Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

tester3000
to znaczy że jutro można kupić n, a czy toshiba była na stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprzedawca powiedział że maja juz w magazynie(oraz podłaczone do TV na hali) ale nie wiedzą w jakim systemie sprzedaży maja byc dystrybuowane i cały czas czekaja na info.
Nic nie wiem o Toshibie. Edytowane przez tester3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tester3000' post='14210' date='14.10.2006, 00:09 ']No i teraz jedyna nadzieja w Was forumowicze abyście podzielili się z radości (lub rozczarowania) obcowania z XD1[/quote]

NA tak zadane pytanie odpowiem. Wydaje się XD1 b. ciekawe. Jednak należy rozsądnie wybrać obcowanie z kobią zamiast obcowanie z telewizorem. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W warszawie w MM Toshiby juz sa 37 za 7999 42 za 8999 Ceny sa miodzio a w Saturnie zapowiadaja jeszcze taniej zobaczymy co pokaże allegro zeby bylo konkurencyjnie do Saturna to musi byc 5999 :D)))) za 37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='tester3000' post='14210' date='14.10.2006, 00:09 ']To ja z SATURNA Katowice, pan z działu RTV powiedział że w poniedziałek będą w sklepie. Ale dostali już N'ke ale bez procedur sprzedaży wieć czekaja na wytyczne i umowy sprzedaży.[/quote]

ja bylem wczoraj z qmplem i podpisal spokojnie umowe na n-ke ..na pytanie o sharpa facet zrobil dziwna mine - wiec to zalezy chyba na kogo sie trafi

pozdrawiam all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z sharpami to pewnie tak jak z komputerami z procesorem 5.6ghz w carrefourze (spece od komputerow wymyslili ze skoro procesor ma taktowanie 2.8ghz i 2 rdzenie to napewno bedzie 2x 2.8ghz!). Obym sie mylil. Ciekawi mnie jak wypdna w porownaniu z sony w2000. Cena podobna, nawet sony tansze.

Z sharpami to pewnie tak jak z komputerami z procesorem 5.6ghz w carrefourze (spece od komputerow wymyslili ze skoro procesor ma taktowanie 2.8ghz i 2 rdzenie to napewno bedzie 2x 2.8ghz!). Obym sie mylil. Ciekawi mnie jak wypdna w porownaniu z sony w2000. Cena podobna, nawet sony tansze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mjasinsk' post='14279' date='14.10.2006, 12:21 ']W warszawie w MM Toshiby juz sa 37 za 7999 42 za 8999 Ceny sa miodzio a w Saturnie zapowiadaja jeszcze taniej zobaczymy co pokaże allegro zeby bylo konkurencyjnie do Saturna to musi byc 5999 :D)))) za 37[/quote]
to sa dobre ceny ? 37" za 8 tys ?
cena na mowe modele serii 67 dostpene od reki to 6,6k zl i 8,5k zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Saturna w tamtą sobotę kupiłem Toshibe 47WLG66 full HD za 12800
cena była większa ale trochę się potargowałem :(
Na stanie była tylko jedna sztuka ( to tyle jesli chodzi o dostępność)

ps. Saturn Arkadia W-wa

Edytowane przez SkiDiv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pbuda' post='13534' date='10.10.2006, 14:46 ']To broszura z IFA klamala? Buuuu... kupuje Tosh 67 w takim razie.

A tak na powaznie... faktycznie, bez 'zywego' modelu nic nie wiemy... na roznych forach pisza rozne rzeczy i tak naprawde wszystkie te informacje sa ze soba w sprzecznosci. Gdyby dalo sie dorwac do manuala... Do listopada poczekam, jak sie okaze, ze 37'' to jednak niedorobka, to kupie Toshibe, albo Sony V2000.

Ale to mnie uspokoilo
[url="http://www.sharp.co.uk/PRESSDETAILS.ASP?ID=421"]http://www.sharp.co.uk/PRESSDETAILS.ASP?ID=421[/url][/quote]

Nie wiem skąd macie info, że 37'' nie ma 4 podświetlenia RGB+?

Moim zdaniem od początku wątpliwości były co do 42".
42" jest na pewno robiony na zamówienie Sharpa na zewnątrz.
37'' w starej fabryce, 46" i 52" w nowej i wszystkie oprócz 42" mają RGB+ - czyli dodatkowe podświetlenie czerwonymi diodami.

Cytat bardzo sznowanego gościa z avforums - jak ktoś czyta to wie, że gość nigdy nie ściemnia i ma dojścia do źródeł - neilmcl:

[font="Century Gothic"]The four-wavelength technology is not inherent to the type of glass used its just new functionality thats being added to the new premium line-up. The 37" screen will be produced from existing 7 gen or even 6 gen substrate at Sharps own factory, depends what they currently use for 37" production. The reason its not on the 42" panel is as I've already stressed a number of times now, the 42" panel is not being made by Sharp so will not include Sharps own latest technology, simple really. Please understand that the actual glass/substrate used, thats defined by what gen it is, is only one part of the final manufactured panel unit. The 4WL technology is not as simple as slapping on a new backlight.
[/font]

EDIT:

I dalej, 42" robi CMO, taki sam panel jest w najnowszym Amoi 42", Westinghousie i Goodmansie z Makro C&C:

[font="Century Gothic"]
Interestingly, if anyone wants to see how the Sharp 42" panel may perform, I've been doing some digging and it seems that the 42" panel produced by CMO that is probably going into the Sharp is already being used in the latest Amoi 42" model as well as a US Westinghouse display and more than likely this new Goodmans range too.[/font]

Pozdr. Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I nowe info, zdjecie trade'owej tabelki:

Wynika, ze tylko 37 GE1 ma 4 skladowe podswietlenia.

[img]http://s3.bilder-hosting.de/img/CJALS.jpg[/img]

Qrde, Gmeru, nie moge sie przyzwyczaic. [size=4]Alt gr/s wysyla wiadomosc = czyli nie mozna napisac S z kreska.[/size]

Pozdr Edytowane przez TOmeKK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
potrzebuję Waszej pomocy co to jest RGB+ i czy jest na tyle ważne aby zrezygnować z 42 cali na rzecz 37 bo na 46 to mnie nie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='besson' post='14609' date='15.10.2006, 20:31 ']...potrzebuję Waszej pomocy co to jest RGB+ i ...[/quote]

RGB Plus to jest system dokładnie " Four-Wavenlength Backlight Spectrum". Do klasycznych trzech kolorów (niebieski-zielony-czerwony) dodano czwarty karmazynowy (Crimson Red), który ma za zadanie ożywić kolory, zwłaszcza czerwienie. Widoczne to ma byc zwłaszcza przy reprodukcji kolorów twarzy, naturalnej skóry ludzkiej. Ale generalnie poprawia to reprodukcję (odwzorowanie) kolorów. Tyle teoria. A ważność tego elementu ........?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='RS4' post='10343' date='12.09.2006, 15:17 ']Rozmawiałem o tym z TOmKKiem, może coś sie uda, nic jeszcze nie wiem i nic nie obiecuję, ale coś spróbujemy, jeśli sie uda to damy znać. Jeśli nie bezposrednio to od dealera.

RS4[/quote]

Panowie
czy ten wątek "umarł"
czy jest szansa na rabat dla forum
rozwiejcie złudzenia lub proszę o info chyba nie tylko dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='nowy66' post='14631' date='15.10.2006, 21:29 ']RGB Plus to jest system dokładnie " Four-Wavenlength Backlight Spectrum". Do klasycznych trzech kolorów (niebieski-zielony-czerwony) dodano czwarty karmazynowy (Crimson Red), który ma za zadanie ożywić kolory, zwłaszcza czerwienie. Widoczne to ma byc zwłaszcza przy reprodukcji kolorów twarzy, naturalnej skóry ludzkiej. Ale generalnie poprawia to reprodukcję (odwzorowanie) kolorów. Tyle teoria. [b]A ważność tego elementu ........?[/b]

pzdr[/quote]

no właśnie jaka jest ważność tego elementu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='besson' post='14800' date='16.10.2006, 12:05 ']no właśnie jaka jest ważność tego elementu?[/quote]

Na [b]zdjęciach[/b] wygląda, że daje niesamowity efekt (kolory bardziej naturalne, twarz człowieka jest naturalna a nie jak gdyby był chory, blady), ale - jak zobaczę "z" i "bez" to ci odpowiem. Ile jest w tym czystego marketingu a ile realnego efektu i przełomu w odwzorowaniu obrazu ..?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='13991' date='12.10.2006, 23:48 ']AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
ARUŚŚŚŚ co za wiadomość. A jednak można czymś zaskoczyć w ramach: mania n ; )

Czyli nasze specjalne ceny były....takie same jak te? Wiedziałem, że tak będzie....a wszyscy się tak jarali, że to o 50% taniej a tu prosze: cena w sklepie praktycznie taka sama:D Ja już wiem, że wybiorę na 99% tego Sharpa.R E W O L U C J A cenowa welcome[/quote]

Czy nasza "administracja" szykuje nam niespodziankę
proszę o komentarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że ten tekst powinien zaciekawić przyszłych i potencjalnych kupujących Sharpy XD1E.

Kilka słów wstepu : Na amerykańskich stronach forum, użytkownicy już dziela się swoimi uwagami nt nowej serii Sharpa (u nich D62). Jeden z pierwszych klientów (klientek?) to Theresa. Po wstępnych sygnałach jakoby Sharpy 52" posiadaja feler w postaci pojawiania sie "banding" (?) i po wielu postach "za" i "przeciw" ta (ten) Theresa do rodziny zakupiła drugi egzemplarz 52" i ... niestety.. problem tez się tam pojawił. Co wygląda na wadę. (Obok zdecydowanie przeważającej opinii o najlepszycm LCD dostępnym obecnie!!). Sharp USA uznaje to jako wadę do wymiany. I równie ciekawa opinia : zastosowanie systemu TruD Micronasa - eliminuje problem (podobno). U nas (w europie) nowe modele Sharpa wyposażone są w TruD.

No i tekst :

[color="#FF0000"]I did some testing today of the two panels side by side. The 52" I have without backlight leakage (banding) and the 52" with it. Per my prior post - we had a second panel delivered for a family member.

Anyways - some observations. These are of course IMHO(and I am an amateur and hold no ISF or other video credentials of any kind) and YMMV...

The uneven backlight - as seen is some of the pics posted by others - the second panel I have is actually worse in backlighting and exhibits severe "banding" or flashlighting in verticals bands across the panel. The horizontal only becomes prevalent upon certain testing material or specific sources.

Some of the results of this:

*Extremely muddy blacks. Comparing the two sets is a night and day experience. Not only are the black levels muddy - show dithering and are simply not "clean" - but this affects the overall color temp. Using the same exact sourcce - connected the exact same way using the same cables with the exact same settings - side by side - there is an overall "ruddiness" to facial tones that is difficult to dial out without severley sacrificing the true color and not causing the remaininf color pallete to wash out.

* Off angle viewing is severly hampered as well. Washout occurs between the two panels at about 55 degrees. Good panel - it is darn hard to tell any difference in color/light etc until you arewithin 155-180 of the set. Bad panel - going slightly off axis starts to reveal the elevated muddy blacks, picture starts to wash out and lighting is affected. Found similar effects viewable from different angles vertically as well. (lay down on floor and watch).

*The PQ seems "noisier" to me with more pixel swarming and mosquito noise. Granted I am now looking for it. By comparing both sets - same/source etc - it is just not as "clean".

I believe there are different levels of of this across the panels - certainly I am seeing possibly two extremes. One almost perfect panel and one that should clearly have never passed QA.

WHile I do not believe the panel can go from excellent to bad - as in if you have a good one - will it suddenly look like the bad on eover time. I do believe that it is in the mfg of the panels and either is good or not. It does pose an issue for those looking to purchase and or exchange.

We are gonna most likely give the SHarp another shot as if you do get a panel such as I have - you are in for a treat, it is very, very good. (As I have already noted - it is not perfect and there are some other aspects of the Sharp set that I find to be lacking).

But I do find it pretty frustrating that Sharp sent out a product with this level of quality...as my experiences with the bad panel are not isolated.

It will be hard for those that want to purchase this set - if they are unable to see a non defective panel as it affects PQ in more ways than just "banding" as I have noted above, At least in the more severe cases.

Therese [/color]

Mam tylko nadzieję, że tak długo oczekiwane XD1E beda pozbawione tych słabości.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowy, tak nie jest dokładnie. Teresa, kupiła drugi dla rodziny i postawiła dwa obok siebie w domu i włączyła najrózniejsze testy.
Chodzi wlaśnie o to, że ten pierwszy nie ma bandingu, a drugi ma!!!

Jakby ktos nie czytał - chodzi o poziome pasy - rozjasnienia jakby - lub ciemniejsze miejsca - szczególnie przy ostrym kącie oglądania. Angole spanikowali, że to color banding - okazało sie, że nie - bo kolor banding to skokowe przejście kolorów zamiast stopniowego przejścia tonalnego - tego nie ma - to by była tragedia.

Jakis gośc pisze tez o pionowych pasach - to by było hdmi, IMO.

Nie moge się dokopać do "red push" o co im chodzi wszyscy to cytuja, ale nie znalazłem jakie objawy.

Podstawowy zarzut to - QC - quality control - czy Sharp nie pospieszył sie z produkcją i czy zachowane sa procedury kontroli w fabryce, skoro dwa takie same tv sie tak znacznie rożnią.

Co do micronas - truD - "to trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie"- nie maja tego w modelu, więc gdybają, że to załatwi wszystko i "w Europie jest lepiej", na zasadzie -tak jak my piszemy, że am. wersja sony ma lepszy DRC.

Trzeba zobaczyc na wlasne oczy - jezeli to lampa, a nie elektronika - to mniejszy rozmiar powinien miec mniejszy efekt - chodzi mi o przewagę wtedy 46" nad 52". Jeszcze jakis tydzień tylko?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W testowanym 46HD1 też wystepowały poziome pasy spowodowane nierównomiernym oświetleniem matrycy, i tam był TrueD, nie pisałem o tym ponieważ zwaliliśmy to na karb prototypu. A tu chorobcia taka niemiła niespodzianka, nie wiem co miałby pomóc w tym układ TruD, jaki on ma wpływ na równomierość podświetlenia matrycy? wg mnie żaden.

RS4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale w 46 XD1 nikt nie zauwazył, bylo nas trochę, jedni bliżej jedni dalej i pod kątem. Na testach "In HD" i na Figowcu by wyszło! bylo snazio z menu - blue screen - tło było by widać - albo nie ma tragedii, albo jest z jakościa -jak sie uda.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TOmekk - oczywiście jest jak piszesz (Theresa), ale to dla istoty sprawy ma mniejsze znaczenie.

Z ust (z pod palca) mi to RS4 wyjąłeś. Bardziej się skłaniam do wersji QC - trudno traktować sytuację jako normę technologiczną, (że w jednym modelu coś sie dzieje a w drugim - nie) i skladac na karb cechy charakterystycznej ekranu : albo dana cecha jest jest albo jej nie ma. Nie mozna być w połowie w ciąży. Mam tylko nadzieję, że QC na Europę była bardziej solidne niż dla USA.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[url="http://www.homecinemachoice.com/cgi-bin/shownews.php?id=8888"]http://www.homecinemachoice.com/cgi-bin/shownews.php?id=8888[/url]
kolejne info a jednak pisza cos innego-oficjalna zapowiedz na rynek uk.
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chodzi ci o cytat?:

[color="#FF6600"]Then there’s Sharp’s new Four-Wavelength Backlight System, which includes an additional Crimson Red as well as the standard RGB (red, green blue) colours, to deliver supposedly more natural reds and enable smoother reproduction of neutral shades, such as clear or translucent colours and skin tones.
[/color]

Z całym szacunkiem do tego gościa - pisze fajne teksty, ale tutaj omija drazliwy temat - nie jest napisane w jakich modelach jest 4 skladowe podswietlenie - "there is..." tylko.
Przy burzliwej dyskusji jaka sie toczy na ten temat, nie ma takiej mozliwości, ze nie słyszał o dylemacie z RGB+.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi