Jump to content
Sign in to follow this  
kociol1978

karta dźwiękowa do kina domowego

Recommended Posts

Witam
Na dniach będę się zaopatrywał w zestaw:
Onkyo 605
Tannoy F4 front, F center, Paradigme PV 60 tył
Tannoy F1 - DRUGA STREFA

Niestety nie każdy format filmu, np MKV da się odtworzyć z pominięciem kompa, więc bedę chciał podpiąc komp jako źródło video, oraz dzwięku.
myślałem o kupieniu karty SB Surround 5.1 żeby za jej pośrednictwem przesłać dzwięk do amplitunera po optyku.
Jak wynika z mojego opisu konfiguracji, w pomieszczeniu z kinem będzie tylko 5 głośnikow, wiec teoretycznie dziwęk 5.1 wystarczy. Pozostałe głośniki to drugi pokój. Chciałem zapytać czy nie będę miał problemu z przesyłaniem dziwęku za pomocą kabelka optycznego i tej karty we wszystkich formatach poza najnowszymi HD 7.1?? Czy jednak powinienem z jakiegoś powodu pomyśleć o innej karcie?
Dodam że komputer będzie w pomieszczeniu "strefa2" a amplituner w pomieszczeniu głownym. Karta USB daje mi w razie komplikacji możliwość podpięcia analogowo do ampli, bo mogę ją postawić tuż przy nim. (kabel USB juz przeciągnięty między pokojami, jak rowniez optyk, i kilka koncentrykow, )
Wymagania:
Stereo dostępne w obu strefach, dzwięk przestrzenny towarzyszący filmom w pomieszczeniu glownym, ewentualnie zdegradowanie go do 2.0 i przesłanie do strefy 2 (oglądanie filmu na monitorze kompa)

Jeśli potrzebujesz jakiejś naprawdę dobrej karty, to może zainteresuje Ciebie oferta forumowego speca od dźwięku SlawekR:

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9589&st=0&p=88564&#entry88564"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...amp;#entry88564[/url]

[quote name='kociol1978' post='89209' date='03.03.2008, 21:46 ']Witam
Na dniach będę się zaopatrywał w zestaw:
Onkyo 605
Tannoy F4 front, F center, Paradigme PV 60 tył
Tannoy F1 - DRUGA STREFA

Niestety nie każdy format filmu, np MKV da się odtworzyć z pominięciem kompa, więc bedę chciał podpiąc komp jako źródło video, oraz dzwięku.
myślałem o kupieniu karty SB Surround 5.1 żeby za jej pośrednictwem przesłać dzwięk do amplitunera po optyku.
Jak wynika z mojego opisu konfiguracji, w pomieszczeniu z kinem będzie tylko 5 głośnikow, wiec teoretycznie dziwęk 5.1 wystarczy. Pozostałe głośniki to drugi pokój. Chciałem zapytać czy nie będę miał problemu z przesyłaniem dziwęku za pomocą kabelka optycznego i tej karty we wszystkich formatach poza najnowszymi HD 7.1?? Czy jednak powinienem z jakiegoś powodu pomyśleć o innej karcie?
Dodam że komputer będzie w pomieszczeniu "strefa2" a amplituner w pomieszczeniu głownym. Karta USB daje mi w razie komplikacji możliwość podpięcia analogowo do ampli, bo mogę ją postawić tuż przy nim. (kabel USB juz przeciągnięty między pokojami, jak rowniez optyk, i kilka koncentrykow, )
Wymagania:
Stereo dostępne w obu strefach, dzwięk przestrzenny towarzyszący filmom w pomieszczeniu glownym, ewentualnie zdegradowanie go do 2.0 i przesłanie do strefy 2 (oglądanie filmu na monitorze kompa)[/quote]

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz przesyłać wielokanałowo tylko surową ścieżkę z filmów, czy też chciałbyś wykorzystać kolumny do odsłuchu innych wielokanałowych mediów, choćby ścieżki dźwiękowej w grach;) . Albo czy też nie przyjdzie Ci do głowy skorzystać z jakiegoś zaawansowanego programowego dekodera w jakimś programie do odtwarzania filmów i z możliwości jakie dają procesory DSP w kartach muzycznych, choćby możliwości korekcji poszczególnych kanałów.

Jeśli tylko to pierwsze, to starczy dowolna płyta główna ze zintegrowanym kodekiem i z wyjściem cyfrowym. Wtedy będziesz miał przesyłany sygnał tak jak został zapisany, AC3 w filmie jako AC3, DTS to DTS bez żadnej ingerencji, ale już każde inne źródło będzie szło 2.0.

Jeśli chcesz mieć full możliwości, to kup kartę zdolną kodować dowolny sygnał w locie do wielokanałowego strumienia cyfrowego, czyli kartę ze sprzętową obsługą Dolby Digital Live (kodowanie w locie do AC3), albo DTS Connect (kodowanie w locie do DTSu). Wtedy będziesz mógł przesłać dowolny wielokanałowy dźwięk, jaki tylko pojawi się w komputerze do swojego amplitunera i głośników. Zero ograniczeń, ograniczeniem będzie tylko Twoja fantazja i kreatywność.

Karty z obsługą tych funkcji to karty oparte o chipcet Oxygen HD 8787 i 8788 i niektóre topowe zintegrowane kodeki Realteka, łatwo je rozpoznać bo mają literkę D na końcu, w oznaczeniu.

Niestety żadna karta Creative nie obsługuje tych funkcji. Jedynie klon X-Fi wykonany przez Auzentecha, ma coś takiego w opcji. Tyle, że w Polsce nie ma tych kart w sprzedaży.

[quote name='Funghi' post='89226' date='03.03.2008, 22:25 ']Jeśli potrzebujesz jakiejś naprawdę dobrej karty, to może zainteresuje Ciebie oferta forumowego speca od dźwięku SlawekR:

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9589&st=0&p=88564&#entry88564"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=...amp;#entry88564[/url][/quote]

Moja oferta jest już w zasadzie nieaktualna. Trafił się mądry gość, który wie czego chce i wie jaki potencjał tkwi w tej karcie. Wszystko ostatecznie wyjaśni się w środę.

Ale tak czy inaczej, niezależnie czy mam taką kartę do sprzedania, czy też nie, to szczerze ją polecam :(. Do komputerowego kina domowego nie widzę lepszej alternatywy.

Nawet jeśli ktoś nie będzie korzystał z jej własnych doskonałych przetworników to i tak wykorzysta wszelkie profity z Dolby Digital Live, DTS Connect i specjalizowanego procesora DSP, choćby do wykreowania praktycznie dowolnego sygnału 7.1 ze wszelkiej maści źródeł i przesłania tego sygnału drogą cyfrową do amplitunera, właśnie dzięki DTS Connect i Dolby Digital Live.

A autorowi wątku polecam przeczytać cały artykuł na PC Labie, który podlinkowałem w ogłoszeniu. Jest tam o kartach muzycznych prawie wszystko.

A niech będzie, wrzucam link jeszcze raz tutaj: [url="http://pclab.pl/art17707-43.html"]http://pclab.pl/art17707-43.html[/url]

55 stron... Miłej lektury, polecam bo warto.

Edited by SlawekR

Witam,zerknij też na tą karte - [url="http://www.auzentech.com/site/products/x-plosion.php"]Auzen X-Plosion 7.1 DTS Connect[/url] w cenie 85 eu Edited by wyciu

[quote name='kociol1978' post='89351' date='04.03.2008, 20:12 ']Dzięki za rady, ten Asus wygląda zachęcająco.[/quote]

Wygląda jak wygląda :o
Ale jak brzmi :o

[quote name='wyciu' post='89449' date='05.03.2008, 14:46 ']Witam,zerknij też na tą karte - [url="http://www.auzentech.com/site/products/x-plosion.php"]Auzen X-Plosion 7.1 DTS Connect[/url] w cenie 85 eu[/quote]

Zerknąć może, kupić w Polsce bez kombinacji już niekoniecznie. Niestety nie ma u nas oficjalnego dystrybutora tej firmy, co oznacza że nie ma też serwisu.

SlawekR...czy zetknąłeś się z dobrą kartą dźwiękową na Express Card lu zewnętrzną? Poszukję czegoś o jakości Xonara do laptopa.

[quote name='alvent' post='91743' date='17.03.2008, 22:57 ']SlawekR...czy zetknąłeś się z dobrą kartą dźwiękową na Express Card lu zewnętrzną? Poszukję czegoś o jakości Xonara do laptopa.[/quote]

Na Express Card to możesz zapomnieć. Obecna notebookowa wersja Sound Blastera X-Fi w tym standardzie, jest sporo gorsza dźwiękowo od poprzedniego Audigy 2ZS Notebook, no ale tamta karta była na PCMCIA. Na dziś możliwymi rozwiązaniami są tylko karty na USB lub Fire Wire. Jest kilka interesujących rozwiązań na USB, ale trudno coś doradzać skoro nie określiłeś co jest dla Ciebie najważniejsze. Jakość dźwięku stereo, jakość dźwięku wielokanałowego, możliwe wbudowane dekodery itp.

SlawekR...priorytetem jest dźwięk stereo i nawet tylko dźwięk stereo. Chciałbym wykorzystać laptopa jako odtwarzacz - do słuchania przez słuchawki.
Budżet nie więcej niż 600-700 złotych. Jak mam wydać więcej to chyba rozglądnę się za stacjonarnym cd i do tego wzmacniaczem słuchawkowym.