Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.07.2020 o 12:52, Xerees napisał:

Cześć, może coś takiego jak kolega chce kupić poniżej: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-led-55sm8600-uhd-4k-a7-g2-nano-cell-hdr-pro-thinqai-pilot-magic-tv?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=48c34cb86aa86816e112a44ef2bf4c30

można też poszukać w internecie modelu 55sm85 - ma inną stopę ale jest to ten sam tv. Płacimy w okolicy 2500,- a mamy tv z "wyżej" półki.

oczywiście Oled to nie jest ale jak za ~2,5k bardzo fajny tv. Z alternatyw: Samsung QE55Q60RA. Do Sony będziemy musieli dopłacić.

Sm8600 jest moim pierwszym wyborem. Jednak przeraża mnie trochę to podświetlanie krawędziowe które wygląda na recenzjach okropnie. Nie wiem czy tak to jest we większości IPSów, już myślałem o wzięciu LG B9 55, jednak od OLEDÓW odstrasza mnie wypalenie i nie chciałbym wydać za TV prawie 5 tys i mieć po roku widoczne loga stacji TV na ekranie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2020 o 14:35, Adam Adam napisał:

Sm8600 jest moim pierwszym wyborem. Jednak przeraża mnie trochę to podświetlanie krawędziowe które wygląda na recenzjach okropnie. Nie wiem czy tak to jest we większości IPSów, już myślałem o wzięciu LG B9 55, jednak od OLEDÓW odstrasza mnie wypalenie i nie chciałbym wydać za TV prawie 5 tys i mieć po roku widoczne loga stacji TV na ekranie.

Mam kolegę, który pracuje w sklepie i sprzedaje mnóstwo tv Oled LG. Pokazywał mi sztuki, które mają wyświetlone w warunkach sklepowych ( tryb żywy-sklepowy) po 4/5tyś godzin i z tymi tv nic się nie dzieje. A jeśli chodzi o krawędziowe podświetlenie w modelu sm85/86 to faktycznie z tym jest problem. Trzeba sobie przetestować i sprawdzić na ile on nam przeszkadza. I raczej z tego co wiem to nie jest wina matrycy IPS. Matryce te spotkamy też u innych producentów w danych modelach tv i tam tego negatywnego efektu podświetlenia aż tak nie widać.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak, wady też ma - jak kłopoty z czernią przy napisach kiedy to bardzo mocno rozświetlają się ich okolice - ale w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego. Godny uwagi był również zeszłoroczny samsung q70r, ale jego już raczej trudno dostać, za to tegoroczny q70 z literką "t" na końcu jest zauważalnie słabszy.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5099zł mamy q90T w euro agd ale w wersji 55" jest to moim zdaniem fajna oferta 😁 choć wczoraj był po 4699zł ten sam model.

https://m.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55q90t-smart-tv-uhd-4k-qled.bhtml

Screenshot-20200814-113133-Chrome.jpg

5 godzin temu, g b napisał:

Czy Sony 65 XF9005, będzie najlepszym zakupem do 5tyś zł?

Godzinę temu, vader_4747 napisał:

Raczej tak, wady też ma - jak kłopoty z czernią przy napisach kiedy to bardzo mocno rozświetlają się ich okolice - ale w tym przedziale cenowym trudno o coś lepszego. Godny uwagi był również zeszłoroczny samsung q70r, ale jego już raczej trudno dostać, za to tegoroczny q70 z literką "t" na końcu jest zauważalnie słabszy.

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo następcą Q70R, jest tegoroczny Q80T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, samsung przesunął segmenty swoich tv, dlatego podkreśliłem, że konkurencją dla xf90 może być jedynie zeszłoroczny q70, który jest zauważalnie lepszy od tegorocznego modelu z tak oznaczonej linii. Z kolei q80 wykracza poza ww. budżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian, strona z linku nie znaleziona. XF to dobry TV, ale podane dwa modele lepsze. Za ile możesz je kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, marciniozo napisał:

Damian, strona z linku nie znaleziona. XF to dobry TV, ale podane dwa modele lepsze. Za ile możesz je kupić?

Dodam że to 65 cali

XF9005 - 4700zl

XH9096 - 6000zl

XG9505 - 5600zl

Edytowane przez Damian_n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli fundusze pozwalają skup się na wyborze pomiędzy :

XH9096 - 6000zl

XG9505 - 5600zl

HX nowszy ma HDMI 2.1. Zapewne dłuższe wparcie. Ale XG to też bardzo dobry TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Jestem nowym forumowiczem, męczę i męczę jaki tv wybrać. Najbardziej zdecydowany jestem na Sony 75 XH9096, ale cena 9200 zł trochę odstrasza.

Czy byłby ktoś zainteresowany wspólnym zakupem telewizorów w ramach promocji 5 produkt za 1 zł w euro rtv agd? 
Przy zakupie 4 telewizorów przy średniej 9450 zł wychodzi 1750 zł rabatu. Czyli kupujemy za 7700 zł. 
Aktualnie w budżecie do 10 000 zł

Sony KD-75XH9096
Samsung QLED QE75Q80TAT
LG OLED65CX3LA
LG 75NANO913NA

Każdy produkt musi być inny.
Co najlepsze - rabat nalicza się dodatkowo oprócz ceny promocyjnej! Czyli przykładowo Sony 75 XH9096 - który teraz jest na promocji za 9199 zł, z rabatem wychodzi około 7500! 
Oczywiście jeśli ktoś chciałby kupić jakiś produkt drożej niż za 10 000, to można proporcjonalnie podzielić się rabatem.

Żeby nie było podejrzeń o jakieś szachrajstwa - proponuję zakupu dokonać w sklepie za gotówkę, w obecności wszystkich zainteresowanych. 

W załączniku przesyłam kalkulację z euro - tak na zachętę. Mam nadzieję że znajdą się chętni ;) Koszyk euro.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić Samsung QE55Q77TAT jednak nigdzie nie jest dostępny. Jest jeszcze q80tat jednak w cenie około 4400zl co już jest troszkę wysoka cena jak na moje fundusze. 

Czy wersja q80rat jest jakoś uboższa od taty ze w promocji jest na RTV za 3700? Szukam czegoś do netflixa i konsoli. Podobno zaś 80rat nie ma hdmi 2.1?

Edit. Właśnie zwrocilem uwage ze ten q80rat też niedostępny. Jakaś alternatywa? Czy może warto płacić 4400 za te q80tat

Edytowane przez RizeAhillson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Juz od kilku dni szukam, czytam, ogladam i ciagle nic nie wiem :(

Szukam TV 75-82 cale. w czoraj juz prawie bylem pewny ze kupie Philips 75PUS7354 (dolby vision,  Android TV, matryca VA, cena 4999 ) ale powstrzymala mnie czestotliwosc odswiezania

Zmieniam tv po 11 latach z 40 cali co kolwiek powiesze bedzie lepsze ale nie "pali sie" wole sie rozpytac doradzic w miejscach gdzie ludzie maja doswiadczenie sluchac doradcow sklepowych to zawsze uslysze ze wybor super tylko nie zwlekac bo promocja sie skonczy ;)

No wlasnie ale do czego mi ten TV: 

Odleglosc ogladnia od 3,5 do nawet 5 m, (86 cali bedzie za duzy na scianie gdzie mialby wisiec dlatego szukam max 82 cali) 

Matryca VA (koniecznie) (nie lubie czarnego szarego) Philips mi sie spodobal bo ma podswietlanie ambietlight. Mimo ze mam sciane w cegle to taka poswiatka przynajmniej odciazy oczy od silnego kontrastu tv a i czern bedzie ociupinke wyciagnieta. Ale nie jestem zafiksowany na punkcie zadnej marki i otwarty na propozycje.

Koniecznie zalezy mi aby system byl responsywny nie przycinal mulil czy cos. w starym sony cuda sie dzieja wlaczam tv i laduje sie 5-10 sek potem przelaczanie tez z lagami 1-2 sek. brrr 

Na razie ogladam tylko TV z anteny (wiec dobry upscaling AI) rozmiar tez duzy wiec slaby sygnal bedzie musi byc dobrze skalowany.

No chyba sie poddam i starszemu synowy kupie PS5 wiec nie wiem czy musze patrzec na HDMI 2.1 ? powiedzialbym tak "nice to have" ale nie "a must".

Mam zestaw KD wiec pewnie raz na jakis czas pewnie bede chcial podlaczyc dobry film. Jak wyjdzie hobbit w 4K to mam nadzieje, ze nowy tv z PS5 zrobi dobre combo.

No i na koniec cena. myslalme ze Philips 75PUS7354 to idealny kompromis ceny do jakosci, ale boje sie jak na tak duzym ekranie bedzie wyrabialo 60hz no. TV tez nie ma HDMI 2.1 ale jak pisalem wczesniej czy to jest a must?

Moze ktos mi powie jak praktycznie oglada sie tv na 75 calach ponizej 100Hz czy widac jakies szarpanie ekranu przy dynamicznych scenach? i czy jest sens szukac czegos drozszego aby jednak miec wycisniete te 100-120 hz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum 🙂 mam odnośnie pytanko w sprawie wyboru telewizora do PS4 pro/ps5 zalezy mi zeby nie było problemów z hdr czy cos bo poprzedni model TCL EP64 miał problemy z włączonym HDR i moze ktos posiada ten z 2 wymienionych i się podzieli wrazeniami Pozdrawiam :)

Sony KD49XG8305 

Samsung GU43TU8509 

Edytowane przez Kacper Devils1100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Bez znaczenia
6. Jak słońce świeci w pokoju ? 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? ambilight (aczkolwiek jestem w stanie z niego zrezygnować), HDR, obsługę kodeka h265 i kodowania 10bit (bo sygnał jest przede wszystkim w h265 10 bit)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Głównie FHD (anime)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Raspberry pi 4 i PC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? ze względu na padające światło, matowa może być przydatna ale nie jestem pewien czy to konieczne
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 20%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? Wolałbym żeby nie przekraczał 150cm szerokości ze względu na miejsce ustawienia
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? color banding i smużenie
19. Preferencje co do marki ?  nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Wolałbym nie przekraczać 3k

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? niespecjalnie

Ze względu na odległość, kalkulator doradza kupno telewizora fhd ale mam mieszane uczucia co do tego, bo większość z nich to modele stare. Czy 4k 65" sprawdziłoby się w takim pokoju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.08.2020 o 11:49, filkuz napisał:

Hej,

Jestem nowym forumowiczem, męczę i męczę jaki tv wybrać. Najbardziej zdecydowany jestem na Sony 75 XH9096, ale cena 9200 zł trochę odstrasza.

Czy byłby ktoś zainteresowany wspólnym zakupem telewizorów w ramach promocji 5 produkt za 1 zł w euro rtv agd? 
Przy zakupie 4 telewizorów przy średniej 9450 zł wychodzi 1750 zł rabatu. Czyli kupujemy za 7700 zł. 
Aktualnie w budżecie do 10 000 zł

Sony KD-75XH9096
Samsung QLED QE75Q80TAT
LG OLED65CX3LA
LG 75NANO913NA

Każdy produkt musi być inny.
Co najlepsze - rabat nalicza się dodatkowo oprócz ceny promocyjnej! Czyli przykładowo Sony 75 XH9096 - który teraz jest na promocji za 9199 zł, z rabatem wychodzi około 7500! 
Oczywiście jeśli ktoś chciałby kupić jakiś produkt drożej niż za 10 000, to można proporcjonalnie podzielić się rabatem.

Żeby nie było podejrzeń o jakieś szachrajstwa - proponuję zakupu dokonać w sklepie za gotówkę, w obecności wszystkich zainteresowanych. 

W załączniku przesyłam kalkulację z euro - tak na zachętę. Mam nadzieję że znajdą się chętni ;) Koszyk euro.pdf

Jest nas już 2 chętnych. Wstępnie w grę wchodzi Warszawa. 
Liczę, że znajdą się chętni - zakup wychodzi wtedy naprawdę w super cenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, filkuz napisał:

Jest nas już 2 chętnych. Wstępnie w grę wchodzi Warszawa. 
Liczę, że znajdą się chętni - zakup wychodzi wtedy naprawdę w super cenie. 

Dobrze obejrzyjcie TV i przetestujcie przed zakupem bo jeśli komuś z Was po przywiezieniu do domu telewizor się nie spodoba, okaże się słaby to raczej go nie odda do sklepu, chyba że wszyscy. W regulaminie jest zapis: 

9. W przypadku skorzystania przez Uczestnika z prawa odstąpienia od umowy sprzedaży Produktów Promocyjnych objętych Promocją zawartej na odległość, Uczestnik Promocji zobowiązany jest do zwrotu wszystkich nabytych w ramach Promocji Produktów Promocyjnych.

Edytowane przez Marcin Muryn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema! 

Mam takie pytanie odnośnie tv 55'' do około 3500zł. Czy. W tej cenie obecnie znajdzie się coś lepszego niż xf9005? Tyle się na czytałem o fenomenie tego xf, że nawet nie wiem na co innego mógłbym patrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, adson993 napisał:

Siema! 

Mam takie pytanie odnośnie tv 55'' do około 3500zł. Czy. W tej cenie obecnie znajdzie się coś lepszego niż xf9005? Tyle się na czytałem o fenomenie tego xf, że nawet nie wiem na co innego mógłbym patrzeć.

W tej cenie niema nic lepszego od xf9005. Posiadam go, obraz zbliżony do tegorocznych flagowcow, mam go podpiętego do xboxa one x sprawuje się świetnie, filmy dobrej jakości np: fullhd czy 4k to poezja dla oczu, HDR na wysokim poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a TV do 3 tyś zł? Pomożecie wybrać jakiś sensowny, mam kilka propozycji min.

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-panasonic-tx-58gx830e

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-65sm8050plc-tv-nanocell-uhd-4k.bhtml

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-65sm8200-tv-nanocell-uhd-4k.bhtml#opinie

Który będzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawiłeś w miarę przyzwoity telewizor z matrycą va, z bardzo przeciętnymi z matrycą ips, więc jeżeli nie zależy Ci na kątach patrzenia, bądź na możliwościach smart tv, to wybór jest raczej oczywisty - obrazowo panasonic wypadnie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi