piter_neo 0 Posted February 19, 2008 Jezeli podłączę cos do TV przez HDMI to czy beda działac te wszystkie systemy poprawy płynnosci obrazu (montion flow itp)? Czodzi mi o te systemy 100/120 hercowe co wstawiaja zinterpolowane klatki pomiedzy właściwe sygnału. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted February 19, 2008 a dlaczego miało by to wszystko nie działać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter_neo 0 Posted February 19, 2008 [quote name='Alcazar' post='86740' date='19.02.2008, 16:00 ']a dlaczego miało by to wszystko nie działać?[/quote] Poniewaz niektórzy piszą, że wszelkie "poprawiacze" obrazu nie działają z sygnałem po hdmi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elephant601 0 Posted February 19, 2008 [quote name='piter_neo' post='86748' date='19.02.2008, 16:38 ']Poniewaz niektórzy piszą, że wszelkie "poprawiacze" obrazu nie działają z sygnałem po hdmi.[/quote] Bo nie działają przez HDMI i komponent ani 100 Hz, ani co za tym idzie funkcje cyfrowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo_ 4 Posted February 19, 2008 [quote name='elephant601' post='86785' date='19.02.2008, 18:57 ']Bo nie działają przez HDMI i komponent ani 100 Hz, ani co za tym idzie funkcje cyfrowe.[/quote] zaraz zaraz, czyli kupująć TV 100Hz LCD Full HD, laczac go przez HDMI z N-boxem nie mam 100Hz ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted February 19, 2008 (edited) [quote name='adamo_' post='86844' date='19.02.2008, 20:51 ']zaraz zaraz, czyli kupująć TV 100Hz LCD Full HD, laczac go przez HDMI z N-boxem nie mam 100Hz ?[/quote] Jak czytam ten wątek, to przypomina mi się dow[beeep]: Pytanie do Radia Erewań: - Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo mercedesy? - Tak, to prawda, tyle że nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, tylko na Newskim Prospekcie, nie mercedesy, tylko rowery, i nie rozdają, tylko kradną "Ewolucja" tego wątku jest podobna, więc pora uściślić fakty. Przede wszystkim "niektórzy piszą" należało uściślić, że piszą w wątku od telewizorze kineskopowym z obsługą HD i o jego wejścia zdolnych przyjąć sygnał HD. Jedziemy dalej... kolejnym mit jaki się narodził: bo po hdmi nie działają... a to chodzi nie tyle o połączenie HDMI czy też componentowe, a o sygnał High Definition, który takiego właśnie połączenia wymaga i tak jest przesyłany. To jak w innym dow[beeep]ie i jego pokrętnych wnioskach: po wyrwaniu wszystkich nóg, mucha traci słuch Niektóre funkcje cyfrowych poprawiaczy nie obsługują sygnału HD, a tylko SD, na przykład Digital Natural Motion, czy też Pixel Plus i nie należy ich mylić z odpowiednikami rozbudowanymi, czyli HD Natural Motion, czy tez Pixel Plus HD czy też 2HD, które z definicji działają z każdym sygnałem podanym po każdym złączu. Stąd też błędne wnioski niektórych, podłączyłem się po HDMI i to czy tamto nie działa, a to po prostu sygnał przy takim połączeniu traktowany był jako HD. Wnioski ostateczne: 1. Wszelkie poprawiacze sygnału działają z każdym sygnałem do którego są przystosowane, niezależnie jakiego typu połączenia użyjemy. Z innym sygnałem mogą nie działać, a przypadkowo może się zdarzyć że taki "inny" sygnał to właśnie sygnał podawany po HDMI. 2. Tak zwany układ 100Hz z telewizorów LCD działa zawsze, pod warunkiem że podawany materiał mieści się w zakresie działania tego układu. Układ taki może być nieaktywny na przykład przy sygnale z komputera, ale i to nie zawsze, wszystko zależy od konstrukcji telewizora. 3. Układ 100Hz w telewizorze CRT (kineskopowym) nie działa dla sygnałów traktowanych przez ten telewizor jako HD, czyli takich podawanych po HDMI czy też componencie. Edited February 19, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted February 19, 2008 Jeśli ktoś jest w stanie mi wyjaśnić jaki sens ma 100Hz odświeżanie w telewizorach LCD (poza marketingowym oczywiście), to był bym wdzięczny, ba jakoś tego nie mogę pojąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted February 19, 2008 (edited) [quote name='Pampalini' post='86878' date='19.02.2008, 23:09 ']Jeśli ktoś jest w stanie mi wyjaśnić jaki sens ma 100Hz odświeżanie w telewizorach LCD (poza marketingowym oczywiście), to był bym wdzięczny, ba jakoś tego nie mogę pojąć.[/quote] Jest w stanie wyjaśnić. "100Hz" w telewizorach LCD to nie odświeżanie, a marketingowa nazwa układu kompensacji ruchu opartego o generowanie klatki pośredniej. Pisałem już o tym nie raz, ale widać "problem" wraca jak bumerang. Opis z obrazkami ruchomymi: [url="http://www.hdtvtest.co.uk/news/2007/04/23/100120-hz-lcd-why-should-you-take-a-look/"]http://www.hdtvtest.co.uk/news/2007/04/23/...ou-take-a-look/[/url] Przyjęte nazewnictwo, zdaniem speców od marketingu, ma się łatwo kojarzyć ze "szlachetnością" układów 100Hz znanych z telewizorów kineskopowych. Oczywiście obie technologie "100Hz" mają ze sobą tyle wspólnego co picie w Szczawnicy ze szczaniem w piwnicy . W Europie ten układ tak właśnie się nazywa, czyli 100Hz. W USA nazywa się 120Hz. Z kolei 120Hz w rozumieniu europejskich speców od marketingu to układ poprawiający płynność materiału 24p poprzez proste zwielokrotnienie liczby klatek x 5. Toshiby na Europę mają właśnie oba układy 100Hz i 120Hz, oczywiście obie marketingowe nazwy oznaczają dwa odrębne układy, do dwóch różnych zastosowań. To tak kurcze mieszają, żeby nam było łatwiej..... podobno łatwiej I bądź tu mądry. Nawet tak doświadczony forumowicz jak Pampalini się zagubił . Z drugiej strony trudno się dziwić pokrętnej logice speców od marketingu, bo jakby to wyglądało na naklejce reklamowej na ramce przedniej telewizora w sklepie: " układ kompensacji ruchu oparty o generowanie klatki pośredniej". Przecież to brzmi ohydnie. Co innego śliczne "100Hz", prosto i elegancko, no i każde dziecko słyszało o 100 hercach. Toż to marketingowy ideał, a jakie możliwości na przyszłość. Już jest 120Hz, a do 1000 przecież jeszcze daleko. Edited February 19, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted February 20, 2008 Ależ ja dokładnie wiem jak to działa (przynajmniej teoretycznie), chodzi mi o to że to nie ma sensu bo: 1. Algorytmy aproksymacji nigdy nie zastąpią rzeczywistości, to co my postrzegamy jako przemieszczanie się przedmiotu i jesteśmy w stanie wyobrazić sobie stany pośrednie ni jak się ma do operowania na danych przez algorytm. 2. Nasz zmysł wzroku ma swoje ograniczenia które już dawno dość dokładnie zbadano, w kinie wystarczają 24 klatki na sekundę choć jest tam poważny problem z migotaniem z którym nie do końca sobie poradzono. Tymczasem producenci wyświetlaczy 100Hz LCD proponują nam rozwiązania które już w samej idei wykraczają poza nasze zdolności percepcji a do tego dochodzi niedoskonałość ich praktycznej implementacji. Dla mnie 100Hz LCD mają taki sens jak spirytus 200% i słonina bez tłuszczu na zakąskę. Myślę że zdecydowana większość konsumentów śliniących się do 100Hz LCD nie wie nawet co to jest ten Hertz (nie wspominając nawet o samym Heinrichu Hertz). Niech ktoś mnie przekona że 100Hz wyświetlacz LCD jest lepszy od odpowiednika 720p50 czy 1080p50 bo moim zdaniem jest przeciwnie, wciskanie dodatkowej klatki pośredniej "wymyślonej" przez algorytm tylko pogarsza jakość. Gdyby algorytmy aproksymacji były choć w przybliżeniu tak sprawne jak chcą nas o tym przekonać marketingowcy to zamiast nadawać 50 można by nadawać tylko np. 10 klatek/s, a pozostałe 40, lub 90 generować. Inna rzecz że dokładnie to robią enkodery mpeg4 z zastrzeżeniem że poza pełnymi klatami kluczowymi generują również dane pośrednie umożliwiające lepsze, lub gorsze odtworzenie pełnej sekwencji która w przypadku filmów i tak u źródła zawiera jedynie 24 klatki na sekundę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted February 20, 2008 [quote name='Pampalini' post='86890' date='20.02.2008, 01:18 ']Ależ ja dokładnie wiem jak to działa (przynajmniej teoretycznie), chodzi mi o to że to nie ma sensu bo: 1. Algorytmy aproksymacji nigdy nie zastąpią rzeczywistości, to co my postrzegamy jako przemieszczanie się przedmiotu i jesteśmy w stanie wyobrazić sobie stany pośrednie ni jak się ma do operowania na danych przez algorytm. 2. Nasz zmysł wzroku ma swoje ograniczenia które już dawno dość dokładnie zbadano, w kinie wystarczają 24 klatki na sekundę choć jest tam poważny problem z migotaniem z którym nie do końca sobie poradzono. Tymczasem producenci wyświetlaczy 100Hz LCD proponują nam rozwiązania które już w samej idei wykraczają poza nasze zdolności percepcji a do tego dochodzi niedoskonałość ich praktycznej implementacji. Dla mnie 100Hz LCD mają taki sens jak spirytus 200% i słonina bez tłuszczu na zakąskę. Myślę że zdecydowana większość konsumentów śliniących się do 100Hz LCD nie wie nawet co to jest ten Hertz (nie wspominając nawet o samym Heinrichu Hertz). Niech ktoś mnie przekona że 100Hz wyświetlacz LCD jest lepszy od odpowiednika 720p50 czy 1080p50 bo moim zdaniem jest przeciwnie, wciskanie dodatkowej klatki pośredniej "wymyślonej" przez algorytm tylko pogarsza jakość. Gdyby algorytmy aproksymacji były choć w przybliżeniu tak sprawne jak chcą nas o tym przekonać marketingowcy to zamiast nadawać 50 można by nadawać tylko np. 10 klatek/s, a pozostałe 40, lub 90 generować. Inna rzecz że dokładnie to robią enkodery mpeg4 z zastrzeżeniem że poza pełnymi klatami kluczowymi generują również dane pośrednie umożliwiające lepsze, lub gorsze odtworzenie pełnej sekwencji która w przypadku filmów i tak u źródła zawiera jedynie 24 klatki na sekundę.[/quote] Cały czas uczepiłeś się tej nieszczęsnej nazwy 100Hz i działania na jakie teoretycznie ta nazwa powinna wskazywać. A przecież, podkreślę to jeszcze raz: 100Hz w LCD to nie jest tak naprawdę odświeżanie 100Hz ani też często nie jest to nawet wyświetlanie 100 obrazów na sekundę jak producenci nam to sugerują. Jest to [b]handlowa nazwa jakiegoś procesora DSP służącego do obróbki obrazu[/b] i w zależności od implementacji może totalnie nie mieć nic wspólnego z wyświetlaniem 100 klatek obrazowych. Ba zazwyczaj nawet nie ma nic z tym wspólnego. Zadaniem tego procesora jest przeciwdziałanie niedoskonałościom ekranu LCD, głównie polegającym na sporej bezwładności samej matrycy. Jest to realizowane za pomocą elektroniki wymuszającej szybsze zmiany stanu poszczególnych pikseli. Tyle teorii, w praktyce jak już zauważyłeś bywa różnie. Ograniczona moc obliczeniowa procesora wymusza zastosowanie uproszczeń w algorytmach obliczeniowych, co z skutkuje artefaktami wokół obiektów w ruchu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted February 20, 2008 zapraszam do mnie na praktyczny pokaz nie na teoretyczny bełkot. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted February 20, 2008 [quote name='SlawekR' post='86911' date='20.02.2008, 09:38 ']Cały czas uczepiłeś się tej nieszczęsnej nazwy 100Hz i działania na jakie teoretycznie ta nazwa powinna wskazywać. A przecież, podkreślę to jeszcze raz: 100Hz w LCD to nie jest tak naprawdę odświeżanie 100Hz ani też często nie jest to nawet wyświetlanie 100 obrazów na sekundę jak producenci nam to sugerują. Jest to [b]handlowa nazwa jakiegoś procesora DSP służącego do obróbki obrazu[/b] i w zależności od implementacji może totalnie nie mieć nic wspólnego z wyświetlaniem 100 klatek obrazowych. Ba zazwyczaj nawet nie ma nic z tym wspólnego. Zadaniem tego procesora jest przeciwdziałanie niedoskonałościom ekranu LCD, głównie polegającym na sporej bezwładności samej matrycy. Jest to realizowane za pomocą elektroniki wymuszającej szybsze zmiany stanu poszczególnych pikseli. Tyle teorii, w praktyce jak już zauważyłeś bywa różnie. Ograniczona moc obliczeniowa procesora wymusza zastosowanie uproszczeń w algorytmach obliczeniowych, co z skutkuje artefaktami wokół obiektów w ruchu.[/quote]Teraz to sam sobie zaprzeczasz, najpierw sam piszesz że wstawia dodatkowe klatki a teraz że już nie zupełnie o to chodzi, więc mi wyjaśni, proszę o co chodzi z tym 100Hz odświeżaniem w LCD bo dostrzegam w tym WYŁĄCZNIE marketing. Czepiłem się 100Hz bo czepili się takiego określenia producenci, niestety ciągle nie wiem jaki ma sens to rozwiązanie w LCD [quote name='Alcazar' post='86915' date='20.02.2008, 09:54 ']zapraszam do mnie na praktyczny pokaz nie na teoretyczny bełkot.[/quote]A masz dwa identyczne telewizory różniące się jedynie tym 100Hz bajerem, nie sądzę. Bo jeżeli chcesz mi zaoferować demo telewizora które na podzielonym ekranie pokazuje obraz 100Hz i 50Hz to strata czasu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted February 20, 2008 (edited) [quote name='Pampalini' post='86944' date='20.02.2008, 11:16 ']Teraz to sam sobie zaprzeczasz, najpierw sam piszesz że wstawia dodatkowe klatki a teraz że już nie zupełnie o to chodzi, więc mi wyjaśni, proszę o co chodzi z tym 100Hz odświeżaniem w LCD bo dostrzegam w tym WYŁĄCZNIE marketing. Czepiłem się 100Hz bo czepili się takiego określenia producenci, niestety ciągle nie wiem jaki ma sens to rozwiązanie w LCD[/quote] Wcale nie zaprzeczam sam sobie. Wyraźnie napisałem że producenci, albo lepiej napisać spece od marketingu, upychają pod tą nazwą wiele różnych układów elektronicznych. Przykładowo Samsung stosuje tę nazwę do układk kompensacji ruchu nie mającego nic wspólnego ze wstawianiem klatki pośredniej, a robi to na drodze modyfikacji wyświetlania obiektów w ruchu, a że detekcja ruchu wychodzi im średnio to i efekt jest czasem dziwny. Innym zaś przypadkiem jest coś modulacja podświetlenia matrycy w taki sposób że świetlówki migają bardzo szybko, a migotanie to jest zsynchronizowane z częstotliwością wyświetlania obrazu w taki sposób że mamy wrażenie wstawienia czarnej klatki pomiędzy klatki robocze, nosi to nazwę roboczą BFI, a i tak powszechnie nazywane jest układem 100Hz. Jeszcze inną odmianą może być faktyczne wyświetlanie obrazu 100 razy na sekundę z pośrednią klatką aproksymowaną z dwóch sąsiadujących, Taki układ jest chyba najbardziej zbliżony do rzeczywistego 100Hz. Dzięki niemu, przynajmniej teoretycznie ma zmniejszyć się smużenie poprzez wymuszenie zmiany stanu piksela już po 10ms, a nie po 20ms. Chociaż i tak trudno mówić o prawdziwych 100Hz ze względu na rzeczywistą bezwładność matrycy, która dla niektórych przejść kolorystycznych może wynosić na przykład 70ms. Czyli niby mamy 100Hz odświeżanie, ale pewnie go nie mamy bo matryca i tak nie jest zdolna tak szybko zmieniać stanu pikseli i pewnie nawet najstarsi górale nie wiedzą jaki jest rzeczywisty czas odświeżania matrycy. Można się co najwyżej opierać na bełkocie marketingowym producentów. A dlaczego uważam że tak naprawdę nie ma tam 100Hz odświeżania, pomimo teoretycznej klatki pośredniej? Robiłem proste eksperymenty z kamerą i aparatem cyfrowym, wymuszając określone czasy otwarcia migawki dla działającego ukłądu 100Hz i dla stanu z tym układem wyłączonym, dzięki taki zabiegom powinno dać się zarejestrować migotanie na filmie i nijak mi nie wychodziło aby rzeczywiste odświeżanie było faktycznie 100Hz. [quote name='Pampalini' post='86944' date='20.02.2008, 11:16 ']A masz dwa identyczne telewizory różniące się jedynie tym 100Hz bajerem, nie sądzę. Bo jeżeli chcesz mi zaoferować demo telewizora które na podzielonym ekranie pokazuje obraz 100Hz i 50Hz to strata czasu.[/quote] Jeśli chciałbyś faktycznie zaobserwować w LCD działanie zbliżone do prawdziwego układu 100Hz i wstawiania klatki pośredniej, co prawda czarnej ale jednak , to sprawdź sobie jak działają monitory Benq 24 cale Full HD z układem 100Hz, bo tak taką nazwę nosi w nich opisywany przeze mnie moduł BFI. Zjawisko jest dość łatwe do wychwycenia i niewątpliwie działa zgodnie z opisem. Podobną implementację mają jakoby niektóre telewizory Philipsa, ale z tych nieco starszych 100 hercowych, ale ja osobiście jeszcze takiego w akcji nie widziałem. Na pewno opisywany przeze mnie model 7862D układu BFI nie ma. Mało tego, przypuszczam że 100Hz w tym telewizorze to nic innego jak proste jakieś rozszerzenie układu HD Natural Motion, a nie wstawianie klatki pośredniej do obrazu. Dodatkową trudność stanowi fakt że żaden producent nie udostępnia dokumentacji jak ich tzw. układ 100Hz jest realizowany w praktyce i jak działa naprawdę. EDIT Opis działania układu BFI: [url="http://www.behardware.com/news/8273/a-glimpse-of-the-first-lcd-with-bfi.html"]http://www.behardware.com/news/8273/a-glim...d-with-bfi.html[/url] Konkluzja ostateczna jest zatem taka, że nie każde 100Hz co się świeci i musimy mieć tego świadomość, że producenci dowolnie szafują sobie tym określeniem przy nazywaniu skrajnie różnych funkcji telewizora. Edited February 20, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted February 20, 2008 No i teraz, w moim odczuciu, doszliśmy do zbieżnej konkluzji: 100Hz w LCD to wyłącznie marketing bo z powodu sporej bezwładności molekuł polimeru w matrycy żaden wyświetlacz LCD nie jest wstanie 100 razy na sekundę w pełni odświeżyć stanu poszczególnych pikseli, do tego dochodzi bezwładność siatkówki ludzkiego oka które już przy ok. 25 fps postrzega ruch jako płynny. A zatem 50 pełnych obrazów na sekundę to i tak jest ponad możliwości zarówno paneli LCD jak ludzkiego zmysłu wzroku. Przyznasz chyba że traktując określenie "telewizor LCD 100Hz" literalnie mamy do czynienia z konfabulacją podyktowaną wyłącznie względami marketingowymi. Ale nawet gdyby molekuły polimeru były w stanie zmienić swój stan pomiędzy skrajnymi wartościami w czasie równym lub mniejszym niż 10 ms, a nasze zmysły był by w stanie dostrzec tak szybkie zmiany i zastosowalibyśmy algorytm aproksymacji który generował by klatki pośrednie to jakość obrazu by się raczej pogorszyła niż poprawiła. Bo zgodzisz się chyba że żaden algorytm nie jest wstanie wygenerować klatki pośredniej która była by tak wiernym odwzorowaniem rzeczywistości jak klatka zarejestrowana kamerą. W takim hipotetycznym rozwiązaniu połowa klatek była by po prostu gorsza bo nie rzeczywista, zakładając że jakość klatek dodanych to np. 80% jakości klatek zarejestrowanych to w 100Hz LCD otrzymujemy spadek jakości o 10% ((100% + 80%) / 2 = 90%). Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 20, 2008 (edited) To ja się włączę bo ostatnio w innym wątku nikt nie chciał mi odpowiedzieć. Obraz video w PAL/SECAM składa się z 50 półobrazów na sekundę. Tak samo popularny w Europie sygnał 1080i50. Z takim sygnałem można zrobić kilka rzeczy żeby go "polepszyć" i dostosować do wyświetlaczy natywnie progresywnych (LCD/PDP/Monitor CRT/nowsze TV CRT): A ) usunąć przeplot i zmniejszyć płynność do 25 klatek na sekundę B ) usunąć przeplot i zostawić 50 klatek na sekundę C ) usunąć przeplot i dodatkowo zwiększyć płynność dodając międzyklatki i robiąc 100 klatek na sekundę Szczerze mówiąc to nie wiem co robią teraz telewizory, bo aż tak się tym nie interesuje (telewizji praktycznie już nie oglądam a jak już oglądam to na starym dobrym CRT), ale zakładam, że chyba opcje B. A jeżeli tak to znaczy że układy 100Hz to nic innego jak tylko zaawansowane algorytmy usuwające przeplot i nie trzeba nic aproksymować, bo przecież sygnał PAL czy sygnał 1080i50 tak naprawdę (jak sama nazwa wskazuje) ma 50 Hz. Dodawanie dodatkowych klatek byłoby przegięciem. Dywagując dalej to filmy, które w naszej strefie nadawane są progresywnie (25 klatek na sekundę) (chociaż jest to progresywny obraz w strumieniu z przeplotem ale efektywnie jest progresywny) mogą być potraktowane układem który aproksymuje klatki pośrednie. I tutaj układy pixel-super-natural-digital-plus-motion-hd-max-ultra mogą się wykazać. Czyli odnosząc to do pytania z pierwszego postu, układy "100Hz" nie zadziałają na sygnale 720p50/60 oraz 1080p50/60 podanym z komputera, bo procesor nie miałyby co z nim zrobić. Co przy okazji rodzi we mnie inne pytanie, mianowicie co to są telewizory reklamowane jeszcze nie dawno jako 1080p (bo wiadomo, że telewizor 1080p wcale nie musi przyjąć sygnału 1080p24/50/60 żeby być 1080p, czyli to p nie oznacza tej fukcji/właściwości)? I czym się różnią od telewizorów 1080-nie-p (1080i?) Kiedyś znalazłem wyjaśnienie na stronach Philipsa czy czegoś tam, że telewizory 1080p to takie których matryce natywnie działają 50/60Hz (oczywiście progresywnie). Zastanawiam się w takim razie czy to znaczy że wczesne telewizory 1080 miały matryce 25/30 Hz? @Pampalini, Te 24 klatki na sekundę to jest wartość przy które ludzkie oko widzi ruch a nie następujące po sobie obrazy, ale różnica pomiędzy materiałem 25 kl/s i 50 kl/s jest widoczna bardzo wyraźnie. Materiału 100 fps nie miałem szansy oglądać, ale faktycznie wydaje mi się, że różnica 50 fps a 100 fps byłaby niezauważalna/znikoma. Edited February 20, 2008 by maxiuca Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,198 Posted February 20, 2008 Ja tylko dodam coś praktycznego: 120Hz to nie żaden bełkot: nie wyobrażam sobie oglądania np. na Regzie (ma najlepszy tryb 120Hz bez dwóch zdań na rynku) czegoś bez tego trybu: bez niego widać juddering. Z judderingiem nie mogę już oglądać NIC bo ciągle skacze mi obraz. To jest tak: nie zobaczyć trybu 120Hz w Toshibie to wszystko będzie okej. Ale jak już zobaczysz to nie wrócisz do normalnego oglądania.... specjalnie mówię po nazwie firmy bo doszli oni do perfekcji gdy np. w Samsungu czy Sharpie przy szybkich ruchach są często problemy. Widzieliśmy to chociażby w Sharpie w Wawie na porównaniach na zlociku małym. Herce to zdecydowanie coś! Dużo większa różnica niż w marketingowym HD Ready i Full HD gdzie różnica jest nikła i do 42" a nawet więcej trudno zauważalna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 20, 2008 Gmeru, tego nikt nie neguje, ale nazwanie tego trybu 120Hz w momencie kiedy matryca nie działa tak naprawdę z odświeżaniem 120Hz to jest marketingowy bełkot. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted February 20, 2008 No i wróciliśmy do początku, więc zadam pytanie ponownie. Gmeru czy możesz mi wyjaśnić czym jest te 120Hz? Bo ja tego nadal nie rozumiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DaN 0 Posted February 20, 2008 [url="http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm"]Coś[/url] na temat tego ile fps jest w stanie dostrzec ludzkie oko. Jak widać jest to dosyć problematyczne i w dużej mierze zależy od tego co oglądmy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxiuca 10 Posted February 20, 2008 (edited) [quote name='Pampalini' post='87084' date='20.02.2008, 20:03 ']No i wróciliśmy do początku, więc zadam pytanie ponownie. Gmeru czy możesz mi wyjaśnić czym jest te 120Hz? Bo ja tego nadal nie rozumiem.[/quote] Ze stron toshiba.co.uk [quote]Technology Explained, Glossary A-Z [b]24 FPS Compatible [/b] Enables the display of a 24 frames per second input at the native frame rate of the TV (50/100 Hz). [b]24 FPS Compatible with 5:5 pull-down[/b] From a 24 frames per second input the image processing replicates the exact frames in sets of 5 to virtually eliminate 'Film Judder' artefacts.[/quote] Z tego wynika, że inne telewizory przyjmujące obraz 24p próbują go "wcisnąć" w 50 Hz co faktycznie może dać fatalne efekty. Ale co robi ta Toshiba to nie wiem, bo "replicates the exact frames in sets of 5" przy LCD jest idiotyczne... Rozumiem, że po prostu matryca przełącza się w tryb 24Hz zamiast 50Hz i to jest cała tajemnica. Słowem: bełkot Edited February 20, 2008 by maxiuca Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi12345 0 Posted March 13, 2008 [quote name='SlawekR' post='86855' date='19.02.2008, 21:43 ']Jak czytam ten wątek, to przypomina mi się dow[beeep]: Pytanie do Radia Erewań: - Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają za darmo mercedesy? - Tak, to prawda, tyle że nie w Moskwie, a w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, tylko na Newskim Prospekcie, nie mercedesy, tylko rowery, i nie rozdają, tylko kradną "Ewolucja" tego wątku jest podobna, więc pora uściślić fakty. Przede wszystkim "niektórzy piszą" należało uściślić, że piszą w wątku od telewizorze kineskopowym z obsługą HD i o jego wejścia zdolnych przyjąć sygnał HD. Jedziemy dalej... kolejnym mit jaki się narodził: bo po hdmi nie działają... a to chodzi nie tyle o połączenie HDMI czy też componentowe, a o sygnał High Definition, który takiego właśnie połączenia wymaga i tak jest przesyłany. To jak w innym dow[beeep]ie i jego pokrętnych wnioskach: po wyrwaniu wszystkich nóg, mucha traci słuch Niektóre funkcje cyfrowych poprawiaczy nie obsługują sygnału HD, a tylko SD, na przykład Digital Natural Motion, czy też Pixel Plus i nie należy ich mylić z odpowiednikami rozbudowanymi, czyli HD Natural Motion, czy tez Pixel Plus HD czy też 2HD, które z definicji działają z każdym sygnałem podanym po każdym złączu. Stąd też błędne wnioski niektórych, podłączyłem się po HDMI i to czy tamto nie działa, a to po prostu sygnał przy takim połączeniu traktowany był jako HD. Wnioski ostateczne: 1. Wszelkie poprawiacze sygnału działają z każdym sygnałem do którego są przystosowane, niezależnie jakiego typu połączenia użyjemy. Z innym sygnałem mogą nie działać, a przypadkowo może się zdarzyć że taki "inny" sygnał to właśnie sygnał podawany po HDMI. 2. Tak zwany układ 100Hz z telewizorów LCD działa zawsze, pod warunkiem że podawany materiał mieści się w zakresie działania tego układu. Układ taki może być nieaktywny na przykład przy sygnale z komputera, ale i to nie zawsze, wszystko zależy od konstrukcji telewizora. 3. Układ 100Hz w telewizorze CRT (kineskopowym) nie działa dla sygnałów traktowanych przez ten telewizor jako HD, czyli takich podawanych po HDMI czy też componencie.[/quote] Witam serdecznie wszystkich !!! Jestem na tym forum nowy i proszę i zrozumienie. Mam następujący problem , a więc zakupiłem dekoder nbox HDTV (bez recordera) Telewizji "N" . Posiadam TV Samsung WS-32Z308P Slim i podłączyłem ten dekoder do telewizora po componencie (nie posiada HDMI) i wciskając przycisk RES na dekoderze najlepsza rozdzielczość mam na 576 , a na 720 i 1080 to strasznie mi mruga obraz. Bardzo proszę o pomoc czym to jest spowodowane , że tak jest. Czy może to jest wina kabla Componenta (jak tak to jaki najlepiej kupić) czy może jest jakiś inny powód. Dziękuję bardzo serdecznie z góry za okazałą pomoc. Pozdrawiam serdecznie !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo_ 4 Posted March 13, 2008 [quote name='arczi12345' post='90879' date='13.03.2008, 15:14 ']Witam serdecznie wszystkich !!! Jestem na tym forum nowy i proszę i zrozumienie. Mam następujący problem , a więc zakupiłem dekoder nbox HDTV (bez recordera) Telewizji "N" . Posiadam TV Samsung WS-32Z308P Slim i podłączyłem ten dekoder do telewizora po componencie (nie posiada HDMI) i wciskając przycisk RES na dekoderze najlepsza rozdzielczość mam na 576 , a na 720 i 1080 to strasznie mi mruga obraz. Bardzo proszę o pomoc czym to jest spowodowane , że tak jest. Czy może to jest wina kabla Componenta (jak tak to jaki najlepiej kupić) czy może jest jakiś inny powód. Dziękuję bardzo serdecznie z góry za okazałą pomoc. Pozdrawiam serdecznie !!![/quote] musisz wlaczyc antymrugacz Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted March 13, 2008 (edited) [quote name='arczi12345' post='90879' date='13.03.2008, 14:14 ']Witam serdecznie wszystkich !!! Jestem na tym forum nowy i proszę i zrozumienie. Mam następujący problem , a więc zakupiłem dekoder nbox HDTV (bez recordera) Telewizji "N" . Posiadam TV Samsung WS-32Z308P Slim i podłączyłem ten dekoder do telewizora po componencie (nie posiada HDMI) i wciskając przycisk RES na dekoderze najlepsza rozdzielczość mam na 576 , a na 720 i 1080 to strasznie mi mruga obraz. Bardzo proszę o pomoc czym to jest spowodowane , że tak jest. Czy może to jest wina kabla Componenta (jak tak to jaki najlepiej kupić) czy może jest jakiś inny powód. Dziękuję bardzo serdecznie z góry za okazałą pomoc. Pozdrawiam serdecznie !!![/quote] Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Przy rozdzielczościach HD, nie działa układ 100Hz w tym telewizorze. Zmiana kabla nic nie pomoże, zmiana telewizora i owszem . EDIT Świetnie że zacytowałeś w swoim pytaniu moją wcześniejszą odpowiedź, tylko po co? A już kuriozalnym jest fakt, że cytując całą tą wypowiedź, przy okazji zacytowałeś odpowiedź na pytanie, które właśnie zadałeś. To jest ta odpowiedź z punktu nr 3. Rozumiem, że to ma dać mi do zrozumienia, że produkuję się tu psu na budę, bo i tak nikt tego nie czyta, za to woli kolejny raz zapytać o to samo.... Edited March 13, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites