Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję sprawdzić czy współpracuje z kartami Nvidia.
Ja ze swoim JVC miałem podobną sytuację. Nie chciał współpracować z zadną kartą ATI na połączeniu HDMI-DVI. Obraz pojawiał się na moment i znikał. Nic nie pomogło. Po VGA wszystko śmigało OK. Tak się składa, że miałem możliwość podmiany kart graficznych. Konsultowałem również ten fakt z technikiem z JVC, który potwierdzili brak współpracy z tym modelem LCD kart ATI.

Finalnie musiałem zmienić kartę graficzną na Nvidia. Wszystko odpaliło od pierwszego strzału.

Będę trzymał kciuki, żeby ci odpalił na karcie ATI i nowych sterach,

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='braavoo' post='21397' date='10.11.2006, 14:39 ']
Proponuję sprawdzić czy współpracuje z kartami Nvidia.[/quote]

z nVidią współpracuje świetnie
a co do Ati to nie pierwszy post na ten temat - coś Ati brakuje że mimo iż jest dobrą kartą brak obrazu po DVI

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to pozostaje wymiana karty.
Poszukaj jeszcze na zachodnich forach może już rozwiązali ten problem.
Jak ja walczyłem nic nie było o DVI, tylko VGA

Pozdrawiam

braavoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety nie pierwszy to przypadek braku wspolpracy z kartami Atiego. Z Nvidia nie ma absolutnie zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze dla 46" to okolo 4m bedzei ok
Jezeli masz kiepski SD - a sd jest kiepski to blizsza odleglosc bedzie meczaca.
Sam mam 42" i sd z 3m da sie jako tako ogladac ale na pewno bylo by lepiej z 4-5m

Tyle ze nie po to kupuje tak dyzy telewizor byy daleko od niego siadac :) i tu jest problem- na razie chyba tylko n.pl ratuje jako tako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='jarwisz' post='21402' date='10.11.2006, 14:55 ']
z nVidią współpracuje świetnie
a co do Ati to nie pierwszy post na ten temat - coś Ati brakuje że mimo iż jest dobrą kartą brak obrazu po DVI

pozd
[/quote]

Ja mam na laptopie ATi Mobility x700 z DVI-D i na początku nie widać nic ale jak później poszperam w Catalystach i pozmieniam ustawienia wyświetlaczy to moge oglądać obraz max 1080i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CZESC,
CO Z TYMI PASKAMI NA TVN-ach, DODAM ZE NA VIVIE JEST ZIELONY. MOZE KTOS WIE JAK SIE TEGO POZBYC??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktoś podłączał laptopa z grafiką Intel Graphics Media Accelerator 950 przez dvi>hdmi do seri xd1 i jaką można osiągnąć max rozdzielczość na sharpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='TOmeKK' post='21368' date='10.11.2006, 12:38 ']
tu była już tabelka i wykres nawet;
[url="http://server5.pictiger.com/img/697294/picture-hosting/idc-figure-5.php"]http://server5.pictiger.com/img/697294/pic...dc-figure-5.php[/url]
Pozdr.
[/quote]
Dziekuje wszystkim za odpowiedz, chodz szczerze mowiac dalej nie wiem jaki rozmiar wybrac. Poniekad dlatego ze na stronie [url="http://www.moretosee.com"]Sharpa[/url] pisza ze komfortowe ogladanie ekranu 45" zapewnia odleglosc 5,6ft - czyli ok. 1,70m
Witam ponownie wszystkich forumowiczow. Kilka dni temu pytalem z jakiej odleglosci ogladac LCD 52", od soboty mam ten telewizor u siebie i jestem zachwycony. Musze przyznac ze ogladanie TV to teraz ogromna przyjemnosc. Ogladam z odleglosci 2,5 metra, nie miewam zawrotow glowy itp. O jakosci programow HDTV juz tu pisano, jedyna rzecz z ktora nie moge sobie poradzic to uzyskanie fonii z nagrywarki DVD podlaczonej kablem komponentowym i kablem audio z jednej strony cinche a drugiej mini-jack. Gdy wybiore EXT4 nie mam nawet odrobiny fonii. Jeszcze o cenie, bo wielu z Was to interesuje. Tego Sharpa kupilem na wyspie Jersey za 2465 GBP, gdzie mieszkam i pracuje. Poprzednio mialem Philipsa z Pixel Plus i brak mi swietnych funkcji jakie on mial, tj. PIP, POP,PAT, MOZAIKA, ZOOM itp. Gdyby ktos z uzytkownikow Sharpa XD1 umial rozwiazac problem z dzwiekiem to prosze o pomoc. Pozdrawiam Edytowane przez sputnik2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

W załączeniu link do skanu z oficjalnego katalogu sharpa z IFA 2006. Wynika z niego (moze ten watek byl juz poruszany ale najwyzej moderator wywali go) że model 42" nie ma RGB+ oraz co ciekawsze że modele 42 i 37 nie maja matrycy ASV &Black TFT choc cos zupelnie coś odwrotnego wynika z polskiej instrukcji strona 36 gdzie jak byk stoi że 42" nie ma tej matrycy a 37" ma ta matryce. W tym cholernym szumie na temat sharpa pogubilem sie i nie ukrywam ze dobrze byloby zrobic przyklejony post na temat faktycznych danych poszczegolnych modeli wraz z tymi testami ktore byly bez komentarzy.
Moze jednak ktos mi wielkodusznie wyjasi jak to jest bo akurat czekan na wersje 37"

pozdrawiam

Witam

W załączeniu link do skanu z oficjalnego katalogu sharpa z IFA 2006. Wynika z niego (moze ten watek byl juz poruszany ale najwyzej moderator wywali go) że model 42" nie ma RGB+ oraz co ciekawsze że modele 42 i 37 nie maja matrycy ASV &Black TFT choc cos zupelnie coś odwrotnego wynika z polskiej instrukcji strona 36 gdzie jak byk stoi że 42" nie ma tej matrycy a 37" ma ta matryce. W tym cholernym szumie na temat sharpa pogubilem sie i nie ukrywam ze dobrze byloby zrobic przyklejony post na temat faktycznych danych poszczegolnych modeli wraz z tymi testami ktore byly bez komentarzy.
Moze jednak ktos mi wielkodusznie wyjasi jak to jest bo akurat czekan na wersje 37"

LINK!!!! [url="http://img20.imageshack.us/my.php?image=scannen0003bu4.jpg"]http://img20.imageshack.us/my.php?image=scannen0003bu4.jpg[/url]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Jeśli juz zamówiłeś, to ciesz się z wyboru , a nie szukaj dziury w całym.
Dzisiaj odebrałem 42"XD1 i niestety buczy , ale jestem zadowolony z wyboru.
Bo buczenie wyłapuje się dopiero bez dzwięku, ale fakt - jest.
A jak poczytasz na forach o konkurencji - samsung f lub sony x,w 2000, 2500- to jeszcze bardziej będziesz w kłopocie.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miłośnicy sharpa napiszcie prosze jak to jest z tym vatem kupując np. w Niemczech tv powiedzmy na firmę? Ja kupiłem na firmę w Czechach towar z 0 vatem i u nas musiałem napisać fakturę z 22% vatem którego mi nie naliczono i nie musiałem go płacić, lecz dopiero po zbyciu w/w towaru na podstawie wystawionej faktury dla klienta musiałem odprowadzić vat do urzędu skarbowego.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kazek_krk' post='21116' date='08.11.2006, 21:59 ']
Zmień sobie Underscan na Pełny za pomocą 2 przycisku od prawej pod klapką pilota
[/quote]

Dzięki, wpadłem na to tuż po napisaniu postu :D , he he no nie musisz aż tak szczegółowo opisywać pilota, cos nieco o nim wiem. Niestety dopiero wróciłem z wyjazdu i nie miałem czasu pobawić się dokładnie 52XD1, ale czytając Wasze posty , mam takie spostrzeżenia, mój telewizor nie buczy, nic a nic, cisza, obraz z "n-ki" tylko w HD jest świetny, programy upscalowane, niestety takie dobre nie są (liczyłem na dużo więcej), są na tyle słabe że po porządnym wyregulowaniu, wejścia SCART RGB i sygnale z Dreamboxa 7020 (kabel scart wysokiej jakości) obraz np tvn,tvn24 i turbo jest lepszy z dreama niż "n", co mnie bardzo zaskoczyło, widocznie upscaler w tunerze "n" to jakaś kicha, a tak na marginesie, to mam ochotę wywalić tuner "n" przez okno, katastrofalnie długo przełączają sie kanały, nie mozna posortować kanałów wg własnych upodobań, nawet korzystając z własnej listy, wskakują w kolejności przyporządkowanej przez nadawcę. Co do ceny to cóż, nie mogę podać, a czy 18 tys warto dać? hmm to już każdy musi indywidualnie ocenić. Co do RGB i RGB+, to nieporozumienie tego nie można, włączyć czy wyłączyć, RGB+ oznacza że podświetlenie matrycy ma trzy podstawowe składowe RGB i dodatkowy kolor CARMAZYNOWY (+) który powoduje lepszą (szerszą) reprodukcję barw. Dzwonił do mnie Arecki i ... pogratulował zakupu świetnego telewizora LCD, ale..... PLASMA IS THE BEST!!!, no cóz polemika będzie innym razem, teraz jak mam LCD to muszę go bronić :huh:)

RS4

Edytowane przez RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RS4

Weekend minął. No i co sprzedajesz i kupujesz plazmę? Od niedawna to nie jest obraźliwe :D:D:D
Jak miller i zero.
Ciekawy jestem opinii twojej, bo miałeś długo plazmę przedtem. :D

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sharp 46 xd1
Karta – ATI Radeon 9700
Najnowszy driver od CATALYST 6.10 z końca października
Połączenie DVI – HDMI – Ext 5

[color="#3333FF"]Dziękuję za zachętę do szukania.[/color]

Wraz z zaprzyjaźnionym informatykiem podłączyliśmy monitor po SVGA i Sharp po DVI ( dwa wyjścia z karty)
W Catalyst Control Center – HD TV Support znajdują się ustawienia dla TV HD
720 p 60Hz
1080 i 30Hz
1080p 60 Hz

Karta wykryła TV Sharp jako full HD.
Po ustawieniu monitora 2 jako główny pokazał się obraz na TV. Można wyświetlać wszystkie rozdzielczości ale z zasadniczym problemem który w ostatnich dniach rozgrzał kolegów MARO i BoDeX do czerwoności. – [color="#FF0000"]OVERSCAN[/color]

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=2841&hl=kradnie&st=0"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...radnie&st=0[/url]

Przy wyświetlaniu pulpitu giną całe rzędy ikonek będące przy krawędzi ekranu i pasek narzędzi od dołu. Niezależnie od tego czy obraz zajmuje cały ekran czy tylko jego część przy mniejszej rozdzielczości.
Moje pomysły w tym miejscu się zakończyły.

[b]Czy komuś z szczęśliwych posiadaczy XD1 udało się uzyskać pełen obraz?[/b]

Czy to znaczy że przy obrazie z N jest wycinana jego część?
Jak to będzie wyglądało przy współpracy z HD DVD?
:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo nieobraźliwe jak pisiory i cieniasy :D

RS4 miał plazmę 3 generacje wstecz, jak to się ma do obecnych plazm i LCD ?
3 generacje temu LCD też nie było takie jak teraz.

Ale tak już bardziej serio, to proszę RS4 o obiektywną (subiektywną też, bo to Twoje osobiste wrażenia) ocenę Sharpa 52XD1.

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote]
[b]Czy komuś z szczęśliwych posiadaczy XD1 udało się uzyskać pełen obraz?[/b][/quote]
na NVidia można ustawić pełny ekran ale bez ikonek itp.
puszczasz film z DVI-HDMI i gra na całym ekranie
ikonki udało mi się ustawić przez kabel VGA ale tam tylko 1080i wchodzi w rachubę
spróbuj ustawić na 1600:1200 czy będzie full screen

RS4
[quote]sygnale z Dreamboxa 7020 (kabel scart wysokiej jakości) obraz np tvn,tvn24 i turbo jest lepszy z dreama niż "n", co mnie bardzo zaskoczyło[/quote]

czy próbowałeś połączyć inny tuner Sat???
ja mam Dreama 7000s i Ferdka 8018USB i wg mnie z ferdka obraz jest jeszcze lepszy niż z Dreamboxa

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do RS4,
Mam takie pytanie czy jak wrzucasz sygnał z DVD (domyślam się że po HDMI na EXT-6) to jaki masz obraz, mam na myśli jakość i rozmiar tzn. czy jest taki jak z programów HD. Czy wyświetla na całym ekranie czy są pasy na górze i na dole. No i czy porównywalna jakość obrazu do tych z HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moje wypowiedzi będą troszkę chaotyczne a to niestety z powodu braku czasu,dużo pracy i mało czasu na zabawę z TV.
@TOmeKK-tak LCD zostaję, zdecydowanie zostaje
@Arecki-polemiki chyba jednak nie będzie, a to dlatego że ciężko wytypować zwyciężcę, bo ani LCD ani Plazma nie są idealne maja swoje wady i zalety,czekam na SED która pogodzi pewnie wszystkich zwolenników HDTV.
Następne wrażenia:
Nie bedę tu opisywał słynnego bandingu, najważniejsze jest to czy go widzimy i to nie na planszach testowych(bo tam to widać) ale przy normalnym ogladaniu TV, na szczęście w tym egzemplarzu wygląda to OK, po prostu tego nie widać, pytałem gości którzy byli u mnie czy coś widzą i nie widzieli.
W Sharpie jest dynamiczna regulacja podświetlenia matrycy i nie chodzi tu o OPC, co powoduje ,że przy przejściach z jasnego obrazu do czarnej planszy np z napisami wyraźnie widać wygaszanie podświetlenia.Trzeba się do tego przyzwyczaić. Nie mam innego tunera TV sat tak więc nie wypowiem sie, ale jestem zaskoczony że z fredka masz lepszy obraz.
Kompa jeszcze nie podłączałem bo nie było czasu i długiego kabla a w lapie mam słabą kartę graficzną i to narazie na tyle.
Ogólnie nie żałuję zakupu tak więc śmiało mogę polecić ten zakup.

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Tom0000' post='21383' date='10.11.2006, 13:52 ']
Czy panel wykrywa podlaczone urzadzenie i zachowuje sie tak tylko jak podlaczony jest komputer ? A co jak bedzie to inny sprzet z wyjsciem dvi bez hdcp ?

Na jakiej podstawie to twierdzisz ? Panel jest wyswietlaczem i to nie on (HDCP) decyduje czy cos wyswietlic czy nie. O tym decyduje generator obrazu - czyli np. n-box.

Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi, bo mi to wyglada na piramidalna bzdure.
[/quote]

Masz racje, moja pomylka - brak HDCP w karcie nie ma nic do rzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='DUDEK' post='22163' date='14.11.2006, 21:54 ']
RS4

WITAM, CZEKAM NA INFO JAK SPISUJE SIE DVD NA XD1E...
[/quote]

Denon 1930 to naprawdę mocna maszyna, nowe filmy z wysokim birate i kręcone kamerą cyfrową np Star Wars naprawdę robią wrażenie jakość lepsza niż Discovery HD z n-ki, starsze filmy niestety już tak dobrze nie wyglądają np Alien II gdzie dużo jest ciemnych scen lepiej oglądać w niższej rozdzielczości , tworzą się kwadraty i są zniekształcenia kolorów,mam nadzieję, ze w ten weekend będę miał więcej czasu na zabawę podepnę PC z mocną kartą graficzną i poustawiam ekran na wszystkich wejściach i wtedy zobaczymy jak to będzie wyglądało, ale teraz i tak jest b.dobrze, tak więc czekając na HDDVD lub BR polecam denonka z 1080p , naprawdę warto.

RS4

PS DENON podłączony do 52XD1 po HDMI Profigold Edytowane przez RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='22223' date='15.11.2006, 02:38 ']
np Alien II gdzie dużo jest ciemnych scen lepiej oglądać w niższej rozdzielczości , tworzą się kwadraty i są zniekształcenia kolorów,[/quote]

czy puszczałeś Alien 2 z DVD ale wersję standard ?
ja co prawda na Sharpie DV-SV97 z HDMI puściłem już ze 3 razy Aliena 2 /it's my favorite movie/ ale wersję Quadrilogy i nie ma u mnie żadnych kwadratów ...

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

OK. byłem pierwszy zadowolony i ujawniłem to :D

1. 46 XD1E
2. W chwili obecnej do końca roku Cyfra ( na wypowiedzeniu ) ale zastanawiam się czy nie pozostanę dla „ zapowiedzi ” pozycji HD , kanałów ? które mają się pojawić oraz N-ka w perspektywie box-dyskiem ( liczę na VOD bo kanał HD będzie zapewne „ powrotem do przeszłości ”) to wszystko podpięte pod konwerter twin 0,2 dB talerz 90 cm a siła sygnału 88-94 odbierana w Ożarowie pod W-wą ( może jeszcze pokręcę talerzem bo z „opowieści” na forach można mieć 100 na 100 )
DVD HD Samsung 945
3. TV podłączony do n-ki kablem HDMI Tech+link 1,5 m ( komponent dopiero w planie a z info na forach wynika iż w niektórych przypadkach TV wyświetla lepiej - czy to zależy od elektroniki i „polepszaczy” muszę sprawdzić u siebie )
Cyfra ( starszy Pionek ) do TV eurozłączem (może będzie nowy tunerek do HD) a DVD podłączony kablem HDMI z zestawu ( nieokreślonej firmy )
4. ustawienia obrazu :
- podświetlenie – 4
- kontrast – 30
- jaskrawość – 0
- kolor – 2
- barwa – 0
- ostrość – 2
- temp. kolorów – średnio wysoka
- czerń – włączona
- DNR – poziom niski
- I/P – przeplot
- tryb filmu – wyłączony
- OPC włączony
- AV mode – standard – ( czy to aby nie dubluje się z OPC )
- TruD – włączony

5. „ Mój ” fotel na którym siadam to 2m a kanapa 3,5 m na wprost. Ważne dla mnie ( to między innymi wykluczało plazmę ) to iż tv sąsiaduje ze ścianą z oknem balkonowym (od południa) i przy świetle dziennym i słońcu na crt-ku kolory były blade , odbicia
Ogólnie „ moje kochanie” zmieniło wystrój pokoju (30 m2) tak iż w skrajnym przypadku tv będzie oglądany pod max kątem 45 stopni
6. Po pierwszych zachwytach nadszedł czas na analizę i porównania ( ale i tak takich chwil nie ma za dużo bo domownicy nie chcą już patrzeć na crt-ka - demokracja jest !? :( ) Oferta programowa n-ki na tą chwilę ( niestety ) nie jest konkurencyjna w programach SD do cyfry ( a w HD poza doznaniami wizualnymi „rodzina ”zaczęła oczekiwać treści ! ) i dlatego częściej leci cyfra. Tak chwała ci N-ko za HD dziękuję i proszę o jeszcze :D ( może Cyfra też się wysili a może TV publiczna )
To porównanie może ze względu na kable „ nieporównywalne”(HDMI gorszy od komponenta i gorszy od euro ??? :o ) a może TruD robi swoje ale wygrywa Cyfra ( to oczywiście – nic odkrywczego zależy od materiału ) ogólnie ( i pewnie rządy twardej ręki nic by nie pomogły ;) - „oni” są za Cyfrą )
HD na kanale Luxe HD to jest wzór do którego mam nadzieję N-ka i potencjalnie inne stacje będą dążyć ( bo francuskiego uczyć się nie będę !! ) niedługo 17 i info o VOD ( „nadzieja umiera ostatnia” )
DVD fajnie skaluje do 1080i ( ale ciekawi mnie jak wygląda 1080 p - czy jest widoczna różnica na 46” np. na Denonie 1930) i jest to lepszy efekt niż skalowanie boxa n-ki kanałów SD do 1080i
Kompa nie podłączam bo i tak nie mam filmów z sieci ( stary procek i karta a i wiedzy na to nie mam i czasu też ) Dopiero po modernizacji kompa „moje chłopaki ” będą grały i patrzyły w monitor 46” 1980*1080 :)
Nie widziałem nic w 1080p i wiem iż na tę chwilę nie do końca możliwości TV są wykorzystane ale to był zakup i na przyszłość

Ogólna ocena – polecam ten TV i jest nie żałuję zakupu *

Kolory - naturalne nasycone (jak w starym crt Panasonica na początku)- takie lubię
Wielkość 46” - jak dla mnie to z 2 m bez piklselozy a wrażenie ( proporcje wilekości ekranu do odległości ) jak w kinie ( choć jeszcze bez dżwięku – sprzęt w planach )
Sygnał SD z n-ki i kablówki jest „dobry”- jak dla mnie ( bałem się czytają na forum wrażenia z odbioru innych użytkowników różnych technologii iż nie zaznam spokoju - nie tylko od „ mojego kochania ” czy aby LCD ten i to już teraz o może ....SED LED 3D czy CRT i czekamy dalej ) - kozetka psychoanalityk :lol: – wybrałem fotel i SHARPA :P
HD – jest jak w realu ( a niektóre materiały posiadają efekt trójwymiarowości - i niech nie piszą Ci co nie widzieli że nie ma :) - na ile jest to zasługa „orginalnego japończyka” nie mnie to oceniać

* maleńka zadra ( chyba do wyjęcia ) to jak wcześniej opisałem w lewym dolnym rogu jasna część matrycy o wym. 3*3 cm która chyba jest efektem nierównomiernego podświetlenia matrycy ( czy to może być przedmiotem reklamacji czy też ta technologia tak ma ? ) czasami ( to wymaga dłuższej obserwacji ) po kilku godzinach ok. 6-7 działania TV non-stop przy poziomie głośności 15 jest słyszalne buczenie ( nie wiem co to jest i do serwisu na razie się nie odzywałem - sugestie mile widziane )
10. Saturn W-wa -13 000 PLN
11. Fotki postaram się zrobić tylko nie wiem kiedy B)

Inne spojrzenia kwestie szczegóły chętnie omówię na forum
Pozdrawiam zadowolony

PS Czy Szanowni Forumowicze ( TomeKK i Nowy66 ) zrezygnowaliście z Sharpa czy też czekacie na tzw lepszą cenę (pytam bez wścibstwa – to dzięki info od Was wybrałem ten TV) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na dostawę - jutro przyjdą oba. :lol: .
Odezwę się.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi