Skocz do zawartości
buku

ITI HD SAT TV PL zaprasza na pokaz

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Mario' date='13.09.2006, 12:56 ']Jeszcze cos waznego o czym byla mowa: nie bedzie czegos takiego jak dzierżawa za tuner! Placimy tylko za aktywacje i potem abonament :) Super!
[right][post="10401"][/post][/right][/quote]
To naprawdę bez znaczenia czy zapłacisz abo 40+20 dzierżawy czy po prostu 60 abo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pbuda' date='13.09.2006, 19:06 ']Ale ma znaczenie, jak zaplacisz tylko 40 abo  :)
[right][post="10427"][/post][/right][/quote]
Na to bym raczej nie liczyl ja sie spodziewam abo na poziomie 100zl za vod w zwiazku z tym ze niestety ale c+ razem z hbo ma dominujaca pozycje na rynku filmowym i nie beda w stanie zaproponowac tej jakosci kanalu filmowego. Po za tym trzeba tez liczyc na polskie realia gdzie cena abo musi byc na odpowiednim poziomie. Popatrzmy na niemieckie premiere abo w okolicach 50eur do tego dochodzi 5eur za wynajecie dekodera i 30eur oplaty aktywacyjnej. W zamian dostajemy 30 kanalow tematycznych dzielonych po 5 kanalow na kategorie to jest seriale, film, sport, itd. Mamy tez dostep do ppv niestety nie jestem dobry w niemieckim wiec nie kopalem za bardzo w cenach. Podobnie wyglada sytuacja z wloskim sky abo na poziomie 50eur ale np mamy wyscigi f1 i ujecia z kilku kamer na oddzielnych kanalach i takie tam bajery. Liga wloska kilka meczy rownoczesnie na 8 kanalach specjalnie do tego stworzonych do tego 30 kanalow ppv. Ciekawe co zaproponuja i w jakiej cenie ale uwazam ze kwota powyzej 100zl w naszych realiach bedzie przegieciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak dla porównania jak jest w SKY:

MONTHLY SKY TV SUBSCRIPTION
Monthly channel subscription: Edit Knowledge Mix, Music Mix Plus Sky HD Channels when you take a Sky HD Subscription:
Sky One HD, Artsworld HD, Sky Box office HD, National Geographic HD, Discovery HD £15 per month (First 3 months = £7.50 per month)
Monthly equipment subscription: Sky HD subscription = £10 per month (Sky HD box also gives you Sky+ functionality, subject to Sky+ subscription) Sky+ subscription = £10 per month (Sky+ subscription is free when you subscribe to Sports and/or Movies Mix) Multiroom subscription =
MONTHLY SUBSCRIPTION FOR FIRST 3 MONTHS = £27.50
MONTHLY SUBSCRIPTION THEREAFTER = £35.00
EQUIPMENT (One-off cost):
My Sky Equipment: Edit Your equipment choice: Sky HD
TOTAL EQUIPMENT COST = £299.00
INSTALLATION:
Non standard installation costs may apply Standard installation cost:
STANDARD INSTALLATION COST = £60.00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja obstawiam minimalny - 60 zł, max /z VOD/ - 270 zł. W końcu to naprawde rewelacyjna oferta a chyba wszyscy sie zdazyliscie przyzwyczaic, ze ceny u nas sa takie jak na zachodzie badz wyzsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kazek_krk' date='13.09.2006, 21:08 ']Tak dla porównania jak jest w SKY:

[right][post="10432"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Tak jak mowie wszystko tutaj jest uzaleznione od kraju docelowego i zasobnosci portfela. Nie dramatyzowalbym tez z kosztami wynajecia transponderow. Nie sa one takie wysokie. Wydaje mi sie ze to co tvn ma z reklam pokryje te koszta z nawiazka. Zreszta tvn od poczatku nadaje ze swoich transponderow wiec to nie jest problem. Wydaje mi sie ze moze problemem byc pewnego rodzaju pazernosc ze strony iti. Pisalem juz kiedys o tym kiedy to iti renegocjowalo umowy z kablowkami na tvn turbo i inne podnoszac cene programu o 100%. Tym nie mniej jesli chca zdobyc klienta na rynku indywidualnym to musza spelnic dwa warunki: bogata oferta programowa i cena na sensownym poziomie inaczej na starcie moga zaczac sie zwijac sama magia tvn nie wystarczy. Trzeba wziasc poprawke na to ze rynek jest ustabilizowany i podzielony pomiedzy dwoch graczy na rynku i kablowki. Jeden zaplaci chore pieniadze za jakosc a drugi pojdzie tam gdzie taniej. Musza wypracowac kompromis miedzy jakoscia uslug i cena. Inaczej nie odbiora klientow tym platformom. To jest tylko moje zdanie z tym ze poparte wieloletnim doswiadczeniem z sieci tvk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='miaziol' date='13.09.2006, 23:21 ']Pisalem juz kiedys o tym kiedy to iti renegocjowalo umowy z kablowkami na tvn turbo i inne podnoszac cene programu o 100%.[/quote]

Na którymś forum, chyba na naszym blixniaczym ten temat był już wałkowany i ktos pisał, że wcale nie było tak jak Ty piszesz.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='dominikm' date='13.09.2006, 20:42 ']A ja obstawiam minimalny - 60 zł, max /z VOD/ - 270 zł. W końcu to naprawde rewelacyjna oferta a chyba wszyscy sie zdazyliscie przyzwyczaic, ze ceny u nas sa takie jak na zachodzie badz wyzsze.
[right][post="10436"][/post][/right][/quote]
Rewelacyjna!!??? Bez przesady. Poki co maja TYLKO 18 kanalow, z czego 3 w HD. Mnie w tym calym ITI interesuje jedynie HDTV.
Reszte mam juz na C+ i Polsacie. Tunerek tez juz mam dobry (na linuxie, wiec ma multum funkcji). Brakuje mi jedynie polskich kanalow w HDTV :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 270zl to znajda klientow... w Wawie, Wrocku i moze Poznaniu... i tyle... W sumie bedzie tego MOZE ze 20k... z tylu nie wyzyja, bo koszty eksploatacji sprzetu do tego wszystkiego beda wyzsze... Nie dramatyzujmy, ITI nie jest organizacja charytatywna, ale chcac zaistniec na rynku nie moga walic z grubej rury. Poza tym, niedlugo HD w Cyfrze, VoD w przyszlym roku... smiem twierdzic, ze jesli wypali platforma ITI, to i C+ i CP szybciutko beda sie starac nadgonic. Tyle, ze jesli ITI zrobi wszystko dobrze, te dwie moga nie miec za bardzo dla kogo tego robic...

Mogliby zrobic promocje - 'rezygnujac z CP/C+ abo 50% taniej' :) Ale to marzenia tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podstawowa zaleta ITI to właśnie hdtv dlatego mysle że za to trzeba będzie słono zapłacić. Pewnie najtańszy pakiet + hdtv to 100 zł.
Tunerek masz na linuksie ale czy on odbierze hdtv ? Nawet jesli kupisz Dreamboxa8000 to będzie jeszcze brakować ci modułu conaxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pmcomp' date='13.09.2006, 23:44 ']Na którymś forum, chyba na naszym blixniaczym ten temat był już wałkowany i ktos pisał, że wcale nie było tak jak Ty piszesz.

Pozdro.
[right][post="10445"][/post][/right][/quote]
No ja to znam z autopsji :). Kiedys przy okazji moze jakiegos zlotu moge pokazac papiery jak to naprawde wygladalo :huh:. To ze im to nie wyszlo to jedno. Sa w tym kraju pewne stowarzyszenia ktore w takich sytuacjach maja wieksza sile przebicia niz poszczegolni operatorzy. Wracajac do tych cen za 270zl to oni od razu moga nie startowac. Jak znam zycie to beda 3-4 kanaly w hd. Do tego jakies programy typu szymek, drzyzga i inne, moze troche seriali produkowanych przez iti i na tym bedzie koniec. Tak jak pisalem raczej nie maja szans na kanaly filmowe takie jak hbo czy c+. Moga zaoferowac co nie co starszych filmow w vod ale to bedzie za malo zeby zaadac za to 270zl. Znajda niewielu nabywcow i to beda glownie maniacy hd. Z tymi z kolei iti bedzie mialo ciagle problemy bo jakosc im bedzie za niska :huh:. Zrobi sie bledne kolo malo odbiorcow=malo kasy=osczednosci na transponderach=kiepska jakosc :). Ja juz raz to przerzylem przy przejsciu z analoga na cyfre. Wtedy to byla jakosc ci co mieli pozadny sprzet wiedza o czym mowie. Nic nie dawalo lepiej jak holenderski tmf jakosc dzwieku walila o podloge po prostu rewelacja ale to stare czasy.:) Dzieki cyfrze i kompresji mozna bylo wcisnac na jeden transponder nawet do 30 programow jakie to sa zyski dla nadawcy nie musze mowic. Tak naprawde to mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz. Koszta ponoszone prze platforme cyfrowa wcale nie sa wieksze od kosztow jakie ponosi operator telewizji kablowej czy w zwiazku z tym nie mozna zrobic pakietu na przyzwoitym poziomie cenowym? Przeciez platforma cyfrowa ma wiekszy zasieg jest w stanie dotrzec do wiekszej liczby odbiorcow a to z kolei przeklada sie na zyski. Musze poszukac w necie jak to wyglada zysk z duzej kablowki i zysk z np. cyfry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='seneka' date='13.09.2006, 15:07 ']Proponuję zejść na ziemię i poczytać ile kosztują takie pakiety we Francji, Włoszech, Niemczech. Myslicie że ITI dostanie większą zniżkę na wynajęcie transpondera niż np. premiere ? Cały sprzęt kosztuje w Polsce tyle samo ile na zachodzie, a czasami nawet więcej. Zostało jeszcze 10 dni do opublikowania cen więc nich każdy kawa na ławę poda jak obstawia cennik.

Moje typy:
Najniższy abonament 40 zł
Najdroższy full z VOD - 180 zł
[right][post="10410"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Jeżeli ITI chce zaistnieć a chce to abonament nie może być droższy niż konkurencja...na full pakiecie. Z VOD i z całą resztą. Kurcze ale z tego co pisze Mario skoro będzie stała opłata za VOD to przecież rewelka!

[quote name='arsenal' date='13.09.2006, 15:10 ']ADB ma kika " miejscówek" w Polsce. Widocznie zbytnio się tym nie chwali. Już na prezentacji ITI w czerwcu prezesi mówili, że produkować je będą we Wrocławiu.
Ostatnio mój ojciec przejeżdżając przez Wrocław widział fabrykę ADB.
Może czyta to ktoś z Wrocka co by pyknął fotkę dla potwierdzenia?
[right][post="10411"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

Zgadza się. Tutaj mają oprocz placówki rozwojowej także fabrykę tunerów dla ITI. Co to daje? To, że jak będzie jakaś awaria albo nie wypał ; ) to zawsze wszystko może być szybko realizowane a nie wysyłane gdzieś do Chin itp Extra sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pbuda' date='14.09.2006, 00:10 ']Mogliby zrobic promocje - 'rezygnujac z CP/C+ abo 50% taniej' :huh: Ale to marzenia tylko.
[right][post="10450"][/post][/right][/quote]

niestety nie mogą gdyż jest to niezgodne z prawem.

[quote name='miaziol' date='14.09.2006, 00:48 ']Tak jak pisalem raczej nie maja szans na kanaly filmowe takie jak hbo czy c+. Moga zaoferowac co nie co starszych filmow w vod ale to bedzie za malo zeby zaadac za to 270zl.
[right][post="10455"][/post][/right][/quote]

1. gdzieś już pisano, że nie ma planowanego kanału filmowego premium, gdyż zastąpić go ma VOD

2. w VOD mają być dostępne pozycje przed ich premierą na DVD

A prawdziwe fakty będą dopiero 22 września w Pałacu :) Niektórzy szczęściarze dowiedzą się wtedy wszystkiego :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kaczo' date='14.09.2006, 01:44 ']niestety nie mogą gdyż jest to niezgodne z prawem.
[right][post="10461"][/post][/right][/quote]
No nie wiem kiedys idea miala taka promocje zwalo sie to zmiennicy :) i po przejsciu od innego operatora placilo sie 50% abo. Tutaj moglo by byc podobnie. Firma udziela rabatu 50% [b]bez[/b] okreslonej przyczyny. Po cichu i pod stolem na podstawie okazanych faktur. Tak bylo w idei promocja nie byla nigdzie reklamowana. Jak sie odezwalem ze mam fona w erze to dostalem taka propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='miaziol' date='14.09.2006, 01:56 ']No nie wiem kiedys idea miala taka promocje zwalo sie to zmiennicy :) i po przejsciu od innego operatora placilo sie 50% abo. Tutaj moglo by byc podobnie. Firma udziela rabatu 50% [b]bez[/b] okreslonej przyczyny. Po cichu i pod stolem na podstawie okazanych faktur. Tak bylo w idei promocja nie byla nigdzie reklamowana. Jak sie odezwalem ze mam fona w erze to dostalem taka propozycje.
[right][post="10463"][/post][/right][/quote]

OK, to jest na krawędzi, ale wygląda na to, że jest legalne. nielegalne natomiast jest napewno nakłanianie do zmany operatora/platformy poprzez specjalne upusty - chodzi mi o wpływanie na decyzję klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wygrzebalem jeszcze cosik takiego moze to was zainteresuje:
[url="http://www.satkurier.pl/?polskie_kanaly/&kat=150&id=34050"]http://www.satkurier.pl/?polskie_kanaly/&kat=150&id=34050[/url]
[url="http://www.satkurier.pl/?polskie_kanaly/&kat=150&id=34051"]http://www.satkurier.pl/?polskie_kanaly/&kat=150&id=34051[/url]
Fajnie to wyglada stad moze cyfra mowi o wprowadzeniu vod w tym roku lub w przyszlym dziwnie sie to pokrywa z planami hbo. Z drugiej strony przedstawicielem hbo na polske jest bodajrze zone vision wchloniete przez cyfre razem ze swietej pamieci wizja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='seneka' date='14.09.2006, 00:38 ']Podstawowa zaleta ITI to właśnie hdtv dlatego mysle że za to trzeba będzie słono zapłacić. Pewnie najtańszy pakiet + hdtv to 100 zł.
Tunerek masz na linuksie ale czy on odbierze hdtv ? Nawet jesli kupisz Dreamboxa8000 to będzie jeszcze brakować ci modułu conaxa.
[right][post="10454"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
A po co mi modul conaxa ??????? Slyszales o emu ???? Dreambox poprzez emulacje odczytuje wszystkie formaty kart niezaleznie od systemu kodowania. Jest to tzw modul uniwersalny cosik jak polaczenie czytnika na com z softem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='pmcomp' date='13.09.2006, 23:44 ']Na którymś forum, chyba na naszym blixniaczym ten temat był już wałkowany i ktos pisał, że wcale nie było tak jak Ty piszesz.

Pozdro.
[right][post="10445"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Przy okazji tutaj mozna poczytac o wylaczeniu tvn turbo i style z sieci aster
[url="http://www.satkurier.pl/?sieci_kablowe/&kat=233&id=33926"]http://www.satkurier.pl/?sieci_kablowe/&kat=233&id=33926[/url]
Pazernosc niektorych nadawcow nie zna granic aktualnie za najdrozszy program w sieciach kablowych placi sie 20centow bodajrze i jest to eurosport.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wlasnie VoD ze stala oplata to jest rozwiazanie problemu braku kanalu filmowego premium. Mysle, ze prawa do emisji filmow w ramach VoD roznia sie od praw do emisji w ramach kanalow premium (C+, HBO) - czyli nowosci filmowe moga byc wczesniej na ITI nawet te na ktore ma prawa C+ i HBO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja napiszę krótko. Jak cena za full będzie powyżej 100 zł / miesiąc, to o mnie - jako kliencie ITI może zapomnieć. Pozdrawiam.

Com napisał - napisałem. Jak chcą mieć setki tysięcy klientów - to chyba cena musi być dla nich przystępna. Przypuszczam że te 140zł to płaci Cyfrze jakies parę procent abonentów. A chyba nie o to chodzi ITI.

Byłem abonentem Cyfry od samego początku (chyba 1999r.). Przedtem była jeszcze Wizja - też od samego początku. Niestety właśnie z powodu takiej ceny stracili z końcem sierpnia tego roku klienta. Nigdy nie płaciłem Cyfrze 140 zł i nie zamierzam płacic ITI. Do takich europejskich cen to jeszcze muszą być europejskie zarobki. Porównywanie cen abonamentów z Cyfrą chyba nie wyjdzie ITI na dobre. Jak nie zejdą z ceną poniżej stu złotych, to na te setki tysięcy abonentów nigdy się nie doczekają. Takie jest moje zdanie, i niech ITI dobrze je sobie przeczyta i zastanowi, zanim ustali swoje ceny. A z tą dekadą do przodu - to też bym się wstrzymał z takim stwierdzeniem. Za dekadę to chyba już holograficzne tv chyba będą. To co ma zaproponować ITI to chyba jest dekadę, ale do tyłu w stosunku do zachodu.

PS: A miało być krótko. Edytowane przez zibi61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No sorki ale chyba nie liczysz ze dostaniesz 3 kanaly HD plus VOD za 100zl. W cyfrze za full trzeba zaplacic ponad 140zl (nie liczac RELAXXX) a ITI technologicznie bedzie o dekade do przodu wiec pewnie cena nie bedzie raczej nizsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kamcyk26' date='14.09.2006, 10:46 ']No sorki ale chyba nie liczysz ze dostaniesz 3 kanaly HD plus VOD za 100zl. W cyfrze za full trzeba zaplacic ponad 140zl (nie liczac RELAXXX) a ITI technologicznie bedzie o dekade do przodu wiec pewnie cena nie bedzie raczej nizsza.
[right][post="10481"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Nie zrozum mnie zle ale to jest tak ze oni startuja od zera wiec dla nich sa to takie same koszta jak dla cyfry na poczatku. 3kanaly hd ? Nie wiem jaka szerokosc pasma zajmuja ale przy kompresji x.264 nie spodziewalbym sie o wiele wiekszej szerokosci pasma niz przy standardowym przesyle. Reszta to tylko rozdzialka. Wiesz mala osiedlowa kablowka moze nadawac lokalny w hd bez problemu bo sprzet na to pozwala. Sa kamery a to najwazniejsze. Ograniczeniem jest technologia przesylu sygnalu kablem analogowo. Wiec dla nich jest to krok naprzod. Trzeba przyznac ze iti ma swietnych technikow, stacja nie stoi w miejscu rozwijaja sie technologicznie. Wlasciciele i udzialowcy zdaja sobie sprawe z tego ze kto stoi w miejscu ten sie cofa. Naturalna koleja rzeczy bylo wejscie w hd. O powstaniu platformy iti mowilo sie od dawna. Byla to tylko kwestia czasu. Podejrzewam ze ta platforma by nie powstala gdyby np. iti dogadal sie z cyfra o przejsciu w hd. Jak skostniala jest cyferka wiemy, wiec naturalna koleja rzeczy bylo uruchomienie wlasnej platformy. Skoro vod ma byc odpowiedzia na brak kanalu filmowego to powiem tak: abo za c+ i hbo to lacznie okolo 60zl wiec to jest max co tvn moze zadac za usluge vod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='miaziol' date='14.09.2006, 01:22 ']Przy okazji tutaj mozna poczytac o wylaczeniu tvn turbo i style z sieci aster
[url="http://www.satkurier.pl/?sieci_kablowe/&kat=233&id=33926"]http://www.satkurier.pl/?sieci_kablowe/&kat=233&id=33926[/url]
Pazernosc niektorych nadawcow nie zna granic aktualnie za najdrozszy program w sieciach kablowych placi sie 20centow bodajrze i jest to eurosport.
[right][post="10469"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Osobiście to Eurosportu nie oglądałem od miesiąca a na TVNTurbo pykam codziennie.
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Skoro przez te parę lat TVN Turbo i Style były " w promocji" dla kablówek to kto na tym zarobił? Bo jakoś nie wierze, że Aster brał od abonenta 1 centa.
Może jednak czas wrócić do tematu. Miaziol, gdzieś tu jest tabelka ile się zmieści przy H264. proonowałbym najpierw sie z nią zapoznać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli chodzi o samo VOD to mysle ze cena bedzie ponizej 60zl. Jednak za calosc pewnie przyjdzie zaplacic 120 - 150zl. W koncu oferta HD na ten moment jest skierowana do osob z zasobnym portfelem (jesli maja telewizor HD ready) wiec taka cena nie bedzie dla nich wygorowana zwlaszcza ze CYFRA za te same pieniadza nie daje tylu technologicznych nowinek (oczywiscie wazna bedzie tez oferta programowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='arsenal' date='14.09.2006, 11:50 ']Osobiście to Eurosportu nie oglądałem od miesiąca a na TVNTurbo pykam codziennie.
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Skoro przez te parę lat TVN Turbo i Style były " w promocji" dla kablówek to kto na tym zarobił? Bo jakoś nie wierze, że Aster brał od abonenta 1 centa.
Może jednak czas wrócić do tematu. Miaziol, gdzieś tu jest tabelka ile się zmieści przy H264. proonowałbym najpierw sie z nią zapoznać.
[right][post="10496"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Widzisz z tymi cenami w kablowkach to jest tak tutaj jeden cent tam 20 i sie zbiera ale nie wazne:). Obadalem twoja tabelke i wyglada na to ze iti zmiesci sie pewnie na 2 transponderach moze dojdzie 3 do danych czyli dosylu vod. Raczej bym na to nie liczyl predzej bedzie to podnajete miejsce na 1 program na jakims transporderze dosyl z satelity jest dosyc wydajny. A tutaj nie ma czegos takiego jak dosyl na zadanie tylko do wszystkich idzie to samo wiec takie rozwiazanie by wystarczylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...