Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto dokupić soundbar Sony HT-X8500 do telewizora Sony xh90 (55 cali) aktualnie jest 40% rabatu na soundbary Sony, czyli owy soundbar kosztowałby 900zł .A może dźwięk w wymienionym tv jest dobry i wielkiej różnicy nie zauważe ?

Dodam ,że mieszkam w kawalerce w bloku więc subwoofer odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukasz Szarowolec

Sam Soundbar (w.w. Model) w tej cenie to dobry DIIL. Tylko właśnie czy w Twoim przypadku, głośniki z Tv będą na tyle dobre że potrzebujesz belki. Musiał byś to już sam sprawdzić w miejscu docelowym, jedno znacznej odpowiedzi teraz raczej nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Poszukuję 55 calowego telewizora do max. 3200zł.

Telewizor ma mieć 120hz matryce VA i zauważalny HDR. Telewizor będzie pracował z platformą C+, oglądam głównie Sport i filmy wieczorami. Do TV podepne w przyszłości XSX ale na porcie HDMI 2.1 i jego bajerach mi nie zależy. 

Myślałem o polowaniu na promocję i okazje Samsunga Q70T oraz Sony xf9005. Jednak widze, że ceny TV raczej idą w górę niż w dół to wybór padł na Q60T. Co sądzicie o tym TV? Polecacie? Czy warto zainteresować się czymś innym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ten wątek jest czytany przez kogoś z redakcji portalu ale mam pytanie czy planujecie powrócić do publikacji testów telewizorów?
Z tego co widać ostatni test opublikowany został 27.08 i był to LG Nano913. Średnia 1 test na mc to naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę mnogość modeli w ofercie producentów.

Zastanawiam się czym jest to spowodowane? Brakiem czasu? Czy brakiem modeli testowych?
Czy opieracie się na sprzęcie od producentów? Czy macie na testy sprzęt od sprzedawców?

W oststnim czasie jedyny polski portal testujący sprzęt w większej ilości jest powiązany z jednym ze sklepów ale jak można przeczytać to powiązanie nie wpływa na treść i opinie testera.

Naprawdę szkoda, że w tak dużej masie informacji zamieszczanych na portalu testy są coraz rzadsze

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna telewizora.  Cena ograniczona do 1800zł

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, sporadycznie 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, sporadycznie pod kątem (max 45st)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku (ekspozycja południe)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 43cale LG 43lv515
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  smart tv, 55 cali, USB
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? DVB-T
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na tą chwilę brak, w przyszłości może PS4, jakiś soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 2h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/seriale, youtube, netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, głównie youtube, netflix
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? w przyszłości prawdopodobnie PS4/5, sporadycznie, max kilka godzin w tygodniu
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 30% dzień / 70% wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali, więcej na ścianie nie wejdzie 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nie wiem :) obawiam się efektów które mogą negatywnie wpływać na odbiór obrazu (smużenie?)
19. Preferencje co do marki ? Wybór prawdopodobnie padnie pomiędzy trzema modelami: 

-  Mi LED TV 4S 55 cali

UE55RU7172

- LG 55UN71003
20. Czy telewizor ma mieć 3D - nie jest to dla mnie ważna kwestia
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? nie chcę przekroczyć 1800zł- wiem że to mało ale na więcej niestety nie mogę sobie pozwolić.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

23. Zakup będzie robiony internetowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toshiba 55UA3A63DG ten wyglada ciekawie ma dlna , dolby vision, matryca va, android

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 hours ago, chris18404 said:

Witam,

Przymierzam się do kupna telewizora.  Cena ograniczona do 1800zł

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, sporadycznie 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, sporadycznie pod kątem (max 45st)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku (ekspozycja południe)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 43cale LG 43lv515
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  smart tv, 55 cali, USB
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na tą chwilę brak, w przyszłości może PS4, jakiś soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 2h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/seriale, youtube, netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, głównie youtube, netflix
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? w przyszłości prawdopodobnie PS4/5, sporadycznie, max kilka godzin w tygodniu
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 30% dzień / 70% wieczór
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali, więcej na ścianie nie wejdzie 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? nie wiem :) obawiam się efektów które mogą negatywnie wpływać na odbiór obrazu (smużenie?)
19. Preferencje co do marki ? Wybór prawdopodobnie padnie pomiędzy trzema modelami: 

-  Mi LED TV 4S 55 cali

UE55RU7172

- LG 55UN71003
20. Czy telewizor ma mieć 3D - nie jest to dla mnie ważna kwestia
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? nie chcę przekroczyć 1800zł- wiem że to mało ale na więcej niestety nie mogę sobie pozwolić.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

23. Zakup będzie robiony internetowo.

ciężki wybór ale z modeli podanych przez Ciebie  wybrał bym samsunga 
LG un 7100 nawet przedstawiciel LG nie poleci xD

xiaomi

+ android

-obraz 

samsung pośrednio pomiędzy xiaomi a LG 

poza budżetem 55pus6754 /55pus6554(bez Ambilight) 

+ dolby vision /HDR 
+obraz 

+ Ambilight 

- smart (brak HBO go) aplikacje yt Netflix ipla bez zarzutu 

polecam poczekać i dołożyć bo obecnie w kwocie Ok. 2500-3000 w promocji  dostaniesz naprawdę fajny TV

On 9/24/2020 at 10:04 PM, Adam Sieradzki said:

Witam. Poszukuję 55 calowego telewizora do max. 3200zł.

Telewizor ma mieć 120hz matryce VA i zauważalny HDR. Telewizor będzie pracował z platformą C+, oglądam głównie Sport i filmy wieczorami. Do TV podepne w przyszłości XSX ale na porcie HDMI 2.1 i jego bajerach mi nie zależy. 

Myślałem o polowaniu na promocję i okazje Samsunga Q70T oraz Sony xf9005. Jednak widze, że ceny TV raczej idą w górę niż w dół to wybór padł na Q60T. Co sądzicie o tym TV? Polecacie? Czy warto zainteresować się czymś innym?

Na obecnym rynku nie ma tv z 120 Hz poniżej 3,5tys wiec pozostanie Ci coś w stylu Q60T. Jak znajdziesz gdzieś nowego xf9005 to warto ale nie będzie miał już update softu podobno. 
ciekawa propozycja jest Philips 58pus8535 (3400zl)

+ va

+dolby vision /HDR/ HDR 10+/HLG

+Android 

Model mocno konkurencyjny do Q60T a nawet według mnie lepszy nie tylko z uwagi na dolby i androida ale również pod węglem obrazu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nazywa przypadłość gdzie biel jest nierównomierna? Używam Q90T do PC i szczególnie gdy zniżę jasność i włączę tryb nocny, widać bardziej pomarańczowe plamy. Zresztą zobaczcie fotkę. Lewo i środek jest bielsze niż reszta. Przestaje się to tak rzucać w oczy gdy wyłączę "pomarańczowy" tryb nocny w W10.

https://ibb.co/ZX8qvrv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dse. Efekt brudnej matrycy, który w obecnej serii samsungow, przynajmniej Q80t, q90/95t widziałem na każdym modelu a patrzyłem chyba z 5 różnych tv w różnych sklepach. Syf jakich mało płacisz tyle a tu takie coś to dse. Wpisz sobie na yt „dse tv test” i przetestuj. Przez to dse nie wymieniłem w tym roku tv, bo już chciałem wymienić swojego samsunga na nowy ale mój obecny jest czysty jak łza. Nie będę coś dobrego wymieniał na gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, madhunt3r napisał:

To jest dse. Efekt brudnej matrycy, który w obecnej serii samsungow, przynajmniej Q80t, q90/95t widziałem na każdym modelu a patrzyłem chyba z 5 różnych tv w różnych sklepach. Syf jakich mało płacisz tyle a tu takie coś to dse. Wpisz sobie na yt „dse tv test” i przetestuj. Przez to dse nie wymieniłem w tym roku tv, bo już chciałem wymienić swojego samsunga na nowy ale mój obecny jest czysty jak łza. Nie będę coś dobrego wymieniał na gorsze.

W tych testach dse jakoś słabo to widzę ; ) Głównie tylko w przeglądarce na białym tle.  Bandingu i cloudingu w normalnym użytkowaniu póki co nie widzę. Zostawię raczej ten tv, nie można dać się zwariować. Ale oczywiście jakość wszystkiego spada w dzisiejszym, nastawionym na ogromną masówkę świecie. Tak czy siak, obraz mega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim :) Przymierzam się obecnie do kupna nowego TV, cena to max 5500 - 6000 zł. 

Serdecznie proszę o radę i pomoc. Poniżej wytyczne:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?  -- 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?  -- 2-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? -- 1-2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? -- zazwyczaj na wprost na kanapie, czasem lekko bokiem na fotelu (max do 45 stopni)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - docelowo ma wisieć nad szafką TV, ale przez pierwsze tygodnie pewnie będzie stał (szafka podana poniżej)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? - z boku, prawa strona - przez dwa duże okna i drzwi balkonowe i to od zachodniej strony, także po południu w lato jest bardzo jasno i gorąco
7. Jaki masz obecnie telewizor ? - brak - obecnie oglądam wszystko na Monitorze Samsung 23.6" S24D590PL
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? - z pewnością dobre, szybkie oprogramowanie z dużą ilością aplikacji (brak kablówki, tylko YT, Netflix, HBO GO, z czasem pewnie dokupienie dodatkowych Amazonów, czy Disneyów), wsparcie dla konsol nowej generacji (obecnie będzie podpięta PS4 PRO, ale za jakiś rok, półtora pewnie przerzucę się na PS5)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? - 4K PS4 PRO, w przyszłości PS5
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? - jak wyżej - na razie tylko konsola (PS4 PRO, w przyszłości PS5) może kiedyś dokupię dodatkowo soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? - Myślę, że jak łącznie dziennie będzie 4-5 h to będzie max - głównie do oglądania filmów i seriali wieczorami
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - przy wyborze monitora zazwyczaj wolałem matową, ale nie wiem jak bardzo błyszcząca może przeszkadzać w TV, także tutaj zdam się na Was
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - głównie różne filmy i seriale, wieczorem program informacyjny, okazjonalnie pykanie na konsoli (zdarza się zagrać w Fifę ze 3 godziny, ale nie codziennie) - także raczej niewiele statycznych elementów na ekranie TV, a jeśli już to krótko
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? - jak najbardziej
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? - jak najbardziej, jak w tygodniu uda się usiąść, to może ze 2 godziny max (FIFA, Wiedźmin, Cyberpunk (jak wyjdzie :V)), w weekendy pewnie dłużej, że 4-5 godzin, ale raczej nieregularnie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  - bardziej późno po południu, wieczór. Rano może z 30 minut serialu do śniadania
17. Preferencje co do wielkości? - 65 cali wydaje mi się niezbędnym minimum
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - na pewno denerwujące będzie wolne oprogramowanie, a tak, to raczej staram się nie denerwować :v
19. Preferencje co do marki ? - LG na mnie robi wrażenie swoimi OLEDami, interfejsem użytkownika i jakością, jednak z tego co widziałem, to niestety jest poza moim zasięgiem finansowym, dodatkowo słyszę różne opinie nt. wypalania OLEDów (choć wielu mówi, że przesadzone) vs ich zdecydowanie lepszą jakość obrazu w stosunku do LCD, także jestem trochę rozdarty, ale poza tym, to preferencji dot. marki nie mam - zależy mi najbardziej na jakości i niezawodności (w sumie jak każdemu :v) 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max 5500 - 6000 zł. 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? - raczej nie, chyba że dla konkretnie wybranego modelu będzie to bardzo polecane i niezbędne

Meblościanka w której będzie znajdować się TV (jak wspomniałem w punkcie 5, początkowo będzie stać, potem go powieszę):

https://www.ikea.com/pl/pl/p/besta-kombinacja-na-tv-szklane-drzwi-s29301658/

Starałem się opisać wszytstko jak najdokładniej i precyzyjniej :) Dzięki serdeczne za wszelką pomoc, propozycje i porady :) 
Pozdrawiam serdecznie !

Edytowane przez Lyons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Szukam i szukam i wybór padł na dwa modele. TCL C815 65 cali oraz 55XH9005BAEP. Interesuje mnie 120hz, matryca VA i dobra czerń bez cloudingu. Który z tych dwóch TV jest lepszy i który daje więcej na przyszłość? Na oba TV czekam na promocję i myślę, że w przypadku TCL cena na np. BF może być w ok. 3.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak mi się wydaje, a że mniejszy to nic nie szkodzi. Tylko, że czytam te recenzję TCL i wszędzie ochy i achy, jakieś nagrody za stosunek cechy do jakości, a jednak wiem, że tam system wcale super nie śmiga, HDR jest na poziomie TV za 1500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakim sklepem z dostawa kurierem z wniesieniem do domu macie najlepsze wspomnienia? Bo dużo opinii jest ze niektóre sklepy jak neonet dostarcza kurierem dpd tv do domu i mogą być nie właściwie trasportowane i uszkodzone. Jak wyglada w innych sklepach typu mediamarkt, mediaexpert czy euro? Jest czego się bać przy zamawianiu kurierem tv do domu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc jako laik w temacie :) Stoję przed wyborem telewizora i ma jeden wielki mętlik w głowie. Liczę na Państwa pomoc :) 

Interesowałem się modelami: Samsung QLED QE65Q67RATSony KD-65XG8596 ale niestety obecnie je wycofują i mówiąc krótko powariowali z cenami :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3-5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Bokiem
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku okna na zachodnią stronę                                                                                                                                                                                                                        7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42 cale Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  smart tv, 65 cali, USB, hdmi, odświeżanie ekranu 100Hz
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola PS4, kino domowe Samsung
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 3-4h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem :)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? youtube, netflix i inne pokroju VOD :)
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie, do 4-5h tygodniowo
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W większości wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali (idealnie będzie mieścić się na ścianie)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Kiepskie barwy
19. Preferencje co do marki ? Wybór prawdopodobnie padnie pomiędzy trzema modelami: Samsung, SONY

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? MAX 4500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? - raczej nie

Z góry dziękuję za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, Michał1990 said:

Witam,

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc jako laik w temacie :) Stoję przed wyborem telewizora i ma jeden wielki mętlik w głowie. Liczę na Państwa pomoc :)

Interesowałem się modelami: Samsung QLED QE65Q67RATSony KD-65XG8596 ale niestety obecnie je wycofują i mówiąc krótko powariowali z cenami :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-3-5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Bokiem
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku okna na zachodnią stronę                                                                                                                                                                                                                        7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42 cale Samsung
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  smart tv, 65 cali, USB, hdmi, odświeżanie ekranu 100Hz
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola PS4, kino domowe Samsung
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 3-4h dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem :)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? youtube, netflix i inne pokroju VOD :)
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie, do 4-5h tygodniowo
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W większości wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali (idealnie będzie mieścić się na ścianie)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Kiepskie barwy
19. Preferencje co do marki ? Wybór prawdopodobnie padnie pomiędzy trzema modelami: Samsung, SONY

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? MAX 4500zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? - raczej nie

Z góry dziękuję za pomoc !

Jeżeli znajdziesz jeszcze xg8596 to ten model będzie lepszy od q67rat natomiast jeżeli chodzi o wybór w nowych seriach to z samsunga obecnie w promocji jest Q77tat na 4500 i to będzie dobry wybór. Ale przy kwocie około 4000 obecnie model 65pus8535 od philipsa wypada o niebo lepiej niż q67tat zwłaszcza ze jest na IPS czyli super kolory a nadal jest jaśniejszy od samsunga na va (q67tat) no i posiada coś o czym w samsungu możesz pomarzyć czyli dolby vision i masę innych rzeczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tentyp napisał:

Jeżeli znajdziesz jeszcze xg8596 to ten model będzie lepszy od q67rat natomiast jeżeli chodzi o wybór w nowych seriach to z samsunga obecnie w promocji jest Q77tat na 4500 i to będzie dobry wybór. Ale przy kwocie około 4000 obecnie model 65pus8535 od philipsa wypada o niebo lepiej niż q67tat zwłaszcza ze jest na IPS czyli super kolory a nadal jest jaśniejszy od samsunga na va (q67tat) no i posiada coś o czym w samsungu możesz pomarzyć czyli dolby vision i masę innych rzeczy 

Patrzyłem na specyfikację philipsa i ten model ma częstotliwość odświeżania 50hz, gdzie pozostałe wskazane modele mają po 100Hz. Czy to ma aż taki wpływ, czy po prostu się czepiam :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi