Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Przychodzę po pomoc w wiadomej kwestii. Zmieniam dotychczasowy 40-calowy model na coś większego, a ze względu na metraż pokoju - aktualnie rozważam pomiędzy 50/55 cali. Głównym przeznaczeniem są przede wszystkim gry (PS4 aktualnie bazowy model, ale przymierzam się do next-gena) oraz VOD. Będę wdzięczny za polecenia. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 17 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i okazjonalnie z boku. Kąty nie są aż tak istotne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć. Swoją drogą jeśli macie jakieś uchwyty godne polecenia to chętnie przyjmę rekomendacje, chyba, że w tej kwestii nie ma zbytniej filozofii ;)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Dość mocno naświetlony, najintensywniej w godzinach popołudniowych (13-17), jednak to też nie będą główne godziny użytkownia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony, 40 cali (KDL-40W605B)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR, uniwersalny interfejs i łączność bezprzewodowa z pozostałymi urządzeniami (telefon/laptop) (w przypadku obecnego modelu Sony to była katorga, niemniej PS4 w sumie wyręcza w aplikacjach), odświeżanie - 100 czy 50? Wybaczcie ignorancję, ale już spotkałem się z dwoma radykalnymi stanowiskami co do istotności tego aspektu w kontekście gamingu.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Dostosuję się ;)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Dokumentalne, Info
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie jest to najistotniejsze
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, konsola: 2-3
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 50/55 cali. Szerokość wolnej powierzchni jaką mam na TV to okolice 155 cm. 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Na bazie aktualnego modelu - powolność z jaką reagował interfejs zaraz po uruchomieniu, a nawet w trakcie użytkowania.
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony, Philips
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, 3D mnie nie interesuje.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. To mój pierwszy wpis tutaj. Jako że żywota dokonał mój 10-letni Samsung (40 cali), planuję zakup nowego telewizora. Wybór padł na Philipsa z uwagi na ambilight. Warunek konieczny - żona widziała ten efekt u znajomych i nie chce słyszeć o czymś innym :) Mam jednak dylemat jaka wielkość będzie odpowiednia, 58 czy 65 cali. Konkretnie rozważam te dwa modele Philipsa: 58PUS7304 oraz 65PUS7304.

Pokój mamy niewielki, 16m2, ale kanapa stoi w odległości 3,8 m od ekranu. Z kalkulatorów odległości wychodzi, że 65 cali byłby ok, zastanawiam się tylko czy w tak niewielkim pokoju telewizor nie będzie przytłaczał swoją wielkością. Nie chciałbym się rozczarować. Kolejny dylemat to matryca. 58-tka jest na VA, a 65-tka na IPS. Z tego co wyczytałem to ludzie polecają raczej VA z uwagi na lepszą czerń. Czy rzeczywiście między VA a IPS jest duża różnica w jakości obrazu? Kąty nie są dla mnie jakoś szczególnie ważne, oglądając tv siedzimy na wprost. Z góry dzięki za porady.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, basket4rap napisał:

Zacytuję swoje postu z innego tematu, bo pasują również tutaj. Mianowicie:

"Nie, tak jak w poprzednim roku seria UM, tak teraz ta UN jest na bezpośrednim podświetlaniu, w tym 50 i 82 cale jest na VA, reszta IPS."

"W rodzinie są na jego kupnie także trochę się orientowałem. Tzn. zależy im na HDMI 2.1 do nowych konsoli, dlatego jest oczekiwanie na UN8500, gdyż on posiada dwa porty HDMI 2.1 (UM7600 same 2.0). Ten nowszy z kolei zamiast DolbyVision ma mieć DolbyVision IQ a zamiast HDR10 ma być HDR10 Pro. Nie wiem czy to mocno istotne, jest więcej mniejszych różnić, które można sobie tutaj porównać: https://www.displayspecifications.com/en/comparison/ecfe113379

W MediaExpert nie wiedzą kiedy dostawa, powinna być za kilka (kilkanaście dni) jak pisałem. Wczoraj zadzwoniłem do LG i mają się zorientować i dać znać."

Orientacyjna cena, strzelam, że w okolicach 8000.

Ok to jeszcze dopytam jedną rzecz. Bliźniaczym moedelem do LG jest Samsung UE82RU8002 co sądzisz na jego temat ? z nowych serii UN tak samo 82 będzie na VA a 86 na IPS ? gdybyś miał wybór i cena byłaby podobna wolałbyś VA czy IPS z tej serii ? Wczoraj byłem w RTV i mieli 50 VA z serii 7600 te kąty w stosunki do ips odczuwalne. Ale kontrast mimo jasnego pomieszczenia i sygnału DVBT widocznie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/19/2020 at 7:15 PM, keramzytowy_mocarz said:

Witam wszystkich! Śledzę stronę i forum od dawna, ale z racji chęci zakupu nowego TV postanowiłem w końcu założyć konto i poprosić o poradę. 

Waham się pomiędzy OLEDami (np. LG C9/CX, Philips 934) a QLED Samsunga lub modelami Sony z tego roku. Im więcej czytam, tym mniej wiem.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  Na wprost, kąty bez znaczenia
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Tak
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung KS7000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? jak najlepszą jakośc obrazu i dźwięku (choć pewnie podłączę posiadany zestaw stereo B&W) w budżecie:) 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K/HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder UPC, Apple Tv-chyba że bedzie preinstalowania aplikacja, PS3/PS5 (oby!)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy/seriale (Netflix, HBO Go, Apple TV)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 1-2 h dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 40% w dzień/60% w nocy
17. Preferencje co do wielkości? 55/65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? porty skierowane do ściany, mało praktyczny i wygodny pilot (jak ten w KS7000)
19. Preferencje co do marki ? brak, choć Ambilight Phlipsa bardzo mi się podoba
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 10 000 zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak!

Każda pomoc będzie mile widziana! Z góry dzięki :)

@keramzytowy_mocarz  Efektu Ambilight  nie da się zastąpić. Model OLED934 ma chyba najlepsze głośniki w tej półce cenowej. Polecałbym w wersji 65", aby wykożystać w pełni potencjał TV . 

On 5/20/2020 at 3:41 PM, the_m said:

. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ?  99% na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? TV musi wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od rana do późnego popołudnia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 47as650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  Dolby vision, hdr 10+, dobry dźwięk, Bogaty smart tv, jasny panel, niski imput lag
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Netflix i inne vod, YouTube 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? YouTube 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 3h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? poznym popołudniem, wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niska jasność, słaba czerń 
19. Preferencje co do marki ? Sony, Philips, Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Może 

Coś mi nie wyszło i ucięło tekst.

Ogólnie to już sporo się naszukałem. Ale im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować.

TV jest do platform VOD i konsoli (również PS5 i XSX)

do tej pory moje typy:

Sony XF90 i XG95 - bo obraz i jasność ale cena wyższa niż chciałem wydać, pytanie czy przyszłościowe (brak hdmi 2.1)

Oled Philips 804 LG b9

problem: brak hdmi 2.1 i funkcji pod nowe konsole wiec wymiana byłaby konieczna za 3 lata a cena wysoka

niższa półka:

Philips PUS 91, PUS 88, PUS73 

chcialbym ambilight, zawsze chciałem, ale jakoś obrazu jest dla mnie bardzo wazna

TCL C71 a może coś od LG?

zwariowac idzie...

Zadowalający powinien być dla Ciebie podel PUS7334 w 55", cena obecnie jest atrakcyjna  około 2600.  W sumie TV spełnia wszystkie Twoje oczekiwania .

Z pozostałych propozycji odrzuciłbym TCL ,a z lg w tej cenie otrzymasz sm8600 w cenie około 3000. Niestety matryca w tym modelu jest ciemniejsza oraz brak HDR 10+ .

link

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-philips-led-55pus7334-uhd-4k-hdr-android-ambilight-3-tv-procesor-p5?utm_source=Internal&utm_medium=link&utm_campaign=2019.07.00_Internal&utm_content=373cb8cd58cad5f1309b31c56e2d5a83

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie między LG 50UM7600 ( VA ) a 49SM8600? ( IPS NanoCell )Czy ten na IPS będzie miał dużo większy clouding na czarnym tle? Który byście wybrali? Czy 8600 otrzyma aktualizację do webOS 5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Johny S. napisał:

Co powiecie między LG 50UM7600 ( VA ) a 49SM8600? ( IPS NanoCell )Czy ten na IPS będzie miał dużo większy clouding na czarnym tle? Który byście wybrali? Czy 8600 otrzyma aktualizację do webOS 5?

Ze względu na technologie to większe prawdopodobieństwo, że clouding będzie większy na IPSie. webOSy chyba się nie aktualizują numerkami. Ja bym brał VA.

5 godzin temu, twiti02 napisał:

Ok to jeszcze dopytam jedną rzecz. Bliźniaczym moedelem do LG jest Samsung UE82RU8002 co sądzisz na jego temat ? z nowych serii UN tak samo 82 będzie na VA a 86 na IPS ? gdybyś miał wybór i cena byłaby podobna wolałbyś VA czy IPS z tej serii ? Wczoraj byłem w RTV i mieli 50 VA z serii 7600 te kąty w stosunki do ips odczuwalne. Ale kontrast mimo jasnego pomieszczenia i sygnału DVBT widocznie lepszy.

Tak, UN w 82 calach na VA a 86 na IPS, tak w serii UM.
Miałem TV na VA (Samsung) i na IPS (kwantowe kropki Philipsa) i OLEDa (Tylko on pozostał). Także jak dla mnie IPSy odpadają. Niby lepsze te kąty w stosunku do VA, ale ja specjalnie jakoś nie dostrzegałem tego na plus gdyż "srebrzenie ekranu" (nie chodzi tylko o czerń) nawet pod małym kątem, niwelowała te plusy dobrych kątów.
Natomiast co do czerni i kontrastu, to dopiero w ciemnym pomieszczeniu widać wielką różnicę na korzyść VA. Także jeśli LCD, to ja bym brał już tylko VA.

RU8002 czy UN8500? Dla mnie zdecydowanie LG. Ma DirectLED a nie Edge, DolbyVision IQ (Samsung żadnego), lepszy HDR, dwa porty HDMI 2.1. Tutaj można sobie bardziej szczegółowo porównać: https://www.displayspecifications.com/en/comparison/5513126ef1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, basket4rap napisał:

Ze względu na technologie to większe prawdopodobieństwo, że clouding będzie większy na IPSie. webOSy chyba się nie aktualizują numerkami. Ja bym brał VA.

Tak, UN w 82 calach na VA a 86 na IPS, tak w serii UM.
Miałem TV na VA (Samsung) i na IPS (kwantowe kropki Philipsa) i OLEDa (Tylko on pozostał). Także jak dla mnie IPSy odpadają. Niby lepsze te kąty w stosunku do VA, ale ja specjalnie jakoś nie dostrzegałem tego na plus gdyż "srebrzenie ekranu" (nie chodzi tylko o czerń) nawet pod małym kątem, niwelowała te plusy dobrych kątów.
Natomiast co do czerni i kontrastu, to dopiero w ciemnym pomieszczeniu widać wielką różnicę na korzyść VA. Także jeśli LCD, to ja bym brał już tylko VA.

RU8002 czy UN8500? Dla mnie zdecydowanie LG. Ma DirectLED a nie Edge, DolbyVision IQ (Samsung żadnego), lepszy HDR, dwa porty HDMI 2.1. Tutaj można sobie bardziej szczegółowo porównać: https://www.displayspecifications.com/en/comparison/5513126ef1

zamówiony LG 82UM7600. Bardzo dziękuję za rady !!! Postawiłbym piwo tylko nie wiem czy jeszcze taka strona jest :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, twiti02 napisał:

zamówiony LG 82UM7600. Bardzo dziękuję za rady !!! Postawiłbym piwo tylko nie wiem czy jeszcze taka strona jest :D :D

Hehe, spoko. Oby było indywidualne zadowolenie, o to przecież chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, basket4rap napisał:

Ze względu na technologie to większe prawdopodobieństwo, że clouding będzie większy na IPSie.

a co ma technologia z jakością podświetlenia? clouding wynika raczej z marnej kontroli jakości lub kiepskiej realizacji podświetlenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, klaus71 napisał:

a co ma technologia z jakością podświetlenia? clouding wynika raczej z marnej kontroli jakości lub kiepskiej realizacji podświetlenia

Raczej jest tak, że w krawędziówkach częściej występuje clouding, więc chyba coś ma, ale może się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, basket4rap napisał:

Raczej jest tak, że w krawędziówkach częściej występuje clouding, więc chyba coś ma, ale może się mylę.

ale ty nie pisałeś że krawędziówka ma większy clouding tylko że IPS nad VA ma większy.

więc w tym kontekście mnie ciekawi czy tak jest

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, klaus71 napisał:

ale ty nie pisałeś że krawędziówka ma większy clouding tylko że IPS nad VA ma większy.

więc w tym kontekście mnie ciekawi czy tak jest

Słusznie, już się zamotałem przez różne wątki. Wydaje mi się jednak, że w IPSach częściej występuje clouding niż w VA. Jednak chętnie bym przeczytał jakiś konkretny post, w którym ktoś by to udowodnił lub obalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiedzcie mi chce wybrać tv maks do 2300 zł 50 cali do grania na ps4 pro i do tv, Netflix. Z tego co znalazłem to LGUM7600, Samsung 50RU7442, Samsung 49RU8002, chyba ze macie jakieś inne propozycje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odpuściłem sobie samsungi ponieważ nie czytają AVI chyba, że nie oglądasz nic z pendriva. Teraz celuję w LG LG 50UM7600 ( VA ) a 49SM8600 ( IPS NanoCell )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.05.2020 o 14:42, DepechePL napisał:

Cześć! Przychodzę po pomoc w wiadomej kwestii. Zmieniam dotychczasowy 40-calowy model na coś większego, a ze względu na metraż pokoju - aktualnie rozważam pomiędzy 50/55 cali. Głównym przeznaczeniem są przede wszystkim gry (PS4 aktualnie bazowy model, ale przymierzam się do next-gena) oraz VOD. Będę wdzięczny za polecenia. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 17 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3 m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i okazjonalnie z boku. Kąty nie są aż tak istotne.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć. Swoją drogą jeśli macie jakieś uchwyty godne polecenia to chętnie przyjmę rekomendacje, chyba, że w tej kwestii nie ma zbytniej filozofii ;)
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Dość mocno naświetlony, najintensywniej w godzinach popołudniowych (13-17), jednak to też nie będą główne godziny użytkownia.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony, 40 cali (KDL-40W605B)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR, uniwersalny interfejs i łączność bezprzewodowa z pozostałymi urządzeniami (telefon/laptop) (w przypadku obecnego modelu Sony to była katorga, niemniej PS4 w sumie wyręcza w aplikacjach), odświeżanie - 100 czy 50? Wybaczcie ignorancję, ale już spotkałem się z dwoma radykalnymi stanowiskami co do istotności tego aspektu w kontekście gamingu.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Dostosuję się ;)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, Dokumentalne, Info
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie jest to najistotniejsze
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, konsola: 2-3
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 50/55 cali. Szerokość wolnej powierzchni jaką mam na TV to okolice 155 cm. 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Na bazie aktualnego modelu - powolność z jaką reagował interfejs zaraz po uruchomieniu, a nawet w trakcie użytkowania.
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony, Philips
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, 3D mnie nie interesuje.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000

Będę wdzięczny za pomoc w tej kwestii, aktualnie zawiesiłem oko na:

* Samsung UE55RU8002U - ostatnie sztuki, nie jestem pewien czy jeszcze uda się złapać, ale na ten moment za wyborem przemawia odświeżanie i cena (2199 w Euro)

LG LED 55SM8600 - chociaż w wielu miejscach przeczytałem już, że odwzorowanie czerni tutaj jest na niskim poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Johny S. napisał:

Ja odpuściłem sobie samsungi ponieważ nie czytają AVI chyba, że nie oglądasz nic z pendriva. Teraz celuję w LG LG 50UM7600 ( VA ) a 49SM8600 ( IPS NanoCell )

Jak nie czytają Avi ? Wejdz sobie na displayspecifications.com

8 godzin temu, Johny S. napisał:

Planuje kupić Samsunga QE55Q80R ale natrafiłem na opinie że lepszy jest Sony 55xf9005 tylko jedynie może mieć problemy z cloudingiem a Samsung ma lepszą czerń. Słyszałem też że ta powłoka antyrefleksyjna w Samsungu zabija kontrast. Jak to jest w końcu ? I czy warto brać z tv kalibracje obrazu ? Niby Samsung ma inteligentne ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, prośba o pomoc. Mam 4 pudła do wyboru...

LG 75um7600
Philips 75PUS7354
SONY LED KD-75XG8096
Samsung UE75RU7172

Metryczka:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna od strony zachodniej, rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 55PFL9704h
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart, ale niekoniecznie Android. Dostęp do YT. Dobra obsługa plików po pendrivie.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 90% HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?Dekoder HD/4K
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa, ale niekoniecznie.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Seriale + sport (piłka nożna, sporty walki)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.
17. Preferencje co do wielkości? 75"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, powolne menu.
19. Preferencje co do marki ? LG/Samsung/Philips/Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?6000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę po kupnie dobrze sprawdzić tv kupiłem wczoraj LG 50UM7600 włączyłem w domu plansze testowa z youtoba i niestety 2 piksele wypalone od razu zawiozłem wymienili na miejscu, przyjeżdżam do domu robie test kolejny model z wypalonymi pikselami dzisiaj zawiozłem, w poniedziałek mam dostać 3 sztukę. Mega to słabe ze strony LG. Sam telewizor super obraz oprogramowanie itd., ale te piksele porażka totalna. Tv kupowany w rtv e a. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.05.2020 o 20:01, premier88 napisał:

Planuje kupić Samsunga QE55Q80R ale natrafiłem na opinie że lepszy jest Sony 55xf9005 tylko jedynie może mieć problemy z cloudingiem a Samsung ma lepszą czerń. Słyszałem też że ta powłoka antyrefleksyjna w Samsungu zabija kontrast. Jak to jest w końcu ? I czy warto brać z tv kalibracje obrazu ? Niby Samsung ma inteligentne ustawienia.

Więc odpuść sobie lekturę z displayspecifications bo nie wszystko co tam piszą to prawda. Stwierdzam fakt z własnego doświadczenia. Dlatego między innymi tydzień temu odesłałem Q67. Żaden nowy samsung nie otworzy już AVI a w moim subiektywnym odczuciu żaden samsung serii Q nie wygląda zbyt dobrze. Jeden wielki plastik. 

Swoją drogą Panowie skąd mogę pobrać jakieś sensowne plansze testowe?

Edytowane przez Johny S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Johny S. napisał:

Więc odpuść sobie lekturę z displayspecifications bo nie wszystko co tam piszą to prawda. Stwierdzam fakt z własnego doświadczenia. Dlatego między innymi tydzień temu odesłałem Q67. Żaden nowy samsung nie otworzy już AVI a w moim subiektywnym odczuciu żaden samsung serii Q nie wygląda zbyt dobrze. Jeden wielki plastik. 

Swoją drogą Panowie skąd mogę pobrać jakieś sensowne plansze testowe?

Dzięki za info :) to z racji że mam nasłoneczniony pokój zostaje Sony 55xf9005 lub 55xg9505. Warto dopłacać 1000zł do xg ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 24.05.2020 o 21:07, magottr napisał:

A możesz sprawdzić czy działa w tym modelu Apple AirPlay ? Ile zapłaciłeś? W czym lepszy od SONY 65 AG9?

Działa wszystko idealnie i AirPlay i Netflix, rozpoznawanie mowy polskiej, bardzo !  płynne menu, To ważne jak się sporo regulacji robi by dograć wszystko ładnie.

Zapłaciłem tak jak mają cenę równą wszędzie 11500 zł

Pozdrawiam serdecznie

Na drugi raz ten model też bym wybrał -ze wszystkiego w nim jestem zadowolony i nie widzę ani jednego mankamentu który by mnie irytował a jestem raczej wymagającym klientem :)

PS. Jak ktoś ma Synology serwer to informuję że też super! Program KODI (ten najlepiej działa) odtwarza wszystkie typy nagrań video, i cyfrowe i dawne z DVD u mnie  idealnie, każdy typ nagrania mojej rodziny z dawnych lat i niedawnych z kamer co to człowiek porobił przez lata :)  odtwarza bezbłędnie bez zacięć  (VLC nie odtwarzał wszystkiego, wykasowałem po instalacji).

To wielka dla mnie zaleta tego TV

Mam porównanie do LG C9 bo ktoś z mojej rodziny nabył kilka miesięcy temu. Jakość obrazu w SONY jest troszeczkę   wyższa (po dopieszczeniu ustawień)

Więc jak komuś zależy na środkach finansowych i ma limit to nie będzie go bolało moim zdaniem gdy zakupi LG (jakość też jest super) ale jak chce mieć na maxa mega wypasiony sprzęt i jakość maksymalnie dobrą i finanse nie są barierą to SONY jest tym wyborem który będzie najwyższy jakościowo - moim zdaniem subiektywnym.

Poproszę Moderatora o korektę postu poprzedniego i usunięte tego.

Pomyliłem się w kwocie - zapłaciłem dokładnie 12499 zł a nie jak podałem pomyłkowo 11500 (pisząc z pamięci)

dziękuję

Edytowane przez Marek O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, premier88 napisał:

Dzięki za info :) to z racji że mam nasłoneczniony pokój zostaje Sony 55xf9005 lub 55xg9505. Warto dopłacać 1000zł do xg ?

Jeden jak i drugi wyższy model zapewne będzie ZNACZNIE lepszym wyborem niż samsung. Bardzo fajny jest też 50 calowy Philips 50PUS8804 

59 minut temu, Johny S. napisał:

Jeden jak i drugi wyższy model zapewne będzie ZNACZNIE lepszym wyborem niż samsung. Bardzo fajny jest też 50 calowy Philips 50PUS8804 

Sry za poprzednią odpowiedź. Moim zdaniem nie warto dopłacać do 9505 bo różnicy w obrazie nie będzie. Tylko albo i aż nieco szybciej pracuje system i 9005 nie otrzyma już nowego androida

Edytowane przez Johny S.
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cześć!

Szukam nowego tv, jestem laikiem w tym temacie i już czuje że siwieje od natloku porad A więc dwa modele które polecony mi w sklepie to

Sony KD65XG8505

LG 65SM8600

Metryczka:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kanapa na wprost, kuchnia-kąt 35
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna naprzeciwko tv strona południowa
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung sprzed 8lat 40cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Szybki system internetowy jak i szybki Soft,chodzi o przełaczanie kanałów. Głównie yt, netflix, może przeglądarka 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? ?
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Amplituner, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? kablówka, yt, seriale, film
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Dzień60%/noc40%
17. Preferencje co do wielkości? 65" nie wiem czy nie za duży do tego pomieszczenia
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? powolne menu, "starzejący" się, wolny smart 
19. Preferencje co do marki ? Brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  4500zł

Głównie obawiam się przestrzenią Softu który później nie będzie obsługiwał Youtube i innych. Jestem laikiem w temacie ale różnice w obrazie widziałem między Sony A Samsungiem na plus dla Sony które zawsze kojarzyło mi się z dobrej jakości obrazem. LG również daje fajny obraz i Soft..  Rozróżniam podświetlenie krawędziowe i całościowe i tutaj na plus dla całościowego...

Pomożecie?

Edytowane przez Damian_n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Damian_n napisał:

Cześć!

Szukam nowego tv, jestem laikiem w tym temacie i już czuje że siwieje od natloku porad A więc dwa modele które polecony mi w sklepie to

Sony KD65XG8505

LG 65SM8600

Metryczka:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kanapa na wprost, kuchnia-kąt 35
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna naprzeciwko tv strona południowa
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung sprzed 8lat 40cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Szybki system internetowy jak i szybki Soft,chodzi o przełaczanie kanałów. Głównie yt, netflix, może przeglądarka 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? ?
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Amplituner, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? kablówka, yt, seriale, film
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Dzień60%/noc40%
17. Preferencje co do wielkości? 65" nie wiem czy nie za duży do tego pomieszczenia
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? powolne menu, "starzejący" się, wolny smart 
19. Preferencje co do marki ? Brak
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  4500zł

Głównie obawiam się przestrzenią Softu który później nie będzie obsługiwał Youtube i innych. Jestem laikiem w temacie ale różnice w obrazie widziałem między Sony A Samsungiem na plus dla Sony które zawsze kojarzyło mi się z dobrej jakości obrazem. LG również daje fajny obraz i Soft..  Rozróżniam podświetlenie krawędziowe i całościowe i tutaj na plus dla całościowego...

Pomożecie?

Sony wygrywa płynnością obrazu oraz naturalnością kolorów ale wady to blooming podczas nocnego oglądania i laguący android, brzydki  pilot  , LG to dużo płynniejszy i lepiej dopracowany system , lepsze kąty widzenia , świetny pilot z akcelerometrem , 

Edytowane przez Homar1993

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi