Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Trafaret' post='26902' date='06.12.2006, 09:40 ']
Wybacz mi kolego ale zdjęcie, które prezentujesz jest po prostu żałosne :) Jak ktoś nie potrafii rzeczowo uargumentować swoich przekonań to wstawia tą fotkę, które jest absolutnie bezwartościowe B)
[/quote]

Cholera czy ty też nie "czujesz bluesa"?? sam jesteś żałosny, bo masz ograniczone rozumienie tego co jest napisane, skoro nie rozumiesz tak jak i @wvr to ci napiszę po chłopsku, właśnie traktuję tą fotkę baaardzo z przymrużeniem oka (bo świadczy, o braku obiektywizmu) tak jak i wasze pianie na temat wyższości X2000 nad XD1, w jednym się zgadzam z tobą ta fotka jest bezwartościowa tak samo jak wasze pisanie o X2000, może wreszcie zrozumiecie, bo już bardziej prosto nie da się tego wytłumaczyć.

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko jedno zdanie w tej dyskusji.

Chciałem przypomnieć, ze jedną z podstawowych rzeczy w telewizji - jest RUCHOMY obraz. Porównywanie kontrastów, temperatury kolorów ma sens oczywiscie, ale tzw. smużenie w serii W, Samsungu, JVC jest oczywiste i chyba widoczne dla każdego. W X2000 z kolei, nie było płynności ruchu, efekt strobo.
Pomijając banding, clouding, posterization i inne wystepujace i w W, X, XD1, Toshibie proszę się przyjrzeć, który z tych tv nie ciągnie absolutnie smugi, niezależnie od wejścia i źródła. Potem dopiero, są nagrody, kontrasty, dane z tabelek i cena.
Wynik jest oczywisty.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to i ja coś dopiszę. Jakiś czas temu przy pierwszym kontakcie w MM z 46XD1 byłem załamany obrazem jaki zobaczyłem na tym LCD, a był podłączony do dekodera N-ki. Chciałem go kupić lecz to co zobaczyłem mnie zmasakrowało. Tydzień po tej przygodzie w czasie trwania oferty bez VAT w Saturnie na spokojnie pobawiłem się ustawieniami na obrazie z jakiegoś cieniutkiego DVD LG podłączonego takim samym kablem euro. Po 15 minutach zapadła decyzja o kupnie. Żona nie mogła uwierzyć, że kupiłem to "dziadostwo" i w tej chwili odszczekuje wszystkie epitety jakie jej się wymkneły w jego i moim kierunku.
Ja jestem fotografem i z racji zawodu bardzo uczulony na kolory i przejścia tonalne np. czarnego koloru. Obraz na XD1 nie jest idealny ale poświęcając trochę czasu na regulację można naprawdę uzyskać bardzo dobre rezultaty. Jedyna irytująca rzecz jaka mi przychodzi do głowy to brak truD po HDMI.

Dodam, że nie jestem związany z tą marką ani wogóle z branżą związaną z RTV w przeciwieństwie chyba do kolegi Trafaret bo tak radykalnych tekstów dawno nie czytałem.

Tak na marginesie - naczytałem się o tym, że LCD jast najbardziej czuły na jakość sygnału oraz o oszczędzaniu przez nadawców puszczając materiał zbyt mocno skompresowany. Moje obserwacje są co najmniej dziwne - oglądając film, który wygląda kiepsko wystarczy doczekać się reklam i obraz diametralnie się zmienia na +. Niektóre reklamy wyglądają prawie jak HD i parę minut potem wracamy do filmu, którego nie chce się dalej oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Rebciu' post='26949' date='06.12.2006, 12:29 ']
Moje obserwacje są co najmniej dziwne - oglądając film, który wygląda kiepsko wystarczy doczekać się reklam i obraz diametralnie się zmienia na +. Niektóre reklamy wyglądają prawie jak HD i parę minut potem wracamy do filmu, którego nie chce się dalej oglądać.
[/quote]

Tu się z kolegą zgadzam, niektóre dobre reklamy wyglądają prawie jak 3D-HD, stąd krąży obiegowa opinia że LCD wyświetla perfect na super sygnale, a plazma niweluje niedoskonałości słabego sygnału SD.

Dla mnie priorytetową sprawą dla paneli sharpa, było by nowe firmware, które umożliwi przyjęcie sygnału 1080p po componencie, doda funkcję TruD dla sygnału cyfrowego po HDMI, oraz zdecydowana walka bez przymykania oka z efektem posterization. Resztę jestem w stanie przełknąć i popić wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='TOmeKK' post='26926' date='06.12.2006, 12:48 ']
Tylko jedno zdanie w tej dyskusji.

Chciałem przypomnieć, ze jedną z podstawowych rzeczy w telewizji - jest RUCHOMY obraz. Porównywanie kontrastów, temperatury kolorów ma sens oczywiscie, ale tzw. smużenie w serii W, Samsungu, JVC jest oczywiste i chyba widoczne dla każdego. W X2000 z kolei, nie było płynności ruchu, efekt strobo.
Pomijając banding, clouding, posterization i inne wystepujace i w W, X, XD1, Toshibie proszę się przyjrzeć, który z tych tv nie ciągnie absolutnie smugi, niezależnie od wejścia i źródła. Potem dopiero, są nagrody, kontrasty, dane z tabelek i cena.
Wynik jest oczywisty.

pozdr.
[/quote]

Ok, to co jest obecnie WARTE zakupu ??
Tylko nie mow ze XD1 bo sami go opluwaliscie po ukazaniu sie produkcyjnych egzemplazy.

Na cos sie trzeba zdecydowac, a nie czekac az zaczniecie testowac 45" OLED :(). TO jest jakas bezsensowna sytuacja. Wlasnie dzieki waszym piesniom pochwalnym stalem sie posiadaczem F71 a tu upppssss wyszlo jak wyszlo. Z tego zdazenia wynika mi ze opinie chwiejne jak choragiewki sa z podmuchem firmy Sharp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Mr_Jones' post='27019' date='06.12.2006, 19:01 ']

Tylko nie mow ze XD1 bo sami go opluwaliscie po ukazaniu sie produkcyjnych egzemplazy.

[/quote]

Czy coś jest warte zakupu to zależy wyłącznie od ciebie !

Myslę, że mogę z 99,90% pewnością powiedzieć, że przynajmniej 3 użytkowników Sharpa 46/52 ( :(:) ) powie, że[color="#333333"] MIMO[/color] drobnych wad jest to najlepszy LCD obecnie dostępny na rynku. Ja jestem jednym z tych trzech :)

Zobacz w tym połaczonym, długim temacie o XD1E moje zdjęcia z mediasata SD Cyfry. Tak wygląda SD. Reklamy w SD wyglądają jak 3/4 HD. A HD wygląda .... jak FullHD :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Mr_Jones' post='27019' date='06.12.2006, 19:01 ']

Na cos sie trzeba zdecydowac, a nie czekac az zaczniecie testowac 45" OLED :( ). TO jest jakas bezsensowna sytuacja. Wlasnie dzieki waszym piesniom pochwalnym stalem sie posiadaczem F71 a tu upppssss wyszlo jak wyszlo. Z tego zdazenia wynika mi ze opinie chwiejne jak choragiewki sa z podmuchem firmy Sharp. [/quote]

Może zacytuj tą pieśń pochwalną o F71 - bo nie pamiętam - ale nie znajdziesz jej na pewno.
Co do opluwania, to takie stwierdzenia zniechęcają mnie do przekonywania lub wyrażania opinii o czymkolwiek. Mam 46 XD1E i kupiłbym go jeszcze raz. Sharp, ma problemy, to jest otwarcie powiedziane, ponieważ jesteśmy na tym forum długo, przy okazji IFa i innych poznaliśmy sie osobiście i zapewniam cię, że nikt nie jest związany z producentem, dystrybutorem czy czymś innym Sharp. Gdyby telewizor np. Zelmer miał najlepszy obraz, to pisalibyśmy o nim. Ale to tylko nasza opinia. Najlepsze są porównania samochodowe. Nissan czy renault? Każdy ma własne zdanie. Ty szukasz rozwiązania, a potem obrażasz sie na opinie innych?
Mam Sharpa, który się zawiesił i transformator podświetlenia buczy, nie mam bandingu, jestem zadowolony z obrazu. Czy możesz uszanować tą opinię? To jest forum chłopie, a ty masz postawę roszczeniową!

Co do chwiejności, to żeby ci oszczędzić czasu, nastawialiśmy się wszyscy na sony X i rozczarowali rezultatem. Sharp nie ma nic do tego. W styczniu będzie Fujitsu 37, które prawdopodobnie będzie lepsze od xd1, myślisz, że ktoś się tutaj obrazi na taką opinię? - na pewno nie. Chwilowo w 46-52 jest dwa tv - sony X i sharp w czołówce w zależności od preferencji (nie cenowej). Oba tv maja wady. Sharp ma banding i buczenie, itd, sony clouding, nierównomierne podświetlenie - plamy itd.- co wolisz? Ale to przecież tylko opinia, na którą możesz się obrazić.

I to by było na tyle. :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Rebciu' post='26949' date='06.12.2006, 14:29 ']
Dodam, że nie jestem związany z tą marką ani wogóle z branżą związaną z RTV w przeciwieństwie chyba do kolegi Trafaret bo tak radykalnych tekstów dawno nie czytałem.
[/quote]

Zapewniam kolegę Rebciu, że nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę osobą w jakikolwiek sposób powiązaną z rynkiem HiFi/TV. Swoje wypowiedzi opieram o liczne rozmowy przeprowadzone z fachowcami i pseudofachowcami pracującymi w sklepach firmowych poszczególnych marek oraz masówkach typu MediaMarkt. Wywołanie dyskusji miało na celu pomóc mi w wyborze najlepszego TV, a nie ślepego brnięcia w dany model, dany typ.

Fakt faktem - upieram się przy SONY X ponieważ miałem okazję zobaczyć model KDL-46X2000 wyświetlającego DiscoveryHD z platformy N. Mogę skomentować to tak: kryształ. Zdaję sobie jednak sprawę, że handlowcy z salonu SONY byliby skłonni wcisnąć każdemu nawet najnowszy model zapałki z moherowym zapalnikiem.

Oglądałem Sharpa LC-46XD1 ale oprócz lecącego non-stop dema, żaden "patałach" z MediaMarkt nic nie potrafił mi pokazać, a tym bardziej powiedzieć.

I jak tu kupić cokolwiek nie opierająć się o opinie takich ludzi jak Wy. W większości postronnych, sprawiających wrażenie osób przynajmniej o lekkiej dozie profesjonalizmu. Dziękuję!

/pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie właśnie przypomniałem swoje pierwsze posty na forum, dotyczące SONY 46X2000 , bardzo czekałem na ten TV , 90 procent sprzetu AV mam tej właśnie firmy, nawet piloty by pasowały, ale cóż, po wielu próbach , testach, podłączaniu różnych źródeł i różnych materiałów SD, HD wyszło na to, ze TV to będzie 52XD1 a DVD Denon1930. Dla tych którzy coś tam chcą wyciągnąć dla siebie z naszej pisaniny, wszystkie testy były robione w komfortowych warunkach z dostępem do Snazio, Kiss600, xbox360, BlueRay,DVD z upscalerem 1080p, ,PC Divix, SD z DVD i SD z anteny analogowo i cyfrowo, czy to daje wam jakieś wyobrażenie, że to nie były warunki sklepowe a spokojna zabawa ze sprzetem w miłym gronie zapaleńców ?
Więc jeśli czytam że ktoś widział w MM obraz z n-ki Discowery HD na x2000 i rozmawiał ze sprzedawcami to jak to mogę skomentować? - nie ma co komentować

Pozdrawiam niezdecydowanych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='27096' date='07.12.2006, 00:17 ']
Więc jeśli czytam że ktoś widział w MM obraz z n-ki Discowery HD na x2000 i rozmawiał ze sprzedawcami to jak to mogę skomentować? - nie ma co komentować
[/quote]
Akurat N`nkę widziałem na modelu X2000 w autoryzowanym salonie SONY gdzie sprzedawca miał ogromną wiedzę co było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Po prostu czułem, że wie co mówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem po ponad półtoragodzinnych testach 37XD1 :P))
Miejsce SATURN Warszawa
Uczestnicy Sharp 46 XD1
Sharp 37" XD1
Sharp Blue Ray HDD DVD :))
Podpięte poprzez rozdzielacz sygnału pod złącza Component
Podawany sygnał 1080i oraz zwykła marna Saturnowska antena :)))

Potwierdziły sie dzisiaj w pełni moje przypuszczenia co do serii 37" Matryca mimo gorszych parametrów (kontrast i czas reakcji) jest zdecydowanie taka sama jak w 46" i zdecydowanie odmienna niż w 42"
Nie wiążę tego z miejscem produkcji 42" Tajwan, 37"i 46" Japonia ale z ewidentnymi podobieństwami pomiedzy tymi dwoma ostatnimi w reprodukcji kolorów, ostrości i reprodukcji czerni.
Odbiorniki były ustawione identycznie tzn. ja je ustawiłem identycznie dostosowująć 37" do ustawień 46" mimo że te ostatnie były dosyć dziwne czyli:

POdświetlenie +8
Nasycenie -8
Ostrość +3 pozostałe na +1
NR na niski
Temperatura kolorów na wysoki
Tryb progresywny.

Przy tychustawieniach zaobserwowałem że matryca 46" delikatnie mocniej świeci. Nie ma to wpływu na odbiór ale dla niektórych osób może mieć to znaczenie. ZAskakującym efektem do potwierdzenia którego zaprosiłem moją bardzo nie zainteresowana sprzetem ale cierpliwa małżonkę było to że 37" przy powyższych ustawieniach reprodukował znacznie głębszą czerń. Mogę spokojnie powiedzieć, że w reprodukcji czerni jest różnica pomiędzy 37" a 46" na korzyść malucha a tym samym odnosząć się do mojego poprzedniego testu jest jeszcze wieksza roznica pomiędzy 37" a 42" co potwierdza różnice w jakości zastosowanych matryc.
Obraz HD był wyśmienity natomiast SD przeciętny ale widocznie lepszy na 37" ale to raczej zaskoczeniem nie jest żadnym.

Generalnie po obejrzeniu 37" uważąm, że to bardzo dobry LCD za naprawdę rewelacyjną cene (ok. 6600 na Allegro) w Saturnie 8499PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='nowy66' post='27021' date='06.12.2006, 19:11 ']
Czy coś jest warte zakupu to zależy wyłącznie od ciebie !

Myslę, że mogę z 99,90% pewnością powiedzieć, że przynajmniej 3 użytkowników Sharpa 46/52 ( :(:blink: ) powie, że[color="#333333"] MIMO[/color] drobnych wad jest to najlepszy LCD obecnie dostępny na rynku. Ja jestem jednym z tych trzech :D

Zobacz w tym połaczonym, długim temacie o XD1E moje zdjęcia z mediasata SD Cyfry. Tak wygląda SD. Reklamy w SD wyglądają jak 3/4 HD. A HD wygląda .... jak FullHD :D

pzdr
[/quote]

Sorki :D
i tu się pomyliłeś ( każdemu się zdaża ) czterech :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za wstępny teścik "malucha"37",z tego co piszesz wart jest swojej ceny.Zdaje się mieszkam w 300 tys.mieście a sharpa 37" na oczy nie widziałem .Będe musiał poczekać az się pojawi gdzieś w sklepie,żeby obadać na własne oczy,wtedy być może zakupie go przez neta z topmarket tam cena jest przyzwoita .Czekam jeszcze na nowy lcd Xoro ,ma się pojawić dziś w digitalo. Mam nadzieję że olatigid napisze jakąś recenzję o tym produkcie , taki mały teścik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='km1' post='27152' date='07.12.2006, 07:25 ']
Sorki :D
i tu się pomyliłeś ( każdemu się zdaża ) czterech :D
[/quote]

To ty też pracujesz w Sharpie? :D:(:blink::D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='nowy66' post='27173' date='07.12.2006, 09:29 ']
To ty też pracujesz w Sharpie? :lol::lol::lol::lol:
[/quote]

przecież to widać po ilości e-maili :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
Po długich namysłach (ponad miesiąc), czytaniu forum po 5 razy dziennie, po prezentacji Pana Krzysztofa, wreszcie zdecydowałam się na sharpa 46xd1e.
I mimo, że jeszcze nie mam cyfry w hd, bo spóźniają się z dekoderami, to jestem bardzo zadowolona z wyboru.
Oczywiście wiedziałam o ryzyku buczenia, bandingu, ale odpukać, jeszcze nic z tego się przez 3 dni nie pojawiło. Raz się tylko zawiesił przy szybkim przeszukiwaniu kablówki.
Filmy ze zwykłych DVD w jakości naprawdę dobrej (uważam, że lepszej niż na CRT 32 cale philipsa - 100HZ i te ulepszone piksele), obawiałam się, że będzie gorzej. Cyfra też całkiem ładna, pewnie, iż mogłoby być zawsze lepiej, ale nie jest tak beznadziejnie, jak niektórzy piszą. Pikseloza trafia się oczywiście, lecz po krytyce na tym forum byłam przygotowana na taki koszmar, że jak wreszcie zobaczyłam u siebie w domu odbiór cyfry na 46, to się zachwyciłam, że tak ładnie.

Reasumując: zwykłą cyfrę można z przyjemnością oglądać, DVD z jeszcze większą, więc czegóż trzeba więcej? Tylko kanałów w hd, a bedzie pięknie.

W tym miejscu dziękuję też za doradztwo, które bardzo mi pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tez sie pochwale że po długich namysłach i jednak odrzuceniu Toshiby wybrałem XD1 w wersji 37". ZAłuje że nie 42" bo jeszcze jeszcze mógłby się u mnie zmieścić - NO ALE TA MATRYCA :D)))
Tak wiec Sharp juz jest a za roznice pomiedzy Sharp a SOny 40" bedzie zapewne jakies solidne DVD lub poczekam na druga fale BRD/HD DVD :D)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem posiadaczem SHARPA 46XD1E i w krótkim słowie mogę powidziec ze dokonałem bardzo dobrego wyboru,obraz hd jest fantastyczny i jeżeli więcej bedzie programów takich jak LUXE HD to moc ktora drzemie w tym świetnym lcd bedzie w pełni wykorzystana.Z czystym sumieniem polecam ten telewizor nawet dla najbardziej wybrednych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się poważnie nad zakupem i mam pytanie do użytkownków xd1 37",w jakiej odległości oglądacie ,u mnie ta odległośc wynosi 2,5 m -2,8m czy nie beda bolały oczka :D Spotkałem sie z opinia że przy tej odległości 37 jest za duży a 32 w sam raz,proszę o wrażenia
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie 2,8 m :D zmierzone mikrofonem yamahy i tv 46" i jest perfekt. Na pewno nie będziesz za blisko.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za podpowiedź -odpowiedź :D ,to chyba się zdecyduję na niego wtej chwili to jeden zlepszych lcd w tej cenie
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Zamierzam w niedługim czasie kupić konsolę Xbox 360 do mojego Sharpa 46XD1E. Jak go można pogłączyć z tą konsolą? Bo w Xboxie nie ma HDMI a jak widziałem component to ma 6 wtyczek a w moim sharpie jest jedynie VGA z przejściówką na "component" z 3 wyjściamy ( red green i blue). Czy możecie mi jakoś pomóc z tym problemem? Czemu w moim TV nie ma że tak powiem "pełnego" Componenta?
Pozdrawiam, Marek Romanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W zestawie z x360 dostaniesz kabel component. Ustaw na nim przełącznik na HDTV i podłącz właśnie pod tą przejściówkę (red, blue, green), a następnie pod ext VGA w TV, musisz jeszcze w menu wybrać component dla tego wejścia.
To co widziałeś to zapewne rozdzielacz na dwa wyjścia komponent lub na jeden + audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi