Skocz do zawartości
Gmeru

MEGA TEST: LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000 ( LED TV )

Rekomendowane odpowiedzi

TAk tak...

Zwłaszcza na tym forum widać jak te "dodatki" są nieważkie :angry::huh::(:)

Całe zainteresowanie modelami odtwarzaczy BD potrafiącymi odtwarzać mkv po sieci czy z zewnętrznego napędu NTFS ( co przecież nie należy do ich standardowych funkcji). Albo taka sama funkcja spotykana w telewizorach Samsunga, która wywołała tutaj tyle zainteresowania. O starszych przykładach nie wspominam, bo są zbyt odległe od tego wątku i mogłyby nie wszystkim pasować do kontekstu.

Nie konkluduje..Peace

Fundamentalna funkcjonalność podczas odtwarzania materiału z konteneru mkv, jaką jest odtwarzanie dźwięku DTS nie jest i nie będzie dostępna w telewizorach, do czasu, aż nie będą dostępne odpowiednie rozwiązania sprzętowe. Telewizory nie posiadają wbudowanych odpowiednich dekoderów.

Z punktu widzenia HDmaniaka, ma to znaczenie pierwszorzędne, więc dla mnie żaden telewizor nie odtwarza mkv prawidłowo, w przeciwieństwie do odtwarzaczy dedykowanych. Zasadniczo na tym można zakończyć dywagacje na temat "nieważkości" danej funkcji :).

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję od razu - odnoszę się do wcześniejszych opinii, @SlawkuR:

Dla Polaków (badania bardzo rzetelne, zarówno ze stron porównujących ceny jak i grup badających nowe technologie) najważniejsze przy wyborze telewizora (83% szuka telewizorów HD - i to "FullHD" abstrahuję od słuszności tego określenia - tylko przytaczam) są:

1. Rozmiar.

2. Marka.

3. Rozdzielczość.

Cena, co mnie także zdziwiło i zaszokowała, nie znalazła się w pierwszej trójce. Cena ma większe znaczenie dla kobiet, mężczyźni są bardziej "gadżeciarzami",

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fundamentalna funkcjonalność podczas odtwarzania materiału z konteneru mkv, jaką jest odtwarzanie dźwięku DTS nie jest i nie będzie dostępna w telewizorach, do czasu, aż nie będą dostępne odpowiednie rozwiązania sprzętowe. Telewizory nie posiadają wbudowanych odpowiednich dekoderów.

Z punktu widzenia HDmaniaka, ma to znaczenie pierwszorzędne, więc dla mnie żaden telewizor nie odtwarza mkv prawidłowo, w przeciwieństwie do odtwarzaczy dedykowanych. Zasadniczo na tym można zakończyć dywagacje na temat "nieważkości" danej funkcji ;).

Sławku.

Ale ja nie zamierzam wchodzić w żadne dyskusje na temat implementacji otwarzania mkv w urządzeniach wyszczególniinych powyżej. Zwracam jedynie uwagę, że na takie "dodatki", zwraca uwagę dostatecznie duża ilość osób, aby traktować tę kategorię wyboru jako ważną. Widać to choćby w postach użytkowników forum.

Może się ktoś ze mną nie zgadzać, jednocześnie nie zgadzając się z setkami ( tysiącami?) naszych czytelników, a przede wszystkim ze szpecami od marketingu i R&D (Samsunga w tym konkretnym przypadku).

Myślę, że nieporozumienie, które się tu wkradło, to wyniki niezrozumienia mojej intencji. Odnosiłem się do wypowiedzi Twoich przedmówców, odnośnie tego, że zaimplementowane w telewizorach funkcje dodatkowe, nie odgrywaja roli przy wyborze konsumenta.

Przy okazji, warto by dodać, że odtwarzanie MKV nie należy do fundamentalnych funkcji telewizorów, jeśli już mamy zamykać "dywagacje", a więc są funkcją dodatkową.

I taki jest sens przywołania przeze mnie mkv w mojej poprzedniej wypowiedzi.

Ps.

Nie róznimy się co do oceny rozwiązania Samsunga w TV serii B. Dla mnie brak DTS-u, też jest nie do przyjęcia, albowiem doskonała większość posiadanych mkv zawiera ścieżki dzwiękowe właśnie w tym standardzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyznaję od razu - odnoszę się do wcześniejszych opinii, @SlawkuR:

Dla Polaków (badania bardzo rzetelne, zarówno ze stron porównujących ceny jak i grup badających nowe technologie) najważniejsze przy wyborze telewizora (83% szuka telewizorów HD - i to "FullHD" abstrahuję od słuszności tego określenia - tylko przytaczam) są:

1. Rozmiar.

2. Marka.

3. Rozdzielczość.

Cena, co mnie także zdziwiło i zaszokowała, nie znalazła się w pierwszej trójce. Cena ma większe znaczenie dla kobiet, mężczyźni są bardziej "gadżeciarzami",

A ja się wcale nie zdziwie, jeśli dane statystyczne z innych (bogatszych) rynków europejskich, przynajmniej na 2 pierwszych miejscach będą identyczne. Wyjaśniam, że wg mnie cena również nie znajdzie się w pierwszej trójce, a być może będzie to ocena estetyki produktu, czy presji środowiska, na zasadzie tzw. "Keep up with the Joneses", która występuje zwłaszcza u Amerykanów, Anglików, Irlandczyków... ( wiem o czym mówie bo spotykam przykłady praktycznie na codzień)

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SlawekR

nie wiem za bardzo co te twoje retoryczne wypociny miały mi udowodnić... Chyba tylko to, że jestem kretynem i do tego ślepym. Natomiast:

1. Nie życzę sobie sugerowania nt. warunków testu. A jeśli nawet nie był robiony w ciemnicy, to TV ogląda się przy świetle dziennym/sztucznym z reguły. Zaciemnienie jest potrzebne do projektora, sam mam świetny projektor w dedykowanym i przystosowanym pomieszczeniu. TV kupuję do pokoju dziennego jak większość normalnych ludzi. Po drugie teza, że przy świetle dziennym nie widać, który TV ma gorszą czerń jest popularną brednią. Jeśli przy świetle dziennym JUŻ widać, że sony w5600 ma gorszą czerń od samsunga, to przy zaciemnieniu jest to jeszcze bardziej widoczne. I moje testy to potwierdziły. Wg mnie ten sony jest tak kiepski, że wolałbym samsunga LE40B530 za 2300 zł (pomimo jego 50Hz), tak naprawdę. Nie wiem, czy nie gorszy od poprzednika

w5500... Trzeba by porównać obok siebie.

2. Ostrość. Tutaj znowu pleciesz!!! Przy menu ekranowym z pewnością Samsung nie używa Edge Enhancement. Skoro już nawet menu na literkach sony nie ma ostrości (obraz statyczny) to może to być tylko zasilanie i jego niedoskonałości (Tak zasilanie. Widzę, że nie masz dużej wiedzy praktycznej o budowie TV, co mnie specjalnie nie dziwi, zdziwiło mnie natomiast to, że Sony wypuszcza coraz słabsze TV, ponieważ ceniłem ich telewizory). Samsung ma dobrą ostrość bez edge enhancement. Ktoś powyżej się wypowiadał z pogardą o tym, że kobiety wybierają "żyletę" czy coś w tym stylu. Moim zdaniem słusznie, widać, że nie czytają bzdurnych recenzji magazynowych, które "chłopakom" mieszają w główkach, tylko oceniają samodzielnie na podstawie tego co widzą...

3. Cieszy mnie również, że Ciebie cieszy moja samodzielność (wzruszyłem się).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Każdemu radzę oceniać samemu, nie dawać się zasugerować pismakom, marketingowcom i sprzedawcom w sklepach (przeważnie młodzi ludzie, którzy sami są pod wpływem tych uprzednio wymienionych). Jak również nie dawać się zasugerować internetowym fachowcom, powtarzającym teorie zaciemnień, rożne odmiany teorii "naturalności", wyższości plazm itp... Ufajcie swoim własnym zmysłom.

Zamykając temat.

Przetestowałem 7000 i w5600. Stwierdziłem, że wolałbym samsunga. KONIEC. Moja opinia. Ciekawią mnie następne modele tej firmy np. 9000.

No i przede wszystkim czekam na TMOS-y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nawet nie czytam wstecz ale hold on bez emocji zeby rozładowac temat to na avs forums jest gośc zajmujący sie kalibracja profesjonalnie plazm i LCD i na bieżąco testuje nowe tv. Według niego najlepsze obecnie na rynku w porównaniu do referencyjnego dla niego kuro sa Samsung B8500 (u nas jeszcze niedostepny) oraz LG seri LE90 (u nas to chyba taka paskudna designowo seria LE9000)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SlawekR

nie wiem za bardzo co te twoje retoryczne wypociny miały mi udowodnić... Chyba tylko to, że jestem kretynem i do tego ślepym. Natomiast:

1. Nie życzę sobie sugerowania nt. warunków testu. A jeśli nawet nie był robiony w ciemnicy, to TV ogląda się przy świetle dziennym/sztucznym z reguły. Zaciemnienie jest potrzebne do projektora, sam mam świetny projektor w dedykowanym i przystosowanym pomieszczeniu. TV kupuję do pokoju dziennego jak większość normalnych ludzi. Po drugie teza, że przy świetle dziennym nie widać, który TV ma gorszą czerń jest popularną brednią. Jeśli przy świetle dziennym JUŻ widać, że sony w5600 ma gorszą czerń od samsunga, to przy zaciemnieniu jest to jeszcze bardziej widoczne. I moje testy to potwierdziły. Wg mnie ten sony jest tak kiepski, że wolałbym samsunga LE40B530 za 2300 zł (pomimo jego 50Hz), tak naprawdę. Nie wiem, czy nie gorszy od poprzednika

2. Ostrość. Tutaj znowu pleciesz!!! Przy menu ekranowym z pewnością Samsung nie używa Edge Enhancement. Skoro już nawet menu na literkach sony nie ma ostrości (obraz statyczny) to może to być tylko zasilanie i jego niedoskonałości (Tak zasilanie. Widzę, że nie masz dużej wiedzy praktycznej o budowie TV, co mnie specjalnie nie dziwi, zdziwiło mnie natomiast to, że Sony wypuszcza coraz słabsze TV, ponieważ ceniłem ich telewizory). Samsung ma dobrą ostrość bez edge enhancement. Ktoś powyżej się wypowiadał z pogardą o tym, że kobiety wybierają "żyletę" czy coś w tym stylu. Moim zdaniem słusznie, widać, że nie czytają bzdurnych recenzji magazynowych, które "chłopakom" mieszają w główkach, tylko oceniają samodzielnie na podstawie tego co widzą...

3. Cieszy mnie również, że Ciebie cieszy moja samodzielność (wzruszyłem się).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrze, napiszę tym razem wprost. Każdy, chociaż minimalnie zorientowany, w budowie telewizorów LCD elektronik to dostrzeże, że są to farmazony co wypisujesz o menu i zasilaczach i nie boję się tego tym razem napisać, że są to absolutne farmazony, skoro zarzucasz mi nieuctwo więc piszę wprost. Ja wykazałem, że zasilacz nie będzie miał wpływu na ostrość menu w systemie z całkowicie dyskretną drogą sygnału, gdzie możliwe do wygenerowania są tylko dwa stany działa/nie działa. Inne stany przejściowe z natury rzeczy nie są możliwe.

Jedynym celem mojego postu było sprostowanie bzdur o charakterze fundamentalnym i podstawowym, aby nie robiły one krzywdy innym potencjalnie zainteresowanym i do tego niezorientowanym w temacie.

A co sobie kupisz, to mnie to wykwintnie powiewa, Twoje pieniądze, Twój wybór, o czym już zresztą wspominałem. Pochwaliłem to, że podjąłeś samodzielnie wysiłek wyboru telewizora i że nie poszedłeś na łątwiznę, na co dostałem opieprz i reakcję w postaci agresji słownej.

A co to niby miało znaczyć : " Nie życzę sobie sugerowania nt. warunków testu". To niby po co jest forum dyskusyjne? Jak nie do wymieniania doświadczeń i sugerowania możliwych dróg poznania i rozwiązania problemu. A ty sobie nie życzysz "sugerowania" możliwej metody testów..

Chcesz pozostawać w błogiej niewiedzy i nadal na siłę usiłować przekładać prawidła z techniki analogowej CRT na cyfrową LCD, ok. W sumie nie mam powodu aby Cię uświadamiać, jak i tak w reakcji otrzymuję tylko agresję. Normalnie odechciewa się pisać na forum cokolwiek, bo to jak rozwalanie głową betonu.... A jeśli po prostu chcesz mnie obrazić, to musisz się postarać bardziej.

Z mojej strony również EOT.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SlawekR

jak dla Ciebie wyniki testu w hali sklepowej są takie same jak popołudniowe warunki w domu to nie wiem jak to możliwe - chyba że masz takie samo oświetlenie w chacie 2000W w świetlówkach w pokoju.

co do pkt. 1)

chętnie się dowiem jak wytłumaczysz że Panasonic przy świetle dziennym ma gorszą czerń od Samsunga (piszę o plazmach) a już w przyciemnionym pomieszczeniu ma lepszą - określiłeś takie zachowanie jako brednię.

co do pkt. 2)

to możesz mi napisać w jaki sposób słaby zasilacz może spowodować że zapalony 1 piksel na ekranie lcd będzie sie rozmywał - bo w sumie można by w ten sposób testować jakość zasilaczy w telewizorach - im bardziej piksel się rozmywa tym gorszy prąd ( :) ot taki benchmark by był na zasilacz)

też jak SławekR uważam że twoje teorie są "pionierskie" by nie rzec rewolucyjne

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, koledzy nie mieli nigdy styczności z różnymi implementacjami tych samych matryc w monitorach LCD. Teorie zero-jedynkowe, żenujące!!! Jeśli jakość zasilania nie wpływa na obraz wg was to nie mamy o czym rozmawiać. Każdy producent powinien do swoich TV zamawiać najtańsze chińskie zasilanie SMPS, po co pchać się w koszty?

Nieczysty, jakby zamglony obraz w sony w5600 to efekt marnego ZASILANIA. To nie jest teoria. TO FAKT EMPIRYCZNY. Tak dla waszej wiadomości, to TV LCD nie jest całkowicie "cyfrowy". Zaskoczeni? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiń proszę swoje teorie.

Chciałbym dowiedzieć się dokładnie, niekonieczne EMPIRYCZNIE (odsyłam do Wikipedii lub słownika), na czym miałoby to polegać.

Implementacja tych samych matryc w monitorach LCD

Mam nadzieję, że miałeś na myśli telewizory, bo i różnica między monitorem a telewizorem jest znaczna. Ale zapewne zdajesz sobie z tego sprawę, kolego. Proszę też, żebyś rozwinął, co masz na myśli mówiąc:

Piszę o ustawieniach optymalnych jakie udało mi się wycisnąć.

Może podasz dane dotyczące ustawień?

Sony wypuszcza coraz słabsze TV, ponieważ ceniłem ich telewizory

A to już jest całkowita rewelacja, bo akurat dopiero od kilku serii możemy mówić o dobrych TV od Sony. I te modele sprawują się coraz lepiej. No chyba że (co można podejrzewać) nawiązujesz do czasów kineskopowych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany...... chciałem Was uspokoic ale chyba nie da rady to doleje oliwy do ognia i model 8500 ktory wszystko na to wskazuje ma referencyjny obraz i pozbawiony jest "wad" serii 7000 i 8000 nigdy nie bedzie sprzedawany w Europie a LG jest brzydki jak nieszczęscie. Wiec pozostaja nam nadal użalac się nad modelami serii 7 i 8......i ich wadami i zalteami itd itd. A bylo juz tak pieknie bo jeden z testujacych napisal ze 8500 rozlozyl na lopatki najnowsze modele sony XBR8.....katastrofa. To co wybrać..... Pozostaje wybrac Chopina na wieczór :)

Panowie nawet nie czytam wstecz ale hold on bez emocji zeby rozładowac temat to na avs forums jest gośc zajmujący sie kalibracja profesjonalnie plazm i LCD i na bieżąco testuje nowe tv. Według niego najlepsze obecnie na rynku w porównaniu do referencyjnego dla niego kuro sa Samsung B8500 (u nas jeszcze niedostepny) oraz LG seri LE90 (u nas to chyba taka paskudna designowo seria LE9000)

pozdrawiam

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tak, koledzy nie mieli nigdy styczności z różnymi implementacjami tych samych matryc w monitorach LCD. Teorie zero-jedynkowe, żenujące!!! Jeśli jakość zasilania nie wpływa na obraz wg was to nie mamy o czym rozmawiać. Każdy producent powinien do swoich TV zamawiać najtańsze chińskie zasilanie SMPS, po co pchać się w koszty?

Nieczysty, jakby zamglony obraz w sony w5600 to efekt marnego ZASILANIA. To nie jest teoria. TO FAKT EMPIRYCZNY. Tak dla waszej wiadomości, to TV LCD nie jest całkowicie "cyfrowy". Zaskoczeni? :)

"Koledzy" mieli styczność z różnymi implementacjami podłączania matryc LCD w monitorach, a koledze chyba coś się pomyliło z podłączeniem analogowym poprzez przetwornik A/C, znanym choćby z sygnału D-Sub, gdzie w torze znajduje się sekcja analogowa, podatna na wpływ jakości zasilania, kabli itd. Czy to niby ma być ta inna implementacja? Bo jeśli nie, to proszę rozwiń temat o co Ci chodzi. W telewizorach LCD cały tor do matrycy jest cyfrowy i nie ma tam miejsca na niezgodności fazy albo zegara, które mogłyby być przyczyną rozmyć, a które zapewne miałeś na myśli pisząc o "różnych implementacjach".

Fakty:

Menu w telewizorach Samsung ani Sony nigdy, nie podlega temu samemu processingowi co obraz, aktywacja Edge Enhacement nie będzie mieć wpływu na menu i nigdy tak nie twierdziłem, co mi zarzuciłeś w poprzednim swoim poście. Pisałem tylko, że w menu jest dostępna taka funkcja jak "Edge Enhacement" i że jest ona bardzo ważną opcją, gdyż ma zasadniczy wpływ na obraz. Powtarzam: na obraz, nie na menu.

Jedynym znanym mi przypadkiem, kiedy ten sam processing stosowany jest do menu i do obrazu, to telewizory firmy Philips, gdzie aktywacja Pixel Plusa, wyostrza także menu. To pisze Ci totalny dyletant, który nigdy nie widział telewizora LCD na oczy, ani na zewnątrz, ani w środku :).

Fakt 2: Menu w Samsungu realizowane jest metodą punkt w punkt, dlatego jest ostre. Menu w Sony jest dodatkowo wygładzane specjalnym cyfrowym zabiegiem, podobnym do antyaliasinngu, znanego z kart graficznych. Albo inaczej, jest to coś na wzór "Clear Type" znanego z PC.

Jest to zabieg zamierzony, zrealizowany na drodze cyfrowej. Nie każdemu się to podoba i nie wiadomo co akurat przyświecało inżynierom, że zastosowali taki processing na menu. Pewnie chcieli uzyskać efekt "analogowości", znany z menu telewizorów kineskopowych. Ale na pewno nie ma to nic wspólnego z jakością zasilania. Miło by było, gdyby była dostępna opcja wyłączenia tego efektu, ale jej nie ma. W kazdym razie to wszystko dotyczy wyłącznie menu i nie ma żadnego wpływu na obraz, podobnie jak zasilacz.

Fakt 3:

Jedynym przypadkiem, czysto teoretycznym, bo zazwyczaj pomijalnym na tle innych, gdzie jakość zasilacza mogłaby wchodzić w interakcję z obrazem, jest podanie sygnału analogowego do telewizora i dopiero tam jest konwersja A/C. Tylko przy takiej konwersji, gdzie część toru sygnałowego jest nadal analogowa, mogłoby coś się dziać. Ale i tak większy wpływ na jakość będą mieć kable doprowadzające sygnał analogowy, niż wydumane różnice w zasilaczach. Ewentualnie w grę może wchodzić jeszcze migotanie podświetlenia, ale tow skrajnym przypadku uszkodzonego zasilania.

Na koniec Twoich rozważań zadam proste pytanie, które może da Ci do myślenia. Czy widziałeś kiedyś rozmyty obraz w jakimś nowoczesnym notebooku, przy sygnale w rozdzielczości natywnej, sam sobie odpowiedz?

Na pewno nie, bo nie ma takiej opcji i nawet zmiana zasilacza na gorszy nic by tu nie zmieniła, gdyż w notebooku droga sygnałowa jest wyłącznie cyfrowa, podobnie jak przy sygnale podawanym poprzez DVI w tradycyjnym komputerze. Że posłużę się cytatem: "zaskoczony" ?.

Fakt 4:

Nie należy wykręcać kota ogonem i pisać, że producenci mogliby stosować marne zasilacze, skoro nie mają wpływu na obraz. Otóż tak dobrze to nie ma, Kiepski zasilacz to choćby szybsze zużycie kondensatorów, a w konsekwencji ich uszkodzenie. W telewizorze z 5 letnią gwarancją, czy nawet 2 letnią, nikt nie może sobie na to pozwolić. Druga sprawa, kiepski zasilacz to nieprzyjemne odgłosy w postaci wysokiego pisku z tyłu telewizora, zresztą raportowane przez użytkowników niektórych konstrukcji.

I nie zarzucaj nam proszę, że nie znamy implementacji matryc. A jeśli już czynisz taki zarzut, to podaj jeden realny przykład takiej analogowej implementacji w nowoczesnym telewizorze, gdzie zasilacz będzie miał wpływ na ostrość obrazu, w sposób jaki opisujesz. Fakty, fakty i jeszcze raz fakty prosimy.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O rany...... chciałem Was uspokoic ale chyba nie da rady to doleje oliwy do ognia ......

Wiesz, po prostu trudno nie zareagować, jak ktoś nam twardo udowadnia, że ziemia jest płaska, bo tak na to mu wygląda po "objawach" :). Zresztą widać, nie tylko ja nie wytrzymałem i odpowiedziałem na takie "fakty".

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nieczysty, jakby zamglony obraz w sony w5600 to efekt marnego ZASILANIA. To nie jest teoria. TO FAKT EMPIRYCZNY

Możesz podać metodę badawczą za pomoca której doszedłes do tego wniosku?

Badałeś wahania napięć na wyjściu zasilacza w sony i porównywałeś z tv innych marek?

Czy ot tak sobie wymyśliłeś ten swój 'fakt empiryczny'?

Obraz w sony RZECZYWIŚCIE JEST MNIEJ OSTRY (czy też bardziej rozmyty jak kto woli) niż w odbiornikach konkurencji. Dlaczego? Bynajmniej nie dlatego że zasilacz jest "słaby"

ale dlatego że tak chcieli projektanci!

i tak ten tv zaprojektowali żeby obraz był mało ostry

nawet menu tak zrobili, przecież nie jest tak że matryca sony nie potrafi ostro wyświetlić, tylko to menu celowo takie jest

A dlaczego?

Można się tylko domyślać, wiedząc że sony znane jest z tego że ich produkty często 'płyną pod prąd'. Wszyscy robią żyletę z obrazu? - My zrobimy mdłości, bo byliśmy w kinie i tam wcale nie ma żylety na ekranie, a my chcemy żeby to było kino domowe nie tylko z nazwy.

Wszyscy używają kart SD? My zrobimy swój standard.

Pamiętacie w latach 90 tv sony jak śnieżyły przy lekko słabszym sygnale, gdy inne tv dobrze odbierały z tej samej anteny? Sony nie miało ambicji by ich tunery były najczulsze na świecie, chcesz mieć dobry odbiór - zainwestuj w porządna antenę jak już kupiłeś nowy tv

Sony jest jedną z niewielu marek która może sobie pozwolić by w ten sposób 'iść pod prąd'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jeszcze jak dlugo beda mogli sobie na ta droge pod gorke pozwolic

Ja juz jestem zakrecony od porownan ,ale chyba wybiore Samiego 46 7XXX,

8XXX jednak jest za droga, i do kompletu BD 4610 lub panasa BD80 (i znowu problem! )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę o LCDkach.

Spośród trzech modeli:

Sony 40W5500

PHILIPS 37PFL8404H

Samsung LE40B650

wybrałem ten pierwszy

Znalazłem nawet w przyzwoitej cenie 3244PLN.

Teraz mam zamiar dokonać zakupu.

Mam nadzieję, że będę zadowolony z wyboru.

Mam pytanie czy te 5 lat gwarancji to nie chwyt reklamowy, bo na stronie Sony wyczytałem, że owszem, ale taka będzie po dopłacie ponad 300PLN, co nie jest już takie zachęcajace do jej przedłużenia do 5lat.

Pozdrawiam

Edytowane przez tamyja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, pewnie chodzi o rozszerzenie warunków gwarancji o uszkodzenia mechaniczne wynikające z winy klienta. Bo 5 lat gwarancji to w Sony standard - bezpłatne, oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja to tu wyczytałem, ale ta gwarancja extra to chyba co innego niz te 5lat.

http://www.sony.pl/article/salony-sony-centre

Gwarancja ekstra, czy jak ją tam zwał, dotyczy zdaje się innych produktów, na przykład kamer, gdzie rozszerzenie faktycznie jest płatne. W przypadku telewizorów, do końca roku 5 lat gwarancji jest w cenie telewizora, zgodnie z tym co można przeczytać na stronie podlinkowanej przeze mnie wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam panów przymierzam sie do kupna telewizora i właśnie 37w5500 mnie zainteresował odległość od ekranu to 3m , czy to dobry wybór jeśli chodzi o oglądanie z Polsatu cyfrowego z dekodera mini- nie HD, czy wystarczy Sony KDL-37V5610 , duża różnica w obrazie występuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok chcę sony 40w5500 ale o co chodzi z input lag? teraz mam samsunga le32a551 głównie służy mi do PS3 po HDMI oczywiście, nigdy nie widziałem jakichś lagów dla tego też pytam czy w TV Sony je uświadczę? i o co chodzi w ogóle? no i czy to dobry zakup?:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Po drugie teza, że przy świetle dziennym nie widać, który TV ma gorszą czerń jest popularną brednią. Jeśli przy świetle dziennym JUŻ widać, że sony w5600 ma gorszą czerń od samsunga, to przy zaciemnieniu jest to jeszcze bardziej widoczne. I moje testy to potwierdziły. Wg mnie ten sony jest tak kiepski, że wolałbym samsunga LE40B530 za 2300 zł (pomimo jego 50Hz), tak naprawdę. Nie wiem, czy nie gorszy od poprzednika

w5500... Trzeba by porównać obok siebie.......

...

Zamykając temat.

Przetestowałem 7000 i w5600.

...

Tak trochę odmykając temat, myślałem, że to jakaś pomyłka, że jednak chodzi o W5500, ale tu kolega pisał o W5600 jako następcy W5500...

Szukając trafiłem jedynie na jakieś oferty koreańskie, ew. wsch. europejskie (rosyjskie):

http://www.techblogger.org/2009/08/06/sony...ravia-engine-3/

... i tu 240Hz ??? - czy to nie ma związku z innym standardem obrazu źródłowego tv?

I tak nie do końca jestem przekonany czy to są wersje na nasz rynek - może stąd wynikają pewne komplikacje? Oczywiście zaznaczam, że o tych wszystkich nowinkach wiem niewiele i o ile rozumiałem zasadę 50Hz -> 100Hz -> 200Hz, to te wartości 120/240Hz są dla mnie niezrozumiałe, ale pewnie się jeszcze douczę :mellow:

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie W5500 do B5. Nieźle :o No ale nic. Każdy ma swoje oczy i może tak widzieć ; )

Co do wartości z innych rynków - tam zawsze się mówi 120Hz czy 240Hz. W EU jest 100Hz i 200hz.

Co do W5600 to na tym zdjęciu w linku jest jak nic Z5500 więc jest tam jakiś babol. Seria W5XXX to rónice w wyglądzie, tunery wbudowane itd. Ale nie parametry.

ok chcę sony 40w5500 ale o co chodzi z input lag? teraz mam samsunga le32a551 głównie służy mi do PS3 po HDMI oczywiście, nigdy nie widziałem jakichś lagów dla tego też pytam czy w TV Sony je uświadczę? i o co chodzi w ogóle? no i czy to dobry zakup?:o

http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C3%B3%C5%B...ie_wej%C5%9Bcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi