Skocz do zawartości
AreckiW

IFA 2009

Rekomendowane odpowiedzi

N U D A !

Dlatego nas tam nie ma bo po co siedzieć tam tyle czasu? Dla tej bogatej relacji z konfrerencji? haha ; )W zeszłym roku to było coś! IFA jest co dwa lata a nie co rok... zawsze tak było.... więc w tym roku to tylko rzucić okiem i do domu (głównie na 3D bo to mnie cholernie interesuje). Nawet na sieci jest bardzo mało info bo nikt się nie męczy po nic. Grunt to się męczyć jak jest po co : )

NUDA ale bogata relacja. Bravo za dobre podsumowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlatego nas tam nie ma bo po co siedzieć tam tyle czasu? Dla tej bogatej relacji z konfrerencji? haha ; )W zeszłym roku to było coś! IFA jest co dwa lata a nie co rok... zawsze tak było.... więc w tym roku to tylko rzucić okiem i do domu (głównie na 3D bo to mnie cholernie interesuje). Nawet na sieci jest bardzo mało info bo nikt się nie męczy po nic. Grunt to się męczyć jak jest po co : )

NUDA ale bogata relacja. Bravo za dobre podsumowanie.

Gmeru,

IFA od kilku lat jest już co rok, kiedyś była co 2 lata, bodajże od 2005 jest każdego roku na przełomie sierpnia i września;

teraz elektronika użytkowa tak zasuwa, że 2 lata to pół wieku, dlatego zmienili częstotliwość,

ja jadę tylko na jeden dzień w poniedziałek, bo mnie interesuje tylko rozwój w płaskich TV, Blu-Ray, no i 3D !!!

ciekaw jestem, jak szybko Panasonic dogoni Kuro, ten nowy model Z1 podobno w testach nie ustępuje Kuru, zobaczymy...

pozdr.

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nadal uważam, że IFA jest co dwa lata bo co drugi rok jest boom. Wystarczy prześledzić ostatnie lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nuda czy rewelacja ?

W Waszej opinii.

Bo w mojej to NUDA.

Tak, są dwuletnie okresy wprowadzania nowych linii produktowych.

Tylko, że brandy się powinny w tym mijać. A tu nic.

Dam taki przykład:

Upscaling DVD daje znakomite efekty.

Toszka pokazała TV o rozdziałce 2 x 1920x1080 z upscalem HD.

Byłem przekonany, że to jest nowy, ważny i stosunkowo łatwy krok dla polepszenia HD.

Pokazali i nic. Nawet nie ma naśladowców.

W podsumowaniu:

Zwracam uwagę na stagnację p.t. 2009 na rynku HD.

Jeszcze nigdy tego nie było w super dynamicznej i krótkiej historii HD.

Ściana ?

Albo inaczej;

Nie mam czego kupić.

I to jest ból.

Za to niektórym kolegom zalecam wreszcie zakup ekranu z HDMI i pożegnanie się z componentem oraz tylną projekcją.

Jeżeli jest inaczej to oczekuję na IFA-relację kolegi Piotra o rozwoju tylnej projekcji z komponentem w tle.

To tak było tytułem zemsty przez duże Z.

Preferował bym targi realizacji HD.

Wyścig o dopracowany kontent HD, bez juddera itp. itd. Bo tego mi brakuje.

Podobne do Olsztyna są relacje z Poznania.

link:

http://hdtvmania.pl/2009/09/04/ifa-2009-forum-blogerskie-lg/

No cóż, nie zawsze kadzenie wzajemne bractwa HD-warszawka skutkuje pozytywem dla czytelników forum.

Edytowane przez dominikjestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, są dwuletnie okresy wprowadzania nowych linii produktowych.

Tylko, że brandy się powinny w tym mijać. A tu nic.

skąd Wy to wzięliście, jaki dwuletni okres ? przecież Panasonic czy Sony i Samsung wymieniają kolekcje TV przynajmniej raz w roku, mam nawet wrażenie, że Sony i Samsung co miesiąc wprowadzają nowe modele i u nich wymiana jest ciągła

całkowita wymiana kolekcji w tej chwili trwa co najwyżej 1 rok, dlatego też od 5 lat IFA jest corocznie. Amen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za to niektórym kolegom zalecam wreszcie zakup ekranu z HDMI i pożegnanie się z componentem oraz tylną projekcją.

Jeżeli jest inaczej to oczekuję na IFA-relację kolegi Piotra o rozwoju tylnej projekcji z komponentem w tle.

To tak było tytułem zemsty przez duże Z.

Doopa Ci wyszła a nie zemsta :) .

Moja tylna projekcja ma wejścia HDMI 1080p. Odsyłam do instrukcji obsługi.

I jak na razie nie mam jej na co zmienić bo się ścigam na długości.

Wolę swoje 70" niż TWOJą malutką Kurkę :) .

Jak wyprodukują coś godnego uwagi w dużej przekątnej, co dobrze świeci i nie kosztuje tyle co średnij klasy samochód to sobie kupię.

BTW moja tylna projekcja zjada na śniadanie nie jednego LCDka.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TWOJą malutką Kurkę

No tak 50 " Kuruchna to dziś (cytat pmcomp) malutki ekran.

Opisujesz w ten sposób najlepszy ekran świata - PIONEER 9G KURO 5090H.

OK ! masz 70" rozmazanej, nieostrej, wycofanej dawno z produkcji tylnej projekcji.

Robisz to zamiast przynać się do własnego błędu z 2007.

Kończąc wątek: Jesteś ostanim i jedynym tylno-projektowcem full HD. I tyle w sprawie.

Piotrze, doskonale wiesz, że przekątna ekranu musi być skorelowana ( wyliczona matematycznie) z polem audio !

Wylicz: 70" to jakieś 3,5 m. Masz wielki salon. Twoje ekranowe wymiary to ok. 120- 200 cali HD ekranu.

Pytanie : kiedy i za ile ?

Pierwszy wszczynałem w 2006 awanturę o odległość widza od ekranu HD.

Ekran 50" bez utraty szczegółów wymaga zajęcia miejsca przez obserwatora w odległości 2-2,5 m od ekranu.

Naukowo dowiedzine.

Tak to u siebie zorganizowałem. Optymalnie. I już.

Inny pospolity błąd to umieszczanie w głównym, wielkim salonie projekcji HD AV.

Ot taka potrzeba szpanu a nie jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ot taka potrzeba szpanu a nie jakości.

Szkoda słów.

I oszczędź proszę tego typu komentarzy bo mnie już palec na moderatorskim spuście świerzbi :) .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie relacja pod hasłem:

Konkurencja znowu do D , a my jesteśmy najlepsi, tylko na razie nie widać bo jedziemy potem bo my wiemy najlepiej kiedy pojechać. Chłopaki lubię Was, na tamto forum praktycznie nie wchodzę, faktycznie poziom merytoryczny jest tutaj dużo wyższy niż gdzie indziej, ale po co to najeżdżanie ciągłe. Nic to nie wnosi do kwestii, jeśli faktycznie uważacie że tamci to ignoranci to w ogóle po co zaprzątacie sobie nimi głowę. Użytkownicy forum sami potrafią ocenić poziom merytoryczny na różnych site'ach, nie trzeba im pomagać wytykając ciągle słabości innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na razie relacja pod hasłem:

Konkurencja znowu do D , a my jesteśmy najlepsi, tylko na razie nie widać bo jedziemy potem bo my wiemy najlepiej kiedy pojechać. Chłopaki lubię Was, na tamto forum praktycznie nie wchodzę, faktycznie poziom merytoryczny jest tutaj dużo wyższy niż gdzie indziej, ale po co to najeżdżanie ciągłe. Nic to nie wnosi do kwestii, jeśli faktycznie uważacie że tamci to ignoranci to w ogóle po co zaprzątacie sobie nimi głowę. Użytkownicy forum sami potrafią ocenić poziom merytoryczny na różnych site'ach, nie trzeba im pomagać wytykając ciągle słabości innych.

MOJA ocena pierwszych relacji z IFA 2009:

hdtvmania na plus

hdtv.com.pl na minus.

Nie napisałem, że jesteśmy najlepsi bo nic jeszcze z bezpośrednich relacji nie zostało tu napisane. Po naszych wizytach od poniedziałku do środy pojawią się nasze opisy, wtedy Wy będziecie mogli dokonać oceny.

Czy nie brzmi to jednak troszke inaczej niż napisałeś?

Z mojej strony na razie EOT, po południu mam samolot i wylatam :) .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
........Opisujesz w ten sposób najlepszy ekran świata - PIONEER 9G KURO 5090H.............

Czyżby.

AS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dyskutuj z Januszem. W sumie nie było by tematu gdyby nie jego dziecinne zaczepki : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z Berlina.

Co nowego ??

Każdy pokazał już teraz LCD 200Hz, praktycznie każdy pokazał 3D i każdy pokazał internet TV....

Podsumowanie. W zeszłym roku było dużo, dużo lepiej ;)

Fotki wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie... internet TV > to też ma być na 2010 hit sezonu : ) Zesżły rok to był przełom. Tak właśnie średnio co 2 lata są takie targi. Mam nadzieję, że za rok znowu będzie wielkie SHOW!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ująłeś....zabrakło tego SHOW !!!

Liczyłem na SONY, który pokazał wielkie SHOW w zeszłym roku, ale niestety....wiało nudą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i obiecane fotki. W związku z tym, że pmcomp obiecał dobry komentarz z tegorocznych targów ja zamieszczam tylko kilka fotek ze stoiska Samsunga.

IMG_6227_resize.JPG

IMG_6229_resize.JPG

IMG_6237_resize.JPG

IMG_6241_resize.JPG

IMG_6243_resize.JPG

IMG_6226_resize.JPG

Więcej fotek znajdziecie <

TUTAJ>

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do tych 3D samsunga potrzebne były okulary? Napisz ogólnie jak firmy do tego podeszły. Zawsze potrzebne okulary czy nie zawsze? : )

ps. super zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej, prawie każdy pokazał 3D. Panasonic dodatkowo tradycyjnie w 2 stworzonych mini kinach prezentował Plasma 3D.

IMG_6295_resize.JPG

Wszędzie jednak potrzebne były okulary. Przy szybkich ruchach obraz trochę się rozmywa, co męczy wzrok.

Największe wrażenie na mnie zrobił fragment z zeszłorocznych wydarzeń sportowych z Pekinu. Efekt masakryczny. Podobnie wy[beeep].... wyglądały urywki meczów piłkarskich w 3D.

W zeszłym roku widziałem na stoisku Philipsa TV, który wyświetlał obraz 3D bez okularów. Dziś z niczym takim się nie spotkałem.

3D i okulary były wszędzie. Były filmy 3D, bajki 3D a nawet gry na PS3 w 3D.

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Philips był ale sposób w jaki był generowany obraz był w sumie nie do zaakceptowania. Oczy wysiadały po minucie a jakość obrazu była słaba. W sumie zapewne jest jak w kinie 3D (pamiętam Krwawe Walentynki - mnie się podobało ; p )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację...Obraz Philipsa był słabiutki.

Co do jakości dzisiejszego efektów 3D to można właśnie porównywać to do kin. Z tą różnicą, że obraz główny jest chyba lepszej jakości, a to co jest jakby z z przodu (w przestrzeni) jest już lekko rozmazane. Szczególnie widać to przy dużych obiektach w szybkim ruchu.

aha, oprócz 3D duży efekt na mnie zrobiły plazmy Panasonica w technologi NeoPDP. Czerń jak smoła. Naprawdę super !!!

IMG_6291_resize.JPG

Edytowane przez janek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z tymi grami 3D jak to jest - każda jedna gra moze byc tak pokazana ? /ewentualnie z zapodanym jakims patchem/ czy tez musi byc to jakas specjalna dystrybucja danego tytułu ?

wiem ze na razie sony pokazało zajawki z gran turismo i wipeouta /gra w 1080p ale wg mnie tytuł przecietny graficznie - głównie z powodu ubogich tekstur, niebo jest bitmapą opisaną na modelu kuli wewnątrzktórej trwa rozgrywka, jedynym elementem generowanym przez konsolę jest zatem tor i pojazdy i własnie te ostatnie jako tako wyglądają. Same tory są słabe, krótkie i zbyt powyginane/

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi