Skocz do zawartości
Gmeru

MEGA-TEST: Sony BRAVIA KDL-40Z5500 200Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Cena z Niemiec na model Sony KDL-52Z5500 jest od 2850 euro do 2999 euro

Edytowane przez sonixx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w media m mialem okazje podziwiac model z5500 w rozmiarze 40 cali a obok stał model x4500 i z 4500 i musze powiedzieć że bardzo mile wrażenie sprwił model z5500 ładny wygląd i bardzo ładne świecenie ekranu ale poczekam jak na wizji zobaczę x 5500 jaike wrażenie odniose , bo musżę powiedzieć że ten z5500 wywarł wrażnei koloru jasności ogólne wrażenie bardzo dobre , ciekawe jak w testach wypadnie ten model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wytrzymałem i zamówiłem 46Z5500 (po latach zwlekania - na coraz nowsze modele). Trochę w ciemno zamówiłem, ale mam nadzieję że będzie OK, lub wręcz super.

TV ma dotrzeć jutro, więc wtedy coś skrobnę "z wrażeń laika". Do tej pory używałem 19" no-name :lol:, ale PS3 się na mnie gniewa od lat za taką zniewagę :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Z5500 pojawi się za godzinę bo dzwonił kurier : > Mam jeszcze W5500 więc jestem ciekaw bezpośredniego porównania 100Hz vs 200Hz w serii 5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie Z5500 pojawi się za godzinę bo dzwonił kurier : > Mam jeszcze W5500 więc jestem ciekaw bezpośredniego porównania 100Hz vs 200Hz w serii 5500.

No to czekamy na jakieś opisy i porównanie , no i przedwszystkim na opinie co do z5500 ( mam nadzieje że to z5500 jest 46 cali ) a może jakiś test i fotki do tego modelu z5500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda cienka ramka w Sony 40Z5500 (vs 40W5500). Jest ładnie nawet bardzo ale jak dla mnie nadal Toshiba ZF jest bardziej ramkowa : ) Gdyby nad dolną ramką nie było plastiku w który wtopione jest logo SONY było by idealnie.... TV zamiast iść w cienkość powinny iść w cienkość ramy bo to jest widoczne a tamto nie....

z5500vsw5500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie ładnie bo ludzie są ciekawi czy warto dopłacać do Z czy brać W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramka jest rzeczywiście ładnie zrobiona a nie ma takich problemów jak piszą inni w modelu Sony40W5500 bywa tzw. odklejanie ramki przy matrycy ( było na ten temat ze nawet przy tym modelu juz na półkach w sklepach nawet zauważono ten problem ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż.... właściciele W5500 mogą spać spokojnie. Nie ma mowy o żadnej przepaści czy nawet większej różnicy. Mówię tutaj o szybkim spojrzeniu na oba pracujące urządzenia z tymi samymi ustawieniami. Zobaczymy co będzie po większych testach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No cóż.... właściciele W5500 mogą spać spokojnie. Nie ma mowy o żadnej przepaści czy nawet większej różnicy. Mówię tutaj o szybkim spojrzeniu na oba pracujące urządzenia z tymi samymi ustawieniami. Zobaczymy co będzie po większych testach.

ciekawi mnie czy jest różnica w obrazie 40" a 46"

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ciekawi jak różnica jest między tymi modelami ale przy wiekości 46 cali , czy jest taka sama czy inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość niema znaczenia. Czy 40 czy 46 to dokładnie to samo.

Zetka ma lepszą czerń, ogólnie jest wszystko na niej ciemniejsze co jednak nie znaczy, że musi się to podobać. Ale widać, że coś tam w środku jest lepiej zrobione pod względem podświetlenia.

Najlepsze jest to, że jak się ustawi to co fabryka daje dokładnie tak samo na obu TV (ciepłe2, ustawienia własne) to W5500 lepiej oddaje barwy, szczegóły. Jest lepiej. Płynność podobna na obu. Trzeba będzie dobrze skalibrować Zetke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeeli byśmy porównali Z5500 a X4500 to który będzie lepszy , z któręgo można byc bardziej zadowlonym oglądając SD ,HD i blu ray.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, te różnice to oczywiście efekt użycia podświetlenia WCG-CCFL zamiast CCFL (W). I panel 10bit. Skoro piszesz, że widać różnicę czyli ma to znaczenie. Nie duże ale ma.

Mysle ze Z zdecydowanie blizej do X (prawie to samo?) niż W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dzisiaj kolejny dzień testów. Muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z tego co udało mi się wycisnąć z nowej Zetki.

Tak jak napisał MarcinC - od razu rzuca się w oczy inny panel. Czyli jednak różnica jest i to do wychwycenia od razu. Lepsze kolory. bardziej gładki obraz, lepsza czerń właściwie bez efektu niebieskości pod kątami. (pod takim kątem jak na zdjęciu W5500 już robi się niebieskawy a Zetka czarna.)

Obraz jest płynny, 200Hz takie jak w zeszłym roku więc to ta sama technologia, całkowity brak problemu z cloudingiem.

z5500c001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mozemy powiedzieć że model Z 5500 jest alternatywą dla modelu X 4500 , ( czy będzie to mocno czy trochę naciągane ) czy można tak ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam 46Z5500. I z wyglądu zewnętrznego bardzo mi się podoba. Mam tylko kablówkę analogową, ale obraz jak na SD niezły. Jeszcze nie sprawdziłem Blu-Raya na PS3 bo mam na razie tylko komponentowy kabel (i podejrzewam że dlatego jest fioletowe odbicie , zwłascza przy czcionkach) - kabel HDMI w drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy czyta coś po USB oprócz zdjęć i mp3?

@mrynk

Po componencie powinno być tak samo jak z HDMI. Filmy możesz spokojnie zobaczyć. Odbicia mogą być ale jakość będzie tak czy owak bliska HDMI. Ja nie mam żadnych odbić po tym kablu.

Edytowane przez Robotrex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy czyta coś po USB oprócz zdjęć i mp3?

@mrynk

Właśnie sprawdzaleś czy z USB idzie np.film w divix-ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem filmy z USB (avi, wmv i inne) ale nie chce coś odtwarzac.

Mp3 odtwarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z filmów chodzą tylko z kamer HD Sony czyli z AVCHD. Eh moc jest tylko oprogramowania niet : (

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru - kiedy możemy spodziewać się pełnego testu nowej Z-tki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją zetke kupiłem jakiś tydzień temu w centrum sony w Warszawie. Też kupowałem w ciemno jednak sądząc jak została oceniona seria W5500 nie miałem wątpliwości że będę zadowolony. I tak też jest. Design który prezentuje się w moim pokoju przepięknie. Cienka ramka daje radę. Rozmiar nie jest może jakiś ogromny ale dla moich oczekiwań jest w sam raz. Jako źródła telewizji używam recordera n i pvrHD C+. Obaz zarówno HD jak i w szczególności SD wygląda wyjątkowo dobrze. Spodziewałem się kiszki z SD a tutaj niespodzianka. Do tego konsola PS3 i filmy Bluray. Uczta dla oczu w trybie filmowym. Głęboka czerń, żadnych przebarwień i soczyste kolory. Problem z kątami nieistnieje.

Podoba mi się też zwrócenie uwagi na oszczędzanie energii. Jest nawet dodatkowy włącznik i wyłącznik telewizora z prawej strony. Jak już słuszenie zauważono po USB idą tylko filmy z kamery sony. Fajnym bajerem są dodatki w stylu kalkulatora, zegarka czy obrazków z sieci (DLNA). Polecam! Tani nie jest ale wart swojej ceny!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest czy kupować z4500 czy już z5500, z4500 widziałem w warunkach domowych i gra z grami i filmami naprawdę dobrze, z5500 tylko w sklepie (Saturn) i ciężko jednoznacznie powiedzieć czy warto dać 1500zł więcej. Mam nadzieje że test na tym i na innych forach da odpowiedź na to pytanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby Ci ktoś powiedział czy Z5500 jest na tyle lepszy żeby dać te 1500zł (to już jest sprawa indywidualna). Po prostu jest to nowszy model, ma kilka zmian na + ale na pewno pod względem obrazu to prawie ta sama półka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi