Skocz do zawartości
paw

Londyńczycy w TVPHD

Rekomendowane odpowiedzi

[img]http://hdtvpolska.com/news/news-shadow.png[/img]Nowy serial Telewizji Polskiej będzie leciał równolegle w SD na TVP1 oraz w naszej umiłowanej wysokiej rozdzielczości na TVPHD. Premiera pierwszego odcinka już dziś o 21:10.

[center][img]http://images6.fotosik.pl/309/184672607a0e1073.jpg[/img][/center]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super.

W następny czwartek w TPV 1 zaczynają się "Terminator - Kroniki Sary Connor".
Jakby to leciało równolegle z TPVHD to było by coś :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Szwajcar' post='127343' date='23.10.2008, 19:19 ']Super.

W następny czwartek w TPV 1 zaczynają się "Terminator - Kroniki Sary Connor".
Jakby to leciało równolegle z TPVHD to było by coś :)[/quote]
No właśnie ! Mogli by się wziąć za remastering do HD "Potopu" , "Ziemi obiecanej" , "Faraona" , "Misia" , "Czarnych chmur" itd. :P Każdemu wolno pomarzyć ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja słyszałem, że się biorą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wiem że się biorą ale nie mi o tym pisać na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marny bitrate i fatalny dźwięk = TVP HD w N
To już lepiej chyba było by oglądać na TVP1, bo bynajmniej normalne stereo by bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
N zmniejszylo bitrate TVP HD na LM tylko zapomnieli go przywrocic do normy...

[url="http://www.satcodx1.com/0130/tsbitrate.cgi?01300029000000061729-v"]http://www.satcodx1.com/0130/tsbitrate.cgi...9000000061729-v[/url]

Do tego ta nieudolna kompresja DD5.1 -> DD2.0

Co za sku***syny!

SKANDAL Edytowane przez kamcyk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='demek' post='127529' date='24.10.2008, 16:46 ']ogladnalem 15 minut i wiecej ogladal nie bede[/quote]
taki marny, przecież to nie możliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='denver666' post='127575' date='24.10.2008, 18:21 ']taki marny, przecież to nie możliwe :)[/quote]

mieszkam w londynie od 2 lat, moze i fajne by to bylo gdyby nie wlasnie ten fakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja byłem 4 lata w Irlandii ale o nas nie nakręcili serialu :) a teraz takie masowe zwolnienia, tyle ciekawych problemów będzie, tyle Polskich lasek będzie jeszcze bardziej oglądać się za kasiastymi hobbitami. sama poezja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jaczro' post='127521' date='24.10.2008, 16:37 ']No właśnie ! Mogli by się wziąć za remastering do HD "Potopu" , "Ziemi obiecanej" , "Faraona" , "Misia" , "Czarnych chmur" itd. :angry: Każdemu wolno pomarzyć ! :)[/quote]
Się nawet wzięli, ale powoli. Niestety restauracja/rekonstrukcja starych filmów w PL to nie jest taka bajka jak za granicą. W USA wyciągasz negatyw z lat 60-tych i jest prawie jak nóweczka, jakby wczoraj z laboratorium wyszedł. U nas puszki leżą pod przysłowiową "wiatą" a pierwotne negatywy były setki razy transferowane i są tak poniszczone, że rekonstrukcja może trwać rok. Na to nawet TVP nie stać. Ale coś się pojawi wcześniej czy później.
Na razie powinno się pojawić na antenie TVP HD kilka nowszych polskich tytułów (z ostatnich 15 lat).

Ale akurat z tą Ziemią Obiecaną to jesteś bliżej niż Ci się wydaje :angry:

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='128019' date='27.10.2008, 23:46 ']Się nawet wzięli, ale powoli. Niestety restauracja/rekonstrukcja starych filmów w PL to nie jest taka bajka jak za granicą. W USA wyciągasz negatyw z lat 60-tych i jest prawie jak nóweczka, jakby wczoraj z laboratorium wyszedł. U nas puszki leżą pod przysłowiową "wiatą" a pierwotne negatywy były setki razy transferowane i są tak poniszczone, że rekonstrukcja może trwać rok.[/quote]
Właśnie tego się obawiam - jak się u nas traktuje dziedzictwo kulturalne , a dokładniej pierwotne negatywy dzieł naszej kinematografii :mellow: . Chociaż pierwotnie materiał bez problemu nadawał się do transferu na HD to w wyniku jego "poszanowania" nie wiem czy uda się odtworzyć technikami rekonstrukcji do dzisiejszych standardów HD . Jak patrzę co zrobili z KRZYŻAKAMI ( mimo , że nie był to PANAVISION ) to jestem pełen obaw :blink:

Edytowane przez jaczro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='jaczro' post='128686' date='31.10.2008, 23:34 ']to w wyniku jego "poszanowania" nie wiem czy uda się odtworzyć technikami rekonstrukcji do dzisiejszych standardów HD[/quote]
Wszystko się da, to tylko kwestia pieniędzy i czasu.

[quote name='jaczro' post='128686' date='31.10.2008, 23:34 ']Jak patrzę co zrobili z KRZYŻAKAMI[/quote]
A co zrobili? Było jakieś "zrekonstruowane" wydanie DVD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='maxiuca' post='128703' date='01.11.2008, 01:53 ']Wszystko się da, to tylko kwestia pieniędzy i czasu.

A co zrobili? Było jakieś "zrekonstruowane" wydanie DVD?[/quote]
Tak , nawet je mam i się dumnie jakaś firma chwali renowacją . Poziom słabego VHS B) A najbardziej się wk...am jak widzę w jakiej jakości ( w tym na HD ) są filmy amerykańskie z analogicznego okresu kręcone podobnym sprzętem :D

Edytowane przez jaczro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi