Skocz do zawartości
Err Es

TCL C6K 98cali vs TCL C69K

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc 

Mialem na tym forum profil i kiedys uczestniczylem aktywnie w zyciu forum...(zalozylem konto 8lat temu)

Jak odzyskam haslo to sie zaloguje 

Posiadam Q90T 75 cali i 65Pus8602

Przyszedl czas na zakup nowego telewizora 

Jednak nie chce przechodzic na 85cali tylko od razu 98-100

Obecnie jest promocja i za 8000zl mozna kupic 98cali C6K (placa 3raty po 333zl + 1000zl cashback)

Czy ma ktos ten telewizor ? Moze 75 albo 85 calowy i cos bedzie w stanie powiedziec na jego temat 

Przy 98calach tylko 512stref wygaszania ...troche chyba malo

Z drugiej strony moj q90T ma ich tylko 120 i tez nie jest zle 

Edytowane przez Err Es

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Err Es napisał:

Przy 98calach tylko 512stref wygaszania ...troche chyba malo

Z drugiej strony moj q90T ma ich tylko 120 i tez nie jest zle 

Strefy w Samsungu są znacznie lepiej oprogramowane, poza tym odpowiednikiem twojego Samsung nie jest model TCL lokowany gdzieś dwie klasy niżej  (jak nie lepiej), tak  jak napisał Kolega wyżej 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedynym 100 calowym Samsungiem jest QE100QN80F, który tak jak TCL jest 2 klasy niżej, a i tak kosztuje 16k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zero konkretow 

Same dyrdymaly ...

Choć oprogramowanie Samsunga było kiedyś lepsze, Mini-LED w TCL ma 4x więcej stref

Po ręcznej optymalizacji jasności (co jest konieczne w C6K z tego co juz sie dowiedzialem), różnica w jakości kontrastu jest minimalizowana przez samą fizykę większej liczby stref 512 vs 120 w Q90T

Pomimo mniejszej jasnosci TCL uwazam ze 98cali zrobi efekt WOW 

Malo tego TCL QM6K nie jest w ogóle modelem "dwie klasy niżej" od Samsunga Q90T, a jest jego technologicznym następcą - miniLED

W codziennym użytkowaniu (czyli przez 90% czasu) telewizor będzie miał wystarczającą jasność. W moim przypadku jest to dodatkowo wsparte przez matową powłokę (98 i 85cali modele maja matowa), która lepiej radzi sobie z rozproszonym światłem niż błyszczące ekrany

Mini-LED i Czerń: Pomimo niższej jasności szczytowej, TCL ma "bardzo dobrą czerń". Mini-LED (500 stref) zapewnia lepszy kontrast i jednolitość czerni niż FALD Q90T (120 stref

Jasność na ekranie 98 cali jest inaczej postrzegana niż na 65 czy 75 calach. Gigantyczny rozmiar ekranu sam w sobie jest tak immersyjny, że to on staje się głównym "efektem HDR", a nie tylko szczytowe uderzenie nitów

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to za porównanie telewizora sprzed 4 lat z tegorocznym? Porównaj tegoroczną 90 Samsunga z tym TCLem. Zresztą w tamtych czasach seria R Samsunga miała 1000 stref a Sony 100. Zgadnij u kogo był lepszy obraz? mała podpowiedź… nie u Samsunga. Od zawsze wiadomo że TCL i Hisense mając wielokrotnie więcej stref, a i tak przegrywają z Sony i Samsungiem, a wiesz dlaczego? bo mają spaprane algorytmy. Póki co, inżynierowie nie ogarniają zarządzania nimi i efekt jest jaki jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebralem telewizor ....

Pierwsza sztuka przyszla peknieta (ekran) bylo to widac dopiero po wyjeciu z kartonu - musialem czekac tydzien na kolejny 

Dramat co wy tu wypisujecie 

Q90R mial przy 75calach stref 680 a w 65calach (480) wiem bo myslalem nad zakupem tego TV - stalem przed wyborem pomiedzy Q90R a Q90T (moglem wtedy kupic nowy 90T albo lezak magazynowy 90R) czytalem i ogladalem kazdy test na temat tych telewizorow

480 stref w 75calach mial Q9FN ...to tez wiem i pamietam 

Bo ...kosztowal wtedy okolo 28tys 

Ja kupilem 75 Q7FN za 17999zl w 2018r

Po nim kupilem Q90T 75

Postawilem obok siebie nowy 98C6K i 75 Q90T 

I czern w porownaniu do Q90T jest idealna (w Samsungu doslownie widac miejsca w ktorych strefy przyciemniania dzialaja  - poswiate wokolo obiektu na czarnym tle

Kolory sa swietne - zastosowalem ustawienia z RTINGS + Quantum TV 

Sam system Android TV/ GOOGLE TV chodzi bez zadnego przyciecia 

Do ogladania YT i Stremio uwazam rewelacja

Postep jaki sie dokonal przez te kilka lat jest odczuwalny - nie widze sensu kupowac OLEDa

Poczekam az potanieja 115cali i kupuje rowniez TCL miniLED

Pisze to jako osoba ktora miala rozne marki telewizorow (dwie Plazmy Panasonic, Philips PUS8602 i w sypialni 8800 , Samsung Q7FN i Q90T)

Podsumowujac C6K swietny telewizor - warty wydanej kazdej zlotowki 

Brawa dla TCL - testy recenzentow ze swiata w tym Polski jak widac nie klamia ...POLECAM 

Wkleilem troche archiwalnych zdjec zeby pokazac ze w swiecie TV nie jestem od miesiaca czy roku 

IMG-20251206-WA0178.jpg

20211211_154201.jpg

20211215_170514.jpg

20251213_115629(0).jpg

20211215_171308.jpg

Edytowane przez Err Es
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podsumowanie. Tak jak napisałeś, rozmiar robi robotę. Też wcześniej miałem Plazmy, teraz Oledy. 

Mini Led - postęp jest widoczny, czerń jest jak najbardziej OK. Niech nowy zakup dobrze służy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak spełnią to ok. Ja bym wolał za tą samą kase 12 cali mniejszą Bravie 9, która jakością zje tego TCLa na śniadanie, i jeszcze bym dostał zwrot 2k. Ale co kto lubi

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do normalnego ogladania jest swietny 

Nie jestem purystą

Zaskoczyla mnie szybkosc systemu, swietne nasycenie kolorow QLED i dobra czern / kontrast

system audio gra naprawde fajnie - dzwiek nie wydaje sie splaszczony  (40W Onkyo z wbudowanymi subwooferami)

tym segmencie cenowym 98 cali Mini LED to był jeden z niewielu wyborów

Wylaczylem ustawienia eco ..

+

+ czesc ustawien 

https://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/qm6k/settings

QM6K to model najbardziej zblizony do C6K (C6K ma wieksza jasnosc)

3 godziny temu, krzysiojaworzno napisał:

nie chce nikomu zniszczyć radości, ale taki rozmiar i mega średniak serii 6 TCLa, to będzie mega słabe

Sluchaj 

Nie niszczysz mi radosci ...

Moge miec TV za 8 - 15 albo 40tys

Ale po co przeplacac jak mi taka jakosc odpowiada

Mam inny obiekt uwielbienia i lepszy szklany ekran - moje okno 

wystarczy ze przez nie spojrze i nie potrzebuje zadnego... juz wtedy zadnego TV ...

IMG-20190211-WA0011.jpg

IMG-20180618-WA0003.jpg

20201201_005000.jpg

2 godziny temu, krzysiojaworzno napisał:

Jak spełnią to ok. Ja bym wolał za tą samą kase 12 cali mniejszą Bravie 9, która jakością zje tego TCLa na śniadanie, i jeszcze bym dostał zwrot 2k. Ale co kto lubi

Nie siedze stale w domu... zeby ogladac Bravie 9 ktora zjada TCLa na sniadanie 😆

To jest moj ekran 

20210107_174501.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor do oglądania SDR całkiem sensowny, nie ma wiekszego sensu do normalnego oglądania iść w nie wiadomo jak wysokie modele 👍Do HDR mocno przecietny, ale za to R8 zdecydowanie kompensuje brak fanu dla tych treści No i brzmi znacznie lepiej niż tv 🥳😁

PS. Jaki tam dokładnie motorek masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle V8 FSI 430KM (chip na 470KM i 500Nm)

I tak jak z TV zawsze sie znajda osoby dla ktorych to bedzie malo ....bo przeciez mozna miec np R8 GT 560KM 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi