Err Es 3 Napisano 30 Listopada 2025 (edytowane) Czesc Mialem na tym forum profil i kiedys uczestniczylem aktywnie w zyciu forum...(zalozylem konto 8lat temu) Jak odzyskam haslo to sie zaloguje Posiadam Q90T 75 cali i 65Pus8602 Przyszedl czas na zakup nowego telewizora Jednak nie chce przechodzic na 85cali tylko od razu 98-100 Obecnie jest promocja i za 8000zl mozna kupic 98cali C6K (placa 3raty po 333zl + 1000zl cashback) Czy ma ktos ten telewizor ? Moze 75 albo 85 calowy i cos bedzie w stanie powiedziec na jego temat Przy 98calach tylko 512stref wygaszania ...troche chyba malo Z drugiej strony moj q90T ma ich tylko 120 i tez nie jest zle Edytowane 30 Listopada 2025 przez Err Es Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 30 Listopada 2025 mając Samsunga 90T, chcesz przejść na sporo większy telewizor 2 serie niżej? słabo to widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 30 Listopada 2025 4 godziny temu, Err Es napisał: Przy 98calach tylko 512stref wygaszania ...troche chyba malo Z drugiej strony moj q90T ma ich tylko 120 i tez nie jest zle Strefy w Samsungu są znacznie lepiej oprogramowane, poza tym odpowiednikiem twojego Samsung nie jest model TCL lokowany gdzieś dwie klasy niżej (jak nie lepiej), tak jak napisał Kolega wyżej 👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 1 Grudnia 2025 jedynym 100 calowym Samsungiem jest QE100QN80F, który tak jak TCL jest 2 klasy niżej, a i tak kosztuje 16k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Err Es 3 Napisano 1 Grudnia 2025 Zero konkretow Same dyrdymaly ... Choć oprogramowanie Samsunga było kiedyś lepsze, Mini-LED w TCL ma 4x więcej stref Po ręcznej optymalizacji jasności (co jest konieczne w C6K z tego co juz sie dowiedzialem), różnica w jakości kontrastu jest minimalizowana przez samą fizykę większej liczby stref 512 vs 120 w Q90T Pomimo mniejszej jasnosci TCL uwazam ze 98cali zrobi efekt WOW Malo tego TCL QM6K nie jest w ogóle modelem "dwie klasy niżej" od Samsunga Q90T, a jest jego technologicznym następcą - miniLED W codziennym użytkowaniu (czyli przez 90% czasu) telewizor będzie miał wystarczającą jasność. W moim przypadku jest to dodatkowo wsparte przez matową powłokę (98 i 85cali modele maja matowa), która lepiej radzi sobie z rozproszonym światłem niż błyszczące ekrany Mini-LED i Czerń: Pomimo niższej jasności szczytowej, TCL ma "bardzo dobrą czerń". Mini-LED (500 stref) zapewnia lepszy kontrast i jednolitość czerni niż FALD Q90T (120 stref Jasność na ekranie 98 cali jest inaczej postrzegana niż na 65 czy 75 calach. Gigantyczny rozmiar ekranu sam w sobie jest tak immersyjny, że to on staje się głównym "efektem HDR", a nie tylko szczytowe uderzenie nitów 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 1 Grudnia 2025 ale co to za porównanie telewizora sprzed 4 lat z tegorocznym? Porównaj tegoroczną 90 Samsunga z tym TCLem. Zresztą w tamtych czasach seria R Samsunga miała 1000 stref a Sony 100. Zgadnij u kogo był lepszy obraz? mała podpowiedź… nie u Samsunga. Od zawsze wiadomo że TCL i Hisense mając wielokrotnie więcej stref, a i tak przegrywają z Sony i Samsungiem, a wiesz dlaczego? bo mają spaprane algorytmy. Póki co, inżynierowie nie ogarniają zarządzania nimi i efekt jest jaki jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Err Es 3 Napisano 15 Grudnia 2025 (edytowane) Odebralem telewizor .... Pierwsza sztuka przyszla peknieta (ekran) bylo to widac dopiero po wyjeciu z kartonu - musialem czekac tydzien na kolejny Dramat co wy tu wypisujecie Q90R mial przy 75calach stref 680 a w 65calach (480) wiem bo myslalem nad zakupem tego TV - stalem przed wyborem pomiedzy Q90R a Q90T (moglem wtedy kupic nowy 90T albo lezak magazynowy 90R) czytalem i ogladalem kazdy test na temat tych telewizorow 480 stref w 75calach mial Q9FN ...to tez wiem i pamietam Bo ...kosztowal wtedy okolo 28tys Ja kupilem 75 Q7FN za 17999zl w 2018r Po nim kupilem Q90T 75 Postawilem obok siebie nowy 98C6K i 75 Q90T I czern w porownaniu do Q90T jest idealna (w Samsungu doslownie widac miejsca w ktorych strefy przyciemniania dzialaja - poswiate wokolo obiektu na czarnym tle Kolory sa swietne - zastosowalem ustawienia z RTINGS + Quantum TV Sam system Android TV/ GOOGLE TV chodzi bez zadnego przyciecia Do ogladania YT i Stremio uwazam rewelacja Postep jaki sie dokonal przez te kilka lat jest odczuwalny - nie widze sensu kupowac OLEDa Poczekam az potanieja 115cali i kupuje rowniez TCL miniLED Pisze to jako osoba ktora miala rozne marki telewizorow (dwie Plazmy Panasonic, Philips PUS8602 i w sypialni 8800 , Samsung Q7FN i Q90T) Podsumowujac C6K swietny telewizor - warty wydanej kazdej zlotowki Brawa dla TCL - testy recenzentow ze swiata w tym Polski jak widac nie klamia ...POLECAM Wkleilem troche archiwalnych zdjec zeby pokazac ze w swiecie TV nie jestem od miesiaca czy roku Edytowane 15 Grudnia 2025 przez Err Es 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 71 Napisano 15 Grudnia 2025 Dzięki za podsumowanie. Tak jak napisałeś, rozmiar robi robotę. Też wcześniej miałem Plazmy, teraz Oledy. Mini Led - postęp jest widoczny, czerń jest jak najbardziej OK. Niech nowy zakup dobrze służy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 15 Grudnia 2025 nie chce nikomu zniszczyć radości, ale taki rozmiar i mega średniak serii 6 TCLa, to będzie mega słabe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 393 Napisano 15 Grudnia 2025 Ważne że spełnia oczekiwania kupującego 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 15 Grudnia 2025 Jak spełnią to ok. Ja bym wolał za tą samą kase 12 cali mniejszą Bravie 9, która jakością zje tego TCLa na śniadanie, i jeszcze bym dostał zwrot 2k. Ale co kto lubi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Err Es 3 Napisano 15 Grudnia 2025 Do normalnego ogladania jest swietny Nie jestem purystą Zaskoczyla mnie szybkosc systemu, swietne nasycenie kolorow QLED i dobra czern / kontrast system audio gra naprawde fajnie - dzwiek nie wydaje sie splaszczony (40W Onkyo z wbudowanymi subwooferami) tym segmencie cenowym 98 cali Mini LED to był jeden z niewielu wyborów Wylaczylem ustawienia eco .. + + czesc ustawien https://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/qm6k/settings QM6K to model najbardziej zblizony do C6K (C6K ma wieksza jasnosc) 3 godziny temu, krzysiojaworzno napisał: nie chce nikomu zniszczyć radości, ale taki rozmiar i mega średniak serii 6 TCLa, to będzie mega słabe Sluchaj Nie niszczysz mi radosci ... Moge miec TV za 8 - 15 albo 40tys Ale po co przeplacac jak mi taka jakosc odpowiada Mam inny obiekt uwielbienia i lepszy szklany ekran - moje okno wystarczy ze przez nie spojrze i nie potrzebuje zadnego... juz wtedy zadnego TV ... 2 godziny temu, krzysiojaworzno napisał: Jak spełnią to ok. Ja bym wolał za tą samą kase 12 cali mniejszą Bravie 9, która jakością zje tego TCLa na śniadanie, i jeszcze bym dostał zwrot 2k. Ale co kto lubi Nie siedze stale w domu... zeby ogladac Bravie 9 ktora zjada TCLa na sniadanie 😆 To jest moj ekran 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 15 Grudnia 2025 Telewizor do oglądania SDR całkiem sensowny, nie ma wiekszego sensu do normalnego oglądania iść w nie wiadomo jak wysokie modele 👍Do HDR mocno przecietny, ale za to R8 zdecydowanie kompensuje brak fanu dla tych treści No i brzmi znacznie lepiej niż tv 🥳😁 PS. Jaki tam dokładnie motorek masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Err Es 3 Napisano 15 Grudnia 2025 Zwykle V8 FSI 430KM (chip na 470KM i 500Nm) I tak jak z TV zawsze sie znajda osoby dla ktorych to bedzie malo ....bo przeciez mozna miec np R8 GT 560KM 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 15 Grudnia 2025 Jeszcze wolnossący? Do ilu kreci 7-7,5k rpm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Err Es 3 Napisano 15 Grudnia 2025 Do prawie 8tys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach