na BD i jeszcze czytacie napisy

napisy się czytało kiedyś w filmach Divix Xivid. A na canal + leciała szklana pułapka 4 z lektorem pl to już kiedyś ale to taki przykład aby wam uświadomić co jest lepsze MAŁO TEGO TAKICH PRZYKŁADÓW JEST WIĘCEJ.

NAPISY SĄ DOBRE W KINIE gdzie ekran jest olbrzymi HELIOS CINEMA CITY A W DOMU NA 40 MOŻE 50 calowym tv w odległości 3-4 m CZYTAJ PANIE NAPISY

NIE DOŚĆ ŻE IDZIE TYLE FORSY NA FILMY BLURAY TO JESZCZE KAŻĄ MI CZYTAĆ , WOLE PŁACIĆ MIESIĘCZNY ABONAMENT ZA HBO I CANAL + ALE MIEĆ LEKTORA ALBO KUPIĆ FILM BD OBOWIĄZKOWO Z LEKTOREM PL

Czy wy wogóle zdajecie sobie sprawę z tego. NIE WYOBRAŻAM SOBIE ABY AMERYKANIN CZYTAŁ NAPISY NA FILMACH

TO ŻE JESTEM POLAKIEM MUSZĘ CZYTAĆ NIE NIE NIE DLATEGO WŁAŚNIE WYNALEZIONO LEKTORA.

Edytowane przez Gmeru
Ankieta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakowoż, nieśmiało zauważę, że lektor powoduje pogorszenie odbioru całości dźwięku w filmie - mówiąc prościej - zagłusza efekty. A w formatach HD efekty to jednak fajna rzecz.

A co do Hamerykanów - filmy produkcji polskiej oglądają z napisami. Angielskimi.

A my musimy oglądać z napisami polskimi, bo ścieżka jest angielska, bo w anglojęzycznym kraju wyprodukowana. Chyba zrozumiałe.

Naprawdę nie ogarniam, jaki problem można mieć z jednoczesnym oglądaniem i śledzeniem napisów. W wielu krajach w ogóle nie ma ścieżki lokalnej, filmy są tylko z napisami. A co do dubbingu, to zgadzam się z pmcomp'em z tematu o "Eagle Eye" - jak oglądam kanały niemieckie, to wyję. Ze śmiechu i żalu.

Nie przeczę, ścieżka 5.1 polska to powinna być podstawa, szczególnie w filmach z dystrybucji PL. Ale nie można z tego powodu potępiać idei napisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jednakowoż, nieśmiało zauważę, że lektor powoduje pogorszenie odbioru całości dźwięku w filmie - mówiąc prościej - zagłusza efekty. A w formatach HD efekty to jednak fajna rzecz.

A co do Hamerykanów - filmy produkcji polskiej oglądają z napisami. Angielskimi.

A my musimy oglądać z napisami polskimi, bo ścieżka jest angielska, bo w anglojęzycznym kraju wyprodukowana. Chyba zrozumiałe.

Naprawdę nie ogarniam, jaki problem można mieć z jednoczesnym oglądaniem i śledzeniem napisów. W wielu krajach w ogóle nie ma ścieżki lokalnej, filmy są tylko z napisami. A co do dubbingu, to zgadzam się z pmcomp'em z tematu o "Eagle Eye" - jak oglądam kanały niemieckie, to wyję. Ze śmiechu i żalu.

Nie przeczę, ścieżka 5.1 polska to powinna być podstawa, szczególnie w filmach z dystrybucji PL. Ale nie można z tego powodu potępiać idei napisów.

Ja widzę to bardzo prosto jak film jakikolwiek na bluray będzie bez lektora pl to nie kupię go nawet jeżeli będzie miał napisy pl i nawet jak będzie kosztował 30-40 zł z przesyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na efekty dźwiękowe można sobie pójść do kina cinema helios a w domu na okrągło słuchał efektów i pogłaśniał amplituner

na maks regulator to po miesiącu byłbym już głuchy i co bym wtedy zrobił jako głucho niemy a tak do kina raz na kwartał lub raz na miesiąc jak kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o niecytowanie, tylko używanie funkcji "Szybka odpowiedź". Oraz ewentualną edycję postów.

A w temacie - udowadniane było (być może nieudolnie), że dzięki wprowadzeniu formatów dźwięku HD i w ogóle rozdzielczości HD do naszych domów, możemy uzyskać lepsze wrażenia niż w kinie. Jestem stałym gościem sal kinowych (ostatnio w weekend, ponownie). I czekam na wydania tych filmów na BD.

I, właśnie, każdy może sam zadecydować. Więc po co się spinać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy się śmiać, czy płakać !

Dla mnie film ma wartosć tylko wtedy jeśli słyszę i widzę to i TYLKO to co reżyser miał w zamyśle. Lektor bezpowrotnie burzy tą delikatną równowagę wtłączajac swój- często nieudolny dialog i takie samo tłumaczenie - w miejsca w których muzyka buduje konkretną atmisferę.

Dlatego w kinach zawsze były, są i będą napisy- tam też wymyślasz kobiecie w kasie że zapłąciłes za bilety 60zł /rodzina/ nie po to by cały film czytać napisy ?

Troche logiki

Jezeli uwazasz ze 100zł to za duzo, że szkoda pieniedyz itp - sprzedaj bluray'a wez Canal+ HD i bedziesz w niebowziety

Dla mnie HD musi pozostać takie jakim jest - inaczej marne z niego HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajcie ludziom wybrac co jest dla nich dobre i tyle sa tacy i tacy a nie ma o tym decydowac dystrybutor skoro placi sie niemale pieniadze to ma byc i to i to po to jest ten format ze mozna zmiescic wiecej sciezek dzwiekowych w dobrej lub hd jakosci i tyle i rozumie o co chodzi autorowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego hr.susel<< jak oglądam kanały niemieckie, to wyję. Ze śmiechu i żalu.>>jak bys znal Niemiecki to bys zmienil zdanie Niemcy maja najlepszy dubbing na swiecie jest swietnie dopasowy do pstaci filmowej podkladaj go aktorzy teatralni z bardzo dobra dykcja wiec nie wiem co tu jest smiesznego, jak bys powiedzial ze w polsce jest smieszny dubbing to bym sie zgodzi bardzo czesto zle dopasowany glos do postaci filmowej w DE zdarza sie to bardzo zadko :P:P i jeszcze jedno jakosc ścieżki dźwiękowej nie odbiega od orginalu a jak juz to w bardzo minimalnym stopniu czasmi jest lepsza jak orginalna :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak odnośnie Amerykanów chyba nie jesteś tak naiwny że oni będą oglądać polskie dziadostwa filmowe.

A nawet jak oglądają co szczerze w to wątpie że czytają angielskie napisy według mnie jak już to mają angielskiego lektora.

Ale na bank nie oglądają tak głupich polskich filmów i seriali hehehe...

Dla mnie film ma wartosć tylko wtedy jeśli słyszę i widzę to i TYLKO to co reżyser miał w zamyśle. Lektor bezpowrotnie burzy tą delikatną równowagę wtłączajac swój- często nieudolny dialog i takie samo tłumaczenie - w miejsca w których muzyka buduje konkretną atmisferę.

Dlatego w kinach zawsze były, są i będą napisy- tam też wymyślasz kobiecie w kasie że zapłąciłes za bilety 60zł /rodzina/ nie po to by cały film czytać napisy ?

Troche logiki

Jezeli uwazasz ze 100zł to za duzo, że szkoda pieniedyz itp - sprzedaj bluray'a wez Canal+ HD i bedziesz w niebowziety

Jak cie stać na film BD za 100 zł oglądany po angielsku i za przeproszeniem [beeep] rozumiany przeze mnie to oglądaj napędzaj polską gospodarkę może w końcu pensję będą większe dzięki takim jak ty mobor.

Troche logiki

Zarabiasz dużo tak z ciekawości się zapytam.

Edytowane przez Gmeru
Pisanie pod rząd kilku postów oraz cytowanie w złym stylu obowiązującym na forach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiem inaczej

Nie stać mnie na zakupy z których nie będę zadowolony w 100%. Dla mnie film z lektorem to wyrzucony w błoto pieniądz. Podobnie uważa wiekszość osób które filmy oglądają na jako-takim sprzęcie /z tego co zauważyłem/

Nie mam Canal+ własnie dlatego że nadają filmy - głównie - z lektorem.

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAK19T

moze czas się języków uczyc albo szybkiego czytania. Nie znam nikogo poza moim małym synkiem, kto ma klopoty z czytaniem napisów w kinie, tym domowym również

po drugie, plyty BD kosztuja juz duzo mniej niz 100 pln, nawet niecale 10 dolarów ( unforgiven a amerykanskim amazonie ) co przy dzisiejszym kursie stanowi okolo 30 zlotych;

oczywiscie jesli zna sie jezyk angielski.

W "sklepach bazarowych" jest masa filmów po 50-60 pln juz z napisami. Wiekszosc dystrybutorów zaklada ze widzowie kina innego niz Rambo III umieją czytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

canal+ kolego mobor nadaję filmy z lektorem napisami lub oryginalną ścieżką dźwiękowa do wyboru do koloru;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proszę o niecytowanie, tylko używanie funkcji "Szybka odpowiedź". Oraz ewentualną edycję postów.

A w temacie - udowadniane było (być może nieudolnie), że dzięki wprowadzeniu formatów dźwięku HD i w ogóle rozdzielczości HD do naszych domów, możemy uzyskać lepsze wrażenia niż w kinie. Jestem stałym gościem sal kinowych (ostatnio w weekend, ponownie). I czekam na wydania tych filmów na BD.

I, właśnie, każdy może sam zadecydować. Więc po co się spinać?

Kolego zgadza się ale tylko jedno co napisałeś OBRAZ W DOMU FULL HD 1080P 24HZ. W filmach Blu-ray jest zdecydowanie lepszy różnica po między obrazem w domu na bluray a obrazem kinowym różnica jest kolosalna. Ale niestety kolego muszę cię zmartwić DŹWIĘK JUŻ NIE JEST TAKI JAK W KINIE. W domu mamy szansę zrobić pokój kinowy w konfiguracji 5.1 lub maks 7.1 nic lepszego z płyty BLURAY nie wyjdzie jak 7.1 i tak jeszcze nie spotkałem się z płytami BD oczywiście filmami aby była ścieżka 7.1 TYLKO W POZYCJACH MUZYCZNYCH KONCERTACH NA BD a w filmach maks 5.1 true hd, hd master audio. Tak więc w kinie cinema city ,helios, multikino jest mój drogi nie 8 kolumn jak w domu tylko 16 a dźwięk jest niesamowity nie taki jak w domu śmiech na sali. Oczywiście można mieć w domu 16 kolumn ale kogo na to stać was na pewno nie stać mnie również a i jeszcze trzeba mieć pomieszczenie 200 m2 kto ma.

Powiem tak nawet mając w domu AMPLITUNER ONKYO TX-NR906 I ZESTAW KOLUMN Theater 10 THX Ultra 2 "Cinema-Set 7.1" NIE OSIĄGNIESZ TEGO CO W CINEMA CITY CZY HELIOSIE JESZCZE TO TEGO MAJĄC POWYŻSZY ZESTAW TRZEBA ODPOWIEDNI SKONFIGUROWAĆ ROZSTAW KOLUMN 45 STOPNI FRONTY 90 STOPNI SURANDY NA WPROST CENTRALNY ,SUB I TYLNIE SUR 45 STOPNI WEDŁUG ZALECEŃ LUCAS FILM THX a i nawet jak to zrobisz to nie masz pewności że i tak będzie lepszy w grę wchodzą jeszcze okna dźiwny układ ścian które mogą niestety spowodować że do jakości kinowej dźwięku będzie jeszcze nam bardzo dużo brakować. A kto w domu ma profesionalną salę kinową ja nie i wy pewnie też nie macie każdy ma mieszkania w bloku 50 m2 kilka pokoi które się nie nadają na salę kinową albo domy z pokojami OWSZEM JAK KTOŚ MĄDRY TO ZROBI SALĘ KINOWĄ W DOMU PRZEZNACZY NA TO JEDEN POKÓJ JAK ZACZYNA SIĘ BUDOWAĆ TO MA TO W PLANIE. I KUPI PROJEKTOR 100 CALI TU MOŻNA CZYTAĆ OLBRZYMI EKRAN NAPISY A JAK KTOŚ MA 40 CALI MAKS 50 CALI TV ODLEGŁOŚĆ 3-5 M I CZYTAĆ NAPISY SKARANIE BOSKIE TAK WIĘC TRZEBA PRZEMYŚLEĆ CZY WASZE POKOJĘ WOGULE SĄ W STANIE DAĆ CHOĆ 50 % TEGO DŹWIĘKU CO W PROFESIONALNYM KINIE HELIOS BO OBRAZ TO WIADOMO W DOMU LEPSZY CHOCIAŻ SŁYSZAŁEM ZE W HELIOSIE TEŻ MAJĄ BYĆ FILMY HD NA PREMIERĘ POLSKĄ BO TERAZ OBRAZ Z PROJEKTORÓW KINOWY Z TYCH STARODAWNYCH TAŚM PRODUCENCKICH JEST ŻAŁOSNY

ALE DŹWIĘK PO PROSTU ARCYDZIEŁO W PROFESIONALNYM KINIE CINEMA HELIOS. POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dubluj, nie krzycz, sprawdzaj ortografię i stylistykę ... no i może trochę wydoroślej. :rolleyes:

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno się karmić trolli, ale ten post zasługuje na miano postu miesiąca albo nawet i roku! :-DDD

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MerkusTHX - znam ten język (brrr...niedobre wspomnienia edukacyjne), choć nie w stopniu takim, jak angielski. I nie chodzi mi o jakość dubbingu i gry głosem, ale sam fakt, który już ktoś poruszył - ja widzę np. Batmana mówiącego po niemiecku, czy J.Rambo - mnie to osobiście śmieszy.

Co więcej, w subiektywnej klasyfikacji zajmuje on ostatnie miejsce (poza dubbingiem filmów animowanych) za lektorem i oryginalną ścieżką z napisami. Podkreślam, to osobista opinia.

PS. @ZAK19T - starałem się temat wyciszyć, ale jako, że jest sezon ogórkowy, to "dyskusja" z Tobą może być miłą odmianą. Otóż nie, nie zgadzam się. Ze świecą w ręku trzeba w naszym kraju szukać kin, w których można odpowiednio cieszyć się obrazem (to na pewno) i dźwiękiem (tu dyskusyjne). Powoływanie się na szczątkowe informacje dot. konfiguracji sal kinowych i pokoi kinowych w domach to trochę za mało, nawet na dyskusję z tak miernym znawcą jak ja. Bo zapewniam się, że jest na forum wiele osób, które sprowadzą Cię na ziemię sprawniej, niż ja.

Wracając, oczywiście dźwięk w kinach jest fajny, ale tam też napotyka się na dość duże problemy. Po 1, wielkość sali. Nagłośnienie takiej powierzchni=duża moc=możliwość przesadzenia. Po 2, twórca nagłośnienia musi brać pod uwagę pozycję kilkudziesięciu widzów i wybrać kompromisowe rozwiązanie. W domu można konfigurować (kolejny plus) scenę w nieskończoność, dobierając rozwiązania i ustawienia odpowiadające indywidualnym preferencjom. Po 3, sala kinowa to też nie idealne akustycznie pomieszczenie. Są schody, tunele, krzesła itp. Więc skoro są problemy, żeby zbudować dobrą salę koncertową, to i kinową tak łatwo zrobić się nie da.

A co do obrazu - nie ma co się spierać - jeśli przeszkadzają Ci napisy, bo za małe - proponuję wizytę u okulisty (offtop - ostatnio na Satkurierze taka uwaga poszła z dopiskiem "może choć oczy uda się uratować" :rolleyes:).

Edytowane przez hr.susel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
canal+ kolego mobor nadaję filmy z lektorem napisami lub oryginalną ścieżką dźwiękowa do wyboru do koloru;]

Chyba żartujesz? No i ta jakość....

Co do tematu to warto przemilczeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAK19T, Tak na marginesie, to wiesz o tym, ze Lektor istnieje tylko w Polsce i może jeszcze w dawnym ZSRR ? :rolleyes:

Też jestem do niego przyzwyczajony, ale nie oczekiwałbym, że jest to obowiązkowa pozycja na płycie. Świat się globalizuje i takie lokalne smaczki są skazane na wymarcie...

Edytowane przez kg2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nieśmiało zauważę, że lektor zagłusza oryginalną ścieżkę dźwiękową. I wcale nie chodzi mi tu tylko o efekty i aurę (także muzyczną), co już było poruszone.

Nie mniej ważne są także dialogi. Nie ma Hannibala Lectera bez GŁOSU Anthony Hopkinsa!!! Lektor lub dubbing to w tym wypadku kastracja filmu. IMHO. :rolleyes:

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, lista takich filmów i postaci jest bardzo długa:

pierwsze z brzegu: "Human Traffic" - z lektorem?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dlatego ktoś mądry nigdy nie zchańbił lektorem filmów Stanleya Kubricka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że inni nie mogą zastrzec czegoś takiego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie twierdze ze filmy z lektorem sa lepsze niz oryginalna sciezka dzwiekowa ale twierdze ze wydania polskie powinny miec do wyboru wersje z lektorem co najmniej 5.1. aby wszyscy byli szczesliwi ja czesto najpierw ogladam z lektorem a potem juz tylko wersje oryginalna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi