paw 0 Napisano 23 Października 2008 [img]http://hdtvpolska.com/news/news-shadow.png[/img]Nowy serial Telewizji Polskiej będzie leciał równolegle w SD na TVP1 oraz w naszej umiłowanej wysokiej rozdzielczości na TVPHD. Premiera pierwszego odcinka już dziś o 21:10. [center][img]http://images6.fotosik.pl/309/184672607a0e1073.jpg[/img][/center] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwajcar 1 Napisano 23 Października 2008 Super. W następny czwartek w TPV 1 zaczynają się "Terminator - Kroniki Sary Connor". Jakby to leciało równolegle z TPVHD to było by coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczro 0 Napisano 24 Października 2008 [quote name='Szwajcar' post='127343' date='23.10.2008, 19:19 ']Super. W następny czwartek w TPV 1 zaczynają się "Terminator - Kroniki Sary Connor". Jakby to leciało równolegle z TPVHD to było by coś [/quote] No właśnie ! Mogli by się wziąć za remastering do HD "Potopu" , "Ziemi obiecanej" , "Faraona" , "Misia" , "Czarnych chmur" itd. Każdemu wolno pomarzyć ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 24 Października 2008 Ja słyszałem, że się biorą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demek 2 Napisano 24 Października 2008 ogladnalem 15 minut i wiecej ogladal nie bede Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paw 0 Napisano 24 Października 2008 Ja wiem że się biorą ale nie mi o tym pisać na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iSiO 0 Napisano 24 Października 2008 Marny bitrate i fatalny dźwięk = TVP HD w N To już lepiej chyba było by oglądać na TVP1, bo bynajmniej normalne stereo by bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamcyk26 10 Napisano 24 Października 2008 (edytowane) N zmniejszylo bitrate TVP HD na LM tylko zapomnieli go przywrocic do normy... [url="http://www.satcodx1.com/0130/tsbitrate.cgi?01300029000000061729-v"]http://www.satcodx1.com/0130/tsbitrate.cgi...9000000061729-v[/url] Do tego ta nieudolna kompresja DD5.1 -> DD2.0 Co za sku***syny! SKANDAL Edytowane 24 Października 2008 przez kamcyk26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 0 Napisano 24 Października 2008 [quote name='demek' post='127529' date='24.10.2008, 16:46 ']ogladnalem 15 minut i wiecej ogladal nie bede[/quote] taki marny, przecież to nie możliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demek 2 Napisano 24 Października 2008 [quote name='denver666' post='127575' date='24.10.2008, 18:21 ']taki marny, przecież to nie możliwe [/quote] mieszkam w londynie od 2 lat, moze i fajne by to bylo gdyby nie wlasnie ten fakt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 0 Napisano 24 Października 2008 a ja byłem 4 lata w Irlandii ale o nas nie nakręcili serialu a teraz takie masowe zwolnienia, tyle ciekawych problemów będzie, tyle Polskich lasek będzie jeszcze bardziej oglądać się za kasiastymi hobbitami. sama poezja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiuca 10 Napisano 27 Października 2008 (edytowane) [quote name='jaczro' post='127521' date='24.10.2008, 16:37 ']No właśnie ! Mogli by się wziąć za remastering do HD "Potopu" , "Ziemi obiecanej" , "Faraona" , "Misia" , "Czarnych chmur" itd. Każdemu wolno pomarzyć ! [/quote] Się nawet wzięli, ale powoli. Niestety restauracja/rekonstrukcja starych filmów w PL to nie jest taka bajka jak za granicą. W USA wyciągasz negatyw z lat 60-tych i jest prawie jak nóweczka, jakby wczoraj z laboratorium wyszedł. U nas puszki leżą pod przysłowiową "wiatą" a pierwotne negatywy były setki razy transferowane i są tak poniszczone, że rekonstrukcja może trwać rok. Na to nawet TVP nie stać. Ale coś się pojawi wcześniej czy później. Na razie powinno się pojawić na antenie TVP HD kilka nowszych polskich tytułów (z ostatnich 15 lat). Ale akurat z tą Ziemią Obiecaną to jesteś bliżej niż Ci się wydaje Edytowane 27 Października 2008 przez maxiuca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczro 0 Napisano 31 Października 2008 (edytowane) [quote name='maxiuca' post='128019' date='27.10.2008, 23:46 ']Się nawet wzięli, ale powoli. Niestety restauracja/rekonstrukcja starych filmów w PL to nie jest taka bajka jak za granicą. W USA wyciągasz negatyw z lat 60-tych i jest prawie jak nóweczka, jakby wczoraj z laboratorium wyszedł. U nas puszki leżą pod przysłowiową "wiatą" a pierwotne negatywy były setki razy transferowane i są tak poniszczone, że rekonstrukcja może trwać rok.[/quote] Właśnie tego się obawiam - jak się u nas traktuje dziedzictwo kulturalne , a dokładniej pierwotne negatywy dzieł naszej kinematografii . Chociaż pierwotnie materiał bez problemu nadawał się do transferu na HD to w wyniku jego "poszanowania" nie wiem czy uda się odtworzyć technikami rekonstrukcji do dzisiejszych standardów HD . Jak patrzę co zrobili z KRZYŻAKAMI ( mimo , że nie był to PANAVISION ) to jestem pełen obaw Edytowane 31 Października 2008 przez jaczro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiuca 10 Napisano 31 Października 2008 [quote name='jaczro' post='128686' date='31.10.2008, 23:34 ']to w wyniku jego "poszanowania" nie wiem czy uda się odtworzyć technikami rekonstrukcji do dzisiejszych standardów HD[/quote] Wszystko się da, to tylko kwestia pieniędzy i czasu. [quote name='jaczro' post='128686' date='31.10.2008, 23:34 ']Jak patrzę co zrobili z KRZYŻAKAMI[/quote] A co zrobili? Było jakieś "zrekonstruowane" wydanie DVD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczro 0 Napisano 3 Listopada 2008 (edytowane) [quote name='maxiuca' post='128703' date='01.11.2008, 01:53 ']Wszystko się da, to tylko kwestia pieniędzy i czasu. A co zrobili? Było jakieś "zrekonstruowane" wydanie DVD?[/quote] Tak , nawet je mam i się dumnie jakaś firma chwali renowacją . Poziom słabego VHS A najbardziej się wk...am jak widzę w jakiej jakości ( w tym na HD ) są filmy amerykańskie z analogicznego okresu kręcone podobnym sprzętem Edytowane 3 Listopada 2008 przez jaczro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach