Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj zmienilem swoj stary zasilacz na Bequiet Purepower 350W. SlawekR mial racje co do mojego starego zasilacza, ze on byl przyczyna wysokiego poboru pradu. W tej chwili przy zwyklej pracy jest ok 90W, 720p - 100W, 1080p - 110W (w tym wypadku roznica jest najwieksza - ok 60W w porownaniu ze stanem wczesniejszym). Nastepnym elementem, ktory wymienie bedzie HDD - nawet dlatego ze jest teraz najglosniejszym elementem HTPC. Udalo mi sie obnizyc napiecie do 1V ale niestety komputer nie pracowal stabilnie (pokombinuje jeszcze). Niestety moja plyta nie obsluguje Dynamic Energy Saver - co moge jeszcze zrobic dla obnizenia poboru (oczywiscie bez wymieniania podzespolow).

SlawekR - udalo mi sie ustawic 1080p/50Hz, przez wylaczenie trybu PC - obraz jest ostry i nie miga. Niestety reclock zle wypuszcza mi dzwiek ale to opisze w innym watku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszytskie moje pomiary mozna o kant ..... rozbic. Wlasnie podlaczylem do miernika lampke nocna z zarowka 40W - pomiar wyszedl 77W, przy zarowce 25W - 47W. Miernik podaje mocno zawyzony pobor ale przy pomiarach tego samego urzadzenia wskazuje taki sam wynik. Napewno obnizylem pobor mocy w moim HTPC tylko pytanie jest: o ile?

Takze jak pozycze od kogos badz kupie dobry miernik wtedy opublikuje ponownie moje pomiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a bawil sie ktos integrami intel, chodzi mi jak one sobie radza z wspomaganiem procka w odtwazniu 1080??

Glownie interesuje mnie 4500hd

Edytowane przez max_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a bawil sie ktos integrami intel, chodzi mi jak one sobie radza z wspomaganiem procka w odtwazniu 1080??

Glownie interesuje mnie 4500hd

Ja się bawiłem i bawię dalej.

Poczytaj kilkanaście postów wcześniej.

PS. Właśnie zbudowałem kolejne HTPC na bazie płyty Intela DG45FC (miniITX). Wkrótce zamieszczę foto-test (notoryczny brak czasu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja się bawiłem i bawię dalej.

Poczytaj kilkanaście postów wcześniej.

PS. Właśnie zbudowałem kolejne HTPC na bazie płyty Intela DG45FC (miniITX). Wkrótce zamieszczę foto-test (notoryczny brak czasu).

ok dzięki przeczytałem, zastanawiam się nad tą płytką masz w stosunku do niej jakieś uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok dzięki przeczytałem, zastanawiam się nad tą płytką masz w stosunku do niej jakieś uwagi?

DG45FC (miniITX) to jest w zasadzie to samo co DG45ID (microATX) tylko upakowana na mniejszej powierzchni i nie ma slotów na karty rozszerzeń (tylko bezużyteczne PCI-E x1) oraz fire-wire. Chipset, BIOS i sterowniki te same. Tylko trochę bardziej się grzeje.

Co do funkcjonalności - taka sama jak DG45ID - wypuszcza dźwięk po HDMI oraz 7.1 po optyku, uciągnie każdy format HD (blu-ray, mkv 1080p) i śmiem twierdzić, że jest to najlepsza obecnie płyta miniITX ze zintegrowaną grafiką - idealna do budowy mini HTPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DG45FC (miniITX) to jest w zasadzie to samo co DG45ID (microATX) tylko upakowana na mniejszej powierzchni i nie ma slotów na karty rozszerzeń (tylko bezużyteczne PCI-E x1) oraz fire-wire. Chipset, BIOS i sterowniki te same. Tylko trochę bardziej się grzeje.

Co do funkcjonalności - taka sama jak DG45ID - wypuszcza dźwięk po HDMI oraz 7.1 po optyku, uciągnie każdy format HD (blu-ray, mkv 1080p) i śmiem twierdzić, że jest to najlepsza obecnie płyta miniITX ze zintegrowaną grafiką - idealna do budowy mini HTPC.

Ja się zastanawiałem jeszcze nad płytą Zotac GeForce 9300-ITX WiFi Mini ITX. Teoretycznie powinna mieć lepsze wyniki dzięki grafice GeForce 9300. Ale znalazłem jeden test porównujący ją do Intel DG45FC i jak dla mnie wyniki nie przesądzają jakoś wyraźnie na jej korzyść. Jedynie w teście odtwarzania Blu-ray widać wyraźną przewagę: http://www.bit-tech.net/hardware/motherboa...x-wifi-review/1

Ciekaw jestem czy ktoś z Was miał może styczność z tą płytą i może ocenić jak faktycznie wypada w porównaniu do płyty Intela ?

@marcus64 Czy możesz opisać jaką całą konfigurację w jakiej używasz DG45FC ?

Edytowane przez Szymon Kobalczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...wypuszcza dźwięk po HDMI oraz 7.1 po optyku....

Czy na pewno chodzi o 7.1 po optyku, czy 7.1 przez HDMI?

Co do porównania na bit-tech, ciekawie wygląda tabelka z testem HQV (według mnie najważniejsza w całym porównaniu!!!). Wychodzi na to, że Intel (wbrew obiegowej opinii) jest the best, jeśli chodzi o jakość video. Bo to że procek żre 65% zamiast 15, jak u konkurencji, to nie jest imho taki ból, jeśli odtwarzanie jest płynne. Ciekawe na ile te wyniki wynikają z rzeczywistej jakości dekodera video, a na ile z problemów na styku sterowniki kart - odtwarzacz programowy.

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@marcus64 Czy możesz opisać jaką całą konfigurację w jakiej używasz DG45FC ?

Konfiguracja :

- Intel DG45FC

- Intel Dual Core E5200

- DDR II - 800 2 GB (a-Data)

- HDD Samsung 2,5" 500 GB (5400) lub Seagate Momentus 3,5" 500 GB (7200)

- napęd slim combo blu-ray Sony-Optiarc BC-5500 S

Gdy kupowałem tę płytę nie było jeszcze tej Zotac GeForce 9300 (to nowość) tylko 8200, która ma zdecydowanie gorsze parametry od Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do porównania na bit-tech, ciekawie wygląda tabelka z testem HQV (według mnie najważniejsza w całym porównaniu!!!). Wychodzi na to, że Intel (wbrew obiegowej opinii) jest the best, jeśli chodzi o jakość video. Bo to że procek żre 65% zamiast 15, jak u konkurencji, to nie jest imho taki ból..

Jak to nie jest ból? W rozwiązaniach HTPC właśnie o to chodzi, żeby obciążenie procesora było jak najmniejsze. Procesor pracujący nieprzerwanie z takim obciążeniem, będzie pobierał dużo energii i wydzielał przy tym znaczne ilości ciepła, co natychmiast przełoży się na problemy z wentylacją całego systemu. Dodatkowo płyty Intela zazwyczaj nie posiadają w ogóle regulacji napięcia procesora, z poziomu biosa, więc stosowanie zabiegów od tej strony, obniżających pobór energii i oddawanie ciepła nie jest możliwe.

Jako ciekawostkę dodam, że Intel nie postrzega swoich płyt ITXowych jako platformę multimedialną. We wszelkich reklamach i spotkaniach marketingowych piszą tylko o platformie do biura i do internetu. O HTPC nie wspominają słowem. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem na szkoleniu Intelowym 2 dni temu.

Uważam że to zasadniczy błąd. Te "wszystkie" całe 2 płyty jakie mają w ofercie, powinni właśnie reklamować jako podstawę komputera multimedialnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W specyfikacji piszą, że chodzi LINK.

Nie mam jak tego sprawdzić bo mój ampli obsługuje tylko 5.1 i to na pewno chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>>SławekR

Z jednej strony masz rację (ciepło i kWh), ale z drugiej jakość obrazu też ma znaczenie... Jestem zaskoczony tak słabym wynikiem AMD 780G w teście HQV. Oczywiście w porównaniu do innych IGP, bo porównując ze stacjonarnymi odtwarzaczami BD/DVD nie jest już aż tak źle...

>>marcus64

Zaciekawiło mnie to, bo o ile się orientuję, 7.1 po SPDIF nie dostaniemy...

Przeczytałem link.

Subsystem audio jest 7.1. Ta ilość kanałów będzie zapewne dostępna na wyjściach analogowych, i może HDMI.

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Dodatkowo płyty Intela zazwyczaj nie posiadają w ogóle regulacji napięcia procesora, z poziomu biosa, więc stosowanie zabiegów od tej strony, obniżających pobór energii i oddawanie ciepła nie jest możliwe.

Jako ciekawostkę dodam, że Intel nie postrzega swoich płyt ITXowych jako platformę multimedialną. We wszelkich reklamach i spotkaniach marketingowych piszą tylko o platformie do biura i do internetu. O HTPC nie wspominają słowem. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem na szkoleniu Intelowym 2 dni temu.

Uważam że to zasadniczy błąd. Te "wszystkie" całe 2 płyty jakie mają w ofercie, powinni właśnie reklamować jako podstawę komputera multimedialnego.

Akurat te płyty (DG45FC i DG45ID) mają opcje regulacji napięcia w BIOS-ie.

Co do drugiego Twojego spostrzeżenia to też się mylisz. U nas format miniITX jest jeszcze mało popularny, natomiast na zachodzie Europy i w USA jest wręcz wysyp gotowych zestawów miniHTCP właśnie na bazie DG45FC - LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do drugiego Twojego spostrzeżenia to też się mylisz. U nas format miniITX jest jeszcze mało popularny, natomiast na zachodzie Europy i w USA jest wręcz wysyp gotowych zestawów miniHTCP właśnie na bazie DG45FC - LINK

Podobny zestaw sprzedaje Komputronik: Infinity Ice Cube

Tylko ta cena jest trochę z kosmosu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podobny zestaw sprzedaje Komputronik: Infinity Ice Cube

Tylko ta cena jest trochę z kosmosu ;)

No to ja takie coś tylko ze słabszym prockiem (E5200) i lepszą i ładniejszą obudową mogę sprzedać o 1000 zł taniej. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to ja takie coś tylko ze słabszym prockiem (E5200) i lepszą i ładniejszą obudową mogę sprzedać o 1000 zł taniej. :P

Tą samą obudowę, czyli Nexus Psile 10A można kupić w sklepie Madtech za 750 zł LINK, przy czym zasilacz jest osobno za 300 zł LINK. Co ciekawe w zestawie jest nagrywarka DVD typu slot-in Panasonic UJ-845. Więc jeśli komuś nie zależy na Blu-ray to taki zestaw można złożyć za ok. 2200 zł (Intel DG45FC + E5200).

W tym samym sklepie znalazłem też obudowę mCubed HXF Micro o której pisałeś wyżej. LINK

Zaczynam żałować że zamówiłem już cześć do HTPC na bazie mATX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tą samą obudowę, czyli Nexus Psile 10A można kupić w sklepie Madtech za 750 zł LINK, przy czym zasilacz jest osobno za 300 zł LINK. Co ciekawe w zestawie jest nagrywarka DVD typu slot-in Panasonic UJ-845. Więc jeśli komuś nie zależy na Blu-ray to taki zestaw można złożyć za ok. 2200 zł (Intel DG45FC + E5200).

W tym samym sklepie znalazłem też obudowę mCubed HXF Micro o której pisałeś wyżej. LINK

Zaczynam żałować że zamówiłem już cześć do HTPC na bazie mATX.

Zapomnij o mCubed HFX micro. Wszystkie sklepy, które mają ją na stronie oferują towar wirtualny. Wersji M1 nie ma juz nigdzie. Na stronie producenta www.mcubed-store.com jest dostępna wersja M2 za 179 EUR plus przesyłka. Tylko że to jest dopiero połowa kosztów bo trzeba kupić jeszcze dedykowany zasilacz i zestaw do pasywnego chłodzenia. Całość 325 EUR. :P

Natomiast ten Nexus to chyba najpaskudniejszy klocek pod miniITX jaki widziałem.

Ja na razie mam złożony zestaw (na zamówienie kolegi) w obudowie Silverstone Lascala LC-12B - bardzo ladny i mały (185mm x 310mm x 100 mm), waży mniej niż 2 kg. Dla siebie czekam na Tsunami Smart PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja na razie mam złożony zestaw (na zamówienie kolegi) w obudowie Silverstone Lascala LC-12B - bardzo ladny i mały (185mm x 310mm x 100 mm), waży mniej niż 2 kg. Dla siebie czekam na Tsunami Smart PC.

No własnie ten HFX Micro m1 coś podejrzanie tani mi się wydawał. Dzięki za wyjaśnienie sprawy :P

Na Silverstone też juz patrzyłem. Tak na podstawie zdjęć troche bardziej podoba mi się wersja LC-06B, chociaż faktycznie jest trochę większa od Twojej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, czas i na moj projekt... Ciekawy jestem co o nim myslicie. Na starcie spodziewam sie glosow krytyki ze bedzie cieplo, ze wzgledu na rozmiar obudowy, ale niestety inna nie wchodzi w gre - na HTPC decyduje sie TYLKO dlatego (zamiast wiecznie uzerac sie na konwertowanie plikow pod PS3) ze moze jednak byc takie male (nic wiekszego nie wchodzi w gre).

Plyta glowna : Intel BLKDG45FC (MiniITX, Intel 4500HD na pokladzie)

Procesor : Intel DualCore E5200 (z wiatrakiem Akasa AK-CC044 - ma 30 mm wysokosci wiec zmiesci sie do wymarzonej obudowy)

Pamiec : 2 x 1 GB Kingston (bo sa low profile - 2 razy nizsze od zwyklych)

Dysk : Seagate 60 GB 2,5'' 5400 obr/min (zostal mi z PlayStation 3 w ktorej teraz siedzi 250GB)

Nagrywarka DVD : LG GSA-T40N

Obudowa : Akasa Enigma (z zewnetrznym zasilaczem)

Calosc bedzie stac na Ubuntu + XBMC i powinna zamknac sie w 1400 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra, czas i na moj projekt... Ciekawy jestem co o nim myslicie. Na starcie spodziewam sie glosow krytyki ze bedzie cieplo, ze wzgledu na rozmiar obudowy, ale niestety inna nie wchodzi w gre - na HTPC decyduje sie TYLKO dlatego (zamiast wiecznie uzerac sie na konwertowanie plikow pod PS3) ze moze jednak byc takie male (nic wiekszego nie wchodzi w gre).

Plyta glowna : Intel BLKDG45FC (MiniITX, Intel 4500HD na pokladzie)

Procesor : Intel DualCore E5200 (z wiatrakiem Akasa AK-CC044 - ma 30 mm wysokosci wiec zmiesci sie do wymarzonej obudowy)

Pamiec : 2 x 1 GB Kingston (bo sa low profile - 2 razy nizsze od zwyklych)

Dysk : Seagate 60 GB 2,5'' 5400 obr/min (zostal mi z PlayStation 3 w ktorej teraz siedzi 250GB)

Nagrywarka DVD : LG GSA-T40N

Obudowa : Akasa Enigma (z zewnetrznym zasilaczem)

Calosc bedzie stac na Ubuntu + XBMC i powinna zamknac sie w 1400 PLN

Ogólnie dobrze. Tylko jest jedno "ale" - dysk. Zdecydowanie za mały jak na multimedia. Co chcesz na nim trzymać? Odejmując jakieś 10 GB na system i podstawowe programy wystarczy Ci tam miejsca na max 5 filmów mkv 1080p lub jeden blu-ray.

Z cena tez za bardzo optymistycznie podchodzisz:

- obudowa-w Polsce niedostępna, na eBay jakieś 500 zł razem z przesyłką,

- płyta główna ok. 600 zł,

- procesor 300 zł,

- RAM 100 zł,

- napęd ok. 150 zł,

- dysk (bo niestety mija się z celem montaż 60 GB do HTPC) np. Samsung 500 GB 2,5" 5400 - 400 zł

Całość zamyka się w kwocie 2050 zł (mogę się mylić o jakieś 100 zł - zależnie od cen rynkowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk ma zawierac tylko Win XP i XBMC - wszystko bedzie odtwarzane albo zewnetrznego 500 GB albo z nosnikow optycznych, ktorych jestem zwolennikiem (wychodze z zalozenia ze jak padnie plyta to pada jeden film, jak pada dysk - pada 50 filmow).

Obudowa juz zamowiona - 340 PLN dalem po starej znajomosci (kiedys pracowalem w sklepie ktory mi ja sciaga).

Uwzgledniajac oba powyzsze mysle ze zmieszcze sie w zamierzonym pulapie. Zwlaszcza ze ponoc Seagate Momentus 5400 mialy bardzo niski pobor mocy ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akurat te płyty (DG45FC i DG45ID) mają opcje regulacji napięcia w BIOS-ie.

Dlatego napisałem "zazwyczaj", a nie zawsze :(.

Może nie wyraziłem się zbyt dokładnie. Chodziło mi o to jak Intel w Polsce to postrzega i przedstawia. A tak właśnie to robi, w Polsce i na polskim szkoleniu.

A poza tym, że jest gdzieś "wysyp", to nie oznacza że Intel tak to lansuje. Robią to producenci niezależni. Sam Intel zbyt małą uwagę przywiązuje do aspektów multimedialnych. Na szkoleniu potrafili nawijać pół godziny o niskim poborze energii, tyle że nowych serwerów. Przy omawianiu ITXów nie wspomnieli o tym słowem. Nikomu przez gardło nie przeszły też takie słowa jak Blu Ray, czy też Dolby Home Theater. A żeby było zabawniej, z punktu widzenia Intela, na polskim rynku istnieje aż jedna obudowa miniITX, produkowana przez Modecoma. W ogóle to odniosłem wrażenie, że o miniIXach to wspomnieli z obowiązku i totalnie bez przekonania. Chyba nie czują możliwego potencjału tego standardu. Gdyby było inaczej, to mielibyśmy faktyczny wysyp, ale nowych płyt. Zamiast 2 byłoby ich 12, w różnych konfiguracjach i na różne okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A poza tym, że jest gdzieś "wysyp", to nie oznacza że Intel tak to lansuje. Robią to producenci niezależni. Sam Intel zbyt małą uwagę przywiązuje do aspektów multimedialnych. Na szkoleniu potrafili nawijać pół godziny o niskim poborze energii, tyle że nowych serwerów. Przy omawianiu ITXów nie wspomnieli o tym słowem. Nikomu przez gardło nie przeszły też takie słowa jak Blu Ray, czy też Dolby Home Theater. A żeby było zabawniej, z punktu widzenia Intela, na polskim rynku istnieje aż jedna obudowa miniITX, produkowana przez Modecoma. W ogóle to odniosłem wrażenie, że o miniIXach to wspomnieli z obowiązku i totalnie bez przekonania. Chyba nie czują możliwego potencjału tego standardu. Gdyby było inaczej, to mielibyśmy faktyczny wysyp, ale nowych płyt. Zamiast 2 byłoby ich 12, w różnych konfiguracjach i na różne okazje.

Wyraźnie widać, że Panowie z Intela nie odrobili lekcji i nie wiedzą co się na świecie dzieje. A tam właśnie Intel ostro promuje swoje miniITX-owe płyty - czy to pod normalny procesor, czy pod Atoma. Oprócz HTPC jest duży trend na komputery samochodowe (mniITX+Atom) w małych aluminiowych obudowach-radiatorach. Nawet u nas już to widać - zaprzyjaźniony sklep oferuje gotowe takie zestawy (ze względu na cenę w obudowie Modecom Feel) plus do tego dotykowy 7-calowy ekran.

Z ilością dostępnych płyt też nie jest źle. Poza Intelem jest jeszcze Zotac (3 modele), Via oraz Shuttle w ich własnych obudowach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej, oto moja nowa "zabawka" zbudowana na zlecenie kolegi:

Obudowa - SILVERSTONE Lascala LC-12B z zewnętrznym zasilaczem 120 W

Płyta główna - Intel DG45FC

Procesor - Intel Dual Core E5200

RAM - DDR II-800 2 GB (A-Data)

HDD - Seagate Momentus 3,5" 500 GB

Napęd - Sony-Optiarc BC-5500S (slim combo - BR,DVD,CD)

a968a0f1ded0e7ab.jpg

Porównanie wielkości do paczki papierosów :

c3ff75f0841daca8.jpg

Napęd blu-ray slim. Niestety kupiłem wersję OEM bez oryginalnej maskownicy na tacce dlatego dałem zwykłą z DVD.

68f16fc2d518d1ec.jpg

d3be190cb5b5291c.jpg

Jak widać trzeba się nieźle nagimnastykować żeby upchnąć wszystko w tak małej obudowie. Niektóre kable musiałem skrócić ale i tak miejsca jest mało.

22d52c695d604074.jpg

W obudowie jest możliwość zamontowania dysku 3,5" (ledwo wchodzi) lub 2,5". Poważnym mankamentem jest montaż do góry nogami. Nie jest to zbyt zdrowe dla dysku. Po świętach zajmę się tym - muszę dorobić odpowiednie mocowanie i zamontować normalnie.

f1af0460e076b218.jpg

ea8011f3d9f1cf44.jpg

c6b8d89623e67b20.jpg

Nie będę tutaj pisał o możliwościach tego pudełka bo są dokładnie takie same jak w HTPC w obudowie TT Mozart, które opisałem już w tym temacie.

Na swoje Media Center muszę jeszcze trochę poczekać - idzie do mnie obudowa Tsunami Smart PC - niestety, będzie dopiero po świętach. :) Oczywiście, "bebechy" będą takie same - już sprawdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi